În Politică AZI

George Maior audiat la Comisia de control a SRI pe tema scrisorii lui Rudolph Giuliani

04 septembrie 2018  15:45| În Politică | Politică
George Maior audiat la Comisia de control a SRI pe tema scrisorii lui Rudolph Giuliani

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat pentru a doua oară în Comisia parlamentară de control a SRI, după discuţiile de peste 6 ore din luna februarie atunci când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informaţii din vremea mandatului său.

Chemarea vine ca urmare a reacţiei sale la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York. Acesta s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Ambasadorul României în SUA a declarat, astăzi, la Comisia de control a SRI, că protocoalele au fost necesare, iar legat de acuzaţiile privind ofiţeri acoperiţi şi abuzuri în justiţie să mai fie audiate şi alte persoane, precum Liviu Dragnea sau Victor Ponta.

Înainte de audieri, Maior a declarat că îşi menţine declaraţia despre scrisoarea lui Rudolph Giuliani. „Consider că am spus un adevăr şi am lucrat în interesul naţional. Nu am interferat în politica americană, pentru că era vorba de o persoană privată. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie, şi văd că există, acesta este determinat de raţiuni pe care eu nu mi le explic”.

Ambasadorul a mai punctat că a avut o discuţie cu Teodor Meleşcanu, luni, dar cu preşedintele Iohannis nu a vorbit despre rechemarea de la post. 

Săptămâna trecută, Maior spunea că scrisoare lui Giuliani este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”, a declarat ambasadorul României în SUA.

Ulterior, Giuliani a recunoscut că a fost plătit de o firmă de lobby din SUA pentru a trimite acea scrisoare. Potrivit politico.eu, Giuliani a fost plătit de o firmă de consultanţă internaţională care aparţine unui fost director FBI, Louis Freeh.

„Mi-au plătit onorariul”, a fost comentariul fostului primar al New York-ului, întrebat de politico.eu dacă a primit bani din partea Freeh Group, dar nu a dezvăluit nici suma, nici dacă a fost plătit chiar de grupul respectiv sau acesta a acţionat la solicitarea unui client. 

Freeh Group, condus de fostul director FBI  Louis Freeh, a refuzat numeroasele solicitări politico-eu de a primi mai multe detalii. 

Giuliani a mai spus că scrisoarea pe care a expediat-o preşedintelui Klaus Iohannis se baza pe un raport furnizat chiar de Louis Freeh, pe care „l-a revizuit”.

În urmă cu aproape două săptămâni, Louis Freeh, care a fost director FBI între 1993 şi 2001, a acordat un interviu revistei Forbes, în care a declarat că pentru România sunt necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, că „lupta anticorupţie a condus la erodarea drepturilor civile şi a libertăţii de exprimare” şi că protocoalele semnate între SRI şi instituţiile statului constituie un acord pentru destabilizarea României.

Fostul oficial american enumeră şi cinci măsuri care ar trebui să ajute la dezvăluirea protocoalelor mai sus menţionate.

Interesant este faptul că după ce a renunţat la cariera în FBI, Freeh a devenit un avocat de succes. Trei dintre dosarele sale din ultimii ani au legătură cu România: Benny Steinmetz, miliardarul israelian implicat în dosarul „Ferma Băneasa”, Alexander Adamescu, acuzat de dare de mită şi Puiu Popoviciu, vinovat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Pe Steinmetz, Louis Freeh l-a apărat în 2015 într-un caz de de mituire a guvernului african din Guinea, în privinţa minei de fier din Simandou. Cel mai probabil, Steinmetz i l-a recomandat pe avocatul american lui Puiu Popoviciu. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

TEMPERATURI ÎNTRE 7 ŞI 14 GRADE. În următoarele zile vremea se va menţine frumoasă, cu temperaturi maxime de până la 15 grade, însă spre finalul săptămânii se va răci semnificativ, iar temperaturile minime vor ajunge la -5 grade, potrivit meteorologilor. [ Citeste mai departe ]

19 februarie 2019

AZI Prin Lume

SE CAUTĂ O SOLUŢIE PAŞNICĂ PENTRU ORGANIZAREA DE NOI ALEGERI PREZIDENŢIALE. Mecanismul Montevideo, propus de Uruguay, Mexic şi Comunitatea Caraibelor (CARICOM) pentru soluţionarea crizei din Venezuela, pregăteşte trimiterea la Caracas a trei personalităţi internaţionale, în scopul identificării unei soluţii paşnice, a declarat luni preşedintele uruguayan Tabaré Vázquez, potrivit EFE. [ Citeste mai departe ]

19 februarie 2019

AZI Stat de drept

SECŢIA PENTRU MAGISTRAŢI A CERUT DE TREI ORI PRELUAREA DOSARULUI TEL DRUM ŞI DNA A REFUZAT. Secţia de anchetare a magistraţilor a cerut în trei rânduri preluarea dosarului Tel Drum, toate solicitările fiind respinse de către reprezentaţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit DNA, ultima cerere, din ianuarie 2019, Secţia invoca drept motiv faptul că sunt şi magistraţi vizaţi în dosar. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2019

AZI În cultură

Inspirat, satisfăcut. Căci l-am revăzut pe Cornel Irimia. Profesor, prieten, om de cultură. Şarmant pensionar încă neostenit. Am rememorat, firesc, întâlnirile noastre anterioare. A fost un manager destoinic la filarmonica urbei. Preţuit, respectat de foşti subordonaţi. Ne-am aflat şi-acum umăr lângă umăr în sala acesteia. [ Citeste mai departe ]

19 februarie 2019

AZI Prin ţară

FEMEIA BĂNUITĂ DE OMOR AR PUTEA IEŞI DIN ÎNCHISOARE. După aproape doi ani de expertize efectuate în cazul celor trei bebeluşi găsiţi morţi în podul unul bloc din comuna Bistriţa-Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, experţii de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti nu au putut stabili dacă aceştia s-au născut morţi sau au decedat după naştere. Explicaţia legiştilor este că cele trei cadavre erau într-o stare avansată de descompunere. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Două miliarde de lei pentru programul Prima casă 2019

Două miliarde de lei pentru programul Prima casă 2019

Executivul a aprobat, în şedinţa de guvern de astăzi, plafonul total de garantare pentru anul... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Un artist al lumii trecătoare  - Kazuo Ishiguro

Aflat la vârsta senectuţii, pictorul şi profesorul de artă Masuji Ono porneşte într-o odisee de recuperare a biografiei personale, silit de schimbările radicale dintr-o Japonie abia ieşită din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, care încearcă să-şi exorcizeze trecutul militarist şi să-şi construiască un altfel de viitor.

[ Vezi toate ]

Magazin

Vremea caldă închide Festivalul Sculpturilor de Gheaţă din Harbin

Vremea caldă închide Festivalul Sculpturilor de Gheaţă din Harbin

Sculpturile în gheaţă şi zăpadă, realizate de aproape 10.000 de artişti pentru Frestivalul din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress