În Politică AZI

George Maior audiat la Comisia de control a SRI pe tema scrisorii lui Rudolph Giuliani

04 septembrie 2018  15:45| În Politică | Politică
George Maior audiat la Comisia de control a SRI pe tema scrisorii lui Rudolph Giuliani

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat pentru a doua oară în Comisia parlamentară de control a SRI, după discuţiile de peste 6 ore din luna februarie atunci când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informaţii din vremea mandatului său.

Chemarea vine ca urmare a reacţiei sale la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York. Acesta s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Ambasadorul României în SUA a declarat, astăzi, la Comisia de control a SRI, că protocoalele au fost necesare, iar legat de acuzaţiile privind ofiţeri acoperiţi şi abuzuri în justiţie să mai fie audiate şi alte persoane, precum Liviu Dragnea sau Victor Ponta.

Înainte de audieri, Maior a declarat că îşi menţine declaraţia despre scrisoarea lui Rudolph Giuliani. „Consider că am spus un adevăr şi am lucrat în interesul naţional. Nu am interferat în politica americană, pentru că era vorba de o persoană privată. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie, şi văd că există, acesta este determinat de raţiuni pe care eu nu mi le explic”.

Ambasadorul a mai punctat că a avut o discuţie cu Teodor Meleşcanu, luni, dar cu preşedintele Iohannis nu a vorbit despre rechemarea de la post. 

Săptămâna trecută, Maior spunea că scrisoare lui Giuliani este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”, a declarat ambasadorul României în SUA.

Ulterior, Giuliani a recunoscut că a fost plătit de o firmă de lobby din SUA pentru a trimite acea scrisoare. Potrivit politico.eu, Giuliani a fost plătit de o firmă de consultanţă internaţională care aparţine unui fost director FBI, Louis Freeh.

„Mi-au plătit onorariul”, a fost comentariul fostului primar al New York-ului, întrebat de politico.eu dacă a primit bani din partea Freeh Group, dar nu a dezvăluit nici suma, nici dacă a fost plătit chiar de grupul respectiv sau acesta a acţionat la solicitarea unui client. 

Freeh Group, condus de fostul director FBI  Louis Freeh, a refuzat numeroasele solicitări politico-eu de a primi mai multe detalii. 

Giuliani a mai spus că scrisoarea pe care a expediat-o preşedintelui Klaus Iohannis se baza pe un raport furnizat chiar de Louis Freeh, pe care „l-a revizuit”.

În urmă cu aproape două săptămâni, Louis Freeh, care a fost director FBI între 1993 şi 2001, a acordat un interviu revistei Forbes, în care a declarat că pentru România sunt necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, că „lupta anticorupţie a condus la erodarea drepturilor civile şi a libertăţii de exprimare” şi că protocoalele semnate între SRI şi instituţiile statului constituie un acord pentru destabilizarea României.

Fostul oficial american enumeră şi cinci măsuri care ar trebui să ajute la dezvăluirea protocoalelor mai sus menţionate.

Interesant este faptul că după ce a renunţat la cariera în FBI, Freeh a devenit un avocat de succes. Trei dintre dosarele sale din ultimii ani au legătură cu România: Benny Steinmetz, miliardarul israelian implicat în dosarul „Ferma Băneasa”, Alexander Adamescu, acuzat de dare de mită şi Puiu Popoviciu, vinovat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Pe Steinmetz, Louis Freeh l-a apărat în 2015 într-un caz de de mituire a guvernului african din Guinea, în privinţa minei de fier din Simandou. Cel mai probabil, Steinmetz i l-a recomandat pe avocatul american lui Puiu Popoviciu. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

25 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TEMPERATURILE VOR FI CU 4 - 8 GRADE MAI COBORÂTE. Meteorologii au emis o informare meteo valabilă până joi dimineaţă, anunţând frig, vânt puternic şi brumă timpurie în toată ţara. Temperaturile vor fi cu 4 - 8 grade mai coborâte decât valorile normale ale acestei perioade. De joi, vremea se încălzeşte uşor. [ Citeste mai departe ]

25 septembrie 2018

AZI Prin Lume

EVACUĂRI. Un puternic incendiu a izbucnit în noaptea de luni spre marţi în regiunea Toscana din nordul Italiei, ceea ce a dus la evacuarea a aproximativ 500 de persoane ca măsură de precauţie, au anunţat media italiene, citate de AFP. Nu au fost raportate decese sau personae rănite, dar oficialităţile se tem că flăcările vor ajunge în curând în zonele locuite. [ Citeste mai departe ]

25 septembrie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. Parchetul General anunţă că este necesară declasificarea unor documente privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august, pentru ca actele să poată fi consultate de părţile din dosarul instrumentat de procurorii militari. Precizările vin în contextul afirmaţiilor din cadrul audierilor de la Senat. [ Citeste mai departe ]

25 septembrie 2018

AZI În cultură

ARTĂ CONTEMPORANĂ. Şase galerii de artă din România participă, în perioada 27-30 septembrie, la târgul de artă Viennacontemporary, care va reuni, sub acoperişul Marx Halle, 118 galerii din 27 de ţări. [ Citeste mai departe ]

25 septembrie 2018

AZI Prin ţară

SPITALUL NU LE PLĂTEŞTE ACEST SERVICIU. Ginecologii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui nu mai fac întreruperi de sarcină la cerere în unitatea sanitară. Principalul motiv îl constituie neplata acestui serviciu, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Michael Kors plăteşte 2,12 miliarde pentru casa de modă Versace

Michael Kors plăteşte 2,12 miliarde pentru casa de modă Versace

Compania designerului american Michael Kors a anunţat, marţi că a achiziţionat casa de modă... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Performanţă la parcare

Performanţă la parcare

Un conducător auto este autorul unei „performanţe” care nu stă chiar la îndemâna oricărui şofer…... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

În ape adânci - Paula Hawkins

Nel Abbott este moartă. E ultima dintr-un lung şir de femei înghiţite de apele întunecate ale râului.

[ Vezi toate ]

Magazin

Diamant roz „intens”, scos la licitaţie de Christie’s

Diamant roz „intens”, scos la licitaţie de Christie’s

Un diamant roz de aproape 19 carate va fi scos la licitaţie, pe 13 noiembrie, în Geneva, şi s-ar... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress