În Politică AZI

George Maior audiat la Comisia de control a SRI pe tema scrisorii lui Rudolph Giuliani

04 septembrie 2018  15:45| În Politică | Politică
George Maior audiat la Comisia de control a SRI pe tema scrisorii lui Rudolph Giuliani

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a fost audiat pentru a doua oară în Comisia parlamentară de control a SRI, după discuţiile de peste 6 ore din luna februarie atunci când a fost solicitat să dea detalii despre activitatea Serviciului Român de Informaţii din vremea mandatului său.

Chemarea vine ca urmare a reacţiei sale la scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York. Acesta s-a adresat preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

Ambasadorul României în SUA a declarat, astăzi, la Comisia de control a SRI, că protocoalele au fost necesare, iar legat de acuzaţiile privind ofiţeri acoperiţi şi abuzuri în justiţie să mai fie audiate şi alte persoane, precum Liviu Dragnea sau Victor Ponta.

Înainte de audieri, Maior a declarat că îşi menţine declaraţia despre scrisoarea lui Rudolph Giuliani. „Consider că am spus un adevăr şi am lucrat în interesul naţional. Nu am interferat în politica americană, pentru că era vorba de o persoană privată. Dacă există un interes politic pentru a pleca din această funcţie, şi văd că există, acesta este determinat de raţiuni pe care eu nu mi le explic”.

Ambasadorul a mai punctat că a avut o discuţie cu Teodor Meleşcanu, luni, dar cu preşedintele Iohannis nu a vorbit despre rechemarea de la post. 

Săptămâna trecută, Maior spunea că scrisoare lui Giuliani este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite, nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, ea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar”, a declarat ambasadorul României în SUA.

Ulterior, Giuliani a recunoscut că a fost plătit de o firmă de lobby din SUA pentru a trimite acea scrisoare. Potrivit politico.eu, Giuliani a fost plătit de o firmă de consultanţă internaţională care aparţine unui fost director FBI, Louis Freeh.

„Mi-au plătit onorariul”, a fost comentariul fostului primar al New York-ului, întrebat de politico.eu dacă a primit bani din partea Freeh Group, dar nu a dezvăluit nici suma, nici dacă a fost plătit chiar de grupul respectiv sau acesta a acţionat la solicitarea unui client. 

Freeh Group, condus de fostul director FBI  Louis Freeh, a refuzat numeroasele solicitări politico-eu de a primi mai multe detalii. 

Giuliani a mai spus că scrisoarea pe care a expediat-o preşedintelui Klaus Iohannis se baza pe un raport furnizat chiar de Louis Freeh, pe care „l-a revizuit”.

În urmă cu aproape două săptămâni, Louis Freeh, care a fost director FBI între 1993 şi 2001, a acordat un interviu revistei Forbes, în care a declarat că pentru România sunt necesare o serie de măsuri pentru restabilirea statului de drept, că „lupta anticorupţie a condus la erodarea drepturilor civile şi a libertăţii de exprimare” şi că protocoalele semnate între SRI şi instituţiile statului constituie un acord pentru destabilizarea României.

Fostul oficial american enumeră şi cinci măsuri care ar trebui să ajute la dezvăluirea protocoalelor mai sus menţionate.

Interesant este faptul că după ce a renunţat la cariera în FBI, Freeh a devenit un avocat de succes. Trei dintre dosarele sale din ultimii ani au legătură cu România: Benny Steinmetz, miliardarul israelian implicat în dosarul „Ferma Băneasa”, Alexander Adamescu, acuzat de dare de mită şi Puiu Popoviciu, vinovat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită.

Pe Steinmetz, Louis Freeh l-a apărat în 2015 într-un caz de de mituire a guvernului african din Guinea, în privinţa minei de fier din Simandou. Cel mai probabil, Steinmetz i l-a recomandat pe avocatul american lui Puiu Popoviciu. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
PREMIERUL VA CERE O NOUĂ NOMINALIZARE. Viorica Dăncilă a anunţat că îl va demite azi pe preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Răzvan Vulcănescu, dacă acesta nu-şi va de demisia. [ Citeste mai departe ]

23 iulie 2019

AZI Prin Lume

MAJORAREA PLAFONULUI DATORIEI. Preşedintele Donald Trump a anunţat că s-a ajuns la un acord cu opoziţia democrată în privinţa bugetului, evitându-se astfel perspectiva unei paralizii a administraţiei federale până la următoarele alegeri prezidenţiale. [ Citeste mai departe ]

22 iulie 2019

AZI Stat de drept

OBLIGATIVITATEA INFORMĂRII DETALIATE ŞI COMPLETE A ELECTORATULUI. Deputatul PSD Florin Iordache a depus la Senat, o propunere legislativă pentru completarea Legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului care prevede că preşedintele trebuie să ceară Curţii Constituţionale să constate dacă întrebările ce urmează să fie puse la o consultare populară se încadrează în limitele revizuirii, înainte ca acestea să fie trimise Parlamentului. [ Citeste mai departe ]

22 iulie 2019

AZI În cultură

DISCUŢII CU MAI MULŢI EXPERŢI. Directorul Muzeului „Grigore Antipa”, Luis Ovidiu Popa, a salutat ideea unor consultări publice pentru a fi decis amplasamentul noului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului. [ Citeste mai departe ]

22 iulie 2019

AZI Prin ţară

PARCUL LIBERTĂŢII POATE FI ADMIRAT ŞI PE TIMPUL VERII. O alee cu crini regali, albi şi roz-magenta, încântă sutele de orădeni care se plimbă pe malul Crişului din centrul municipiului Oradea. Este aceeaşi alee care, în primăvară, impresiona prin zecile de mii de lalele multicolore. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Vreme răcoroasă, azi, în Bucureşti

Vreme răcoroasă, azi, în Bucureşti

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, azi, o atenţionare Cod galben de... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Active mai mari cu 26,12% pentru fondurile de pensii private obligatorii

Active mai mari cu 26,12% pentru fondurile de pensii private obligatorii

La 30 iunie 2019, fondurile de pensii private obligatorii aveau active de peste 55,15 miliarde de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Ministerul Agriculturii a prezentat într-o conferință de presă bilanțul președinției Consiliului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Liber la alcool la magazinele din Dubai pentru ne-musulmani

Liber la alcool la magazinele din Dubai pentru ne-musulmani

Turiştii care vizitează Dubaiul vor putea cumpăra alcool din magazine, graţie noilor măsuri... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Salarii decente pentru medici

Salarii decente pentru medici

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că salariile personalului medical au ajuns la un... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress