În Politică AZI

Iohannis a suspendat şedinţa CSAT

04 septembrie 2018  14:45| În Politică | Politică
Iohannis a suspendat şedinţa CSAT

Preşedintele României Klaus Iohannis a suspendat şedinţa CSAT de astăzi şi a declarat că rectificarea bugetară propusă de guvernul Dăncilă nu a primit aviz favorabil, întrucât guvernul nu a putut explica de ce au fost tăiate fonduri semnificative ale instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, în condiţiile în care rectificarea bugetară a fost una pozitivă. La Guvern are loc o şedinţă de urgenţă.

„Singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale. Este obligatoriu avizul CSAT când se discută bugetul instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Avem aici câteva date pe care le voi comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare puternic pozitivă, adică s-au alocat mult mai mulţi bani în plus.

Totuşi, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la bugetul instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Acest lucru nu a fost explicat.

Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte în CSAT, având în vedere urgenţa şi solicitările unor miniştri, am stabilit şedinţa pentru azi.

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect, şi mai optimist: 3,5 miliarde de lei în plus faţă de prima variantă. Nu a fost explicat de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Guvernul nu a venit cu nicio explicaţie în CSAT pentru aceste tăieri. Directorii instituţiilor au arătat că în aceste condiţii nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT pentru 2018.

În aceste condiţii, nu a existat un consens şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situaţie, am suspendat şedinţa CSAT. Rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută, dar nu trebuie să facem abstracţie de principiul colaborării între instituţiile statului.

Am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectiicare, să renunţe la tăierile de fonduri din zona securităţii naţionale, care nu pot fi explicate decât prin sintagma „şicană politică”.

Este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea este una puternic pozitivă.

România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, ci pentru că avem instituţii performante”, a declarat Klaus Iohannis, după suspendarea şedinţei CSAT.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat, marţi, că dacă se mai întârzie rectificarea bugetară pentru septembrie nu sunt bani pentru toate salariile.

Eugen Teodorovici a mai spus că şi pacienţii din spitale sunt puşi în pericol, iar investiţiile sunt de asemenea afectate.

„Orice întârziere a rectificării bugetare poate crea efecte negative. Parte de salarii, în septembrie, rămâne neacoperită pentru entităţi la nivel public. Dacă se mentine blocajul, parte de investiţii poate să aibă de suferit şi cu blocaje în derularea de proiecte publice. La nivel local, proiecte în curs de derulare care pot întâmpina dificultăţi. Efectul neplăcut al pestei porcine, sunt prevăzute în rectificarea bugetului pentru compensaţii în cazul animale sacrificate”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

De asemenea, ministrul de Finanţe a lansat un atac la adresa şefului statului, Klaus Iohannis, după suspendarea şedinţei CSAT.

„Opinia celor prezenţi diferă faţă de concluzia pe care domnul preşedinte a explicat-o public. Cred că este obligatoriu şi de bun- simţ să avem desecretizarea stenogramei din şedinţa CSAT”, a declarat Eugen Teodorovici.

„Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz al CSAT”, a mai afirmat ministrul Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a anunţat marţi că indiferent de decizia care se va lua în CSAT, el va merge mai departe cu rectificarea bugetară în şedinţa de Guvern de miercuri.

El a precizat că avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe proiectul privind rectificarea bugetară este consultativ, nu obligatoriu, iar Executivul va continua cu forma aflată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este condus de preşedintele ţării, secondat de premier, iar membrii sunt şase miniştri, împreună cu directorii SRI, SIE, şeful Statului Major şi un consilier prezidenţial.

Deciziiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se iau în consens, adică e nevoie de acordul tuturor membrilor pentru adoptarea unei hotărâri.

  • prin lume
  • stat de drept
  • bani
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

20 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRIMELE, SECTOARELE 1 ŞI 3 ŞI ORAŞELE OTOPENI ŞI MĂGURELE. De mâine începe testarea sistemului de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă RO-ALERT, în Capitală şi în judeţul Ilfov, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. [ Citeste mai departe ]

20 septembrie 2018

AZI Prin Lume

ZID ÎN SAHARA. Preşedintele Donald Trump a recomandat construirea unui zid în Sahara pentru a soluţiona criza migraţiei din Europa, a declarat Josep Borrell, ministrul spaniol de Externe, citat de BBC. Comentariile au fost făcute cu ocazia vizitei pe care şeful diplomaţiei din Spania a făcut-o în SUA, la sfârşitul lunii iunie. [ Citeste mai departe ]

20 septembrie 2018

AZI Stat de drept

CONTESTAŢIE RESPINSĂ. Curtea de Apel Craiova a respins, astăzi, contestaţia fostului ministru al Finanţelor şi senator de Olt, Darius Vâlcov, şi a altor doi inculpaţi din dosar, faţă de decizia din luna mai a acestui an a Tribunalului Gorj, care a dispus începerea judecăţii în dosarul în care consilierul premierului Viorica Dăncilă e acuzat că ar fi mituit un angajat de la Cadastru. [ Citeste mai departe ]

20 septembrie 2018

AZI În cultură

AUTOBUZ-EXPOZIŢIE. Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău inaugurează, astăzi, un autobuz expoziţie dedicat contribuţiei personalităţilor din Sălaj la înfăptuirea României moderne. Autobuzul expoziţie va ajunge în toate oraşele judeţului, şi în localităţile care au dat personalităţile importante al istoriei contemporane. [ Citeste mai departe ]

20 septembrie 2018

AZI Prin ţară

CEARTĂ. Un tânăr de 21 de ani din Râmnicu Vâlcea a juns în stare gravă la spital după ce a fost înjunghiat cu un briceag de iubita sa după o ceartă. Tânărul este în stare gravă la spital. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Pe ce se duc banii economisiţi de tinerii din România

Pe ce se duc banii economisiţi de tinerii din România

Un studiu realizat de BCR arată că, din banii puşi deoparte tinerii români îşi cumpără biciclete,... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Şase poveşti cu draci - Igor Bergler

Nemulţumiţi de mediocritatea creatorului lor, şase draci evadează din tot atâtea tablouri.

[ Vezi toate ]

Magazin

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a anunţat numele primului turist spaţial care va zbura în... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress