În Politică AZI

Iohannis a suspendat şedinţa CSAT

04 septembrie 2018  14:45| În Politică | Politică
Iohannis a suspendat şedinţa CSAT

Preşedintele României Klaus Iohannis a suspendat şedinţa CSAT de astăzi şi a declarat că rectificarea bugetară propusă de guvernul Dăncilă nu a primit aviz favorabil, întrucât guvernul nu a putut explica de ce au fost tăiate fonduri semnificative ale instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, în condiţiile în care rectificarea bugetară a fost una pozitivă. La Guvern are loc o şedinţă de urgenţă.

„Singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale. Este obligatoriu avizul CSAT când se discută bugetul instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Avem aici câteva date pe care le voi comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare puternic pozitivă, adică s-au alocat mult mai mulţi bani în plus.

Totuşi, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la bugetul instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Acest lucru nu a fost explicat.

Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte în CSAT, având în vedere urgenţa şi solicitările unor miniştri, am stabilit şedinţa pentru azi.

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect, şi mai optimist: 3,5 miliarde de lei în plus faţă de prima variantă. Nu a fost explicat de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Guvernul nu a venit cu nicio explicaţie în CSAT pentru aceste tăieri. Directorii instituţiilor au arătat că în aceste condiţii nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT pentru 2018.

În aceste condiţii, nu a existat un consens şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situaţie, am suspendat şedinţa CSAT. Rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută, dar nu trebuie să facem abstracţie de principiul colaborării între instituţiile statului.

Am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectiicare, să renunţe la tăierile de fonduri din zona securităţii naţionale, care nu pot fi explicate decât prin sintagma „şicană politică”.

Este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea este una puternic pozitivă.

România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, ci pentru că avem instituţii performante”, a declarat Klaus Iohannis, după suspendarea şedinţei CSAT.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat, marţi, că dacă se mai întârzie rectificarea bugetară pentru septembrie nu sunt bani pentru toate salariile.

Eugen Teodorovici a mai spus că şi pacienţii din spitale sunt puşi în pericol, iar investiţiile sunt de asemenea afectate.

„Orice întârziere a rectificării bugetare poate crea efecte negative. Parte de salarii, în septembrie, rămâne neacoperită pentru entităţi la nivel public. Dacă se mentine blocajul, parte de investiţii poate să aibă de suferit şi cu blocaje în derularea de proiecte publice. La nivel local, proiecte în curs de derulare care pot întâmpina dificultăţi. Efectul neplăcut al pestei porcine, sunt prevăzute în rectificarea bugetului pentru compensaţii în cazul animale sacrificate”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

De asemenea, ministrul de Finanţe a lansat un atac la adresa şefului statului, Klaus Iohannis, după suspendarea şedinţei CSAT.

„Opinia celor prezenţi diferă faţă de concluzia pe care domnul preşedinte a explicat-o public. Cred că este obligatoriu şi de bun- simţ să avem desecretizarea stenogramei din şedinţa CSAT”, a declarat Eugen Teodorovici.

„Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz al CSAT”, a mai afirmat ministrul Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a anunţat marţi că indiferent de decizia care se va lua în CSAT, el va merge mai departe cu rectificarea bugetară în şedinţa de Guvern de miercuri.

El a precizat că avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe proiectul privind rectificarea bugetară este consultativ, nu obligatoriu, iar Executivul va continua cu forma aflată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este condus de preşedintele ţării, secondat de premier, iar membrii sunt şase miniştri, împreună cu directorii SRI, SIE, şeful Statului Major şi un consilier prezidenţial.

Deciziiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se iau în consens, adică e nevoie de acordul tuturor membrilor pentru adoptarea unei hotărâri.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress