În Politică AZI

Iohannis a suspendat şedinţa CSAT

04 septembrie 2018  14:45| În Politică | Politică
Iohannis a suspendat şedinţa CSAT

Preşedintele României Klaus Iohannis a suspendat şedinţa CSAT de astăzi şi a declarat că rectificarea bugetară propusă de guvernul Dăncilă nu a primit aviz favorabil, întrucât guvernul nu a putut explica de ce au fost tăiate fonduri semnificative ale instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, în condiţiile în care rectificarea bugetară a fost una pozitivă. La Guvern are loc o şedinţă de urgenţă.

„Singura temă de pe ordinea de zi a fost rectificarea bugetară propusă de Guvern pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale. Este obligatoriu avizul CSAT când se discută bugetul instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Avem aici câteva date pe care le voi comenta pe scurt. Guvernul a publicat în august un proiect de rectificare bugetară, un proiect care reprezenta o rectificare puternic pozitivă, adică s-au alocat mult mai mulţi bani în plus.

Totuşi, spre surprinderea multora, pe o rectificare puternic pozitivă, Guvernul a propus tăieri semnificative la bugetul instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Acest lucru nu a fost explicat.

Cu toate că legea prevede un termen de 30 de zile pentru discutarea acestor acte în CSAT, având în vedere urgenţa şi solicitările unor miniştri, am stabilit şedinţa pentru azi.

Între timp, Guvernul a publicat un nou proiect, şi mai optimist: 3,5 miliarde de lei în plus faţă de prima variantă. Nu a fost explicat de ce s-a insistat în continuare pe diminuarea fondurilor instituţiilor din domeniul securităţii naţionale. Guvernul nu a venit cu nicio explicaţie în CSAT pentru aceste tăieri. Directorii instituţiilor au arătat că în aceste condiţii nu se pot atinge obiectivele stabilite tot în CSAT pentru 2018.

În aceste condiţii, nu a existat un consens şi nu s-a putut emite avizul necesar pentru rectificarea bugetară. Având în vedere această situaţie, am suspendat şedinţa CSAT. Rectificarea bugetară este necesară, ea trebuie făcută, dar nu trebuie să facem abstracţie de principiul colaborării între instituţiile statului.

Am creat posibilitatea guvernului să revină cu un nou proiect de rectiicare, să renunţe la tăierile de fonduri din zona securităţii naţionale, care nu pot fi explicate decât prin sintagma „şicană politică”.

Este numai răspunderea Guvernului ce se întâmplă în continuare. Este nevoie de bani în foarte multe sectoare. Este necesară o rectificare bugetară, dar nu este admisibil să punem în dificultate securitatea României, în condiţiile în care rectificarea este una puternic pozitivă.

România este o ţară sigură, românii sunt bine apăraţi, dar aceste lucruri nu vin de la sine, ci pentru că avem instituţii performante”, a declarat Klaus Iohannis, după suspendarea şedinţei CSAT.

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat, marţi, că dacă se mai întârzie rectificarea bugetară pentru septembrie nu sunt bani pentru toate salariile.

Eugen Teodorovici a mai spus că şi pacienţii din spitale sunt puşi în pericol, iar investiţiile sunt de asemenea afectate.

„Orice întârziere a rectificării bugetare poate crea efecte negative. Parte de salarii, în septembrie, rămâne neacoperită pentru entităţi la nivel public. Dacă se mentine blocajul, parte de investiţii poate să aibă de suferit şi cu blocaje în derularea de proiecte publice. La nivel local, proiecte în curs de derulare care pot întâmpina dificultăţi. Efectul neplăcut al pestei porcine, sunt prevăzute în rectificarea bugetului pentru compensaţii în cazul animale sacrificate”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.

De asemenea, ministrul de Finanţe a lansat un atac la adresa şefului statului, Klaus Iohannis, după suspendarea şedinţei CSAT.

„Opinia celor prezenţi diferă faţă de concluzia pe care domnul preşedinte a explicat-o public. Cred că este obligatoriu şi de bun- simţ să avem desecretizarea stenogramei din şedinţa CSAT”, a declarat Eugen Teodorovici.

„Guvernul are obligaţia de a cere şi nu de a aştepta un aviz al CSAT”, a mai afirmat ministrul Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a anunţat marţi că indiferent de decizia care se va lua în CSAT, el va merge mai departe cu rectificarea bugetară în şedinţa de Guvern de miercuri.

El a precizat că avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pe proiectul privind rectificarea bugetară este consultativ, nu obligatoriu, iar Executivul va continua cu forma aflată pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării este condus de preşedintele ţării, secondat de premier, iar membrii sunt şase miniştri, împreună cu directorii SRI, SIE, şeful Statului Major şi un consilier prezidenţial.

Deciziiile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se iau în consens, adică e nevoie de acordul tuturor membrilor pentru adoptarea unei hotărâri.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
LA EVENIMENT PARTICIPĂ 1.300 DE MILITARI. Un paraşutist american de 29 de ani a suferit un traumatism cranio-cerebral în urma unei acţiuni de noapte de pe aerodromul de la Boboc, în cadrul unui exerciţiu multinaţional, acesta fiind transferat cu un elicopter la Spitalul Militar Bucureşti. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Prin Lume

EXPERTIZELE PSIHIATRICE AU STABILIT CĂ ESTE APT MINTAL. Extremistul australianul Brenton Tarrant, inculpat pentru uciderea a 51 de persoane, în martie, în două moschei din Christchurch (Noua Zeelandă), a pledat nevinovat, a anunţat avocatul său. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Stat de drept

ANTERIOR, CURTEA A DECIS CĂ LEGEA E NECONSTITUŢIONALĂ. CCR va dezbate pe 10 iulie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care este interzisă amplasarea aparatelor radar în locuri de unde nu sunt vizibile. [ Citeste mai departe ]

13 iunie 2019

AZI În cultură

MELOMANII ÎŞI POT SELECTA SPECTACOLELE PREFERATE. Festivalul Internaţional „George Enescu” a dat publicităţii seria video „Poveştile Festivalului”, un tur ghidat prin programul ediţiei din 2019, realizat de Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naţionale. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Prin ţară

MUNIŢIA A FOST GĂSITĂ SUB GRINZILE DE LEMN. Muncitorii care execută lucrări de reparaţii la clădirea dispensarului din localitatea arădeană Agrişul Mare au descoperit 24 cartuşe de infanterie din al doilea război mondial, care au fost preluate de către pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad pentru a fi distruse. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pregătiţi pentru Rusalii

Pregătiţi pentru Rusalii

23.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor fi mobilizaţi zilnic, la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Turiştii străini au cheltuit 1,293 miliarde de lei în România

Turiştii străini au cheltuit 1,293 miliarde de lei în România

În primul trimestru al acestui an, 443.700 de turişti nerezidenţi au sosit în România, iar... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Cu exact 25 de ani în urmă, Ion Iliescu făcea o vizită oficială de trei zile în Franța, la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Edith Gonzalez a încetat din viaţă

Edith Gonzalez a încetat din viaţă

Actriţa mexicană Edith Gonzales, cunoscută pentru roluri în telenovele realizate după anii 1990,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress