În Politică AZI

Legile Justiţiei, adoptate cu scandal. USR a protestat cu spatele la plen şi cu tricouri #FărăPenali

20 martie 2018  15:45| În Politică | Politică
Legile Justiţiei, adoptate cu scandal. USR a protestat cu spatele la plen şi cu tricouri #FărăPenali

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, toate cele trei legi ale justiţiei, revizuite după deciziile de neconstituţionalitate ale CCR, chiar dacă USR a protestat în timpul dezbaterilor.

Astfel, Legea pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 182 de voturi „pentru” şi 91 „împotrivă”. Legea pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată cu 190 de voturi „pentru” şi 98 „împotrivă”. Legea pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM a fost adoptată cu 189 de voturi „pentru” şi 101 „împotrivă”.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, că modificările făcute la Legile 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 şi solicitate de Curtea Constituţională sunt în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

El a adăugat că dezbaterile au avut loc în prezenţa tuturor grupurilor parlamentare, iar deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea.

Şedinţa s-a desfăşurat în protestele parlamentarilor USR, care au criticat graba cu care au fost adoptate proiectele venite de la Comisia Iordache.

Deputaţii USR s-au aşezat în faţa tribunei, purtând tricouri albe cu mesajul #FărăPenali şi au stat cu spatele la deputaţii din bănci.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase, le-a cerut de mai multe ori să păstreze decenţa şi să revină la locurile lor.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, le-a cerut deputaţilor USR, din respect, să nu mai stea cu spatele la colegii din plen.

Deputatul Stelian Ion, membru în Comisia specială pentru legile justiţiei, anunţă că USR va contesta din nou la CCR cele trei legi, dar îi solicită şi preşedintelui Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneţia.

 „Modalitatea în care au înţeles cei din PSD-ALDE să promoveze aceste modificări este una abuzivă, este una ilegală, la limita penalului. Aceste rapoarte pe care le-am votat astăzi în Parlament au fost scrise de aseară, înainte de a fi discutate în comisie (Comisia specială condusă de Florin Iordache - n.r.), pentru că în câteva minute, cât a durat de la finalizarea şedinţei Comisiei speciale şi până la votul în Parlament nu aveau cum să redacteze aceste rapoarte”, a declarat deputatul USR.

Deputatul USR a făcut apel la toate forţele politice şi la societatea civilă, să facă tot ce se poate din punct de vedere legal pentru a opri modificarea legilor justiţiei. Referindu-se la preşedintele Iohannis, Stelian Ion a afirmat că acesta „poate va sesiza şi Comisia de la Veneţia, e în atributul său”.

 „Este un fals. Aţi mai administrat o doză de poloniu radioactiv justiţiei astăzi. Nu este nimic diferit faţă de ce s-a întâmplat iarna trecută. Legile sunt foarte proaste, vom avea de-a face cu o justiţie slabă, aşa cum vă doriţi dumneavoastră. Sper ca opoziţia să se mobilizeze să contestam împreună aceste legi”, a mai spus Ion.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională cele trei legi ale justiţiei modificate de către Comisia Iordache.

„PNL va contesta la CCR această manieră prin care dumneavoastră votaţi, prin majoritatea pe care o aveţi, legile Justiţiei. Legea care scoate preşedintele din procedura de numire a magistraţilor, prin care scoateţi la pensie 2.500 de magistraţi şi salvaţi dosare”, a spus Raluca Turcan.

Modificările asupra celor trei legi ale justiţiei au mai fost constestate la CCR şi de către PNL şi de către ÎCCJ, iar CCR a decis în cazul tuturor celor trei legi că modificările sunt parţial neconstituţionale.

  • prin lume
  • stat de drept
  • bani
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

CONCERT ŞI SPECTACOL MULTIMEDIA. Fântânile din Piaţa Unirii se redeschid joi, cu un spectacol multimedia şi un concert al Orchestrei Simfonice Bucureşti, anunţă Primăria Generală. Accesul este gratuit. În perimetrul Pieţei Unirii şi a Parcului Unirii vor fi restricţii de circulaţie în intervalul orar 18.00 – 23.00. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Prin Lume

ECHIPELE DE SALVARE DEZGROAPĂ VICTIMELE ALUNECĂRII DE TEREN DIN LOCALITATEA MINIERĂ ITOGON. Bilanţul taifunului Mangkhut care a lovit arhipelagul Filipine a crescut la 81 de morţi şi ar putea să crească în continuare, au anunţat, astăzi, autorităţile, citate de AFP. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Stat de drept

ACORD DE RECUNOAŞTERE A VINOVĂŢIEI. Fostul preot Cristian Pomohaci a fost audiat, astăzi, la Parchetul General, într-un dosar în care este urmărit penal pentru evaziune fiscală, după ce nu ar fi declarat peste 150.000 de euro, venituri din cedarea folosinţei a 11 bunuri imobile deţinute. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI În cultură

EXPERIENŢĂ VIRTUALĂ DEDICATĂ CENTENARULUI. În perioada 20-23 septembrie, clujenii sunt invitaţi la Festivalul Cluj Symphony Experience, 3 zile care vor aduce împreună diverse naționalități, stiluri muzicale, contexte, oameni, toate pentru a îndeplini un scop comun: armonia. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Prin ţară

FEMEIA DE SERVICIU A ÎNCERCAT SĂ APRINDĂ FOCUL ÎN SOBĂ. Un elev de 14 ani şi o îngrijitoare au fost răniţi şi aproximativ 70 de elevi şi 7 profesori au fost evacuaţi, în urma unei explozii care s-a produs în această dimineaţă la o şcoală din localitatea mureşeană Voiniceni. Explozia nu a fost urmată de incendiu. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România are lipici la tehnologia contactless

România are lipici la tehnologia contactless

Tehnologia contactless a devenit cea mai răspândită formă de plată electronică din România, care... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Forţa 10 din Navarone - Alistair Maclean

Tunurile din Navarone au fost reduse la tăcere, dar eroiii supravieţuitori nu au timp să se culce pe laurii victoriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a anunţat numele primului turist spaţial care va zbura în... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress