În Politică AZI

Legile Justiţiei, adoptate cu scandal. USR a protestat cu spatele la plen şi cu tricouri #FărăPenali

20 martie 2018  15:45| În Politică | Politică
Legile Justiţiei, adoptate cu scandal. USR a protestat cu spatele la plen şi cu tricouri #FărăPenali

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, toate cele trei legi ale justiţiei, revizuite după deciziile de neconstituţionalitate ale CCR, chiar dacă USR a protestat în timpul dezbaterilor.

Astfel, Legea pentru modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară a fost adoptată cu 182 de voturi „pentru” şi 91 „împotrivă”. Legea pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată cu 190 de voturi „pentru” şi 98 „împotrivă”. Legea pentru modificarea Legii 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM a fost adoptată cu 189 de voturi „pentru” şi 101 „împotrivă”.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat marţi, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, că modificările făcute la Legile 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 şi solicitate de Curtea Constituţională sunt în concordanţă cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

El a adăugat că dezbaterile au avut loc în prezenţa tuturor grupurilor parlamentare, iar deciziile CCR sunt obligatorii pentru toată lumea.

Şedinţa s-a desfăşurat în protestele parlamentarilor USR, care au criticat graba cu care au fost adoptate proiectele venite de la Comisia Iordache.

Deputaţii USR s-au aşezat în faţa tribunei, purtând tricouri albe cu mesajul #FărăPenali şi au stat cu spatele la deputaţii din bănci.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase, le-a cerut de mai multe ori să păstreze decenţa şi să revină la locurile lor.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, le-a cerut deputaţilor USR, din respect, să nu mai stea cu spatele la colegii din plen.

Deputatul Stelian Ion, membru în Comisia specială pentru legile justiţiei, anunţă că USR va contesta din nou la CCR cele trei legi, dar îi solicită şi preşedintelui Iohannis să sesizeze Comisia de la Veneţia.

 „Modalitatea în care au înţeles cei din PSD-ALDE să promoveze aceste modificări este una abuzivă, este una ilegală, la limita penalului. Aceste rapoarte pe care le-am votat astăzi în Parlament au fost scrise de aseară, înainte de a fi discutate în comisie (Comisia specială condusă de Florin Iordache - n.r.), pentru că în câteva minute, cât a durat de la finalizarea şedinţei Comisiei speciale şi până la votul în Parlament nu aveau cum să redacteze aceste rapoarte”, a declarat deputatul USR.

Deputatul USR a făcut apel la toate forţele politice şi la societatea civilă, să facă tot ce se poate din punct de vedere legal pentru a opri modificarea legilor justiţiei. Referindu-se la preşedintele Iohannis, Stelian Ion a afirmat că acesta „poate va sesiza şi Comisia de la Veneţia, e în atributul său”.

 „Este un fals. Aţi mai administrat o doză de poloniu radioactiv justiţiei astăzi. Nu este nimic diferit faţă de ce s-a întâmplat iarna trecută. Legile sunt foarte proaste, vom avea de-a face cu o justiţie slabă, aşa cum vă doriţi dumneavoastră. Sper ca opoziţia să se mobilizeze să contestam împreună aceste legi”, a mai spus Ion.

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a declarat că liberalii vor ataca la Curtea Constituţională cele trei legi ale justiţiei modificate de către Comisia Iordache.

„PNL va contesta la CCR această manieră prin care dumneavoastră votaţi, prin majoritatea pe care o aveţi, legile Justiţiei. Legea care scoate preşedintele din procedura de numire a magistraţilor, prin care scoateţi la pensie 2.500 de magistraţi şi salvaţi dosare”, a spus Raluca Turcan.

Modificările asupra celor trei legi ale justiţiei au mai fost constestate la CCR şi de către PNL şi de către ÎCCJ, iar CCR a decis în cazul tuturor celor trei legi că modificările sunt parţial neconstituţionale.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

13 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

„DONEAZĂ SÂNGE! FII EROU!” ÎNTRE 19-23 NOIEMBRIE. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Societatea Studenţilor în Medicină, redeschide, pe 19 noiembrie, porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge! Fii Erou!”. Campania se va desfăşura în perioada 19 - 23 noiembrie în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină şi la Centrul de Transfuzie Sanguină. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

AU CEDAT CABLURILE. Fregata KNM Helge Ingstad a Marinei norvegiene, care a intrat, săptămâna trecută, în coliziune cu petrolierul maltez Sola TS în largul coastei de vest a ţării s-a scufundat astăzi aproape complet, arată fotografii luate de Administraţia Coastei Norvegiei, informează Reuters. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

„DOSAR POLITIC”. Avocaţii din dosarul Belina au cerut instanţei de la Tribunalul Bucureşti trimiterea unor adrese către DNA şi SRI pentru a afla dacă probele din cauză au fost obţinute în baza protocoalelor cu SRI, ei fiind de părere că dosarul e unul politic, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI În cultură

La „Davila”, în Piteşti. Vreo douăsprezece spectacole pentru cei mari. Cam tot atâtea pentru copii, fie la sediu, fie-n alte localităţi binevenit. Întreg efortul ăsta, sub siglă cunoscută pe plai argeşean: Festivalul Internaţional de Teatru de Studio şi de Forme Noi. Anul acesta, la a douăzeci şi doua ediţie. Mai substanţială numeric şi c-un plus valoric, incontestabil. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ARS DE VIU PE UN VAGON DE MARFĂ. Un tânăr a murit carbonizat, astăzi, după ce s-a urcat pe vagonul unui tren de marfă pentru a-şi face un selfie şi a fost electrocutat. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Banca Japoniei a devenit prima bancă centrală dintr-o ţară membră a grupului statelor puternic... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Kirâze - Solmaz Kamuran

„Kirâze” este saga unei familii sefarde, nevoită să părăsească pămantul strămoşesc de pe malurile râului Tajo, din Spania şi să caute libertatea în celălat capăt al Europei, la Istanbul.


[ Vezi toate ]

Magazin

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

Un muzeu controversat, dedicat celebrului traficant de droguri columbian Pablo Escobar, s-a... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress