În Politică AZI

Meci Tăriceanu - Maior în Comisia de politică Externă a Senatului

12 septembrie 2018  16:00| În Politică | Politică
Meci Tăriceanu - Maior în Comisia de politică Externă a Senatului

Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a fost audiat astăzi, în Comisia de politică externă a Senatului, pentru a da explicaţii în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani.

În scrisoare, avocatul lui Donald Trump critică activitatea DNA şi afirmă că lupta anticorupţie ar fi devenit un instrument de tranşare a unor dispute politice. La scurt timp, George Maior a afirmat că scrisoarea este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

În urma dezvăluirilor din presa americană, Rudolph Giuliani a recunoscut că scrisoarea a fost redactată la solicitarea unei firme de lobby a unui fost director FBI şi că a fost plătit. Pe fondul criticilor tot mai intense, fostul primar al New Yorkului a recunoscut că ar fi fost corect să spună că scrisoarea este o formă de lobby şi că nu implică punctul de vedere oficial al administraţiei de la Washingotn.

Astăzi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

Tăriceanu a spus că declaraţiile lui Maior cu privire la scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, oficialilor din România ca fiind „cel puţin nefericite”.

„Suntem în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru o serie de declaraţii făcute şi pe care eu le apreciez cel puţin ca necalificate. Aceste declaraţii au fost făcute cu acordul MAE? Vreau să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a mai spus că aprecierile lui Maior au fost „partizane” şi intră în lupta politică americană, angajând Guvernul român şi statul român.

„Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoarea regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi”, a mai spus Tăriceanu.

„Pentru aceste motive eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret din acest lucru, să adresăm o scrisoare Ministerului de Externe în care să considerăm în practică ca misiunea dvs nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a mai spus Tăriceanu.

În replică, ambasadorul George Maior a spus că Parteneriatul Strategic a evoluat şi este fals că s-a implicat în politica externă.

„Parteneriatul Strategic a evoluat excepţional, dialogul a evoluat (...). Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun”, a spus Maior.

George Maior a spus că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale, iar acesta nu i-ar fi comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. „Eu am respectat un cod etic, pentru că nu privea o declaraţie a unui oficial american”, a spus George Maior.

„Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut imediat o discuţie foarte profundă cu adjunctul Secretarului de Stat (pentru Europa şi Asia – n.r.) Wess Mitchell şi iniţierea agendei viitoare, care va include inclusiv întâlniri la nivelul preşedintelui şi la nivelul Guvernului”, a precizat Maior, întrebat dacă a fost convocat de Departamentul de Stat după declaraţiile sale cu privire la scrisoarea lui Giuliani.

Tăriceanu i-a cerut apoi „să adopte o atitudine cuviincioase că poate a văzut cum se desfăşoară audierile în Congresul SUA”.

George Maior, a fost întrebat de senatoarea liberală Alina Gorghiu ce știe despre „vizita plătită a domnului Dragnea în SUA”.

Pe de altă parte, Alina Gorghiu (PNL) a spus, că această audiere este, de fapt, o reglare de conturi.

La finalul audierii, ambasadorul României în Statele Unite a spus că o eventuială retrage a sa din funcţie, ca urmare a implicării sale în scandalul scrisorii lui Rudolph Giuliani, ar fi un gest care el nu-l înţelege.

„Dacă există un interes politic în rechemarea mea, acesta trebuie explicat, eu nu îl înţeleg. În acest moment, relaţia româno-americană este la cel mai înalt nivel, deci consider că o eventuală rechemarea a mea ar fi o greşeală”, a afirmat fostul şef al SRI, la încheierea audierii în comisie.

Întrebat cum ar califica reacţia sa în cazul scrisorii lui Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, Maior a afirmat că a procedat corect.

„Reacţía mea este acoperită de realitate şi oportună, fără declaraţia mea opinia publică din România ar fi putut interpreta greşit acţiunea lui Giuliani, era de datoria mea să servesc interesul naţional”, a mai afirmat Maior. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • bani
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

21 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TRAFIC RESTRICŢIONAT. Traficul rutier este restricţionat în aceste zile în centrul Capitalei pentru desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin Lume

IDEILE PREŞEDINTELUI PRIVIND REZOLVAREA PROBLEMEI NU SUNT SPRIJINITE. Bruxellesul va trebui să mai aştepte până să-l vadă din nou pe preşedintele sârb Aleksandar Vucic, având în vedere că ideile preşedintelui privind rezolvarea problemei Kosovo şi a relaţiilor sârbo-albaneze nu au primit niciun fel de sprijin, a declarat Marko Djuric, şeful Oficiului guvernamental sârb pentru Kosovo-Metohija, într-o conferinţă de presă, transmite Tanjug. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Stat de drept

ŞEFII JANDARMERIEI, PUŞI SUB ACUZARE ÎN DOSARUL PROTESTULUI DIN 10 AUGUST. Actualul şef al Jandarmeriei Române, Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan, director Jandarmeriei Bucureşti, Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI au fost citaţi, astăzi, la Parchetul General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au calitatea de suspect în dosarul privind protestul din 10 august. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI În cultură

EXPOZIŢIE LA MUZEUL CIVILIZAŢIEI DACICE ŞI ROMANE DIN DEVA. O expoziţie cu diverse forme de tatuaje, din perioada neolitică până în zilele noastre, dar şi semnificaţia acestora va fi vernisată sâmbătă, de la ora 17.00, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin ţară

PATRU PERSOANE RĂNITE. Un microbuz în care se aflau 8 persoane s-a răsturnat, vineri dimineaţă, pe DN6, în zona localităţii Bujoreni din judeţul Teleorman. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Plus 22% pentru piaţa auto din România

Plus 22% pentru piaţa auto din România

Piaţa auto din România a înregistrat o creştere de 22%, în primele opt luni ale anului, faţă de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Şase poveşti cu draci - Igor Bergler

Nemulţumiţi de mediocritatea creatorului lor, şase draci evadează din tot atâtea tablouri.

[ Vezi toate ]

Magazin

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a anunţat numele primului turist spaţial care va zbura în... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress