În Politică AZI

Meci Tăriceanu - Maior în Comisia de politică Externă a Senatului

12 septembrie 2018  16:00| În Politică | Politică
Meci Tăriceanu - Maior în Comisia de politică Externă a Senatului

Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a fost audiat astăzi, în Comisia de politică externă a Senatului, pentru a da explicaţii în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani.

În scrisoare, avocatul lui Donald Trump critică activitatea DNA şi afirmă că lupta anticorupţie ar fi devenit un instrument de tranşare a unor dispute politice. La scurt timp, George Maior a afirmat că scrisoarea este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

În urma dezvăluirilor din presa americană, Rudolph Giuliani a recunoscut că scrisoarea a fost redactată la solicitarea unei firme de lobby a unui fost director FBI şi că a fost plătit. Pe fondul criticilor tot mai intense, fostul primar al New Yorkului a recunoscut că ar fi fost corect să spună că scrisoarea este o formă de lobby şi că nu implică punctul de vedere oficial al administraţiei de la Washingotn.

Astăzi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

Tăriceanu a spus că declaraţiile lui Maior cu privire la scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, oficialilor din România ca fiind „cel puţin nefericite”.

„Suntem în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru o serie de declaraţii făcute şi pe care eu le apreciez cel puţin ca necalificate. Aceste declaraţii au fost făcute cu acordul MAE? Vreau să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a mai spus că aprecierile lui Maior au fost „partizane” şi intră în lupta politică americană, angajând Guvernul român şi statul român.

„Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoarea regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi”, a mai spus Tăriceanu.

„Pentru aceste motive eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret din acest lucru, să adresăm o scrisoare Ministerului de Externe în care să considerăm în practică ca misiunea dvs nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a mai spus Tăriceanu.

În replică, ambasadorul George Maior a spus că Parteneriatul Strategic a evoluat şi este fals că s-a implicat în politica externă.

„Parteneriatul Strategic a evoluat excepţional, dialogul a evoluat (...). Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun”, a spus Maior.

George Maior a spus că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale, iar acesta nu i-ar fi comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. „Eu am respectat un cod etic, pentru că nu privea o declaraţie a unui oficial american”, a spus George Maior.

„Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut imediat o discuţie foarte profundă cu adjunctul Secretarului de Stat (pentru Europa şi Asia – n.r.) Wess Mitchell şi iniţierea agendei viitoare, care va include inclusiv întâlniri la nivelul preşedintelui şi la nivelul Guvernului”, a precizat Maior, întrebat dacă a fost convocat de Departamentul de Stat după declaraţiile sale cu privire la scrisoarea lui Giuliani.

Tăriceanu i-a cerut apoi „să adopte o atitudine cuviincioase că poate a văzut cum se desfăşoară audierile în Congresul SUA”.

George Maior, a fost întrebat de senatoarea liberală Alina Gorghiu ce știe despre „vizita plătită a domnului Dragnea în SUA”.

Pe de altă parte, Alina Gorghiu (PNL) a spus, că această audiere este, de fapt, o reglare de conturi.

La finalul audierii, ambasadorul României în Statele Unite a spus că o eventuială retrage a sa din funcţie, ca urmare a implicării sale în scandalul scrisorii lui Rudolph Giuliani, ar fi un gest care el nu-l înţelege.

„Dacă există un interes politic în rechemarea mea, acesta trebuie explicat, eu nu îl înţeleg. În acest moment, relaţia româno-americană este la cel mai înalt nivel, deci consider că o eventuală rechemarea a mea ar fi o greşeală”, a afirmat fostul şef al SRI, la încheierea audierii în comisie.

Întrebat cum ar califica reacţia sa în cazul scrisorii lui Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, Maior a afirmat că a procedat corect.

„Reacţía mea este acoperită de realitate şi oportună, fără declaraţia mea opinia publică din România ar fi putut interpreta greşit acţiunea lui Giuliani, era de datoria mea să servesc interesul naţional”, a mai afirmat Maior. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

16 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PALATUL NAŢIONAL AL COPIILOR ŞI PARCUL IOR. Persoanele din judeţul Ilfov care doresc să susţină proba practică pentru obţinerea permisului de conducere vor avea la dispoziţie, din 18 februarie, două noi puncte de examinare în Bucureşti, în Sectoarele 3 şi 4, potrivit şefului Biroului de Informare Publică al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Rodica Popescu. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

UE AR PUTEA DECIDE EXTINDEREA TERMENULUI DAR NU VA RENEGOCIA ACORDUL. Premierul britanic Theresa May a dat asigurări, astăzi, că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie şi că blocul comunitar va lua în considerare extinderea perioadei de negociere aferente articolului 50 numai dacă există un plan alternativ de ieşire credibil, transmite Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

COPILUL ESTE ÎN CONTINUARE ÎN STARE GRAVĂ. Magistraţii suceveni au înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile pentru tânărul de 26 de ani care a lovit pe o trecere de pietoni din Suceava o jandarmeriţă şi pe fiica acesteia, potrivit RomaniaTv. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI În cultură

100% HAYDN. Violonistul Alexandru Tomescu va concerta, astăzi, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% HAYDN. Concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PĂRINŢII AU REFUZAT VACCINAREA. Trei fraţi din Rădăuţi, cu vârste sub 5 ani, au fost internaţi în spital cu rujeolă, după patru luni fără niciun caz în judeţul Suceava, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Copii nu sunt vaccinaţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Al nouălea deces provocat de gripă

Al nouălea deces provocat de gripă

Încă o persoană a murit din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungând astfel la nouă, a... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Companiile din energie trebuie să trimită ANRE cifra de afaceri pentru calcularea contribuţiei de 2%

Companiile din energie trebuie să trimită ANRE cifra de afaceri pentru calcularea contribuţiei de 2%

Companiile din sectorul energetic trebuie să transmită Autorităţii Naţionale de Reglementare în... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Refugiul de la Stillhouse Lake - Rachel Caine

Gina Royal este aparent definiţia banalităţii: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită şi doi copii adorabili. Dar când un accident de maşină dezvăluie viaţă secretă de criminal în serie a soţului ei, este nevoită să se reinventeze că Gwen Proctor, mamă luptătoare care ar face orice pentru a-şi apăra copiii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress