În Politică AZI

Meci Tăriceanu - Maior în Comisia de politică Externă a Senatului

12 septembrie 2018  16:00| În Politică | Politică
Meci Tăriceanu - Maior în Comisia de politică Externă a Senatului

Ambasadorul României în Statele Unite, George Maior, a fost audiat astăzi, în Comisia de politică externă a Senatului, pentru a da explicaţii în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în legătură cu scrisoarea lui Rudolph Giuliani.

În scrisoare, avocatul lui Donald Trump critică activitatea DNA şi afirmă că lupta anticorupţie ar fi devenit un instrument de tranşare a unor dispute politice. La scurt timp, George Maior a afirmat că scrisoarea este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

În urma dezvăluirilor din presa americană, Rudolph Giuliani a recunoscut că scrisoarea a fost redactată la solicitarea unei firme de lobby a unui fost director FBI şi că a fost plătit. Pe fondul criticilor tot mai intense, fostul primar al New Yorkului a recunoscut că ar fi fost corect să spună că scrisoarea este o formă de lobby şi că nu implică punctul de vedere oficial al administraţiei de la Washingotn.

Astăzi, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

Tăriceanu a spus că declaraţiile lui Maior cu privire la scrisoarea trimisă de avocatul preşedintelui american, Rudolph Giuliani, oficialilor din România ca fiind „cel puţin nefericite”.

„Suntem în faţa unei premiere absolute, ca un ambasador să dea explicaţii în faţa Parlamentului pentru o serie de declaraţii făcute şi pe care eu le apreciez cel puţin ca necalificate. Aceste declaraţii au fost făcute cu acordul MAE? Vreau să subliniez că, din punctul meu de vedere, performanţa pe care aţi avut-o în calitate de ambasador al SUA este foarte slabă. Nu am văzut niciun progres în chestiunea legată de vizele cu români, rezultate zero de dialog la nivel guvernamental şi parlamentar şi pe dimensiunea economică a Parteneriatului strategic”, a spus Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a mai spus că aprecierile lui Maior au fost „partizane” şi intră în lupta politică americană, angajând Guvernul român şi statul român.

„Aprecierile pe care le-aţi făcut partizan legate de scrisoarea regretatului John McCain şi alte fostului procuror al New York-ului induc impresia că dvs intraţi în această luptă internă şi angajaţi şi Guvernul român şi statul român în această dispută internă, îndepărtându-vă de la obligaţia de a vă reţine declaraţiile. Aşa cum noi pretindem ambasadorilor străini să nu intervină în politica noastră, aşa dorim şi noi”, a mai spus Tăriceanu.

„Pentru aceste motive eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret din acest lucru, să adresăm o scrisoare Ministerului de Externe în care să considerăm în practică ca misiunea dvs nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a mai spus Tăriceanu.

În replică, ambasadorul George Maior a spus că Parteneriatul Strategic a evoluat şi este fals că s-a implicat în politica externă.

„Parteneriatul Strategic a evoluat excepţional, dialogul a evoluat (...). Este complet falsă declaraţia că m-am implicat în politica externă. Am făcut declaraţii despre o persoană privată care a emis o opinie, iar expunând opiniei publice o realitate, cred că am făcut un lucru bun”, a spus Maior.

George Maior a spus că a discutat cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la declaraţiile sale, iar acesta nu i-ar fi comunicat vreo decizie în ceea ce priveşte demararea unei proceduri de revocare. „Eu am respectat un cod etic, pentru că nu privea o declaraţie a unui oficial american”, a spus George Maior.

„Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut imediat o discuţie foarte profundă cu adjunctul Secretarului de Stat (pentru Europa şi Asia – n.r.) Wess Mitchell şi iniţierea agendei viitoare, care va include inclusiv întâlniri la nivelul preşedintelui şi la nivelul Guvernului”, a precizat Maior, întrebat dacă a fost convocat de Departamentul de Stat după declaraţiile sale cu privire la scrisoarea lui Giuliani.

Tăriceanu i-a cerut apoi „să adopte o atitudine cuviincioase că poate a văzut cum se desfăşoară audierile în Congresul SUA”.

George Maior, a fost întrebat de senatoarea liberală Alina Gorghiu ce știe despre „vizita plătită a domnului Dragnea în SUA”.

Pe de altă parte, Alina Gorghiu (PNL) a spus, că această audiere este, de fapt, o reglare de conturi.

La finalul audierii, ambasadorul României în Statele Unite a spus că o eventuială retrage a sa din funcţie, ca urmare a implicării sale în scandalul scrisorii lui Rudolph Giuliani, ar fi un gest care el nu-l înţelege.

„Dacă există un interes politic în rechemarea mea, acesta trebuie explicat, eu nu îl înţeleg. În acest moment, relaţia româno-americană este la cel mai înalt nivel, deci consider că o eventuală rechemarea a mea ar fi o greşeală”, a afirmat fostul şef al SRI, la încheierea audierii în comisie.

Întrebat cum ar califica reacţia sa în cazul scrisorii lui Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump, Maior a afirmat că a procedat corect.

„Reacţía mea este acoperită de realitate şi oportună, fără declaraţia mea opinia publică din România ar fi putut interpreta greşit acţiunea lui Giuliani, era de datoria mea să servesc interesul naţional”, a mai afirmat Maior. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

13 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

„DONEAZĂ SÂNGE! FII EROU!” ÎNTRE 19-23 NOIEMBRIE. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Societatea Studenţilor în Medicină, redeschide, pe 19 noiembrie, porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge! Fii Erou!”. Campania se va desfăşura în perioada 19 - 23 noiembrie în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină şi la Centrul de Transfuzie Sanguină. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

AU CEDAT CABLURILE. Fregata KNM Helge Ingstad a Marinei norvegiene, care a intrat, săptămâna trecută, în coliziune cu petrolierul maltez Sola TS în largul coastei de vest a ţării s-a scufundat astăzi aproape complet, arată fotografii luate de Administraţia Coastei Norvegiei, informează Reuters. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

„DOSAR POLITIC”. Avocaţii din dosarul Belina au cerut instanţei de la Tribunalul Bucureşti trimiterea unor adrese către DNA şi SRI pentru a afla dacă probele din cauză au fost obţinute în baza protocoalelor cu SRI, ei fiind de părere că dosarul e unul politic, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI În cultură

Cândva, bibliotecară. Acu`, scriitoare. Prolifică. Scoţând cărţi pe bandă rulantă. Toate de succes. Făr-a fi sofisticate. Mustind de suspans. De amor. De aventură. Cu dialoguri isteţe. Cu acţiune dinamică. Şi personaje cu lipici. Precum Irene Stenson. Şi Luke Danner. Ea, reporter, el, patron de căbănuţe. Fost puşcaş marin. Cu drag de filosofie. Încercând împreună să dezlege misterul unei nopţi unforgettable. În care sunt ucişi părinţii ei. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ARS DE VIU PE UN VAGON DE MARFĂ. Un tânăr a murit carbonizat, astăzi, după ce s-a urcat pe vagonul unui tren de marfă pentru a-şi face un selfie şi a fost electrocutat. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Banca Japoniei a devenit prima bancă centrală dintr-o ţară membră a grupului statelor puternic... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Kirâze - Solmaz Kamuran

„Kirâze” este saga unei familii sefarde, nevoită să părăsească pămantul strămoşesc de pe malurile râului Tajo, din Spania şi să caute libertatea în celălat capăt al Europei, la Istanbul.


[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress