În Politică AZI

Mesaje împăciuitoare

07 septembrie 2018  15:30| În Politică | Politică
Mesaje împăciuitoare

Premierul Viorica Dăncilă a transmis, astăzi, mesaje împăciuitoare atât către preşedintele Klaus Iohannis, cât şi către primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, negând că ar fi în conflict cu cei doi, potrivit digi24.ro..

„Deschidere” a fost cuvântul-cheie pe care premierul l-a folosit în răspunsurile la toate întrebările care făceau referire la o relaţie tensionată, inclusiv atunci când a fost vorba de Parlamentul European, care şi-a propus să dezbată situaţia din România.

Ea le-a spus jurnaliştilor care o însoţesc în vizita din Argeş că este „un om al consensului” şi că nu se poate vorbi despre un „război” între Guvern şi Preşedinţie. De asemenea, a promis că va continua să aibă o colaborare foarte bună şi cu primarul Gabriela Firea, dând asigurări că abordează orice probleme „cu toată deschiderea”.

 „Aşa cum ştiţi, eu sunt adepta consensului şi mi-aş dori să am o relaţie interinstituţională între Preşedinţie şi Guvern, Parlament foarte bună. Ne apropiem cu paşi repezi de preluarea şi exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi aceasta presupune un consens, o colaborare. Eu, şi de acum încolo, o să încerc să informez pe preşedinte legat de stadiul pregătirii şi toate cerinţele care (sic! - n.r.) le va adresa Guvernului legat de preşidenţie (sic - n.r.) şi alte aspecte care ţin de România, voi avea toată deschiderea”, a promis premierul. „Nu aş putea spune că este un război între Preşedinte şi Guvern”, a adăugat ea. „Noi a trebuit să adoptăm rectificarea bugetară, era un lucru de la sine înţeles, pentru că nu puteau oamenii să aştepte să mai treacă timpul şi ştim foarte bine că avem o serie de priorităţi şi toate acestea presupun şi o dublare a proiecţiei financiare”, a explicat Dăncilă.

De aceeaşi deschidere a pomenit premierul şi atunci când a fost întrebată despre criticile pe care primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, le-a formulat la adresa Guvernului în legătură cu şoseaua de centură.

„Eu am colaborat foarte bine cu doamna Firea, am avut o deschidere totală, cerinţele pe care dumneaei le-a avut şi le-a discutat cu mine am căutat să rezolv cât mai multe. Şi de acum voi avea aceeaşi abordare, dacă sunt probleme, voi discuta cu primarul Capitalei şi am să văd cum pot să sprijin în proiectele pe care le are Capitala. Bineînţeles, cele care sunt legale, cele care pot eu, ca şi Guvern, să spunem, să aducem rezolvarea problemelor pe care le ridică primarul Capitalei”, a declarat Viorica Dăncilă.

Dăncilă a susţinut că are toată deschiderea să meargă în Parlamentul European, dacă va fi chemată la dezbateri privind situaţia statului de drept din România, iar în legătură cu violenţele din 10 august, încă nu a vorbit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar că urmează să discute cu acesta, nu în ideea „de a scuza pe cineva”, ci de a-i comunica să fie aşteptate rezultatele anchetei procurorilor.

„Cu domnul Juncker nu am vorbit încă. După cum ştiţi, ieri (joi - n.r.) am avut o vizită în Spania, unde m-am întâlnit cu omologul meu spaniol, dar şi cu regele Spaniei. (...) Voi discuta cu domnul preşedinte Juncker, nu în ideea de scuza pe cineva, ci de a ruga ca să lăsăm rezultatele anchetei să fie cele care ne fac să credem într-o direcţie sau cealaltă”, a declarat Viorica Dăncilă.

„Categoric, am toată deschiderea să merg şi în Parlamentul European, şi în Parlamentul României, acolo unde voi fi chemată, dar cred că nu este benefic, nici din partea Guvernului, nici din partea liderilor politici să ne dăm cu părerea, ci să lăsăm rezultelele anchetei care să stabilească adevărul”, a mai spus Dăncilă.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

21 ianuarie 2019

AZI În cultură

PRIMUL TEATRU DIN ROMÂNIA CARE A OBŢINUT UN TITLU ÎN CARTEA RECORDURILOR. Recordul mondial stabilit la finalul anului 2018 de Teatrul Excelsior cu cea mai mare gradenă rotativă din lume, construită special pentru spectacolul „Vlaicu Vodă”, va fi oficializat, astăzi, la Sala „Ion Lucian” a instituţiei de cultură, în cadrul unui eveniment special, informează un comunicat al organizatorilor. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Tenis cu moldoveni - Tony Hawks

Un pariu excentric îl leagă pe Tony Hawks, un bărbat care iubeşte provocările neobişnuite, de Republica Moldova, micul stat din Europa de Est.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress