În Politică AZI

Pâine şi circ la votarea Comisiei pentru ancheta directorului SPP

20 februarie 2018  15:45| În Politică | Politică
Pâine şi circ la votarea Comisiei pentru ancheta directorului SPP

Plenul comun al Parlamentului a votat, astăzi,  cu 225 de voturi  „pentru”şi 106 „împotrivă”, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea activităţii directorului SPP.

Şedinţa a început în jurul orei 14.10, cu intervenţia celor de la PNL care au reproşat că PSD-ALDE au respins, în comisiile de apărarea cererea de audierea lui Dragnea, în acest for. 

Reprezentanţii PNL şi USR s-au declarat împotriva înfiinţării acestei comisii, acuzând faptul că prin această comisie majoritatea PSD-ALDE ar urmări distrugerea acestei instituţii, precum şi scopuri de imagine privind ascunderea nereuşitelor guvernării, dar şi controlul politic al SPP. Printre argumente s-a invocat faptul că SPP este sub controlul CSAT şi prezintă rapoarte comisiilor de Apărare din Parlament, nu unei comisii speciale de anchetă.

După ce liberalii au susţinut că nu este nevoie de înfiinţatea acestei comisii, Nicoale Bacalbaşa şi Danile Suciu, parlamentari PSD, au venit cu o pledoarie pentru înfiinţarea forului de anchetă.

„Vreau să vă spun că evoluţia discursului său (al lui Nicolae Bacalbaşa) este cât se poate de frumoasă. Depinde din ce unghi o priviţi pe doamna Turcan. Colegii noştri au devenit alţi oameni, iar după al 14-lea Guvern vor fi şi mai atenţi. Domnilor, problema domnului Pahonţu ţine de CSAT. Eu cred ca se poate rezolva acolo. PMP va desemna un membru în această comisie, dar noi vom vota împotrivă”, a declarat Constantin Bichineţ (PMP).

Ulterior, PNL a cerut, prin vocea lui Marcel Vela, să se înfiinţeze pe acesta cale şi o comisie de anchetă a Sfântului Ilie sau a INM. Apoi, a venit la microfon deputatul USR Emanuel Ungureanu care a ţinut să le ceară scuze femeilor parlamentar, pentru discursul lui Bichineţ: „Aţi râs ca nişte nesimţiţi”, le-a spus Ungureanu.

Verificarea activităţii directorului SPP nu este de competenţa unei comisii speciale, iar prin votul de marţi se poate duce „în derizoriu” unul dintre cele mai importante instrumente ale democraţiei - controlul parlamentar - şi se va continua „tabloidizarea Parlamentului”, a afirmat deputatul USR Bogdan Ionel Rodeanu.

UDMR susţine constituirea Comisiei de anchetă privind activitatea directorului SPP, dar consideră necesară modificarea regulamentului pentru a întări rolul de control al Parlamentului, a declarat, marţi, liderul deputaţilor Uniunii, Attila Korodi.

„Parlamentul are un rol important în democraţie, acela de a avea capacitatea de a analiza, de a controla când are prerogative, de a trage concluzii când sunt situaţii care creează anomalii în funcţionarea instituţiilor statului, a instituţiilor democratice. De aceea, a avea o comisie de anchetă nu este rău. Dar, după cum s-a demonstrat deja şi în ultimul raport făcut acum o săptămâna-două şi în analiza făcută de acea comisie de anchetă, fără să modificăm prerogativele Parlamentului, cred că nu vom putea într-adevăr să facem acea activitate care realmente este în obligaţia Parlamentului: analiză corectă, răspunsuri corecte şi la obiect, control adevărat", a afirmat Attila Korodi în plenul Parlamentului.

Comisia care va ancheta activitatea SPP va fi formată din şapte membri PSD, trei membri PNL, un membru USR, un membru UDMR, un membru ALDE, un membru PMP şi un membru al minorităţilor naţionale. De asemenea, preşedintele Comisiei va fi din partea PSD, vicepreşedintele din partea PNL, iar secretarul din partea ALDE.

Printre obiectivele comisiei se numără: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum şi modalitatea de comunicare a ordinelor de serviciu, determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în plan politic, verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei, verificarea rapoartelor de activitate a directorului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, a regulilor de relaţionare cu acestea, precum şi verificarea respectării cadrului legal de acţiuni prevăzute în aceste colaborări.

Potrivit proiectului de hotărâre, comisia va verifica modul şi criteriile în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor, va identifica numărul de mandate de supraveghere video-audio solicitate în baza Legii 191/1998, precum şi respectarea cadrului legal.

Comisia va fi formată din 15 membri: 7 - de la PSD, 3 - de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR, ALDE, PMP, minorităţi. Preşedintele comisiei va fi un reprezentant PSD, vicepreşedintele de la PNL, iar secretarul de la ALDE. Deşi iniţial nimeni nu a dorit să preia preşedinţia comisiei de anchetă, grupul parlamentar PSD l-a desemnat pe senatorul Liviu Brăiloiu.

Ca membri în această comisie, PSD i-a propus pe senatorii Ionel Daniel Butunoi şi Marian Pavel şi pe deputaţii Marius Mărgărit, Eugen Neaţă, Alexandru Bălănescu, Laura Moagher şi Liviu Pleşoianu.

Din partea PNL vor face parte din acest for deputaţii Victor Paul Dobre, Nicolae Neagu şi senatorul Daniel Fenechiu.

Din partea USR va fi în această Comisie de anchetă deputatul Bogdan Rodeanu.

UDMR l-a desemnat pe deputatul Apjok Norbert, ALDE - pe deputatul Ică Florică Calotă, iar PMP - pe Adrian Todoran.

Grupul minorităţilor naţionale nu a făcut nicio propunere.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

19 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRIORITATE AU PROIECTELE CU FONDURI EUROPENE. Suma de 3,8 milioane de lei a fost prevăzută în bugetul municipalităţii ieşene pentru vizita Papei Francisc, a anunţat joi primarul Mihai Chirica. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin Lume

VECINII TREBUIE SĂ STEA DE VORBĂ. Preşedinta estoniană Kersti Kaljulaid s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Moscova, cu ocazia uneia dintre rarele vizite ale unui conducător din ţările baltice în Rusia, ţară care întreţine cu Estonia, la fel ca şi cu vecinele sale - Letonia şi Lituania - relaţii dificile. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Stat de drept

POPULAŢIA A FOST INDUSĂ ÎN EROARE. Procurorii militari care au întocmit rechizitoriul în dosarul „Revoluţiei” susţin că, din 22 decembrie 1989, la nivelul întregii ţări, a fost declanşată o amplă şi complexă acţiune de inducere în eroare - dezinformare şi diversiune - care a dus la instaurarea unei psihoze a terorismului, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI În cultură

DORITORII POT ADMIRA LUCRĂRILE PÂNĂ PE 17 MAI. Expoziţia „România/Franţa - Itinerarii culturale”, care cuprinde o serie de manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze, a fost vernisată, azi, la Biblioteca Academiei Române. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin ţară

A FOST SUPLIMENTAT NUMĂRUL DE ARTERE. Traficul la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II s-a triplat, în ultimele 24 de ore, în urma numărului mare de muncitori români stabiliţi în alte ţări care revin în România pentru a petrece sărbătorile. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Ediţia a patra a cursei de alergare Bucharest International 10K, creată la iniţiativa campioanei... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România se va împrumuta în 2019 pentru anii care urmează

România se va împrumuta în 2019 pentru anii care urmează

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, din a doua parte a acestui an,... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Împotriva uitării

Împotriva uitării

O expoziţie ce cuprinde 78 de portrete de mari dimensiuni ale unor supravieţuitori ai... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Trend descendent al activităţii gripale

Trend descendent al activităţii gripale

Gripa nu mai are caracter epidemic, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress