În Politică AZI

Pâine şi circ la votarea Comisiei pentru ancheta directorului SPP

20 februarie 2018  15:45| În Politică | Politică
Pâine şi circ la votarea Comisiei pentru ancheta directorului SPP

Plenul comun al Parlamentului a votat, astăzi,  cu 225 de voturi  „pentru”şi 106 „împotrivă”, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea activităţii directorului SPP.

Şedinţa a început în jurul orei 14.10, cu intervenţia celor de la PNL care au reproşat că PSD-ALDE au respins, în comisiile de apărarea cererea de audierea lui Dragnea, în acest for. 

Reprezentanţii PNL şi USR s-au declarat împotriva înfiinţării acestei comisii, acuzând faptul că prin această comisie majoritatea PSD-ALDE ar urmări distrugerea acestei instituţii, precum şi scopuri de imagine privind ascunderea nereuşitelor guvernării, dar şi controlul politic al SPP. Printre argumente s-a invocat faptul că SPP este sub controlul CSAT şi prezintă rapoarte comisiilor de Apărare din Parlament, nu unei comisii speciale de anchetă.

După ce liberalii au susţinut că nu este nevoie de înfiinţatea acestei comisii, Nicoale Bacalbaşa şi Danile Suciu, parlamentari PSD, au venit cu o pledoarie pentru înfiinţarea forului de anchetă.

„Vreau să vă spun că evoluţia discursului său (al lui Nicolae Bacalbaşa) este cât se poate de frumoasă. Depinde din ce unghi o priviţi pe doamna Turcan. Colegii noştri au devenit alţi oameni, iar după al 14-lea Guvern vor fi şi mai atenţi. Domnilor, problema domnului Pahonţu ţine de CSAT. Eu cred ca se poate rezolva acolo. PMP va desemna un membru în această comisie, dar noi vom vota împotrivă”, a declarat Constantin Bichineţ (PMP).

Ulterior, PNL a cerut, prin vocea lui Marcel Vela, să se înfiinţeze pe acesta cale şi o comisie de anchetă a Sfântului Ilie sau a INM. Apoi, a venit la microfon deputatul USR Emanuel Ungureanu care a ţinut să le ceară scuze femeilor parlamentar, pentru discursul lui Bichineţ: „Aţi râs ca nişte nesimţiţi”, le-a spus Ungureanu.

Verificarea activităţii directorului SPP nu este de competenţa unei comisii speciale, iar prin votul de marţi se poate duce „în derizoriu” unul dintre cele mai importante instrumente ale democraţiei - controlul parlamentar - şi se va continua „tabloidizarea Parlamentului”, a afirmat deputatul USR Bogdan Ionel Rodeanu.

UDMR susţine constituirea Comisiei de anchetă privind activitatea directorului SPP, dar consideră necesară modificarea regulamentului pentru a întări rolul de control al Parlamentului, a declarat, marţi, liderul deputaţilor Uniunii, Attila Korodi.

„Parlamentul are un rol important în democraţie, acela de a avea capacitatea de a analiza, de a controla când are prerogative, de a trage concluzii când sunt situaţii care creează anomalii în funcţionarea instituţiilor statului, a instituţiilor democratice. De aceea, a avea o comisie de anchetă nu este rău. Dar, după cum s-a demonstrat deja şi în ultimul raport făcut acum o săptămâna-două şi în analiza făcută de acea comisie de anchetă, fără să modificăm prerogativele Parlamentului, cred că nu vom putea într-adevăr să facem acea activitate care realmente este în obligaţia Parlamentului: analiză corectă, răspunsuri corecte şi la obiect, control adevărat", a afirmat Attila Korodi în plenul Parlamentului.

Comisia care va ancheta activitatea SPP va fi formată din şapte membri PSD, trei membri PNL, un membru USR, un membru UDMR, un membru ALDE, un membru PMP şi un membru al minorităţilor naţionale. De asemenea, preşedintele Comisiei va fi din partea PSD, vicepreşedintele din partea PNL, iar secretarul din partea ALDE.

Printre obiectivele comisiei se numără: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum şi modalitatea de comunicare a ordinelor de serviciu, determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în plan politic, verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei, verificarea rapoartelor de activitate a directorului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, a regulilor de relaţionare cu acestea, precum şi verificarea respectării cadrului legal de acţiuni prevăzute în aceste colaborări.

Potrivit proiectului de hotărâre, comisia va verifica modul şi criteriile în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor, va identifica numărul de mandate de supraveghere video-audio solicitate în baza Legii 191/1998, precum şi respectarea cadrului legal.

Comisia va fi formată din 15 membri: 7 - de la PSD, 3 - de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR, ALDE, PMP, minorităţi. Preşedintele comisiei va fi un reprezentant PSD, vicepreşedintele de la PNL, iar secretarul de la ALDE. Deşi iniţial nimeni nu a dorit să preia preşedinţia comisiei de anchetă, grupul parlamentar PSD l-a desemnat pe senatorul Liviu Brăiloiu.

Ca membri în această comisie, PSD i-a propus pe senatorii Ionel Daniel Butunoi şi Marian Pavel şi pe deputaţii Marius Mărgărit, Eugen Neaţă, Alexandru Bălănescu, Laura Moagher şi Liviu Pleşoianu.

Din partea PNL vor face parte din acest for deputaţii Victor Paul Dobre, Nicolae Neagu şi senatorul Daniel Fenechiu.

Din partea USR va fi în această Comisie de anchetă deputatul Bogdan Rodeanu.

UDMR l-a desemnat pe deputatul Apjok Norbert, ALDE - pe deputatul Ică Florică Calotă, iar PMP - pe Adrian Todoran.

Grupul minorităţilor naţionale nu a făcut nicio propunere.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

16 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PALATUL NAŢIONAL AL COPIILOR ŞI PARCUL IOR. Persoanele din judeţul Ilfov care doresc să susţină proba practică pentru obţinerea permisului de conducere vor avea la dispoziţie, din 18 februarie, două noi puncte de examinare în Bucureşti, în Sectoarele 3 şi 4, potrivit şefului Biroului de Informare Publică al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Rodica Popescu. [ Citeste mai departe ]

17 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

NU A FOST NEVOIE DE EVACUAREA POPULAŢIEI. Un vulcan situat pe insula Kuchinoerabujima din estul arhipelagului japonez a erupt, astăzi, au anunţat reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Meteorologie, menţionând că nu a fost necesară evacuarea locuitorilor de pe insulă, relatează Reuters. [ Citeste mai departe ]

17 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

SE AŞTEAPTĂ MOTIVAREA DECIZIEI CSM PRIVIND PROTOCOALELE PARCHET-SRI. Procesul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a fost amânat, astăzi, la solicitarea apărătorilor, până la publicarea motivării deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR) privind protocoalele dintre Ministerul Public şi SRI. [ Citeste mai departe ]

17 ianuarie 2019

AZI În cultură

CONCERTE BRAHMS. Dirijorul Cristian Mandeal va începe, de astăzi, la Sala Patria, seria concertelor Brahms cu Filarmonica din Braşov, unde a acceptat recent poziţia de dirijor invitat principal. [ Citeste mai departe ]

17 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

HRĂNITE DE VOLUNTARI. Un număr de 80 de lebede s-au aciuat într-o zona retrasă, pe un ochi de apă format pe terenul Portului Mineralier din Galaţi. Reprezentanţii Complexului Muzeal şi ai Grădinii Zoologice din Galaţi merg în zonă din două în două zile pentru a hrăni păsările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Al nouălea deces provocat de gripă

Al nouălea deces provocat de gripă

Încă o persoană a murit din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungând astfel la nouă, a... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Peste 930.000 de numere de telefon au fost portate în 2018

Peste 930.000 de numere de telefon au fost portate în 2018

Pe parcursul anului 2018, au fost portate 930.522 de numere de telefon, dintre care aproximativ... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress