În Politică AZI

Pâine şi circ la votarea Comisiei pentru ancheta directorului SPP

20 februarie 2018  15:45| În Politică | Politică
Pâine şi circ la votarea Comisiei pentru ancheta directorului SPP

Plenul comun al Parlamentului a votat, astăzi,  cu 225 de voturi  „pentru”şi 106 „împotrivă”, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea activităţii directorului SPP.

Şedinţa a început în jurul orei 14.10, cu intervenţia celor de la PNL care au reproşat că PSD-ALDE au respins, în comisiile de apărarea cererea de audierea lui Dragnea, în acest for. 

Reprezentanţii PNL şi USR s-au declarat împotriva înfiinţării acestei comisii, acuzând faptul că prin această comisie majoritatea PSD-ALDE ar urmări distrugerea acestei instituţii, precum şi scopuri de imagine privind ascunderea nereuşitelor guvernării, dar şi controlul politic al SPP. Printre argumente s-a invocat faptul că SPP este sub controlul CSAT şi prezintă rapoarte comisiilor de Apărare din Parlament, nu unei comisii speciale de anchetă.

După ce liberalii au susţinut că nu este nevoie de înfiinţatea acestei comisii, Nicoale Bacalbaşa şi Danile Suciu, parlamentari PSD, au venit cu o pledoarie pentru înfiinţarea forului de anchetă.

„Vreau să vă spun că evoluţia discursului său (al lui Nicolae Bacalbaşa) este cât se poate de frumoasă. Depinde din ce unghi o priviţi pe doamna Turcan. Colegii noştri au devenit alţi oameni, iar după al 14-lea Guvern vor fi şi mai atenţi. Domnilor, problema domnului Pahonţu ţine de CSAT. Eu cred ca se poate rezolva acolo. PMP va desemna un membru în această comisie, dar noi vom vota împotrivă”, a declarat Constantin Bichineţ (PMP).

Ulterior, PNL a cerut, prin vocea lui Marcel Vela, să se înfiinţeze pe acesta cale şi o comisie de anchetă a Sfântului Ilie sau a INM. Apoi, a venit la microfon deputatul USR Emanuel Ungureanu care a ţinut să le ceară scuze femeilor parlamentar, pentru discursul lui Bichineţ: „Aţi râs ca nişte nesimţiţi”, le-a spus Ungureanu.

Verificarea activităţii directorului SPP nu este de competenţa unei comisii speciale, iar prin votul de marţi se poate duce „în derizoriu” unul dintre cele mai importante instrumente ale democraţiei - controlul parlamentar - şi se va continua „tabloidizarea Parlamentului”, a afirmat deputatul USR Bogdan Ionel Rodeanu.

UDMR susţine constituirea Comisiei de anchetă privind activitatea directorului SPP, dar consideră necesară modificarea regulamentului pentru a întări rolul de control al Parlamentului, a declarat, marţi, liderul deputaţilor Uniunii, Attila Korodi.

„Parlamentul are un rol important în democraţie, acela de a avea capacitatea de a analiza, de a controla când are prerogative, de a trage concluzii când sunt situaţii care creează anomalii în funcţionarea instituţiilor statului, a instituţiilor democratice. De aceea, a avea o comisie de anchetă nu este rău. Dar, după cum s-a demonstrat deja şi în ultimul raport făcut acum o săptămâna-două şi în analiza făcută de acea comisie de anchetă, fără să modificăm prerogativele Parlamentului, cred că nu vom putea într-adevăr să facem acea activitate care realmente este în obligaţia Parlamentului: analiză corectă, răspunsuri corecte şi la obiect, control adevărat", a afirmat Attila Korodi în plenul Parlamentului.

Comisia care va ancheta activitatea SPP va fi formată din şapte membri PSD, trei membri PNL, un membru USR, un membru UDMR, un membru ALDE, un membru PMP şi un membru al minorităţilor naţionale. De asemenea, preşedintele Comisiei va fi din partea PSD, vicepreşedintele din partea PNL, iar secretarul din partea ALDE.

Printre obiectivele comisiei se numără: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum şi modalitatea de comunicare a ordinelor de serviciu, determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în plan politic, verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei, verificarea rapoartelor de activitate a directorului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, a regulilor de relaţionare cu acestea, precum şi verificarea respectării cadrului legal de acţiuni prevăzute în aceste colaborări.

Potrivit proiectului de hotărâre, comisia va verifica modul şi criteriile în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor, va identifica numărul de mandate de supraveghere video-audio solicitate în baza Legii 191/1998, precum şi respectarea cadrului legal.

Comisia va fi formată din 15 membri: 7 - de la PSD, 3 - de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR, ALDE, PMP, minorităţi. Preşedintele comisiei va fi un reprezentant PSD, vicepreşedintele de la PNL, iar secretarul de la ALDE. Deşi iniţial nimeni nu a dorit să preia preşedinţia comisiei de anchetă, grupul parlamentar PSD l-a desemnat pe senatorul Liviu Brăiloiu.

Ca membri în această comisie, PSD i-a propus pe senatorii Ionel Daniel Butunoi şi Marian Pavel şi pe deputaţii Marius Mărgărit, Eugen Neaţă, Alexandru Bălănescu, Laura Moagher şi Liviu Pleşoianu.

Din partea PNL vor face parte din acest for deputaţii Victor Paul Dobre, Nicolae Neagu şi senatorul Daniel Fenechiu.

Din partea USR va fi în această Comisie de anchetă deputatul Bogdan Rodeanu.

UDMR l-a desemnat pe deputatul Apjok Norbert, ALDE - pe deputatul Ică Florică Calotă, iar PMP - pe Adrian Todoran.

Grupul minorităţilor naţionale nu a făcut nicio propunere.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

15 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TURCIA, INVITAT SPECIAL. Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Culturilor Asiatice - Asia Fest, ce are loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3) are ca invitat special Turcia şi aduce publicului bucureştean 3 zile de spectacole cu muzică şi dansuri specifice, bucătărie tradiţională asiatică, ateliere, expoziţii şi multe surprize. Intrarea este 10 lei, iar copiii sub 5 ani au acces gratuit. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

MOARTEA JURNALISTULUI JAMAL KHASHOGGI. Turcia consideră „insuficiente” explicaţiile furnizate astăzi de parchetul saudit privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, insistând asupra caracterului premeditat al operaţiunii, relatează AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

AL DOILEA TERMEN. Astăzi are loc un nou termen în dosarul Colectiv. Pentru a se asigura că martorii vin la audieri, oamenii legii au emis mandate de aducere pentru 13 persoane. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI În cultură

Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Român şi Institutul Francez organizează cea de-a X-a ediţie a Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti. Proiecţiile sunt subtitrate în limba română. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ALARMĂ FALSĂ. De frica pestei porcine, sătenii din Odaia Manolache, judeţul Galaţi, şi-au tăiat toţi porcii într-o noapte, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

60% dintre români declară că au credite, iar 37% susţin că au cheltuieli lunare obligatorii... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Pericol la End House - Agatha Christie

Vacanţa relaxată petrecută de Hercule Poirot pe coasta din Cornwell ia o turnură neaşteptată când o cunoaşte pe tânără şi atrăgătoarea Nick Buckley, căci Poirot are impresia că cineva încearcă să o ucidă pe Nick şi se hotărăşte să-i ofere protecţie.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress