În Politică AZI

Pâine şi circ la votarea Comisiei pentru ancheta directorului SPP

20 februarie 2018  15:45| În Politică | Politică
Pâine şi circ la votarea Comisiei pentru ancheta directorului SPP

Plenul comun al Parlamentului a votat, astăzi,  cu 225 de voturi  „pentru”şi 106 „împotrivă”, înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privind verificarea activităţii directorului SPP.

Şedinţa a început în jurul orei 14.10, cu intervenţia celor de la PNL care au reproşat că PSD-ALDE au respins, în comisiile de apărarea cererea de audierea lui Dragnea, în acest for. 

Reprezentanţii PNL şi USR s-au declarat împotriva înfiinţării acestei comisii, acuzând faptul că prin această comisie majoritatea PSD-ALDE ar urmări distrugerea acestei instituţii, precum şi scopuri de imagine privind ascunderea nereuşitelor guvernării, dar şi controlul politic al SPP. Printre argumente s-a invocat faptul că SPP este sub controlul CSAT şi prezintă rapoarte comisiilor de Apărare din Parlament, nu unei comisii speciale de anchetă.

După ce liberalii au susţinut că nu este nevoie de înfiinţatea acestei comisii, Nicoale Bacalbaşa şi Danile Suciu, parlamentari PSD, au venit cu o pledoarie pentru înfiinţarea forului de anchetă.

„Vreau să vă spun că evoluţia discursului său (al lui Nicolae Bacalbaşa) este cât se poate de frumoasă. Depinde din ce unghi o priviţi pe doamna Turcan. Colegii noştri au devenit alţi oameni, iar după al 14-lea Guvern vor fi şi mai atenţi. Domnilor, problema domnului Pahonţu ţine de CSAT. Eu cred ca se poate rezolva acolo. PMP va desemna un membru în această comisie, dar noi vom vota împotrivă”, a declarat Constantin Bichineţ (PMP).

Ulterior, PNL a cerut, prin vocea lui Marcel Vela, să se înfiinţeze pe acesta cale şi o comisie de anchetă a Sfântului Ilie sau a INM. Apoi, a venit la microfon deputatul USR Emanuel Ungureanu care a ţinut să le ceară scuze femeilor parlamentar, pentru discursul lui Bichineţ: „Aţi râs ca nişte nesimţiţi”, le-a spus Ungureanu.

Verificarea activităţii directorului SPP nu este de competenţa unei comisii speciale, iar prin votul de marţi se poate duce „în derizoriu” unul dintre cele mai importante instrumente ale democraţiei - controlul parlamentar - şi se va continua „tabloidizarea Parlamentului”, a afirmat deputatul USR Bogdan Ionel Rodeanu.

UDMR susţine constituirea Comisiei de anchetă privind activitatea directorului SPP, dar consideră necesară modificarea regulamentului pentru a întări rolul de control al Parlamentului, a declarat, marţi, liderul deputaţilor Uniunii, Attila Korodi.

„Parlamentul are un rol important în democraţie, acela de a avea capacitatea de a analiza, de a controla când are prerogative, de a trage concluzii când sunt situaţii care creează anomalii în funcţionarea instituţiilor statului, a instituţiilor democratice. De aceea, a avea o comisie de anchetă nu este rău. Dar, după cum s-a demonstrat deja şi în ultimul raport făcut acum o săptămâna-două şi în analiza făcută de acea comisie de anchetă, fără să modificăm prerogativele Parlamentului, cred că nu vom putea într-adevăr să facem acea activitate care realmente este în obligaţia Parlamentului: analiză corectă, răspunsuri corecte şi la obiect, control adevărat", a afirmat Attila Korodi în plenul Parlamentului.

Comisia care va ancheta activitatea SPP va fi formată din şapte membri PSD, trei membri PNL, un membru USR, un membru UDMR, un membru ALDE, un membru PMP şi un membru al minorităţilor naţionale. De asemenea, preşedintele Comisiei va fi din partea PSD, vicepreşedintele din partea PNL, iar secretarul din partea ALDE.

Printre obiectivele comisiei se numără: identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum şi modalitatea de comunicare a ordinelor de serviciu, determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în plan politic, verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei, verificarea rapoartelor de activitate a directorului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, a regulilor de relaţionare cu acestea, precum şi verificarea respectării cadrului legal de acţiuni prevăzute în aceste colaborări.

Potrivit proiectului de hotărâre, comisia va verifica modul şi criteriile în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor, va identifica numărul de mandate de supraveghere video-audio solicitate în baza Legii 191/1998, precum şi respectarea cadrului legal.

Comisia va fi formată din 15 membri: 7 - de la PSD, 3 - de la PNL şi câte unul de la USR, UDMR, ALDE, PMP, minorităţi. Preşedintele comisiei va fi un reprezentant PSD, vicepreşedintele de la PNL, iar secretarul de la ALDE. Deşi iniţial nimeni nu a dorit să preia preşedinţia comisiei de anchetă, grupul parlamentar PSD l-a desemnat pe senatorul Liviu Brăiloiu.

Ca membri în această comisie, PSD i-a propus pe senatorii Ionel Daniel Butunoi şi Marian Pavel şi pe deputaţii Marius Mărgărit, Eugen Neaţă, Alexandru Bălănescu, Laura Moagher şi Liviu Pleşoianu.

Din partea PNL vor face parte din acest for deputaţii Victor Paul Dobre, Nicolae Neagu şi senatorul Daniel Fenechiu.

Din partea USR va fi în această Comisie de anchetă deputatul Bogdan Rodeanu.

UDMR l-a desemnat pe deputatul Apjok Norbert, ALDE - pe deputatul Ică Florică Calotă, iar PMP - pe Adrian Todoran.

Grupul minorităţilor naţionale nu a făcut nicio propunere.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

CONCERT ŞI SPECTACOL MULTIMEDIA. Fântânile din Piaţa Unirii se redeschid joi, cu un spectacol multimedia şi un concert al Orchestrei Simfonice Bucureşti, anunţă Primăria Generală. Accesul este gratuit. În perimetrul Pieţei Unirii şi a Parcului Unirii vor fi restricţii de circulaţie în intervalul orar 18.00 – 23.00. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Prin Lume

TABĂRĂ SUPRAPOPULATĂ. 2.000 de solicitanţi de azil vor fi transferaţi de pe insula Lesbos în partea continentală a Greciei până la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat, astăzi, guvernul elen, citat de Reuters. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Stat de drept

„A FOST AGRESAT ŞI S-A APĂRAT CUM A PUTUT”. Daniel Gabriel Husein, poreclit „Dasaev”, principalul suspect în cazul atacului asupra celor doi baschetbalişti americani de la ACS Cuza Sport, la o terasă din centrul Brăilei, a primit, astăzi, mandat de arestare pentru 29 de zile. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI În cultură

DOI VIOLONIŞTI ITALIENI PE LOCURILE II ŞI III. Preşedintele juriului secţiunii Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu”, Pierre Amoyal, a premiat doar locurile doi şi trei, premiul I neacordându-se la această ediţie. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Prin ţară

STARE GRAVĂ. Un copil se află în stare gravă după ce a căzut, astăzi, de la etajul al doilea al unei şcoli din municipiul Constanţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Avram Iancu, înot de la Sulina la Istanbul

Avram Iancu, înot de la Sulina la Istanbul

Avram Iancu, bărbatul care a traversat înot Canalul Mânecii acum doi ani, şi-a propus un nou... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

UniCredit nu fuzionează cu Société Générale

UniCredit nu fuzionează cu Société Générale

Jean-Pierre Mustier, directorul general al băncii italiene UniCredit, a dezminţit speculaţiile... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Maimuţa şi esenţa - Aldous Huxley

Au trecut mulţi ani de la al Treilea Război Mondial. Elegantul şi candidul doctor Poole debarcă, alături de o echipă de exploratori, într-o Californie fantomatică, răvăşită de suflul deflagraţiei nucleare.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou de lux pentru preşedintele Turciei

Cadou de lux pentru preşedintele Turciei

Emirul Qatarului, şeicul Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, i-a oferit în dar preşedintelui... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress