În Politică AZI

Tudose a scăpat de legile Justiţiei

25 octombrie 2017  17:30| În Politică | Politică
Tudose a scăpat de legile Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, astăzi, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei, proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

Toader a anunţat că propune ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca o instituţie autonomă, care să nu fie nici în subordinea CSM şi nici a Ministerului Justiţiei.

„Am propus ca, în termen de şase luni, Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca instituţie autonomă independentă”, a declarat ministrul Justiţiei la Parlament.

Ministrul a precizat că proiectul este în lucru la specialiştii Ministerului, care au în vedere şi funcţionarea unei astfel de instituţii în alte state.

„E posibil ca această comisie, la care ne-am adresat astăzi, să spună să nu mai aşteptăm şase luni, să facem aici un proiect prin care autonomizăm Inspecţia Judiciară”, a mai spus Toader.

Iniţial, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare era prevăzută în legile justiţiei, modificarea adusă fiind de trecere a instituţiei în subordinea Ministerului Justiţiei. Ulterior, după ce magistraţii şi asociaţiile au criticat măsura, considerând că va fi politizată, Tudorel Toader a decis ca prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară să fie cuprinse într-un nou proiect.

Tudorel Toader a menţionat că în proiectul de lege sunt câteva teme care au atras puncte de vedere, luări de poziţii, adăugând că „mulţi dintre cei care au criticat proiectul de lege l-au criticat înainte de a-l vedea şi l-au criticat luându-se după criticile altora”.

În acest sens, Toader s-a referit la numirea procurorilor de rang înalt, precizând că trebuie respectată o recomandare a MCV şi de aceea această prevedere trebuie modificată. „Suntem obligaţi să perfecţionăm această reglementare, ca urmare am făcut solicitarea către Comisia de la Veneţia”, a adăugat Tudorel Toader.

În privinţa răspunderii magistraţilor, ministrul Justiţiei a spus că, personal, nu doreşte răspunderea magistraţilor, dar „o reglementare cu rol preventiv este necesară”.

El a menţionat faptul că statul răspunde patrimonial pentru erorile judiciare, dar dacă fapta judecătorilor este cu rea credinţă şi cu neglijenţă nu exclude răspunderea patrimonială a judecătorilor. „Am eliminat termenul de un an de prescripţie şi am înlocuit cu termenul de drept comun.(...) Garanţia pentru magistraţi este că nu-i cheamă cetăţeanul în justiţie, ci statul”, a explicat Toader.

Ministrul a mai spus că propune „modificări la legile Justiţiei de natură să elimine ceea ce sunt unele privilegii ale magistraţilor”.

Infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu vor fi reglementate printr-o lege distinctă, a declarat a declarat secretarul de stat Mariana Moţ, la şedinţa Comisiei. Deputaţii UDMR, USR şi PMP au depus amenamente pentru reformularea articolului 297 referitor la infracţiunea de abuz în serviciu. UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei, iar USR şi PMP au cerut să nu fie stabilit un prag pentru abuzul în serviciu. USR a comunicat comisiei, ca varianta „în subsidiar”, un prag de 1.000 de lei.

La începutul lunii octombrie, premierul Mihai Tudose a declarat, la Antena 3, că modificările pe legile justiţiei ar trebui trimise la Parlament astfel încât acesta să decidă, în urma dezbaterilor, care va fi forma lor finală. „Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament care să facă consultări, comisii, cele două Camere...”, a spus premierul Tudose.

Săptămâna trecută, coaliţia majoritară a decis, ca proiectul de modificare a legilor justiţiei să fie promovat ca iniţiativă parlamentară şi nu ca proiect al Guvernului. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, la acea dată, că proiectul întocmit de ministrul Tudorel Toader, va fi trimis la Comisia parlamentară specială, condusă de social-democratul Florin Iordache, care va decide „ce rămâne, ce se adaugă şi ce nu rămâne”. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • bani
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

CONCERT ŞI SPECTACOL MULTIMEDIA. Fântânile din Piaţa Unirii se redeschid joi, cu un spectacol multimedia şi un concert al Orchestrei Simfonice Bucureşti, anunţă Primăria Generală. Accesul este gratuit. În perimetrul Pieţei Unirii şi a Parcului Unirii vor fi restricţii de circulaţie în intervalul orar 18.00 – 23.00. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Prin Lume

ECHIPELE DE SALVARE DEZGROAPĂ VICTIMELE ALUNECĂRII DE TEREN DIN LOCALITATEA MINIERĂ ITOGON. Bilanţul taifunului Mangkhut care a lovit arhipelagul Filipine a crescut la 81 de morţi şi ar putea să crească în continuare, au anunţat, astăzi, autorităţile, citate de AFP. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Stat de drept

ACORD DE RECUNOAŞTERE A VINOVĂŢIEI. Fostul preot Cristian Pomohaci a fost audiat, astăzi, la Parchetul General, într-un dosar în care este urmărit penal pentru evaziune fiscală, după ce nu ar fi declarat peste 150.000 de euro, venituri din cedarea folosinţei a 11 bunuri imobile deţinute. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI În cultură

EXPERIENŢĂ VIRTUALĂ DEDICATĂ CENTENARULUI. În perioada 20-23 septembrie, clujenii sunt invitaţi la Festivalul Cluj Symphony Experience, 3 zile care vor aduce împreună diverse naționalități, stiluri muzicale, contexte, oameni, toate pentru a îndeplini un scop comun: armonia. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2018

AZI Prin ţară

FEMEIA DE SERVICIU A ÎNCERCAT SĂ APRINDĂ FOCUL ÎN SOBĂ. Un elev de 14 ani şi o îngrijitoare au fost răniţi şi aproximativ 70 de elevi şi 7 profesori au fost evacuaţi, în urma unei explozii care s-a produs în această dimineaţă la o şcoală din localitatea mureşeană Voiniceni. Explozia nu a fost urmată de incendiu. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România are lipici la tehnologia contactless

România are lipici la tehnologia contactless

Tehnologia contactless a devenit cea mai răspândită formă de plată electronică din România, care... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Cioplitorul în piatră - Camilla Lackberg

Comunitatea din Fjällbacka se confruntă cu o tragedie: o fetiţă a fost găsită înecată în mare, prinsă în năvodul unui pescar. Deşi la început pare un accident, medicii legişti descoperă că plămânii fetiţei nu conţin apa sărată.

[ Vezi toate ]

Magazin

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Un miliardar japonez, însoţit de 8 artişti, primii turişti spaţiali

Elon Musk, fondatorul companiei SpaceX, a anunţat numele primului turist spaţial care va zbura în... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress