În Politică AZI

Tudose a scăpat de legile Justiţiei

25 octombrie 2017  17:30| În Politică | Politică
Tudose a scăpat de legile Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, astăzi, Comisiei speciale parlamentare privind domeniul justiţiei, proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

Toader a anunţat că propune ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca o instituţie autonomă, care să nu fie nici în subordinea CSM şi nici a Ministerului Justiţiei.

„Am propus ca, în termen de şase luni, Inspecţia Judiciară să fie reglementată ca instituţie autonomă independentă”, a declarat ministrul Justiţiei la Parlament.

Ministrul a precizat că proiectul este în lucru la specialiştii Ministerului, care au în vedere şi funcţionarea unei astfel de instituţii în alte state.

„E posibil ca această comisie, la care ne-am adresat astăzi, să spună să nu mai aşteptăm şase luni, să facem aici un proiect prin care autonomizăm Inspecţia Judiciară”, a mai spus Toader.

Iniţial, organizarea şi funcţionarea Inspecţiei Judiciare era prevăzută în legile justiţiei, modificarea adusă fiind de trecere a instituţiei în subordinea Ministerului Justiţiei. Ulterior, după ce magistraţii şi asociaţiile au criticat măsura, considerând că va fi politizată, Tudorel Toader a decis ca prevederile referitoare la Inspecţia Judiciară să fie cuprinse într-un nou proiect.

Tudorel Toader a menţionat că în proiectul de lege sunt câteva teme care au atras puncte de vedere, luări de poziţii, adăugând că „mulţi dintre cei care au criticat proiectul de lege l-au criticat înainte de a-l vedea şi l-au criticat luându-se după criticile altora”.

În acest sens, Toader s-a referit la numirea procurorilor de rang înalt, precizând că trebuie respectată o recomandare a MCV şi de aceea această prevedere trebuie modificată. „Suntem obligaţi să perfecţionăm această reglementare, ca urmare am făcut solicitarea către Comisia de la Veneţia”, a adăugat Tudorel Toader.

În privinţa răspunderii magistraţilor, ministrul Justiţiei a spus că, personal, nu doreşte răspunderea magistraţilor, dar „o reglementare cu rol preventiv este necesară”.

El a menţionat faptul că statul răspunde patrimonial pentru erorile judiciare, dar dacă fapta judecătorilor este cu rea credinţă şi cu neglijenţă nu exclude răspunderea patrimonială a judecătorilor. „Am eliminat termenul de un an de prescripţie şi am înlocuit cu termenul de drept comun.(...) Garanţia pentru magistraţi este că nu-i cheamă cetăţeanul în justiţie, ci statul”, a explicat Toader.

Ministrul a mai spus că propune „modificări la legile Justiţiei de natură să elimine ceea ce sunt unele privilegii ale magistraţilor”.

Infracţiunile de abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu vor fi reglementate printr-o lege distinctă, a declarat a declarat secretarul de stat Mariana Moţ, la şedinţa Comisiei. Deputaţii UDMR, USR şi PMP au depus amenamente pentru reformularea articolului 297 referitor la infracţiunea de abuz în serviciu. UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei, iar USR şi PMP au cerut să nu fie stabilit un prag pentru abuzul în serviciu. USR a comunicat comisiei, ca varianta „în subsidiar”, un prag de 1.000 de lei.

La începutul lunii octombrie, premierul Mihai Tudose a declarat, la Antena 3, că modificările pe legile justiţiei ar trebui trimise la Parlament astfel încât acesta să decidă, în urma dezbaterilor, care va fi forma lor finală. „Eu cred, ca să nu ne mai chinuim, că ar trebui duse direct la Parlament care să facă consultări, comisii, cele două Camere...”, a spus premierul Tudose.

Săptămâna trecută, coaliţia majoritară a decis, ca proiectul de modificare a legilor justiţiei să fie promovat ca iniţiativă parlamentară şi nu ca proiect al Guvernului. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, la acea dată, că proiectul întocmit de ministrul Tudorel Toader, va fi trimis la Comisia parlamentară specială, condusă de social-democratul Florin Iordache, care va decide „ce rămâne, ce se adaugă şi ce nu rămâne”. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
LA EVENIMENT PARTICIPĂ 1.300 DE MILITARI. Un paraşutist american de 29 de ani a suferit un traumatism cranio-cerebral în urma unei acţiuni de noapte de pe aerodromul de la Boboc, în cadrul unui exerciţiu multinaţional, acesta fiind transferat cu un elicopter la Spitalul Militar Bucureşti. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Prin Lume

EXPERTIZELE PSIHIATRICE AU STABILIT CĂ ESTE APT MINTAL. Extremistul australianul Brenton Tarrant, inculpat pentru uciderea a 51 de persoane, în martie, în două moschei din Christchurch (Noua Zeelandă), a pledat nevinovat, a anunţat avocatul său. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Stat de drept

ANTERIOR, CURTEA A DECIS CĂ LEGEA E NECONSTITUŢIONALĂ. CCR va dezbate pe 10 iulie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care este interzisă amplasarea aparatelor radar în locuri de unde nu sunt vizibile. [ Citeste mai departe ]

13 iunie 2019

AZI În cultură

MELOMANII ÎŞI POT SELECTA SPECTACOLELE PREFERATE. Festivalul Internaţional „George Enescu” a dat publicităţii seria video „Poveştile Festivalului”, un tur ghidat prin programul ediţiei din 2019, realizat de Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naţionale. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Prin ţară

MUNIŢIA A FOST GĂSITĂ SUB GRINZILE DE LEMN. Muncitorii care execută lucrări de reparaţii la clădirea dispensarului din localitatea arădeană Agrişul Mare au descoperit 24 cartuşe de infanterie din al doilea război mondial, care au fost preluate de către pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad pentru a fi distruse. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pregătiţi pentru Rusalii

Pregătiţi pentru Rusalii

23.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor fi mobilizaţi zilnic, la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Turiştii străini au cheltuit 1,293 miliarde de lei în România

Turiştii străini au cheltuit 1,293 miliarde de lei în România

În primul trimestru al acestui an, 443.700 de turişti nerezidenţi au sosit în România, iar... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Cu exact 25 de ani în urmă, Ion Iliescu făcea o vizită oficială de trei zile în Franța, la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Edith Gonzalez a încetat din viaţă

Edith Gonzalez a încetat din viaţă

Actriţa mexicană Edith Gonzales, cunoscută pentru roluri în telenovele realizate după anii 1990,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress