Magazin AZI

Concerte în loc de lupte cu gladiatori

07 decembrie 2017  16:30| Magazin | Sport & Divertisment
Concerte în loc de lupte cu gladiatori

La secole distanţă de vremurile în care în Colosseum-ul din Roma răsunau clinchetul săbiilor care se ciocneau în arenă şi strigătele spectatorilor din tribune, noua directoare a celui mai faimos monument din Italia intenţionează să permită în acest loc istoric organizarea de concerte rock susţinute de artişti ca Sting şi U2.

Alfonsina Russo a fost desemnată vineri directoarea amfiteatrului, în cadrul eforturilor guvernului italian de a revigora sectorul patrimoniului cultural al ţării.

Muzicienii ar urma să susţină concerte într-o zonă placată cu lemn din arena Colosseum-ului care acoperă ceea ce a fost odată locul unde pe nisip se scurgea sângele gladiatorilor răpuşi în luptă şi al animalelor sălbatice măcelărite în cadrul unor spectacole fastuoase.

„Mi-aş dori ca el să revină la funcţia sa iniţială, un loc frecventat de oameni obişnuiţi, un loc în care locuitorii Romei să poată urmări spectacole şi să se plimbe aşa cum se obişnuia pe vremea împăraţilor”, a declarat pentru cotidianul Corriere della Sera Alfonsina Russo, la bază arheolog, cu o vastă experienţă în administrarea siturilor de patrimoniu.

„Vreau să redevină un loc familiar, nu un loc de care să te fereşti din cauza cozilor enorme de turişti. Ar fi minunat dacă Sting sau Bono ar cânta aici. Vreau un loc care trăieşte, vibrant, nu doar un muzeu pe care îl vizitezi o dată în viaţă”, a mai spus ea.

În Colosseum au mai avut loc anterior concerte, precizează The Telegraph. Cel mai recent a fost susţinut în septembrie atunci când o combinaţie neobişnuită de artişti formată din cântăreţul de operă Andrea Bocelli, Sir Elton John şi Steven Tyler, solistul trupei Aerosmith, a susţinut un spectacol în scop de binefacere.

În 2003, Sir Paul McCartney a cântat în faţa a circa 400 de fani în cadrul unui concert caritabil.

Russo a dat asigurări că sub conducerea sa concertele vor fi organizate mai frecvent în încercarea de a creşte popularitatea sitului parte a Patrimoniului Mondial, care se învecinează cu Forumul Roman şi cu Dealul Palatin. „Vreau ca toată această regiune arheologică să fie cu adevărat inima oraşului”, a mai spus ea.

De asemenea, Russo s-a arătat hotărâtă să rezolve problema comercianţilor care vând bilete la negru, a vânzătorilor de suveniruri şi a artiştilor stradali deghizaţi în centurioni şi legionari, aflaţi în zona pietruită din jurul Colosseum-ului.

„Mai presus de toate trebuie să redevină un loc în care se aplică legea şi să arătăm vizitatorilor că Italia este o ţară civilizată”, a încheiat Russo.

Numirea sa în funcţie a fost anunţată de ministrul Culturii, Dario Franceschini, care a declarat că Russo este calificată pentru a administra „unul dintre cele mai celebre monumente din lume şi un simbol al Italiei”.

Colosseum-ul, construit între anii 72 şi 80 după Hristos, este cel mai vizitat sit istoric al Italiei, primind peste şase milioane de turişti în fiecare an.

Începând de la 1 noiembrie, vizitatorii Colosseum-ului pot ajunge în cea mai înaltă galerie a monumentului antic, pentru prima dată în 40 de ani, după o îndelungată restaurare.

În octombrie, au fost deschise terasele panoramice de circa 40 de metri înălţime. Nivelurile al patrulea şi al cincilea ale Colosseum-ului au făcut obiectul eforturilor de restaurare din 2010, la un cost total de circa 1,5 milioane de euro.

Ultimul nivel al Colosseum-ului era zona ocupată de oamenii de rând, care veneau, în urmă cu aproape 2.000 de ani, pentru a-i vedea pe gladiatori luptându-se cu animalele în amfiteatru. Nivelul al IV-lea era ocupat de comercianţi, al treilea era rezervat clasei de mijloc, al doilea oficialilor imperiali, iar primul împăratului şi senatorilor. 

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

15 decembrie 2017

AZI Piaţa ştirilor de azi

LA MUNTE NINGE. Meteorologii au emis un cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, valabil de vineri, ora 18.00, până sâmbătă, ora 14.00, fiind anunţate precipitaţii în vest, nord-vest şi centrul ţării. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Prin Lume

NU SE ÎNŢELEG ÎN PRIVINŢA COTELOR DE REFUGIAŢI. Liderii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi joi şi vineri pentru summitul Consiliului European, s-au contrazis în privinţa cotelor obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri în acest sens, relatează site-ul agenţiei Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Stat de drept

MARTOR ÎNTR-UN DOSAR DE LUARE ŞI DARE DE MITĂ. Fostul finanţator al echipei de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar despre care spune că este „nou”. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI În cultură

DUMINICĂ, ORA 11, INTRARE LIBERĂ. Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio aduc magia colindelor la Sala Radio, într-un concert de Crăciun pentru copii, programat duminică, 17 decembrie, de la ora 11.00, cu intrare liberă. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Prin ţară

ŞOFERUL NU S-AR FI ASIGURAT. Două persoane au fost grav rănite şi una a murit, în această dimineaţă, după ce maşina în care se aflau a fost lovită, la trecerea la nivel cu calea ferată, de un tren în Gara Roşieşti din judeţul Vaslui. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Accident în Bucureşti: o maşină a poliţiei a ajuns peste un taxi

Accident în Bucureşti: o maşină a poliţiei a ajuns peste un taxi

Un autotursim al Poliţiei Capitalei a fost implicat, astăzi, într-un accident rutier pe strada... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Noi reglementări privind controlul ex-ante

Noi reglementări privind controlul ex-ante

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanţă de urgenţă care reglementează modul de realizare a... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Dragoste cu năbădăi

Dragoste cu năbădăi

O avocată din Baroul Iaşi a cerut judecătorilor emiterea unui ordin de protecţie împotriva unui... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Regele a murit, trăiască Regina!

Regele a murit, trăiască Regina!

Regele a murit, trăiască Regina! - pot spune românii, precum francezii în vremurile în care nu-şi... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Rebeliunea - Robyn Young

Regele Scoţiei a murit. Nobilii se luptă pentru putere, fără să ştie că Edward al Angliei are planurile lui. Inspirat de o străveche profeţie, visează de ani întregi la o cucerire nemiloasă, care va schimba soarta englezilor pentru totdeauna.

[ Vezi toate ]

Magazin

127 de miliarde de tone de ploi

127 de miliarde de tone de ploi

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a calculat câtă apă a curs din cer asupra... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola au fost testate cu rezultate promiţătoare,... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress