Magazin AZI

Concerte în loc de lupte cu gladiatori

07 decembrie 2017  16:30| Magazin | Sport & Divertisment
Concerte în loc de lupte cu gladiatori

La secole distanţă de vremurile în care în Colosseum-ul din Roma răsunau clinchetul săbiilor care se ciocneau în arenă şi strigătele spectatorilor din tribune, noua directoare a celui mai faimos monument din Italia intenţionează să permită în acest loc istoric organizarea de concerte rock susţinute de artişti ca Sting şi U2.

Alfonsina Russo a fost desemnată vineri directoarea amfiteatrului, în cadrul eforturilor guvernului italian de a revigora sectorul patrimoniului cultural al ţării.

Muzicienii ar urma să susţină concerte într-o zonă placată cu lemn din arena Colosseum-ului care acoperă ceea ce a fost odată locul unde pe nisip se scurgea sângele gladiatorilor răpuşi în luptă şi al animalelor sălbatice măcelărite în cadrul unor spectacole fastuoase.

„Mi-aş dori ca el să revină la funcţia sa iniţială, un loc frecventat de oameni obişnuiţi, un loc în care locuitorii Romei să poată urmări spectacole şi să se plimbe aşa cum se obişnuia pe vremea împăraţilor”, a declarat pentru cotidianul Corriere della Sera Alfonsina Russo, la bază arheolog, cu o vastă experienţă în administrarea siturilor de patrimoniu.

„Vreau să redevină un loc familiar, nu un loc de care să te fereşti din cauza cozilor enorme de turişti. Ar fi minunat dacă Sting sau Bono ar cânta aici. Vreau un loc care trăieşte, vibrant, nu doar un muzeu pe care îl vizitezi o dată în viaţă”, a mai spus ea.

În Colosseum au mai avut loc anterior concerte, precizează The Telegraph. Cel mai recent a fost susţinut în septembrie atunci când o combinaţie neobişnuită de artişti formată din cântăreţul de operă Andrea Bocelli, Sir Elton John şi Steven Tyler, solistul trupei Aerosmith, a susţinut un spectacol în scop de binefacere.

În 2003, Sir Paul McCartney a cântat în faţa a circa 400 de fani în cadrul unui concert caritabil.

Russo a dat asigurări că sub conducerea sa concertele vor fi organizate mai frecvent în încercarea de a creşte popularitatea sitului parte a Patrimoniului Mondial, care se învecinează cu Forumul Roman şi cu Dealul Palatin. „Vreau ca toată această regiune arheologică să fie cu adevărat inima oraşului”, a mai spus ea.

De asemenea, Russo s-a arătat hotărâtă să rezolve problema comercianţilor care vând bilete la negru, a vânzătorilor de suveniruri şi a artiştilor stradali deghizaţi în centurioni şi legionari, aflaţi în zona pietruită din jurul Colosseum-ului.

„Mai presus de toate trebuie să redevină un loc în care se aplică legea şi să arătăm vizitatorilor că Italia este o ţară civilizată”, a încheiat Russo.

Numirea sa în funcţie a fost anunţată de ministrul Culturii, Dario Franceschini, care a declarat că Russo este calificată pentru a administra „unul dintre cele mai celebre monumente din lume şi un simbol al Italiei”.

Colosseum-ul, construit între anii 72 şi 80 după Hristos, este cel mai vizitat sit istoric al Italiei, primind peste şase milioane de turişti în fiecare an.

Începând de la 1 noiembrie, vizitatorii Colosseum-ului pot ajunge în cea mai înaltă galerie a monumentului antic, pentru prima dată în 40 de ani, după o îndelungată restaurare.

În octombrie, au fost deschise terasele panoramice de circa 40 de metri înălţime. Nivelurile al patrulea şi al cincilea ale Colosseum-ului au făcut obiectul eforturilor de restaurare din 2010, la un cost total de circa 1,5 milioane de euro.

Ultimul nivel al Colosseum-ului era zona ocupată de oamenii de rând, care veneau, în urmă cu aproape 2.000 de ani, pentru a-i vedea pe gladiatori luptându-se cu animalele în amfiteatru. Nivelul al IV-lea era ocupat de comercianţi, al treilea era rezervat clasei de mijloc, al doilea oficialilor imperiali, iar primul împăratului şi senatorilor. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2
PAŞAPORTUL TEMPORAR, OBŢINUT DOAR CU MOTIVE SERIOASE. Valabilitatea paşapoartelor simple se dublează, începând de astăzi, de la cinci la zece ani, pentru persoanele care au peste 18 ani. [ Citeste mai departe ]

20 iulie 2018

AZI Prin Lume

ZECE ANGAJAŢI SUNT SUSPECTAŢI DE COOPERARE CU SERVICIILE SPECIALE OCCIDENTALE. Serviciul de Securitate Federal din Rusia a făcut, astăzi, mai multe percheziţii la un centru de cercetare al agenţiei spaţiale de stat Roskosmos, în urma suspiciunii privind scurgerea de informaţii despre noile arme hipersonice către statele occidentale, relatează Reuters. [ Citeste mai departe ]

20 iulie 2018

AZI Stat de drept

DOSARELE DE MARE CORUPŢIE ŞI CELE MAI VECHI DE 10 ANI. Inspecţia Judiciară a anunţat controale în a doua jumătate a anului 2018 la toate instanţele, privind respectarea termenelor legale de redactare a hotărârilor judecătoreşti, dosarele mai vechi de 10 ani şi dosarele de mare corupţie. [ Citeste mai departe ]

23 iulie 2018

AZI În cultură

CENTENARUL MARII UNIRI. Peste 200 de artişti din China, Germania, Italia, Iran, Irlanda, Japonia, Kosovo, Liban, Marea Britanie, România, Republica Moldova, SUA îşi dau întâlnire, între 24 iulie şi 11 august, la Festivalul ICon Arts Transilvania, unul dintre cele mai longevive evenimente dedicate artelor contemporane din România, care a ajuns la a XVI-a ediţie. [ Citeste mai departe ]

20 iulie 2018

AZI Prin ţară

TÂRGUL DE FETE. Mii de oameni sunt aşteptaţi, la acest sfârşit de săptămână, la cea mai mare sărbătoare populară din România, „Târgul de Fete” de pe Muntele Găina, organizat din vremuri străvechi în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Ziua Aviaţiei: Ion Dobran, ultimul as al aviaţiei de vânătoare din al Doilea Război Mondial

Ziua Aviaţiei: Ion Dobran, ultimul as al aviaţiei de vânătoare din al Doilea Război Mondial

Câteva sute de persoane au asistat, astăzi, la ceremonia organizată cu ocazia Zilei Aviaţiei,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

PAID a înregistrat 262 de dosare de daună ca urmare a inundaţiilor din perioada iunie - iulie

PAID a înregistrat 262 de dosare de daună ca urmare a inundaţiilor din perioada iunie - iulie

PAID România - Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a încheiat prima jumătate a... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Centenar bicentenar

Centenar bicentenar

Consiliul Judeţean Hunedoara marchează Centenarul Marii Uniri printr-o gafă monumentală.... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„După 20 de ani” muşchetarii din colonii aduc Regelui Emanuel I un nou titlu mondial

„După 20 de ani” muşchetarii din colonii aduc Regelui Emanuel I un nou titlu mondial

Geopolitica gazonului şi-a spus din nou cuvântul. În confruntarea dintre „marile puteri” şi... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Numai cu fiica mea - Betty Mahmoody, William Hoffer

În avionul care o duce la Teheran, împreună cu soţul ei de origine iraniană, Moody, şi cu fiica sa de patru ani, Mahtob, pentru o vacanţă de două săptămâni, Betty are sentimentul că a făcut o greşeală ireparabilă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Submarinul care a fost prea greu să plutească, acum e prea lungă să încapă în port

Submarinul care a fost prea greu să plutească, acum e prea lungă să încapă în port

Un submarin din dotarea Marinei spaniole nu încape în baza militară Cartagena din sudul ţării,... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress