Magazin AZI

Concerte în loc de lupte cu gladiatori

07 decembrie 2017  16:30| Magazin | Sport & Divertisment
Concerte în loc de lupte cu gladiatori

La secole distanţă de vremurile în care în Colosseum-ul din Roma răsunau clinchetul săbiilor care se ciocneau în arenă şi strigătele spectatorilor din tribune, noua directoare a celui mai faimos monument din Italia intenţionează să permită în acest loc istoric organizarea de concerte rock susţinute de artişti ca Sting şi U2.

Alfonsina Russo a fost desemnată vineri directoarea amfiteatrului, în cadrul eforturilor guvernului italian de a revigora sectorul patrimoniului cultural al ţării.

Muzicienii ar urma să susţină concerte într-o zonă placată cu lemn din arena Colosseum-ului care acoperă ceea ce a fost odată locul unde pe nisip se scurgea sângele gladiatorilor răpuşi în luptă şi al animalelor sălbatice măcelărite în cadrul unor spectacole fastuoase.

„Mi-aş dori ca el să revină la funcţia sa iniţială, un loc frecventat de oameni obişnuiţi, un loc în care locuitorii Romei să poată urmări spectacole şi să se plimbe aşa cum se obişnuia pe vremea împăraţilor”, a declarat pentru cotidianul Corriere della Sera Alfonsina Russo, la bază arheolog, cu o vastă experienţă în administrarea siturilor de patrimoniu.

„Vreau să redevină un loc familiar, nu un loc de care să te fereşti din cauza cozilor enorme de turişti. Ar fi minunat dacă Sting sau Bono ar cânta aici. Vreau un loc care trăieşte, vibrant, nu doar un muzeu pe care îl vizitezi o dată în viaţă”, a mai spus ea.

În Colosseum au mai avut loc anterior concerte, precizează The Telegraph. Cel mai recent a fost susţinut în septembrie atunci când o combinaţie neobişnuită de artişti formată din cântăreţul de operă Andrea Bocelli, Sir Elton John şi Steven Tyler, solistul trupei Aerosmith, a susţinut un spectacol în scop de binefacere.

În 2003, Sir Paul McCartney a cântat în faţa a circa 400 de fani în cadrul unui concert caritabil.

Russo a dat asigurări că sub conducerea sa concertele vor fi organizate mai frecvent în încercarea de a creşte popularitatea sitului parte a Patrimoniului Mondial, care se învecinează cu Forumul Roman şi cu Dealul Palatin. „Vreau ca toată această regiune arheologică să fie cu adevărat inima oraşului”, a mai spus ea.

De asemenea, Russo s-a arătat hotărâtă să rezolve problema comercianţilor care vând bilete la negru, a vânzătorilor de suveniruri şi a artiştilor stradali deghizaţi în centurioni şi legionari, aflaţi în zona pietruită din jurul Colosseum-ului.

„Mai presus de toate trebuie să redevină un loc în care se aplică legea şi să arătăm vizitatorilor că Italia este o ţară civilizată”, a încheiat Russo.

Numirea sa în funcţie a fost anunţată de ministrul Culturii, Dario Franceschini, care a declarat că Russo este calificată pentru a administra „unul dintre cele mai celebre monumente din lume şi un simbol al Italiei”.

Colosseum-ul, construit între anii 72 şi 80 după Hristos, este cel mai vizitat sit istoric al Italiei, primind peste şase milioane de turişti în fiecare an.

Începând de la 1 noiembrie, vizitatorii Colosseum-ului pot ajunge în cea mai înaltă galerie a monumentului antic, pentru prima dată în 40 de ani, după o îndelungată restaurare.

În octombrie, au fost deschise terasele panoramice de circa 40 de metri înălţime. Nivelurile al patrulea şi al cincilea ale Colosseum-ului au făcut obiectul eforturilor de restaurare din 2010, la un cost total de circa 1,5 milioane de euro.

Ultimul nivel al Colosseum-ului era zona ocupată de oamenii de rând, care veneau, în urmă cu aproape 2.000 de ani, pentru a-i vedea pe gladiatori luptându-se cu animalele în amfiteatru. Nivelul al IV-lea era ocupat de comercianţi, al treilea era rezervat clasei de mijloc, al doilea oficialilor imperiali, iar primul împăratului şi senatorilor. 

  • prin lume
  • in economie
  • bani
  • actualitate
  • intro2
REZULTATELE, PE 30 MARTIE. Luni începe simularea probelor scrise din examenul naţional de Bacalaureat 2018, care va fi susţinută de elevii din clasele a XI-a şi a XII-a. [ Citeste mai departe ]

16 martie 2018

AZI Prin Lume

MUSULMANII ŞI ISLAMISMUL SUNT SAU NU PARTE A GERMANIEI. Cancelarul german Angela Merkel a declarat, astăzi, că musulmanii care locuiesc pe teritoriul german şi religia lor sunt parte a Germaniei, contrazicându-l astfel pe Horst Seehofer, ministrul de Interne al guvernului său, care afirmase că „islamul nu este parte a Germaniei”, informează DPA citată de Agerpres. [ Citeste mai departe ]

16 martie 2018

AZI Stat de drept

MOTIVELE SUNT NEFONDATE SAU EXCED COMPETENŢELE LOR DE VERIFICARE. Raportul cu motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost finalizat şi a fost „transmis decidenţilor”, a anunţat astăzi CSM. Avizul Consiliului are doar rol consultativ, decizia finală pe cererea de revocare aparţinând preşedintelui Klaus Iohannis. [ Citeste mai departe ]

16 martie 2018

AZI În cultură

ANIVERSAREA UNIRII BASARABIEI CU ROMÂNIA. Pe 17 martie, cei mai mari artişti de muzică populară din Republica Moldova şi din România, se vor întrece, la Sala Sporturilor din Buzău, în cadrul unui spectacol de patru ore, intitulat „Din suflet românesc”, pentru aniversarea zilei de 27 martie 1918, dată la care s-a consfinţit unirea Basarabiei cu România. [ Citeste mai departe ]

16 martie 2018

AZI Prin ţară

STRAT DE ZĂPADĂ DE PESTE 1,5 METRI. Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia asupra riscului de însemnat de avalanşă din masivele Parâng şi Retezat, la altitudini mai mari de 1.800 de metri, dar şi asupra pericolului generat de vântul puternic şi răcirea bruscă a vremii, potrivit Agerpres. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Meniu în limbaj Braille pentru restaurantele din Cluj

Meniu în limbaj Braille pentru restaurantele din Cluj

Un meniu scris în limbaj Braille a fost introdus, în premieră pentru Cluj, de un restaurant care... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România a trecut de la legi bazate pe studii de impact, la legi făcute după ureche

România a trecut de la legi bazate pe studii de impact, la legi făcute după ureche

Invitat la conferinţa „Incluziunea financiară - de la vorbe la fapte”, guvernatorul Băncii... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Declarat mort deşi trăieşte, a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului

Declarat mort deşi trăieşte, a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului

Un bărbat în vârstă de 63 de ani, din judeţul Vaslui, declarat decedat în anul 2016, deşi este în... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„Cântarea Procuraturii” şi „Imnoglobina”

„Cântarea Procuraturii” şi „Imnoglobina”

Ziua de miercuri, 7 martie, a fost una încărcată de semnificaţii. [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ascuns la vedere - Nuruddin Farah

Bella este o fotografă renumită, de origine somaleză, care trăieşte la Roma. Nenorocirea face ca fratele ei vitreg, Aar, funcţionar la ONU, să fie omorât de extremiştii din Mogadishu într-un atentat cu bombă, lăsând în urmă doi copii adolescenţi.

[ Vezi toate ]

Magazin

Schelet de dinozaur vândut la licitaţie

Schelet de dinozaur vândut la licitaţie

Un schelet fosilizat al unui tip neidentificat de dinozaur, estimat între 1,2 milioane şi 1,8... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Prevenţia şi tratamentul afecţiunilor cauzate de temperaturile scăzute

Prevenţia şi tratamentul afecţiunilor cauzate de temperaturile scăzute

Ministerul Sănătăţii a transmis recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în ceea ce... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress