Magazin AZI

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

14 noiembrie 2018  10:00| Magazin | Sport & Divertisment
Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea, vor fi scoase astăzi la licitaţie la Geneva de către Sotheby's, după ce au fost ţinute departe de ochii publicului timp de două secole, potrivit AFP.

Atracţia principală a licitaţiei ar putea fi un pandantiv deosebit, cu diamante şi cu o perlă naturală de o mărime excepţională, în formă de pară (26 mm x 18 mm), cu o valoare estimată cuprinsă între 1 şi 2 milioane de dolari (între 888.380 euro şi 1,78 milioane de eruo).

Printre alte obiecte emblematice care i-au aparţinut reginei, se află, de asemenea, o pereche de cercei cu perle, estimată la o sumă cuprinsă între 200.000 şi 300.000 de dolari şi un colier din perle naturale, al cărui preţ estimativ ajunge la 70.000 de dolari.

O broşă care datează de la finalul secolului al XVIII-lea, decorată cu un superb diamant galben, a fost evaluată la o sumă cuprinsă între 50.000 şi 80.000 de dolari. Partea bătută în diamante a broşei i-a aparţinut Mariei Antoaneta, în timp ce diamantul galben a fost adăugat mai târziu.

Un inel cu diamante, care conţine fire din părul reginei, evaluat la o sumă cuprinsă între 8.000 şi 10.000 dolari va fi, de asemenea, scos la licitaţie.

Maria Antoaneta aprecia şi ceasurile, dovadă fiind un ceas de buzunar care pe carcasă are gravate iniţialele MA şi trei flori de crin (estimat la o sumă cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de dolari).

Înainte de încercarea de a părăsi Franţa însoţită de Ludovic al XVI-lea şi de copiii săi, Maria Antoaneta şi-a trimis bijuteriile la Bruxelles, după care obiectele au fost transmise unor cunoscuţi din Austria, ţara sa de origine.

Arestaţi la Varennes, Ludovic al XVI-lea şi Maria Antoaneta au fost executaţi prin ghilotinare în octombrie 1793, iar fiul lor, Ludovic al XVII-lea, a murit în captivitate. Singura care a scăpat cu viaţă, după Revoluţia Franceză, a fost fiica lor, Marie-Thérese, eliberată în decembrie 1795. La sosirea acesteia la Viena, împăratul Austriei, i-a restituit bijuteriile mamei, păstrate cu grijă.

Marie-Thérese nu a avut copii şi i-a oferit o parte dintre bijuterii nepoatei şi fiicei sale adoptive, Louise de France, ducesă de Parma şi nepoată a regelui Carol al X-lea, care, la rândul său, le va transmite fiului său, Robert I, ultimul duce de Parma pe tron.

Alte bijuterii de familie

Colecţia de bijuterii scoasă miercuri la licitaţie de către Sotheby's, aparţinând în totalitate familiei Bourbon-Parme, cuprinde şi obiecte deţinute de regele Carol al X-lea, arhiducii de Austria şi ducii de Parma.

Lotul cuprinde şi decoraţii care au aparţinut fiului lui Carol al X-lea (ultimul Bourbon care a domnit în Franţa), Louis Antoine de Bourbon, ducele de Angouleme, care se va căsători cu verişoara sa, „Madame Royale”, aşa cum era supranumită Marie-Thérese, singura fiică supravieţuitoare a reginei.

O veritabilă capodoperă, decoraţia ordinului „Toison d'Or”, bătută în aur şi diamante, conţine un diamant mare alb precum şi un safir înconjurat de rubine. Este estimată la o valoare cuprinsă între 300.000 şi 400.000 de dolari.

Licitaţia va mai cuprinde şi obiecte care au aparţinut unei alte aripi a acestei case regale europene, Bourbon-Parma de Austria, printre care un set compus dintr-o broşă şi o pereche de cercei ornaţi cu rubine birmaneze (estimat între 150.000 şi 250.000 de dolari). (După Agerpres)

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Colecţionarul Daea

Colecţionarul Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a dat asigurări că nu îi îngheaţă „nici picioarele, nici... [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACTRIŢA A MURIT MARŢI, LA VÂRSTA DE 90 DE ANI. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Tamara Buciuceanu-Botez va fi depus, joi, la ora 13.00, la Teatrul Bulandra - Sala „Toma Caragiu”, a anunţat instituţia de cultură. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI Prin Lume

ACORD, NU ARMISTIŢIU. Vicepreședintele american SUA, Mike Pence, a anunțat, în Turcia, că autoritățile de la Ankara au acceptat o încetare a focului în nordul Siriei, pentru a permite retragerea milițiilor kurde. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI Stat de drept

MAI MULTE CERERI DEPUSE LA DOSAR. Liviu Dragnea a depus la Curtea de Apel Bucureşti, prin avocat, o cerere de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), în dosarul în care fostul lider al social-democraţilor contestă noua conducere a PSD, stabilită la Congresul din 29 iunie. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI În cultură

La Teatrul „Davila”. Într-o altă-ntâlnire tradițională cu montările de studio și cu formele noi de exprimare a lor. A douăzeci și treia, în cronologie. La Pitești și Curtea de Argeș. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2019

AZI Prin ţară

VA FI DISTRUS ÎNTR-UN POLIGON SPECIALIZAT. Un proiectil din al Doilea Război Mondial a fost descoperit în comuna Aninoasa, în timpul lucrărilor de asfaltare a unei străzi, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Fonduri europene pentru monumente UNESCO

Fonduri europene pentru monumente UNESCO

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara are în intenţie să acceseze fonduri pentru conservarea şi... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România a cheltuit 14,7 miliarde de lei pentru protecţia mediului

România a cheltuit 14,7 miliarde de lei pentru protecţia mediului

Cheltuielile pentru protecţia mediului au însumat, în 2018, 14,7 miliarde lei, reprezentând circa... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Moțiunea: vrabia din mâna Guvernului și cioara de pe gardul Opoziției

Moțiunea: vrabia din mâna Guvernului și cioara de pe gardul Opoziției

Practic, ceea ce urmează să se întâmple joi poate fi sintetizat printr-o zicală strămoșească:... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Amplă descoperire în Luxor

Amplă descoperire în Luxor

Arheologii din Egipt au descoperit alte 20 de sarcofage din lemn în apropiere de oraşul antic... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Ajutor inestimabil pentru bolnavii din Arad

Ajutor inestimabil pentru bolnavii din Arad

O delegaţie a Crucii Roşii Italiene a ajuns la Bucureşti cu un camion de materiale... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress