Magazin AZI

Plantaţiile de ulei de palmier duc la dispariţia tigrului de Sumatra

06 decembrie 2017  16:00| Magazin | Sport & Divertisment
Plantaţiile de ulei de palmier duc la dispariţia tigrului de Sumatra

Defrişările asociate cu răspândirea plantaţiilor de ulei de palmier pot provoca extincţia tigrului de Sumatra, specie aflată deja în pericol de dispariţie, au avertizat cercetătorii.

Marele carnivor a dispărut din insulele indoneziene vecine Java şi Bali, iar şansele sale de supravieţuire în Sumatra depind de conservarea habitatului său, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.

Acest habitat s-a diminuat cu 17% între 2000 şi 2012, iar populaţia de tigrii de Sumatra a scăzut de la aproximativ 742 de adulţi la 618 în aceeaşi perioadă, conform cercetătorilor.

Între 1990 şi 2010, Sumatra a pierdut 40% din pădurea principală. Ca urmare, exemplarele din această specie de tigru au fost constrânse să trăiască în porţiuni izolate de pădure.

„Degradarea vastelor întinderi sălbatice îi împinge pe tigrii mai aproape de dispariţie", a comentat autorul principal al studiului, Matthew Luskin, doctorand la Universitatea din California din San Diego.

„Subpopulaţiile de tigri sunt, de asemenea, considerabil mai fragmentate, sporind în mare măsură pericolul extincţiei speciei din fiecare pădure", a adăugat el.

Există doar două habitate suficient de mari pentru a găzdui mai mult de 30 de femei de vârstă fertilă, un număr considerat de experţi drept pragul la care o populaţie este viabilă pe termen lung.

Braconajul, alimentat de cererea pieţei din China de diverse fragmente ale acestui animal cărora li s-au atribuit puteri tămăduitoare, potrivit cărora ar stimula vitalitatea şi virilitatea, contribuie, de asemenea, la declinul populaţiei acestei specii.

Luskin şi doi dintre colegii săi au petrecut un an explorând zone îndepărtate din pădurile din Sumatra, instalând sute de camere şi aparate de fotografiat care se declanşează automat, la trecerea unui animal.

Fiecare tigru poate fi recunoscut datorită dungilor de pe blana sa, care diferă de la un individ la altul, iar cercetătorii au putut calcula, din datele colectate, că habitatul unei feline este de aproximativ 400 kilometri pătraţi. „Este mult mai extins decât habitatul tigrilor din alte regiuni, cum ar fi India, ceea ce indică faptul că (exemplarele) au nevoie de parcuri mai mari pentru a supravieţui", au precizat într-un comunicat.

Imaginile au relevat de asemenea şi veşti bune, potrivit cărora populaţiile de tigri din pădurile principale care au rămas intacte au crescut, acestea fiind cu 50% mai mari decât în pădurile exploatate pentru cherestea.

„Protejarea zonelor rămase din pădurea principală este în prezent absolut critică", a insistat unul dintre autorii studiului, Mathias Tobler, din cadrul organizaţiei San Diego Zoo Global. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2
BILETUL COSTĂ 30 DE LEI. Salonul Internaţional de Automobile Bucureşti (SIAB) se deschide, sâmbătă, publicului, la Romexpo, după 11 ani de absenţă. SIAB este deschis până pe 1 aprilie şi a fost reintrodus în calendarul oficial pentru acest an al Organizaţiei Internaţionale a Constructorilor de Automobile (OICA). [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Prin Lume

Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes (sudul Franţei) a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul unde acesta se retrăsese cu un jandarm luat ostatic, potrivit France Presse. [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Stat de drept

ABUZ ÎN SERVICIU. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost achitat definitiv, astăzi, de Curtea de Apel Bucureşti, într-un dosar în care era acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi nu a respectat dispoziţiile legale privind prelungirea unor certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale eoliene, potrivit Agerpres. [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI În cultură

Salvo Montalbano, „pirsonalmente-n pirsoană”. Sicilian get-beget. Bărbat bine și deștept. Curojos și înțelept. Cărți alese răsfoind, cu iuțeală chibzuind. Multe chestii intuind, pân` la urmă izbutind. În anchete fel de fel, mânat de un singur țel. Adevăru-adevărat. Pentru asta respectat și, după caz, ajutat chiar de unii mafioți... [ Citeste mai departe ]

23 martie 2018

AZI Prin ţară

AU PLECAT CU SEIFUL PLIN. Un jaf a avut loc la o casă de schimb valutar din localitatea Chişineu Criş, din judeţul Arad, în noaptea de joi spre vineri, hoţii reuşind să fugă cu seiful plin cu bani, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Sorin Vezeteu, declarat post-mortem Poliţistul Anului 2017

Sorin Vezeteu, declarat post-mortem Poliţistul Anului 2017

Ministerul de Interne i-a acordat post-mortem, joi, Emblema de Onoare a Poliţiei Române... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Pauză la sistemele informatice ale BCR

Pauză la sistemele informatice ale BCR

Banca Comercială Română (BCR) oprește în noaptea de vineri spre sâmbătă, între orele 23.00 –... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Vid legislativ

Vid legislativ

După bărbatul din Vaslui care nu a reuşit să obţină sentinţa care să ateste că e viu, justiţia... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Telegrame A.N. Listele negre ale Comisiei

Telegrame A.N. Listele negre ale Comisiei

După 6 ani, la București face explozie o scrisoare a comisiei Europene adresată Guvernului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Rudolf de Habsburg şi secretele de la Mayerling - Jean des Cars

Această carte încearcă să ridice vălul care acoperă una dintre marile enigme ale istoriei. În zorii zilei de 30 ianuarie 1889, în pavilionul de vânătoare de la Mayerling, nu departe de Viena, este descoperit cadavrul arhiducelui Rudolf de Habsburg, singurul fiu al împăratului Franz Joseph şi al Elisabetei, alături de trupul neînsufleţit al unei tinere de 17 ani, Maria (Mary) Vetsera.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Actriţa americană Cynthia Nixon, interpreta avocatei Miranda Hobbes din serialul şi filmele... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Organismul are de suferit din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, cei mai afectaţi fiind... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress