Magazin AZI

Plantaţiile de ulei de palmier duc la dispariţia tigrului de Sumatra

06 decembrie 2017  16:00| Magazin | Sport & Divertisment
Plantaţiile de ulei de palmier duc la dispariţia tigrului de Sumatra

Defrişările asociate cu răspândirea plantaţiilor de ulei de palmier pot provoca extincţia tigrului de Sumatra, specie aflată deja în pericol de dispariţie, au avertizat cercetătorii.

Marele carnivor a dispărut din insulele indoneziene vecine Java şi Bali, iar şansele sale de supravieţuire în Sumatra depind de conservarea habitatului său, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.

Acest habitat s-a diminuat cu 17% între 2000 şi 2012, iar populaţia de tigrii de Sumatra a scăzut de la aproximativ 742 de adulţi la 618 în aceeaşi perioadă, conform cercetătorilor.

Între 1990 şi 2010, Sumatra a pierdut 40% din pădurea principală. Ca urmare, exemplarele din această specie de tigru au fost constrânse să trăiască în porţiuni izolate de pădure.

„Degradarea vastelor întinderi sălbatice îi împinge pe tigrii mai aproape de dispariţie", a comentat autorul principal al studiului, Matthew Luskin, doctorand la Universitatea din California din San Diego.

„Subpopulaţiile de tigri sunt, de asemenea, considerabil mai fragmentate, sporind în mare măsură pericolul extincţiei speciei din fiecare pădure", a adăugat el.

Există doar două habitate suficient de mari pentru a găzdui mai mult de 30 de femei de vârstă fertilă, un număr considerat de experţi drept pragul la care o populaţie este viabilă pe termen lung.

Braconajul, alimentat de cererea pieţei din China de diverse fragmente ale acestui animal cărora li s-au atribuit puteri tămăduitoare, potrivit cărora ar stimula vitalitatea şi virilitatea, contribuie, de asemenea, la declinul populaţiei acestei specii.

Luskin şi doi dintre colegii săi au petrecut un an explorând zone îndepărtate din pădurile din Sumatra, instalând sute de camere şi aparate de fotografiat care se declanşează automat, la trecerea unui animal.

Fiecare tigru poate fi recunoscut datorită dungilor de pe blana sa, care diferă de la un individ la altul, iar cercetătorii au putut calcula, din datele colectate, că habitatul unei feline este de aproximativ 400 kilometri pătraţi. „Este mult mai extins decât habitatul tigrilor din alte regiuni, cum ar fi India, ceea ce indică faptul că (exemplarele) au nevoie de parcuri mai mari pentru a supravieţui", au precizat într-un comunicat.

Imaginile au relevat de asemenea şi veşti bune, potrivit cărora populaţiile de tigri din pădurile principale care au rămas intacte au crescut, acestea fiind cu 50% mai mari decât în pădurile exploatate pentru cherestea.

„Protejarea zonelor rămase din pădurea principală este în prezent absolut critică", a insistat unul dintre autorii studiului, Mathias Tobler, din cadrul organizaţiei San Diego Zoo Global. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2
INFORMATIZARE. Primăria Sectorului 4 a lansat o aplicaţie pentru telefonul mobil prin care pot fi transmise sesizări instituţiei pentru remedierea unor probleme, primarul Daniel Băluţă subliniind că scopul programului este diminuarea numărului petiţiilor şi a drumurilor către ghişee. [ Citeste mai departe ]

16 iulie 2018

AZI Prin Lume

TRUMP I-A SUGERAT THERESEI MAY SĂ DEA ÎN JUDECATĂ UE. Purtătorul de cuvânt al Theresei May a anunţat, astăzi, că nu va exista un al doilea referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE. [ Citeste mai departe ]

16 iulie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL „COCAINĂ PENTRU VIP-URI”. Jurnalistul Oreste Teodorescu a fost audiat, astăzi, aproape o oră, la sediul DIICOT Ploieşti, în dosarul drogurilor pentru vedete. [ Citeste mai departe ]

17 iulie 2018

AZI În cultură

„RETROcedări OWR”. Documentare incluse în selecţia celei de a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Documentare şi Drepturile Omului vor fi prezentate, în iulie şi august, de One World România în cadrul programului „RETROcedări OWR”. [ Citeste mai departe ]

16 iulie 2018

AZI Prin ţară

ARME, TROFEE ŞI CERBI ÎN CAPTIVITATE. Poliţiştii din comuna Belinţ au percheziţionat, astăzi, opt locuinţe din comună, la persoane bănuite de infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor şi braconaj, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Timiş. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Doi paznici, omorâţi şi înfăşuraţi în folii de plastic

Doi paznici, omorâţi şi înfăşuraţi în folii de plastic

Doi paznici ai unei fabrici de ciment din Sectorul 6 au fost omorâți și apoi înfăşuraţi în folii... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Kuwait-ul cumpără avioane Airbus de 2,8 miliarde de dolari

Kuwait-ul cumpără avioane Airbus de 2,8 miliarde de dolari

Golden Falcon Aviation, furnizor exclusiv de avioane pentru operatorul aerian Wataniya Airways... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Incident de protocol la inaugurarea Consulatului Estoniei de la Constanţa. Steagul Republicii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„Cinci ani, o lună şi 24 de zile” - thriller în regia Codruţei

„Cinci ani, o lună şi 24 de zile” - thriller în regia Codruţei

Cinci ani o lună şi 24 de zile a durat mandatul Codruţei Kovesi în fruntea parchetului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Iranul meu - Shirin Ebadi

Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace în 2003, avocata celor oprimaţi, care a ştiut să reziste în faţă persecuţiilor politice din ţara să, este una dintre cele mai fascinante femei din zilele noastre. Cartea ne prezintă copilăria autoarei într-o familie iubitoare, netradiţională, tinereţea în Iranul de dinaintea Revoluţiei din 1979 care l-a alungat pe şah, căsătoria şi maternitatea, apoi lupta cu un regim opresiv.

[ Vezi toate ]

Magazin

Staţii de metrou din Paris redenumite pentru a celebra victoria de la Campionatul Mondial

Staţii de metrou din Paris redenumite pentru a celebra victoria de la Campionatul Mondial

RATP a schimbat pe termen limitat denumirile a şase staţii de metrou din Paris, în cinstea... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress