Editoriale AZI

Abureala de un an (II)

21 decembrie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Abureala de un an (II)

Pentru a face o apreciere asupra primului an de mandat al dlui Iohannis, este nevoie de criterii.

Printre acestea poate fi, de pildă, echilibrul în ieşirile publice, capitol la care, într-adevăr, dl.Iohannis se deosebeşte de Traian Băsescu. Faptul că nu mai avem parte de scandaluri şi injurii de la cel mai înalt nivel este un pas înainte, dar, probabil, reprezintă maximum de speranţă pe care poporul îl poate avea din partea actualului preşedinte.

Prezentarea făcută de dl.Iohannis activităţii sale în primul an de mandat (s-a dus 20 la sută, mai avem de suportat restul!) este una de genul să fie bine ca să nu fie rău, trecând sub tăcere unele lucruri şi prezentându-le convenabil pe altele.

Un exemplu provine din ceea ce ţine strict de fişa postului de preşedinte – şi anume din Strategia Naţională de Apărare, document de referinţă pe care fiecare preşedinte are obligaţia să-l prezinte în termen de 6 luni de la preluarea mandatului.

Băsescu a produs prima malformaţie a sensului constituţional pe care-l are o astfel de Strategie, incluzând la capitolul de riscuri şi vulnerabilităţi corupţia, ba chiar şi presa, la un moment dat. Manevra a vizat deschiderea unei porţi largi de penetrare a serviciilor secrete în activitatea justiţiei, cu scopul lichidării, pe cale „legală“, a adversarilor politici. După un deceniu de intervenţii sub „acoperirea“ acestei prevederi, consecinţa este cea spusă de un general de frunte din SRI, potrivit căruia justiţia a devenit „câmp tactic“ pentru serviciile secrete, în sensul că derularea oricărui proces în instanţe, de la instrumentarea primelor file de dosar (interceptări, filaje, turnătorii, etc) şi până la punerea în aplicare a sentinţei (!) se face sub supravegherea atentă şi implicarea ofiţerilor de informaţii.

Maniera în care a devenit posibil acest lucru este una dintre cele mai perfide. Pe de o parte, în legea de organizare şi funcţionare a SRI, corupţia nu este prevăzută ca obiect de activitate pentru acest serviciu, deci astfel de preocupări sunt în afara legii. Pe de altă parte, însă, conform altei legi, SRI se ocupă de tot ceea ce ţine de siguranţa naţională. Prin urmare, este suficient ca un lucru să fie catalogat ca ţinând de siguranţa naţională, pentru ca SRI să ia în primire lucrul respectiv.

Băsescu a speculat această prevedere a legii (pe care marele şi puternicul guvern USL n-a avut curajul s-o modifice) şi a inclus la probleme de siguranţă naţională domenii prin care a potenţat implicarea serviciilor secrete exact acolo unde-şi dorea mai mult – eliminarea adversarilor politici.

Iohannis face un uriaş pas înainte pe calea întăririi puterii serviciilor, proclamând în catastrofala sa Strategie de Apărare conceptul (!) de „securitate naţională extinsă“. Conform viziunii iohanniste, în sfera securităţii naţionale intră, practic, absolut tot ceea ce ţine de viaţa socială şi economică a ţării – inclusiv cultura, educaţia, sănătatea. Strategia fiind pentru SRI un fel de directivă de acţiune pe deasupra oricărei legi, consecinţa unei astfel de prevederi este că serviciile secrete se vor ocupa, cu „acoperirea“ oficială a documentului, de absolut tot ce mişcă. Şi pentru că li s-a extins enorm „câmpul tactic“, serviciile secrete vor avea şi bugete majorate substanţial pentru anul viitor, de peste 4 ori mai mari decât ale Culturii şi Patrimoniului naţional.

Dl. Iohannis se mândreşte, în mesajul său de un an, cu această securitate naţională extinsă, dar omite să spună că aceasta înseamnă, de fapt, extinderea Noii Securităţi.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress