Editoriale AZI

Comentariu patetic

28 ianuarie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Comentariu patetic

Viaţa o ia înaintea pixului.

Ieri a apărut în acest colţ de pagină prima parte a unui comentariu despre gândirea îngrijorătoare pentru democraţie a şefului SRI, George Maior, pentru ca apoi să aflăm cu toţii că acesta şi-a prezentat demisia.

Gestul era inevitabil – şi-l salut ca pe o tentativă de exorcizare a unui om despre care scriam că, în loc să influenţeze el, cu propria-i personalitate intelectuală, comportamentul Serviciului, s-a lăsat „împachetat“ de acesta în mizeria derapajelor antidemocratice ale regimului băsist.

Plecarea lui Maior din fruntea SRI poate fi rezultatul unui puseu de conştiinţă, al unui semnal de la cei care-l ghidonau, al unui sfat prietenesc venit de la Cotroceni sau al tuturor acestora la un loc. Nu mai contează ce l-a determinat să plece.

Ceea ce contează acum este doar acel „punct şi de la capăt“, anunţat în campania electorală de profesorul de fizică, devenit Preşedinte de ţară.

Punct şi de la capăt a fost înţeles de toată lumea ca temei al unui proiect naţional, care nu poate să ocolească instituţiile de forţă ale statului, inclusiv – sau mai ales – SRI.

În SRI trebuie pus punct la tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani; şi luat de la capăt tot procesul de reaşezare democratică a Serviciului, pe baza valorilor fundamentale ale statului de drept şi libertăţilor cetăţeneşti. Gogoriţa din sondaje despre marea încredere de care s-ar bucura SRI din partea populaţiei trebuie abandonată. Niciun om de pe stradă n-are cum să aprecieze laudativ o instituţie opacă, despre care habar n-are cum lucrează şi nici nu-i cunoaşte rezultatele, care sunt secrete, prin natura lor.

Băsescu a croit SRI şi DNA conform viziunii sale securiste, că suntem un popor de infractori şi de duşmani politici. Preşedintele Iohannis a promis că mandatul său se va baza pe respectul valorilor. Am mai scris, cu naivă speranţă, că aş dori ca preşedintele Iohannis să transforme România dintr-un ţarc al procurorilor şi securiştilor într-o ţară a valorilor şi cetăţenilor.

Probabil că, având această speranţă, sunt doar un „comentator patetic“, cum se exprima dl. Maior. Acesta spunea, în legătură cu cei care au criticat legile Big Brother, că „motivaţiile subiective ale unor comentatori patetici lipsiţi de viziune sau de inteligenţă nu mă prea interesează“.

Fraza aceasta arată cât de atotputernici, de-a dreptul supra-zei, se cred sereiştii lui Maior – şi numai indulgenţa lor ne mai lasă să trăim în România. Dacă eram prin anii ‘50, o astfel de abordare făcea ca toţi aceşti „patetici“ să fie deja împuşcaţi sau trimişi la canal...

Eu sper, însă, ca în România lucrului bine făcut, autorităţile – inclusiv viitorul şef al SRI – să fie interesate şi de motivaţiile unor „comentatori patetici“, care n-au avut nici viziunea nedemocratică a dlui Maior şi nici inteligenţa malefică a domniei sale.

Voi continua, prin urmare, să scriu despre dl.Maior, ca într-un studiu de caz, cu titlu de învăţătură şi pentru alţii, care acum, probabil, îşi lustruiesc pantofii, ca să-şi prezinte „disponibilitatea“ de a fi şefi.

de dr. Octavian Ştireanu

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress