Editoriale AZI

Cu D de la Deziluzie

11 septembrie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Cu D de la Deziluzie

Înţeleg starea sufletească a lui Liviu Dragnea, în aşteptarea procesului din 28 septembrie. Înţeleg şi tactica lui de a ieşi foarte des în presă, aranjându-şi zilnic invitaţii pe la câte-o redacţie de radio sau tv, ca să dea tot felul de mesaje de împăcare cu Sistemul.

Sunt şi printre cei care consideră procesul în care Dragnea este implicat ca fiind de cea mai pură esenţă stalinistă, glazurată, e-adevărat, cu aparenţele unor proceduri modernizate. Dar un proces penal pentru chemarea oamenilor la vot nu poate fi decât din aceeaşi tipologie totalitară cu procesele intentate în deceniul cinci de regimul comunist abia instalat celor care votaseră cu Ochiul ţărăniştilor şi nu cu Soarele comuniştilor.

Toată înţelegerea, deci, pentru zbaterea lui Dragnea de a-şi salva cariera, libertatea şi averea, toate la un loc, indiferent în ce ordine.

Lucrurile se complică, însă, atunci când dl. Dragnea ridică problema sa personală la rangul unei politici de partid, pe care-l bagă în tot felul de „proiecte“ nediscutate cu nimeni. Ca om suferind cu dosarul, eforturile dlui Dragnea de captatio benevolentiae pe la uşile Sistemului sunt omeneşti. El e liber să facă oricâte temenele SRI-ului, plecăciuni Înaltei Curţi şi chiar serenade şefei DNA-ului, cu condiţia ca toate să fie „pe persoană fizică“. Din păcate, lucrurile nu stau aşa. Şeful interimar al PSD se gudură pe lângă Sistemul neo-securist nu în nume personal, ci angajând pe şistache partidul într-un fel de coabitare pentru care n-a întrebat pe nimeni.

Câteva exemple din ultimele zile. Dragnea a fost primul care a lansat cerinţa ca serviciile secrete să primească bani în plus în anul 2016, ca urmare a primirii de refugiaţi. „Şi bineînţeles că Guvernul, Ministerul de Finanţe vor propune alocarea acestei sume, iar Parlamentul o va aproba“, a spus Dragnea, cu siguranţă olimpiană.

Tot el a întors din drum legea indemnizaţiilor pentru parlamentari, determinând retrimiterea textului la comisii, după ce se rezolvaseră cerinţele preşedintelui, din solicitarea de reexaminare. În PSD nu s-a discutat o astfel de decizie. Însă, dacă iada sare masa, Dragnea vrea să sară casa şi, dintr-un exces de zel şi de slugărnicie faţă de Cotroceni, a plusat pe torpilarea acestei legi, ca să iasă în evidenţă ce „băiat bun“ este.

Cu D de la Deziluzie

Dragnea nu oboseşte să anunţe din când în când, ca să audă cine trebuie, că „am vorbit cu Alina (Gorghiu)“. El a mai lansat şi fantasmagoria unui proiect de ţară pe 25-30 de ani, comun cu liberalii, proiect despre care n-a putut spune nimic concret, după cum nici nimeni din PSD nu ştie despre ce-ar fi vorba.

Prin vară, la o şedinţă a conducerii PSD, mai mulţi lideri au cerut, în mod oficial, demiterea lui Robert Cazanciuc, un ministru catastrofal, de altfel. Dragnea s-a răţoit la cei care au cutezat să ceară aşa ceva, afirmând ritos că el îl sprijină pe Cazanciuc. Ba, mai mult, el a susţinut – tot pentru cine are urechi de auzit – că nu vrea să mai vadă politicieni că îşi dau cu părerea despre justiţie, „justiţia trebuie să se întâmple şi punct“.

Bomboana pe coliva ultimelor speranţe de implicare a PSD în apărarea drepturilor omului a pus-o dl Dragnea miercuri, când a declarat, tot cu dedicaţie, că nu susţine modificarea Codului Penal şi nici a altor legi care guvernează Justiţia! El a spus, la Europa FM, că doar ministrul Justiţiei trebuie să aibă iniţiativa modificării legilor justiţiei, întrucât, în caz contrar, parlamentarii vor avea şi de acum încolo tot felul de iniţiative controversate.

Dragnea întoarce fără probleme spatele parlamentarilor săi pentru că interesul lui e în altă parte. Iar parlamentarii nu mişcă în front, stau ca ghioceii, de teamă că Livică nu-i va mai trece pe lista viitoarelor alegeri.

Dragnea nu numai că foloseşte partidul ca monedă forte în slujba Sistemului, dar se angajează în decizii care consolidează acest Sistem. Vechiul slogan „dreptate până la capăt“ se dovedeşte a fi fost doar pentru proşti, iar la PSD, drepturile omului şi libertăţile cetăţeneşti, abuzurile Binomului şi nevoia de responsabilitate a magistraţilor au devenit teme prohibite. Din acest punct de vedere, numele lui Dragnea, şef interimar al partidului, cu aspiraţie de a deveni titular, se scrie cu D de la Deziluzie.

Cu fiecare declaraţie ori „idee“ pe care o lansează în spaţiul public, Dragnea parcă vrea musai să ne arate care a fost raţiunea maşinaţiunilor intense prin care nu numai că a supravieţuit unei campanii prezidenţiale dezastruoase de care a răspuns, dar a şi pus mâna pe partid, dând un bodicec elegant „prietenului până la moarte“, „colegului de neînlocuit din inima lui“ şi „camaradului de suflet“ numit Victor Viorel Ponta.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Daniel1, umorist de succes şi observator acid al realităţii contemporane, povesteşte despre sfârşitul societăţii în care trăieşte, o societate a simulacrului, victima propriei frivolităţi şi a delirului tehnologic în care se complace.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress