Editoriale AZI

Cu D de la Deziluzie

11 septembrie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Cu D de la Deziluzie

Înţeleg starea sufletească a lui Liviu Dragnea, în aşteptarea procesului din 28 septembrie. Înţeleg şi tactica lui de a ieşi foarte des în presă, aranjându-şi zilnic invitaţii pe la câte-o redacţie de radio sau tv, ca să dea tot felul de mesaje de împăcare cu Sistemul.

Sunt şi printre cei care consideră procesul în care Dragnea este implicat ca fiind de cea mai pură esenţă stalinistă, glazurată, e-adevărat, cu aparenţele unor proceduri modernizate. Dar un proces penal pentru chemarea oamenilor la vot nu poate fi decât din aceeaşi tipologie totalitară cu procesele intentate în deceniul cinci de regimul comunist abia instalat celor care votaseră cu Ochiul ţărăniştilor şi nu cu Soarele comuniştilor.

Toată înţelegerea, deci, pentru zbaterea lui Dragnea de a-şi salva cariera, libertatea şi averea, toate la un loc, indiferent în ce ordine.

Lucrurile se complică, însă, atunci când dl. Dragnea ridică problema sa personală la rangul unei politici de partid, pe care-l bagă în tot felul de „proiecte“ nediscutate cu nimeni. Ca om suferind cu dosarul, eforturile dlui Dragnea de captatio benevolentiae pe la uşile Sistemului sunt omeneşti. El e liber să facă oricâte temenele SRI-ului, plecăciuni Înaltei Curţi şi chiar serenade şefei DNA-ului, cu condiţia ca toate să fie „pe persoană fizică“. Din păcate, lucrurile nu stau aşa. Şeful interimar al PSD se gudură pe lângă Sistemul neo-securist nu în nume personal, ci angajând pe şistache partidul într-un fel de coabitare pentru care n-a întrebat pe nimeni.

Câteva exemple din ultimele zile. Dragnea a fost primul care a lansat cerinţa ca serviciile secrete să primească bani în plus în anul 2016, ca urmare a primirii de refugiaţi. „Şi bineînţeles că Guvernul, Ministerul de Finanţe vor propune alocarea acestei sume, iar Parlamentul o va aproba“, a spus Dragnea, cu siguranţă olimpiană.

Tot el a întors din drum legea indemnizaţiilor pentru parlamentari, determinând retrimiterea textului la comisii, după ce se rezolvaseră cerinţele preşedintelui, din solicitarea de reexaminare. În PSD nu s-a discutat o astfel de decizie. Însă, dacă iada sare masa, Dragnea vrea să sară casa şi, dintr-un exces de zel şi de slugărnicie faţă de Cotroceni, a plusat pe torpilarea acestei legi, ca să iasă în evidenţă ce „băiat bun“ este.

Cu D de la Deziluzie

Dragnea nu oboseşte să anunţe din când în când, ca să audă cine trebuie, că „am vorbit cu Alina (Gorghiu)“. El a mai lansat şi fantasmagoria unui proiect de ţară pe 25-30 de ani, comun cu liberalii, proiect despre care n-a putut spune nimic concret, după cum nici nimeni din PSD nu ştie despre ce-ar fi vorba.

Prin vară, la o şedinţă a conducerii PSD, mai mulţi lideri au cerut, în mod oficial, demiterea lui Robert Cazanciuc, un ministru catastrofal, de altfel. Dragnea s-a răţoit la cei care au cutezat să ceară aşa ceva, afirmând ritos că el îl sprijină pe Cazanciuc. Ba, mai mult, el a susţinut – tot pentru cine are urechi de auzit – că nu vrea să mai vadă politicieni că îşi dau cu părerea despre justiţie, „justiţia trebuie să se întâmple şi punct“.

Bomboana pe coliva ultimelor speranţe de implicare a PSD în apărarea drepturilor omului a pus-o dl Dragnea miercuri, când a declarat, tot cu dedicaţie, că nu susţine modificarea Codului Penal şi nici a altor legi care guvernează Justiţia! El a spus, la Europa FM, că doar ministrul Justiţiei trebuie să aibă iniţiativa modificării legilor justiţiei, întrucât, în caz contrar, parlamentarii vor avea şi de acum încolo tot felul de iniţiative controversate.

Dragnea întoarce fără probleme spatele parlamentarilor săi pentru că interesul lui e în altă parte. Iar parlamentarii nu mişcă în front, stau ca ghioceii, de teamă că Livică nu-i va mai trece pe lista viitoarelor alegeri.

Dragnea nu numai că foloseşte partidul ca monedă forte în slujba Sistemului, dar se angajează în decizii care consolidează acest Sistem. Vechiul slogan „dreptate până la capăt“ se dovedeşte a fi fost doar pentru proşti, iar la PSD, drepturile omului şi libertăţile cetăţeneşti, abuzurile Binomului şi nevoia de responsabilitate a magistraţilor au devenit teme prohibite. Din acest punct de vedere, numele lui Dragnea, şef interimar al partidului, cu aspiraţie de a deveni titular, se scrie cu D de la Deziluzie.

Cu fiecare declaraţie ori „idee“ pe care o lansează în spaţiul public, Dragnea parcă vrea musai să ne arate care a fost raţiunea maşinaţiunilor intense prin care nu numai că a supravieţuit unei campanii prezidenţiale dezastruoase de care a răspuns, dar a şi pus mâna pe partid, dând un bodicec elegant „prietenului până la moarte“, „colegului de neînlocuit din inima lui“ şi „camaradului de suflet“ numit Victor Viorel Ponta.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

16 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

SÂMBĂTĂ ŞI DUMINICĂ, ÎNTRE ORELE 12.00-18.00. Comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România şi Republica Moldova vor participa, sâmbătă şi duminică, între orele 12.00-18.00, în Parcul Crângaşi la Festivalul Marii Uniri, potrivit Primăriei Sectorului 6. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE ÎL SUSŢINE ŞI ÎN EVENTUALITATEA UNEI MOŢIUNI DE CENZURĂ. Premierul ceh Andrej Babis a subliniat, astăzi, că nu va demisiona niciodată, în condiţiile în care mii de cehi au ieşit în stradă, la Praga, pentru a-l contesta, pe fondul acuzaţiilor de răpire şi fraudă ce i-au fost aduse relatează Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

MAJORITATEA, CU SUSPENDARE. 12 indivizi au fost condamnaţi, astăzi, în primă instanţă, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii publice la mitingul anti-ordonanţa 13, din februarie anul trecut care a scos în stradă peste 150.000 de oameni, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI În cultură

UN SECOL DE UNITATE ROMÂNEASCĂ ŞI 140 DE ANI DE RELAŢII DIPLOMATICE ÎNTRE ROMÂNIA ŞI TURCIA. Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul special al Orchestrei Prezidenţiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic, într-un concert extraordinar susţinut astăzi, de la ora 20.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidenţiale Ankara. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

INVESTIŢIE DE SUTE DE MII DE EURO ÎN CULTURI DE CANNABIS ŞI RIG-URI DE MINAT CRIPTOMONEDE. Trei bărbaţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de procurorii DIICOT iar alţi patru au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în urma unor percheziţii în judeţul Dâmboviţa pentru destructurarea unei grupări care, în ultimii trei ani, ar fi produs şi distribuit în Capitală şi în judeţele limitrofe peste două tone de produse cannabice. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că persoanele fizice care au depus Declaraţia Unică până... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress