Editoriale AZI

Elevul Dima dintr-a şaptea

27 martie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Elevul Dima dintr-a şaptea

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat într-un mod derizoriu la votul din Senat în cazul Şova.

Repetatele cereri ale procuraturii de a reţine şi aresta preventiv membri ai Parlamentului reprezintă un subiect care domină agenda publică şi care ar merita o intervenţie ceva mai solemnă din partea preşedintelui, mai mult decât o însemnare pe Facebook.

Înţeleg că preşedintele era în preparative să plece cu Prima Doamnă (nu-i aşa?) la dineul regal de la Sinaia, dar, orişicât, nu strica un bob zăbavă asupra subiectului Şova, cu o declaraţie de la tribuna instituţiei pe care o reprezintă...

Deşi insistenţa procurorilor de a-şi impune voinţa asupra puterii legislative pune probleme de fond ale funcţionării democratice a statului, preşedintele refuză să-şi intre în atribuţiile constituţionale, de a veghea la buna funcţionare a raporturilor dintre cetăţeni şi autorităţi.

Într-un moment în care se constată o gravă încălcare a separaţiei puterilor în stat şi repetate încălcări de către procuratură a autonomiei decizionale a forului legislativ, dl.Iohannis se rezumă să semneze o postare pe pagina personală de Facebook, ca şi cum cererea de arestare a unui senator ar fi un subiect de banală corespondenţă între nişte liceeni.

„În calitate de garant al respectării Constituţiei şi principiilor statului de drept, nu pot să trec cu vederea faptul că astăzi Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiţiei“, spune dl. Iohannis.

În faţa unei asemenea enormităţi, sunt trei variante: ori domnia sa nu ştie carte, ori nu-l interesează subiectul, ori în mod intenţionat preia tezele băsiste.

În primul caz, ar trebui să citească din Constituţie că preşedintele este garant şi al textelor constituţionale care apără libertatea votului, care interzic votul imperativ (chiar şi când e impus de DNA şi de lingătorii de clanţe pe la ambasade) şi care încredinţează puterea suverană a poporului către Parlament, nu către procurori.

În al doilea caz, dacă nu-l interesează subiectul, avem de-a face cu o gravă abdicare de la nişte obligaţii constituţionale ferme, privind implicarea preşedintului în garantarea echilibrului între puteri.

Iar în al treilea caz, dl.Iohannis ar trebui să ne spună în clar că sloganul din campania sa „punct şi de la capăt“ înseamnă, de fapt, reluarea sistemului băsist, de la capătul la care l-a lăsat Băsescu.

Dacă domnia sa speră că, îmbrăcând haina lui Băsescu şi preluându-i aidoma „viziunea“ cu „organili“, „instituţiili“ şi „structurle“, va supravieţui un deceniu în funcţie, ca şi acesta, ar putea să se înşele şi să aibă mari surprize. Pentru că un asemenea comportament băsist este departe de România lucrului bine făcut pe care a promis-o în campanie.

Întrucât dl.Iohannis cunoaşte bine limbajul din şcoală, fiind multă vreme profesor de fizică şi inspector şcolar, aş spune că, dacă elevul Dima dintr-a şaptea ar scrie într-o teză la Educaţie civică propoziţii precum cele de mai jos, ar primi-o înapoi plină de corecturi în cerneală roşie.

Într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege“, spune dl.Iohannis. E-adevărat, dar nici chiar procurorii nu sunt deasupra legii, ei trebuind să respecte dreptul legal al senatorilor de a vota potrivit propriilor convingeri şi voinţe.

Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui să confere nimănui imunitate în faţa justiţiei“. Nici nu conferă. Procurorii îl pot trimite chiar azi în judecată pe Dan Şova, dacă au probe. Nicăieri nu scrie, însă, că înfăptuirea justiţiei presupune umilirea oamenilor şi cătuşe pentru telejustiţie.

Parlamentul nu se poate erija în instanţă“. Nici nu se erijează, pentru că nu dă verdicte. Dar are drept să se pronunţe, aşa cum şi CSM se pronunţă atunci când membri ai comunităţii magistraţilor sunt în situaţii similare. Aşa cum niciun magistrat sau procuror nu poate fi reţinut sau arestat fără avizul CSM, la fel, potrivit Constituţiei, nici parlamentarii nu pot fi reţinuţi sau arestaţi fără avizul structurii din care fac parte. Cu titlu de exemplu, ca să înţeleagă tot elevul, aş spune că procurorii de caz ai dosarelor achitate, ori Daniel Morar, pentru proclamarea cu de la sine putere ai unei imunitărţi inexistente, ori Codruţa Kovesi, pentru avizarea unor dosare tendenţioase, nu pot fi cercetaţi penal pentru abuz în funcţie decât după avizul CSM.

Justiţia este singura în măsură să-şi spună cuvântul, pornind, desigur, de la prezumţia de nevinovăţie“. Nimeni nu spune altfel. Repet că Şova poate fi trimis de azi în faţa judecătorilor, ca aceştia să-i dea sentinţa. Arestarea preventivă cerută de procurori e una, condamnarea pronunţată de judecători e altceva. Or, în România lucrului bine făcut, procurorii vor să dea sentinţe, ca pe vremea lui Băsescu.

Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce priveşte integritatea, capabil să răspundă prompt şi corect la cererile justiţiei, poate recăpăta încrederea cetăţenilor“, mai scrie elevul Dima dintr-a şaptea. Aici e de nota 4! Procurorii nu sunt Justiţia, domnule elev! Procurorii sunt avocatul statului, aşa cum avocatul este apărătorul cetăţeanului.

Într-o democraţie reală, statul nu supune cetăţeanul, ci este egalul său în faţa legii. Aşa se traduce principiul pe care-l citaţi, că „nimeni nu este mai presus de lege“. Nici statul, prin procurorii săi, nu poate fi mai presus de lege!

Apoi, nu este adevărat că supunerea faţă de cererile procurorilor este o condiţie a prestigiului Parlamentului. Ba, dimpotrivă, aş spune – date fiind abuzurile comise sistematic de aceştia în ultimii zece ani.

Prestigiul parlamentului depinde de modul în care ştie să-şi exercite înaltul rol încredinţat de Constituţie în orice stat democratic, şi anume acela de a reprezenta puterea suverană a poporului. Ceea ce, din păcate, nu face decât rareori, întrucât este erodat pe dinăuntru de tot felul de agenţi acoperiţi, figuri mediocre, oameni nepregătiţi etc. Dar asta este o altă discuţie.

de dr. Octavian Ştireanu

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

26 februarie 2020

AZI Piaţa ştirilor de azi

EXPERIMENT FĂRĂ SUCCES ÎN BĂNEASA. Primarul general, Gabriela Firea, a declarat că există autobuze Euro 6 care circulă goale în centrul Capitalei, exprimându-şi speranţa că Parlamentul va aproba proiectul care permite utilizarea liniei de tramvai ca bandă unică şi că bucureştenii vor alege transportul în comun în defavoarea autoturismului personal. [ Citeste mai departe ]

26 februarie 2020

AZI Prin Lume

UN CAZ DE CONTAMINARE ÎN LIGURIA. Numărul cazurilor de persoane infectate cu noul coronavirus depistate în Italia a crescut la 322, iar dintre acestea 11 au decedat, a anunţat într-o conferinţă de presă directorul Agenţiei de Protecţie Civilă, Angelo Borrelli. [ Citeste mai departe ]

25 februarie 2020

AZI Stat de drept

PSD A PROVOCAT O NOUĂ CRIZĂ. Curtea Constituţională a constatat, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. [ Citeste mai departe ]

25 februarie 2020

AZI În cultură

49 DE SPECTATORI/CĂLĂTORI LA FIECARE SPECTACOL. Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova lansează proiectul „Naveta culturală”. [ Citeste mai departe ]

26 februarie 2020

AZI Prin ţară

LOCUL 5 ÎN CE PRIVEŞTE NUMĂRUL TURIŞTILOR. Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, şi managerul Asociaţiei Visit Mureş, Szőcs Levente, au anunţat că judeţul Mureş va fi reprezentat la trei târguri internaţionale de turism, la Budapesta, Berlin şi Chişinău în prima parte a acestui an şi va fi promovat prin prezentarea machetelor unor castele şi cetăţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Înapoi de unde au fost trimise

Înapoi de unde au fost trimise

Cele trei puncte de lucru din Bucureşti şi judeţul Ilfov ale firmei care a importat 16 containere... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Profitul Romgaz a crescut la 1,43 miliarde de lei

Profitul Romgaz a crescut la 1,43 miliarde de lei

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a raportat un profit net preliminat în creştere cu... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

Se spune despre acele persoane care au vână și se manifestă plenar, că sunt veritabile „animale... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

„Freddie Mercury Close”

„Freddie Mercury Close”

O stradă din suburbia londoneză unde a trăit Freddie Mercury în adolescenţă a fost redenumită în... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Italianul venit în România şi-a vizitat soacra

Italianul venit în România şi-a vizitat soacra

Cetăţeanul italian în vârstă de 71 de ani depistat recent ca infectat cu virusul COVID-19 a fost... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress