Editoriale AZI

Puterea de deasupra puterilor

26 mai 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Puterea de deasupra puterilor

Fostul preşedinte al CSAT, Traian Băsescu, a spus din nou, duminică seara, că serviciile secrete au devenit „extrem de puternice în raport cu orice alte instituţii ale statului“, iar „comisiile de specialitate din Parlament nu pot, nici prin atribuţii, nici prin structura lor, să controleze activitatea serviciilor“. Adică, nici nu vor, nici nu pot.

Trăgând linie, rezultatul este că în România a apărut o putere dinafara puterilor, formată din serviciile secrete, care scapă oricărui control democratic.

Precizarea făcută de Băsescu este destul de clară: serviciile sunt puternice nu numai în raport cu cetăţeanul, „pe care-l zdrobesc cu toată forţa“, ci şi faţă de instituţii. Pe scurt, aceasta înseamnă că deciziile instituţiilor statului sunt alterate de interesele şi voinţa serviciilor. Este starea deplorabilă în care Băsescu a adus România. Declaraţia generalului Dumbravă este elocventă. El spunea că ofiţerii SRI nu se retrag din Justiţie, pe care o consideră „un câmp tactic“ al lor, atunci când un dosar este trimis în instanţă, ci continuă să supravegheze judecătorii şi procurorii până la formularea sentinţei.

Dar dacă sentinţa nu convine SRI? Ce se întâmplă?

Urmărirea procesului continuă, însă, chiar şi dincolo de sentinţă, dacă avem în vedere că, mai nou, prin puşcării a fost plantat câte un sereist, care supraveghează pe faţă tot ceea ce fac la serviciu gardienii şi conducerea penitenciarului respectiv.

Dar nu numai justiţia este „câmp tactic“ pentru serviciile secrete.

Guvernul a devenit demult aşa ceva, premierul social-democrat recunoscând cu seninătate că el dă în lucru, spre verificare, pe oricine ar vrea să numească în vreo funcţie guvernamentală. Probabil şi pe cei pe care-i vrea şefuleţi pe la partid.

Este prima umilinţă pe care un om cu date de a deveni ministru sau demnitar trebuie s-o suporte din partea acestui stat poliţienesc – aceea de a se lăsa „verificat“. De la o vreme, ca să nu se mai piardă timpul cu verificări şi pentru ca siguranţa să fie deplină, sunt numiţi în funcţii de demnitate publică direct ofiţeri SRI sau, în cel mai rău caz, oameni şcoliţi în unităţile de învăţământ ale SRI, ceea ce este acelaşi lucru. CV-urile la vedere ale unor miniştri din actualul Cabinet sunt edificatoare.

Grav este că nimeni nu mai are vreo posibilitate de control asupra deciziilor ori verdictelor SRI cu privire la soarta unui om.

Securitatea lui Ceauşescu avea măcar pe cineva deasupra – partidul comunist, cu al său rol conducător. Acum, serviciile secrete sunt, practic de capul lor, reprezentând o putere pe deasupra puterilor.

Fabrica de agenţi ai SRI lucrează din plin, cifrele de şcolarizare sunt secrete, iar absolvenţilor trebuie să li se creeze locuri de muncă. Iar această inflaţie de cadre de securitate trebuie resorbită (şi plătită) de societate, care se vede, astfel, înţesată cu agenţi până în cele mai depărtate cotloane. Băsescu nu s-a sfiit să spună, în aceeaşi emisiune televizată, că până şi consilierii prezidenţiali sunt urmăriţi! În ce hal a putut acest om să aducă România!

E drept că, încă înainte de alegerile prezidenţiale de anul trecut, el avertiza că „serviciile au devenit extrem de puternice şi performante“ şi au „tentaţia să acapareze cât mai mult control şi influenţă. Va trebui ca, imediat după alegeri, să se gândească un sistem mult mai complex, adaptat capacităţii formidabile pe care o au cele două servicii, pentru ca ele să fie controlate, ca nu cumva să ajungem la situaţia în care serviciile să poată controla un guvern, o comisie. Misiunea mea a fost să le fac foarte puternice, misiunea următoarei legislaţii e să le şi controleze. Acest lucru îl voi lăsa pe notiţă celui care va câştiga alegerile“, sublinia Băsescu.

Au trecut 6 luni de la alegeri şi devine tot mai evident că noul preşedinte nu are fibră pentru a înţelege pericolul pe care îl reprezintă superputerea serviciilor şi, cu atât mai mult, pentru a face ceea ce spunea în campanie – stop şi de la capăt.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • 2018
  • intro2

21 februarie 2020

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRESIUNE PERMANENTĂ ASUPRA CURSULUI DE SCHIMB. Premierul interimar Ludovic Orban a declarat că situaţia economică a ţării este foarte stabilă şi nu există „absolut niciun risc” de apariţie a unui dezechilibru major, menţionând că are încredere în stabilitatea monedei naţionale şi a cursului de schimb. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2020

AZI Prin Lume

UNELE VICTIME AVEAU RĂDĂCINI KURDE. 11 persoane au fost ucise aseară în Hanau, lângă Frankfurt, centrul Germaniei, în două atacuri al căror presupus autor a fost găsit ulterior mort în locuinţa sa, a anunţat poliţia germană azi. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2020

AZI Stat de drept

NAVA OLANDEZĂ VENEA DIN MAREA BRITANIE. Doi români şi un cetăţean britanic sunt cercetaţi pentru importarea ilegală de deşeuri în România, după ce poliţiştii de frontieră au depistat în Portul Constanţa Sud Agigea 16 containere cu deşeuri, care în acte figurau ca fiind obiecte de uz casnic second hand. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2020

AZI În cultură

GRANIŢA INVIZIBILĂ DINTRE COPILĂRIE ŞI MATURITATE. Spectacolul „Beginners” de Tim Crouch, în regia lui Bobi Pricop, va fi prezentat în premieră la Sala Atelier a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” pe 3 şi 4 martie. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2020

AZI Prin ţară

300.000 DE LEI PENTRU SPITALUL DE BOLI INFECŢIOASE. Deputatul USR Stelian Ion a declarat că bugetul oraşului Constanţa pe anul 2020, că este unul dintre cele mai mici din ţară, el adăugând că este „ruşinos că prevede doar 10% fonduri pentru investiţii”. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

A muncit benevol de dragul copiilor

A muncit benevol de dragul copiilor

Învăţătoarea Maria Cândea a venit gratis la o şcoală din municipiul Sibiu, timp de trei... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Euro, dolarul şi francul ating noi maxime istorice

Euro, dolarul şi francul ating noi maxime istorice

Leul a continuat să se deprecieze, vineri, faţă de euro, moneda unică europeană atingând un nou... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

PUNCTUL PE Y: Ferma animalelor politice

Se spune despre acele persoane care au vână și se manifestă plenar, că sunt veritabile „animale... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Dublu campion european

Dublu campion european

Bucătarul Marius Muntean de la un hotel din Sibiu a câştigat de două ori locul întâi, la două... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Încă 4 decese din cauza gripei

Încă 4 decese din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit până în prezent din cauza gripei a ajuns la 44, a anunţat... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress