Editoriale AZI

Secretocraţia

10 iulie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Secretocraţia

Instalarea şefului SIE s-a făcut, miercuri, în cel mai mare secret. Poate părea ceva firesc. Dacă festivitatea avea loc în prezenţa presei, chiar pe scări, ca la SRI, cu siguranţă că spionii deghizaţi în ziarişti puteau să pozeze locul unde se aflau scrumiera cu microfoane sau glastra cu muşcate emiţătoare – fapt ce ar fi adus seriose prejudicii siguranţei naţionale.

Exista acest „risc“! Sau, nu-i aşa, „vulnerabilitate“, potrivit noii securităţi naţionale extinse. Desigur, spionii din presă aciuiţi la festivitate nu puteau fi decât ruşi sau chinezi, pentru că spionii partenerilor strategici ne sunt chiar parteneri.

Discreţia ce a învăluit ceremonia de la SIE ar merita neglijată dacă nu s-ar înscrie într-un fel de doctrină. Siguranţa naţională, ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ, a ajuns un fel de panaceu al funcţionării statului român. Nu există vreo decizie, cât de minoră, care să nu fie justificată prin nevoia de siguranţă naţională! Iar simpla invocare a acestei nevoi ar trebui să ne reducă pe toţi la tăcere, în numele unor raţiuni abstracte şi absconse la care proştii nu merită să aibă acces.

Festivitatea de la SIE n-avea nimic pernicios pentru siguranţa naţională (ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ).

Ceremonia a fost ţinută în secret pentru a sugera că există solemnităţi inaccesibile vulgului. Fudulia se ia de mână cu prostia, pentru a ne băga la toţi în cap că sunt lucruri, chiar pe banii noştri, dar care nu ne privesc. Ceva important şi misterios se petrece întotdeauna fără să ştim şi fără să mai fie nevoie să ştim.

Aceasta este boala cea mai gravă pe care Băsescu a răspândit-o ca o pecingine în întreaga societate românească. România a fost băgată de acest personaj toxic într-o zodie în care, din înalte raţiuni de „siguranţă naţională“ (ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ), lucrurile trebuie crezute şi nu cercetate.

Incomparabil mai rău ca pe vremea Securităţii ceauşiste, oamenii sunt cuprinşi de frică. Vorbesc în şoaptă, fac semne discrete cu arătătorul spre tavan, îşi duc cu subînţeles două degete de la mâna dreaptă pe umărul stâng, îşi lasă telefoanele mobile fără baterie când stau la o masă, îşi suspectează colegii, vecinii, ba chiar şi copiii de colaborări cu Sistemul.

Secretomania s-a transformat, însă, în secretocraţie. Răspândirea bolii între oameni a fost însoţită de preluarea puterii de către cei care deţin eprubetele cu viruşi.

S-a creat o „industrie“ propagandistică a fabricării secretelor şi a „elitelor“ demne să le cunoască. S-au înfiinţat tot felul de colegii şi „academii“ – de Informaţii, de Apărare, de Strategii, de Geostrategii, de Ştiinţe ale Siguranţei naţionale (!) – aurite în legenda că sunt fabrici de demnitari; că dacă nu absolvi una dintre ele, nu exişti; că nu contează ce şcoli ai făcut la timp dacă n-ai trecut pe la „instruire“. Toate acestea sunt coordonate de ceea ce fostul şef al SRI numea „Creierul Statului“.

Creierul Statului este SRI şi nu academiile centenare, universităţile tradiţionale, marile şcoli de gândire ştiinţifică românească. „Suntem o instituţie care produce cunoaştere (!). M-aş vedea ca un fel de creier al statului“, spunea fostul director al SRI, George Maior, despre această Regină a superintelectualităţii româneşti care este SRI.

Etalonul intelectual al României nu mai este Academia Română, ci Academia de Informaţii! Şi surata ei mai nouă, Academia de Ştiinţe ale Siguranţei Naţionale, fondată de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras vreun glonţ.

Un Institut de Administraţie Publică, replică neaoşă a ENA-ului francez, a fost desfiinţat la puţin timp de la înfiinţare pentru a face loc noilor şcoli de cadre – de miniştri cu epoleţi, deputaţi cu ochi albaştri şi magistraţi sub acoperire.

În secretocraţie, proiectul naţional nu este formarea unui popor tot mai educat, ci apărarea siguranţei naţionale (ronţăită...).

Pentru secretocraţie, proiectul naţional nu este salvarea fibrei biologice a poporului şi creşterea unor generaţii sănătoase, ci apărarea siguranţei naţionale.

Cu analfabetism, morbiditate şi tubercoloză ca în primii ani de după război, România n-are cum să obţină un rol demn în UE, şi nici competitivitatea la care aspiră. Dar va avea siguranţă naţională...
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Cel mai savuros spectacol de caractere este atunci când corb la corb încep să-și scoată ochii.... [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

DIFERENŢĂ MARE FAŢĂ DE AL DOILEA CLASAT. Profesorul universitar doctor Marian Preda a obţinut cel mai mare număr de voturi la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de rector al Universităţii din Bucureşti, alegerile urmând a fi validate în şedinţa Senatului din 18 decembrie. [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Prin Lume

A VENIT TIMPUL PENTRU SISTEMUL UNIVERSAL. Premierul francez Edouard Philippe a anunţat că reforma pensiilor pe care a propus-o nu se va aplica decât persoanelor născute în 1975 şi după, o concesie făcută sindicatelor care, în opinia sa, ar trebui să însemne sfârşitul grevei masive ce paralizează o mare parte din Franţa de aproape o săptămână. [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Stat de drept

INDICATIVELE SĂ FIE LA VEDERE. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că s-a urmărit „compromiterea Jandarmeriei şi reacţionarea emoţională” a jandarmilor la evenimentele din 10 august 2018, iar „cei care au regizat această mizerie trebuie să plătească”. [ Citeste mai departe ]

11 decembrie 2019

AZI În cultură

SONORITĂŢI DIN SPANIA, GERMANIA, ITALIA, FRANŢA ŞI ROMÂNIA. Un concert susţinut de muzicianul spaniol Pedro Bonet (violoncel) şi artista româncă Roxana Moişanu (harpă celtică), organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, va avea loc azi, de la ora 19.30, la Catedrala „Sfântul Iosif". [ Citeste mai departe ]

12 decembrie 2019

AZI Prin ţară

STRAT ZĂPADĂ CONSISTENT. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de viscol pentru zona montană înaltă din 12 judeţe şi depunere de strat consistent de zăpadă, valabilă până sâmbătă, la ora 10.00. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Construcţia Spitalului Metropolitan va dura 3 ani

Construcţia Spitalului Metropolitan va dura 3 ani

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că demararea lucrărilor propriu-zise la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Tipicul omului de afaceri român: 40-45 de ani, cu studii superioare și căsătorit

Tipicul omului de afaceri român: 40-45 de ani, cu studii superioare și căsătorit

Un studiu realizat de Frames, prezentat cu ocazia Galei Premiilor Financial Intelligence,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Un veritabil paradox politic este acela că după ce a câștigat alegerile parlamentare cu cel mai... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Pernele pot „găzdui” 16 specii de ciuperci

Pernele pot „găzdui” 16 specii de ciuperci

Lenjeriade pat trebuie schimbată o dată pe săptămână, potrivit microbiologului Universității din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Sală de tratament pentru persoanele în fotolii rulante

Sală de tratament pentru persoanele în fotolii rulante

Ambulatoriul integrat din cadrul Spitalului de Boli Cronice Siret va fi extins şi dotat cu... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress