Editoriale AZI

Secretocraţia

10 iulie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Secretocraţia

Instalarea şefului SIE s-a făcut, miercuri, în cel mai mare secret. Poate părea ceva firesc. Dacă festivitatea avea loc în prezenţa presei, chiar pe scări, ca la SRI, cu siguranţă că spionii deghizaţi în ziarişti puteau să pozeze locul unde se aflau scrumiera cu microfoane sau glastra cu muşcate emiţătoare – fapt ce ar fi adus seriose prejudicii siguranţei naţionale.

Exista acest „risc“! Sau, nu-i aşa, „vulnerabilitate“, potrivit noii securităţi naţionale extinse. Desigur, spionii din presă aciuiţi la festivitate nu puteau fi decât ruşi sau chinezi, pentru că spionii partenerilor strategici ne sunt chiar parteneri.

Discreţia ce a învăluit ceremonia de la SIE ar merita neglijată dacă nu s-ar înscrie într-un fel de doctrină. Siguranţa naţională, ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ, a ajuns un fel de panaceu al funcţionării statului român. Nu există vreo decizie, cât de minoră, care să nu fie justificată prin nevoia de siguranţă naţională! Iar simpla invocare a acestei nevoi ar trebui să ne reducă pe toţi la tăcere, în numele unor raţiuni abstracte şi absconse la care proştii nu merită să aibă acces.

Festivitatea de la SIE n-avea nimic pernicios pentru siguranţa naţională (ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ).

Ceremonia a fost ţinută în secret pentru a sugera că există solemnităţi inaccesibile vulgului. Fudulia se ia de mână cu prostia, pentru a ne băga la toţi în cap că sunt lucruri, chiar pe banii noştri, dar care nu ne privesc. Ceva important şi misterios se petrece întotdeauna fără să ştim şi fără să mai fie nevoie să ştim.

Aceasta este boala cea mai gravă pe care Băsescu a răspândit-o ca o pecingine în întreaga societate românească. România a fost băgată de acest personaj toxic într-o zodie în care, din înalte raţiuni de „siguranţă naţională“ (ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ), lucrurile trebuie crezute şi nu cercetate.

Incomparabil mai rău ca pe vremea Securităţii ceauşiste, oamenii sunt cuprinşi de frică. Vorbesc în şoaptă, fac semne discrete cu arătătorul spre tavan, îşi duc cu subînţeles două degete de la mâna dreaptă pe umărul stâng, îşi lasă telefoanele mobile fără baterie când stau la o masă, îşi suspectează colegii, vecinii, ba chiar şi copiii de colaborări cu Sistemul.

Secretomania s-a transformat, însă, în secretocraţie. Răspândirea bolii între oameni a fost însoţită de preluarea puterii de către cei care deţin eprubetele cu viruşi.

S-a creat o „industrie“ propagandistică a fabricării secretelor şi a „elitelor“ demne să le cunoască. S-au înfiinţat tot felul de colegii şi „academii“ – de Informaţii, de Apărare, de Strategii, de Geostrategii, de Ştiinţe ale Siguranţei naţionale (!) – aurite în legenda că sunt fabrici de demnitari; că dacă nu absolvi una dintre ele, nu exişti; că nu contează ce şcoli ai făcut la timp dacă n-ai trecut pe la „instruire“. Toate acestea sunt coordonate de ceea ce fostul şef al SRI numea „Creierul Statului“.

Creierul Statului este SRI şi nu academiile centenare, universităţile tradiţionale, marile şcoli de gândire ştiinţifică românească. „Suntem o instituţie care produce cunoaştere (!). M-aş vedea ca un fel de creier al statului“, spunea fostul director al SRI, George Maior, despre această Regină a superintelectualităţii româneşti care este SRI.

Etalonul intelectual al României nu mai este Academia Română, ci Academia de Informaţii! Şi surata ei mai nouă, Academia de Ştiinţe ale Siguranţei Naţionale, fondată de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras vreun glonţ.

Un Institut de Administraţie Publică, replică neaoşă a ENA-ului francez, a fost desfiinţat la puţin timp de la înfiinţare pentru a face loc noilor şcoli de cadre – de miniştri cu epoleţi, deputaţi cu ochi albaştri şi magistraţi sub acoperire.

În secretocraţie, proiectul naţional nu este formarea unui popor tot mai educat, ci apărarea siguranţei naţionale (ronţăită...).

Pentru secretocraţie, proiectul naţional nu este salvarea fibrei biologice a poporului şi creşterea unor generaţii sănătoase, ci apărarea siguranţei naţionale.

Cu analfabetism, morbiditate şi tubercoloză ca în primii ani de după război, România n-are cum să obţină un rol demn în UE, şi nici competitivitatea la care aspiră. Dar va avea siguranţă naţională...
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
REZULTATELE FINALE SE AFIŞEAZĂ SÂMBĂTĂ. Au fost înregistrate 48 de medii de 10 la evaluarea naţională în Capitală, potrivit site-ului evaluare.edu.ro. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Prin Lume

S-AU PRĂBUŞIT LA 10 KM UNUL DE ALTUL. Unul din cei doi piloţi ai avioanelor militare de tip Eurofighter implicate în coliziunea aeriană de deasupra landului Mecklenburg - Pomerania Inferioară a decedat, au confirmat forţele aeriene germane. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Stat de drept

URMĂTORUL TERMEN ESTE PE 18 SEPTEMBRIE. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Ministerului Justiţiei pentru ca reprezentanţii instituţiei conduse de Ana Birchall să ceară consimţământul autorităţilor din Madagascar pentru judecarea lui Radu Mazăre în dosarul privind locuinţele sociale din campusul „Henri Coandă”. [ Citeste mai departe ]

26 iunie 2019

AZI În cultură

La Ateneu întâlnindu-se iară soliști și orchestre de tineret, neapărat de (re)auzit. În iulie și august. Sub egida ”București 560”. Adică, ediție aniversară, Capitalei închinată. [ Citeste mai departe ]

25 iunie 2019

AZI Prin ţară

NU AU FOST VICTIME OMENEŞTI. Un număr de 20 de case şi 100 de curţi şi anexe au fost inundate în localitatea Corod (judeţul Galaţi), după ce pârâul Corozel a ieşit din matcă în urma unei viituri puternice. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Vreme călduroasă cu vijelii şi ploi torenţiale

Vreme călduroasă cu vijelii şi ploi torenţiale

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat, azi, o prognoză specială pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Proiect de restructurare financiară la MFP

Proiect de restructurare financiară la MFP

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat, în cadrul unui eveniment organizat de... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Spitzenkandidatul român

Spitzenkandidatul român

Premierul Ddăncilă pare a fi găsit soluţia pentru desemnarea candidatului PSD la preşedinţie: un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Leagănul jazzului american este în doliu

Leagănul jazzului american este în doliu

Trompetistul american Dave Bartholomew, legendă a muzicii din New Orleans şi unul dintre... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress