Editoriale AZI

Secretocraţia

10 iulie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Secretocraţia

Instalarea şefului SIE s-a făcut, miercuri, în cel mai mare secret. Poate părea ceva firesc. Dacă festivitatea avea loc în prezenţa presei, chiar pe scări, ca la SRI, cu siguranţă că spionii deghizaţi în ziarişti puteau să pozeze locul unde se aflau scrumiera cu microfoane sau glastra cu muşcate emiţătoare – fapt ce ar fi adus seriose prejudicii siguranţei naţionale.

Exista acest „risc“! Sau, nu-i aşa, „vulnerabilitate“, potrivit noii securităţi naţionale extinse. Desigur, spionii din presă aciuiţi la festivitate nu puteau fi decât ruşi sau chinezi, pentru că spionii partenerilor strategici ne sunt chiar parteneri.

Discreţia ce a învăluit ceremonia de la SIE ar merita neglijată dacă nu s-ar înscrie într-un fel de doctrină. Siguranţa naţională, ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ, a ajuns un fel de panaceu al funcţionării statului român. Nu există vreo decizie, cât de minoră, care să nu fie justificată prin nevoia de siguranţă naţională! Iar simpla invocare a acestei nevoi ar trebui să ne reducă pe toţi la tăcere, în numele unor raţiuni abstracte şi absconse la care proştii nu merită să aibă acces.

Festivitatea de la SIE n-avea nimic pernicios pentru siguranţa naţională (ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ).

Ceremonia a fost ţinută în secret pentru a sugera că există solemnităţi inaccesibile vulgului. Fudulia se ia de mână cu prostia, pentru a ne băga la toţi în cap că sunt lucruri, chiar pe banii noştri, dar care nu ne privesc. Ceva important şi misterios se petrece întotdeauna fără să ştim şi fără să mai fie nevoie să ştim.

Aceasta este boala cea mai gravă pe care Băsescu a răspândit-o ca o pecingine în întreaga societate românească. România a fost băgată de acest personaj toxic într-o zodie în care, din înalte raţiuni de „siguranţă naţională“ (ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ), lucrurile trebuie crezute şi nu cercetate.

Incomparabil mai rău ca pe vremea Securităţii ceauşiste, oamenii sunt cuprinşi de frică. Vorbesc în şoaptă, fac semne discrete cu arătătorul spre tavan, îşi duc cu subînţeles două degete de la mâna dreaptă pe umărul stâng, îşi lasă telefoanele mobile fără baterie când stau la o masă, îşi suspectează colegii, vecinii, ba chiar şi copiii de colaborări cu Sistemul.

Secretomania s-a transformat, însă, în secretocraţie. Răspândirea bolii între oameni a fost însoţită de preluarea puterii de către cei care deţin eprubetele cu viruşi.

S-a creat o „industrie“ propagandistică a fabricării secretelor şi a „elitelor“ demne să le cunoască. S-au înfiinţat tot felul de colegii şi „academii“ – de Informaţii, de Apărare, de Strategii, de Geostrategii, de Ştiinţe ale Siguranţei naţionale (!) – aurite în legenda că sunt fabrici de demnitari; că dacă nu absolvi una dintre ele, nu exişti; că nu contează ce şcoli ai făcut la timp dacă n-ai trecut pe la „instruire“. Toate acestea sunt coordonate de ceea ce fostul şef al SRI numea „Creierul Statului“.

Creierul Statului este SRI şi nu academiile centenare, universităţile tradiţionale, marile şcoli de gândire ştiinţifică românească. „Suntem o instituţie care produce cunoaştere (!). M-aş vedea ca un fel de creier al statului“, spunea fostul director al SRI, George Maior, despre această Regină a superintelectualităţii româneşti care este SRI.

Etalonul intelectual al României nu mai este Academia Română, ci Academia de Informaţii! Şi surata ei mai nouă, Academia de Ştiinţe ale Siguranţei Naţionale, fondată de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras vreun glonţ.

Un Institut de Administraţie Publică, replică neaoşă a ENA-ului francez, a fost desfiinţat la puţin timp de la înfiinţare pentru a face loc noilor şcoli de cadre – de miniştri cu epoleţi, deputaţi cu ochi albaştri şi magistraţi sub acoperire.

În secretocraţie, proiectul naţional nu este formarea unui popor tot mai educat, ci apărarea siguranţei naţionale (ronţăită...).

Pentru secretocraţie, proiectul naţional nu este salvarea fibrei biologice a poporului şi creşterea unor generaţii sănătoase, ci apărarea siguranţei naţionale.

Cu analfabetism, morbiditate şi tubercoloză ca în primii ani de după război, România n-are cum să obţină un rol demn în UE, şi nici competitivitatea la care aspiră. Dar va avea siguranţă naţională...
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress