Editoriale AZI

Secretocraţia

10 iulie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Secretocraţia

Instalarea şefului SIE s-a făcut, miercuri, în cel mai mare secret. Poate părea ceva firesc. Dacă festivitatea avea loc în prezenţa presei, chiar pe scări, ca la SRI, cu siguranţă că spionii deghizaţi în ziarişti puteau să pozeze locul unde se aflau scrumiera cu microfoane sau glastra cu muşcate emiţătoare – fapt ce ar fi adus seriose prejudicii siguranţei naţionale.

Exista acest „risc“! Sau, nu-i aşa, „vulnerabilitate“, potrivit noii securităţi naţionale extinse. Desigur, spionii din presă aciuiţi la festivitate nu puteau fi decât ruşi sau chinezi, pentru că spionii partenerilor strategici ne sunt chiar parteneri.

Discreţia ce a învăluit ceremonia de la SIE ar merita neglijată dacă nu s-ar înscrie într-un fel de doctrină. Siguranţa naţională, ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ, a ajuns un fel de panaceu al funcţionării statului român. Nu există vreo decizie, cât de minoră, care să nu fie justificată prin nevoia de siguranţă naţională! Iar simpla invocare a acestei nevoi ar trebui să ne reducă pe toţi la tăcere, în numele unor raţiuni abstracte şi absconse la care proştii nu merită să aibă acces.

Festivitatea de la SIE n-avea nimic pernicios pentru siguranţa naţională (ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ).

Ceremonia a fost ţinută în secret pentru a sugera că există solemnităţi inaccesibile vulgului. Fudulia se ia de mână cu prostia, pentru a ne băga la toţi în cap că sunt lucruri, chiar pe banii noştri, dar care nu ne privesc. Ceva important şi misterios se petrece întotdeauna fără să ştim şi fără să mai fie nevoie să ştim.

Aceasta este boala cea mai gravă pe care Băsescu a răspândit-o ca o pecingine în întreaga societate românească. România a fost băgată de acest personaj toxic într-o zodie în care, din înalte raţiuni de „siguranţă naţională“ (ronţăită cu scrâşnete hotărâte de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras un glonţ), lucrurile trebuie crezute şi nu cercetate.

Incomparabil mai rău ca pe vremea Securităţii ceauşiste, oamenii sunt cuprinşi de frică. Vorbesc în şoaptă, fac semne discrete cu arătătorul spre tavan, îşi duc cu subînţeles două degete de la mâna dreaptă pe umărul stâng, îşi lasă telefoanele mobile fără baterie când stau la o masă, îşi suspectează colegii, vecinii, ba chiar şi copiii de colaborări cu Sistemul.

Secretomania s-a transformat, însă, în secretocraţie. Răspândirea bolii între oameni a fost însoţită de preluarea puterii de către cei care deţin eprubetele cu viruşi.

S-a creat o „industrie“ propagandistică a fabricării secretelor şi a „elitelor“ demne să le cunoască. S-au înfiinţat tot felul de colegii şi „academii“ – de Informaţii, de Apărare, de Strategii, de Geostrategii, de Ştiinţe ale Siguranţei naţionale (!) – aurite în legenda că sunt fabrici de demnitari; că dacă nu absolvi una dintre ele, nu exişti; că nu contează ce şcoli ai făcut la timp dacă n-ai trecut pe la „instruire“. Toate acestea sunt coordonate de ceea ce fostul şef al SRI numea „Creierul Statului“.

Creierul Statului este SRI şi nu academiile centenare, universităţile tradiţionale, marile şcoli de gândire ştiinţifică românească. „Suntem o instituţie care produce cunoaştere (!). M-aş vedea ca un fel de creier al statului“, spunea fostul director al SRI, George Maior, despre această Regină a superintelectualităţii româneşti care este SRI.

Etalonul intelectual al României nu mai este Academia Română, ci Academia de Informaţii! Şi surata ei mai nouă, Academia de Ştiinţe ale Siguranţei Naţionale, fondată de generalul atârnat de patru stele fără să fi tras vreun glonţ.

Un Institut de Administraţie Publică, replică neaoşă a ENA-ului francez, a fost desfiinţat la puţin timp de la înfiinţare pentru a face loc noilor şcoli de cadre – de miniştri cu epoleţi, deputaţi cu ochi albaştri şi magistraţi sub acoperire.

În secretocraţie, proiectul naţional nu este formarea unui popor tot mai educat, ci apărarea siguranţei naţionale (ronţăită...).

Pentru secretocraţie, proiectul naţional nu este salvarea fibrei biologice a poporului şi creşterea unor generaţii sănătoase, ci apărarea siguranţei naţionale.

Cu analfabetism, morbiditate şi tubercoloză ca în primii ani de după război, România n-are cum să obţină un rol demn în UE, şi nici competitivitatea la care aspiră. Dar va avea siguranţă naţională...
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

21 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TRAFIC RESTRICŢIONAT. Traficul rutier este restricţionat în aceste zile în centrul Capitalei pentru desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin Lume

PESTE 60 DE OAMENI SUNT ÎNCĂ DAŢI DISPĂRUŢI. Cel puţin 29 de oameni au murit şi alţi cel puţin 60 sunt încă daţi dispăruţi în urma unei alunecări de teren masive care a avut loc ieri în satul Tinaan, din provincia Cebu în centrul Filipine, au anunţat, astăzi, oficiali locali, citaţi de DPA. Nouă persoane au fost salvate în urma alunecării de teren. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. Procurorii de la Parchetul General au anunţat, oficial, învinuirea şefilor Jandarmeriei Române şi a secretarului de stat Mihai Chirică, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august. Procurorii spun că ordinul de intervenţie nu a fost legal, precizând că cel care a coordonat intervenţia a intervenit pentru falsificarea orei la care s-a semnat actul. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI În cultură

PERETE PENTRU IMPRESII. Strada Sforii din Braşov a fost redeschisă, astăzi, cu o nouă înfăţişare după o lună şi jumătate de reamenajări. Ca noutate absolută, pe unul dintre pereţi vizitatorii îşi pot scrie impresiile. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin ţară

PATRU PERSOANE RĂNITE. Un microbuz în care se aflau 8 persoane s-a răsturnat, vineri dimineaţă, pe DN6, în zona localităţii Bujoreni din judeţul Teleorman. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Secretele Bucureştilor. Poveşti de iubire şi drame amoroase dintr-un trecut pasional – Dan-Silviu Boerescu

Româncele au dat istoriei femei fatale, care au stârnit nu puţine pasiuni mistuitoare iar bărbaţi celebri au murit din dragoste pentru ele.

[ Vezi toate ]

Magazin

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress