Editoriale AZI

Tehnocraţi sau birocraţi?

24 noiembrie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Tehnocraţi sau birocraţi?

Numirea Guvernului Cioloş a fost prezentată de preşedintele Iohannis ca un hatâr pe care nişte mici genii ale administraţiei publice îl fac unei ţări pe cale de pierzanie.

Raţiunea pentru care aceştia au acceptat să treacă de la câteva mii de euro la câteva mii de lei pe lună n-a fost explicată de niciunul dintre ei. Nici măcar salvatorul naţiei, Klaus Iohannis, n-a fost prea explicit în a ne spune cum de i-a convins pe aşii guvernării să se pogoare din sferele înalte ale coridoarelor bruxeleze în ţărâna amărâtă a bietei noastre ţărişoare. Unii au fost atraşi, probabil, de tentaţia puterii, după ce şi-au făcut plinul averii. Alţii au făcut-o la ordin. Majoritatea şi-a mai dorit, desigur, încă o linie de faimă în CV, că „prinde bine la carieră“.

În toate cazurile, aducerea la putere, după modelul prinţului străin, a unui guvern format din funcţionari care lucrează în străinătate exprimă, înainte de toate, laşitatea partidelor, care au luat poziţia ghiocelului în faţa lui Iohannis. Apoi, se confirmă forţa de manipulare a serviciilor secrete, care au creat alibiul numit „Strada”.

Rezultatul este o lovitură dată democraţiei reprezentative, înlocuită prin forţă cu o democraţie administrată, similară cu aceea din Rusia. Şi acolo sunt alegeri, există parlament şi toată recuzita democraţiei dar, vorba poetului cu motorul din Tecuci, nu le foloseşte la nimic.

Peste toate, s-a produs şi o jignire în bloc a oamenilor de valoare care lucrează în România în diferite domenii şi a căror capacitate intelectuală a fost negată dintr-un condei, prin recurgerea la soluţia miniştrilor de import.

Dar, să nu ne amăgim. Numiţii tehnocraţi provin, de fapt, din funcţionărimea europeană. Ei sunt nişte birocraţi din liniile 3 şi 4 şi nimic mai mult. E-adevărat, nişte birocraţi cu ştaif, cu aere savante şi cu parfumuri subţiri, dar tot birocraţi rămân.

Tehnocraţii şi birocraţii aparţin unor culturi diferite. Tehnocratul crede în puterea adevărului său ştiinţific şi se bate pentru el în faţa oricui.

Birocratul crede în puterea şefilor care l-au pus în funcţie şi se bate cu oricine ca să-şi apere scaunul.

Birocraţii nu sunt formaţi să creeze, ci să execute. Cei care, cu greu şi multe privaţiuni, au ajuns să populeze birourile de funcţionari de pe la Bruxelles ţin cu dinţii de statutul pe care l-au dobândit şi-ar face orice sacrificii să nu se mai întoarcă la salamul de soia de acasă.

De aceea, ei au cultul subalternizării, instinctul supunerii faţă de şefi, reflexul execuţiei, nu al creaţiei. Ei vor şti să execute ordine, nu să inoveze politici.

Or, miniştrii trebuie să aibă viziune, să ştie care sunt realităţile şi, mai ales posibilităţile ţării, să fie buni cunoscători ai vieţii sociale şi politice, să ştie pe ce lume trăiesc – ei şi oamenii pe care vor să-i conducă – să aibă experienţe consistente şi cunoştinţe complexe asupra domeniului şi, mai ales, să aibă susţinere, să se bazeze pe legitimitate dată prin vot democratic şi nu prin ordine oculte.

Miniştrii numiţi de coaliţia FMI-SRI nu îndeplinesc astfel de cerinţe. De aceea, cred că eşecul global al Guvernului Cioloş este unul deja anunţat, se află în înşişi germenii numirii sale. Ceea ce actualul premier va reuşi, probabil, într-un an de zile va fi doar epurarea administraţiei pe criterii politice, aceasta fiind principala, sau chiar singura misiune vizibilă care i s-a încredinţat.

Tehnocraţi se găseau şi prin România. Dacă vroiam tehnocraţi, transferam la Palatul Victoria nişte membri ai Academiei şi aveam un Guvern de mare puritate tehnocratică! Invocarea tehnocraţiei a fost, însă, doar un paravan, menit să ascundă adevărata intenţie a acestor manevre – şi anume instaurarea în România a unei puteri eurocratice, nelegitimă şi sfidătoare faţă de voinţa electoratului.

Scopul instaurării acestei democraţii administrate din străinătate – sau, în orice caz, efectul ei – este demantelarea partidelor politice autohtone, ce vor fi abandonate tot mai mult de susţinători, pe măsură ce nu vor mai avea posibilitatea să participe direct la conducerea administrativă a ţării.

Astfel, se creează un cerc vicios. Neîncrederea în partide se va adânci şi mai mult, frustrările militanţilor se vor amplifica, lipsa de implicare se va generaliza. Vor fi condiţii şi mai bune ca partidele – constituente de neînlocuit ale democraţiei – să fie puse la zid şi date pradă alegătorilor nemulţumiţi. Societatea civilă din cazărmi, coordonată de UM „Strada“, va avea o pâine albă de mâncat. Cu un Parlament demonizat şi cu partide arătate cu degetul pentru incapacitatea de a-şi asuma guvernarea, opera iniţiată de Băsescu va fi desăvârşită de Iohannis.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
„VINOVAT” ESTE UN CAMION DE MARE TONAJ. Un crater s-a format azi pe strada Dezrobirii din Bucureşti, la intersecţia Gorjului, după ce s-a surpat asfaltul, o maşină a suferit avarii, dar nimeni nu a fost rănit. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Prin Lume

OPOZIŢIA CONSIDERĂ CĂ DECIZIA ESTE „BRUTALĂ”. Marea Britanie va institui controale stricte la frontiere imediat după ieşirea din Uniunea Europeană, programată pe 31 octombrie, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului Boris Johnson. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Stat de drept

DOAR UN CERCEL ERA AL ALEXANDREI. Anchetatorii au identificat, la percheziţia maşinii lui Gheorghe Dincă, şi o poşetă albastră care nu este a fetelor, Luiza sau Alexandra, au precizat, surse judiciare. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI În cultură

SPECTACOL MONTAT ÎN 15 ŢĂRI. Un fragment din celebrul musical „We Will Rock You” va fi prezentat pe scena Festivalului Cerbul de Aur, care va avea loc între 22 şi 25 august, în Piaţa Sfatului din Braşov. [ Citeste mai departe ]

20 august 2019

AZI Prin ţară

LANSAREA UNUI PLIC FILATELIC. Împlinirea, azi, a 165 de ani de la inaugurarea primului tronson de cale ferată de pe actualul teritoriu al României va fi marcată simbolic de Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa printr-o deplasare la Oraviţa şi la Baziaş. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Decorat post mortem

Decorat post mortem

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de decorare post-mortem a alpinistului Zsolt Torok,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Leul s-a depreciat faţă de euro

Leul s-a depreciat faţă de euro

Banca Naţională a României (BNR) a afişat, azi, un curs de 4,7305 lei pentru un euro, în creştere... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Ţigările electronice, la control

Ţigările electronice, la control

Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) investighează ţigările electronice... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Consultaţii medicale în stradă

Consultaţii medicale în stradă

Zeci de persoane în vârstă au apelat, azi, la consultaţiile gratuite asigurate în aer liber de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress