Editoriale AZI

Tehnocraţi sau birocraţi?

24 noiembrie 2015  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Tehnocraţi sau birocraţi?

Numirea Guvernului Cioloş a fost prezentată de preşedintele Iohannis ca un hatâr pe care nişte mici genii ale administraţiei publice îl fac unei ţări pe cale de pierzanie.

Raţiunea pentru care aceştia au acceptat să treacă de la câteva mii de euro la câteva mii de lei pe lună n-a fost explicată de niciunul dintre ei. Nici măcar salvatorul naţiei, Klaus Iohannis, n-a fost prea explicit în a ne spune cum de i-a convins pe aşii guvernării să se pogoare din sferele înalte ale coridoarelor bruxeleze în ţărâna amărâtă a bietei noastre ţărişoare. Unii au fost atraşi, probabil, de tentaţia puterii, după ce şi-au făcut plinul averii. Alţii au făcut-o la ordin. Majoritatea şi-a mai dorit, desigur, încă o linie de faimă în CV, că „prinde bine la carieră“.

În toate cazurile, aducerea la putere, după modelul prinţului străin, a unui guvern format din funcţionari care lucrează în străinătate exprimă, înainte de toate, laşitatea partidelor, care au luat poziţia ghiocelului în faţa lui Iohannis. Apoi, se confirmă forţa de manipulare a serviciilor secrete, care au creat alibiul numit „Strada”.

Rezultatul este o lovitură dată democraţiei reprezentative, înlocuită prin forţă cu o democraţie administrată, similară cu aceea din Rusia. Şi acolo sunt alegeri, există parlament şi toată recuzita democraţiei dar, vorba poetului cu motorul din Tecuci, nu le foloseşte la nimic.

Peste toate, s-a produs şi o jignire în bloc a oamenilor de valoare care lucrează în România în diferite domenii şi a căror capacitate intelectuală a fost negată dintr-un condei, prin recurgerea la soluţia miniştrilor de import.

Dar, să nu ne amăgim. Numiţii tehnocraţi provin, de fapt, din funcţionărimea europeană. Ei sunt nişte birocraţi din liniile 3 şi 4 şi nimic mai mult. E-adevărat, nişte birocraţi cu ştaif, cu aere savante şi cu parfumuri subţiri, dar tot birocraţi rămân.

Tehnocraţii şi birocraţii aparţin unor culturi diferite. Tehnocratul crede în puterea adevărului său ştiinţific şi se bate pentru el în faţa oricui.

Birocratul crede în puterea şefilor care l-au pus în funcţie şi se bate cu oricine ca să-şi apere scaunul.

Birocraţii nu sunt formaţi să creeze, ci să execute. Cei care, cu greu şi multe privaţiuni, au ajuns să populeze birourile de funcţionari de pe la Bruxelles ţin cu dinţii de statutul pe care l-au dobândit şi-ar face orice sacrificii să nu se mai întoarcă la salamul de soia de acasă.

De aceea, ei au cultul subalternizării, instinctul supunerii faţă de şefi, reflexul execuţiei, nu al creaţiei. Ei vor şti să execute ordine, nu să inoveze politici.

Or, miniştrii trebuie să aibă viziune, să ştie care sunt realităţile şi, mai ales posibilităţile ţării, să fie buni cunoscători ai vieţii sociale şi politice, să ştie pe ce lume trăiesc – ei şi oamenii pe care vor să-i conducă – să aibă experienţe consistente şi cunoştinţe complexe asupra domeniului şi, mai ales, să aibă susţinere, să se bazeze pe legitimitate dată prin vot democratic şi nu prin ordine oculte.

Miniştrii numiţi de coaliţia FMI-SRI nu îndeplinesc astfel de cerinţe. De aceea, cred că eşecul global al Guvernului Cioloş este unul deja anunţat, se află în înşişi germenii numirii sale. Ceea ce actualul premier va reuşi, probabil, într-un an de zile va fi doar epurarea administraţiei pe criterii politice, aceasta fiind principala, sau chiar singura misiune vizibilă care i s-a încredinţat.

Tehnocraţi se găseau şi prin România. Dacă vroiam tehnocraţi, transferam la Palatul Victoria nişte membri ai Academiei şi aveam un Guvern de mare puritate tehnocratică! Invocarea tehnocraţiei a fost, însă, doar un paravan, menit să ascundă adevărata intenţie a acestor manevre – şi anume instaurarea în România a unei puteri eurocratice, nelegitimă şi sfidătoare faţă de voinţa electoratului.

Scopul instaurării acestei democraţii administrate din străinătate – sau, în orice caz, efectul ei – este demantelarea partidelor politice autohtone, ce vor fi abandonate tot mai mult de susţinători, pe măsură ce nu vor mai avea posibilitatea să participe direct la conducerea administrativă a ţării.

Astfel, se creează un cerc vicios. Neîncrederea în partide se va adânci şi mai mult, frustrările militanţilor se vor amplifica, lipsa de implicare se va generaliza. Vor fi condiţii şi mai bune ca partidele – constituente de neînlocuit ale democraţiei – să fie puse la zid şi date pradă alegătorilor nemulţumiţi. Societatea civilă din cazărmi, coordonată de UM „Strada“, va avea o pâine albă de mâncat. Cu un Parlament demonizat şi cu partide arătate cu degetul pentru incapacitatea de a-şi asuma guvernarea, opera iniţiată de Băsescu va fi desăvârşită de Iohannis.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Cel mai savuros spectacol de caractere este atunci când corb la corb încep să-și scoată ochii.... [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

E DREPTUL LUI SĂ NU SE CONSULTE. Primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunţat că, în cazul în care va candida la alegerile locale de anul viitor, şeful său de campanie va fi Cozmin Guşă, recent reînscris în Partidul Social Democrat. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2019

AZI Prin Lume

VA CONTINUA LUPTA. Al doilea vicepreşedinte al Senatului, Jeanine Anez, s-a proclamat preşedinte interimar al Boliviei, în pofida lipsei cvorumului în Parlament, motivând că este „necesar să se creeze un climat de pace socială” într-o ţară zguduită de o profundă criză politică. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2019

AZI Stat de drept

JUDECAŢI PENTRU FAPTE DE CORUPŢIE. Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a anulat decizia prin care au fost achitaţi în 2018 fostul trezorier al PSD Mircea Drăghici şi fostul preşedinte al CJ Argeş Constantin Nicolescu, urmând ca dosarul să se rejudece de la zero. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2019

AZI În cultură

A SCRIS ZECI DE CĂRŢI ŞI SUTE DE ARTICOLE. Profesorul francez Roger Chartier, unul dintre cei mai mari specialişti contemporani în istorie culturală, cadru didactic emerit la College de France, a primit distincţia Doctor Honoris Causa din partea Universităţii din Bucureşti pentru întreaga sa activitate didactică şi ştiinţifică. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2019

AZI Prin ţară

N-ARE INAMICI NATURALI. Direcţia Silvică a extras anul acesta aproape 80 de şacali din fondurile de vânătoare din Delta Dunării, a declarat uvernatorul Rezervaţiei, Cătălin Ţibuleac, care a mai spus că primarii comunităţilor din Deltă solicită continuarea acţiunilor. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Nu se cunosc cauzele declanşării incendiului

Nu se cunosc cauzele declanşării incendiului

Peste 40 de persoane au fost evacuate, aseară, dintr-un cămin de nefamilişti din municipiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Datoria externă a României a crescut cu 8,398 miliarde de euro

Datoria externă a României a crescut cu 8,398 miliarde de euro

În perioada ianuarie - septembrie 2019, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Ascensiunea lui Arturo Ui

Ascensiunea lui Arturo Ui

Cât timp a tăcut sau s-a exprimat doar ocazional, prin alocuțiuni scrise de alții, Klaus Iohannis... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cu 13 milioane mai mult decât ceasul lui Paul Newman

Cu 13 milioane mai mult decât ceasul lui Paul Newman

Un ceas de mână marca Patek Philippe a fost vândut pentru 31 de milioane de dolari, un preţ... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Ambulanţa din Teleorman este fără şef de 40 de zile

Ambulanţa din Teleorman este fără şef de 40 de zile

Situaţia de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Teleorman este una dificilă în condiţiile în... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress