Editoriale AZI

Voluptatea răului

14 ianuarie 2016  00:00| Editoriale | Octavian Ştireanu
Voluptatea răului

Marţi, ca la un semn, s-a declanşat o adevărată isterie guvernamentală împotriva unui inamic pe care puterea tehnocrată îl consideră, probabil, cel mai important obstacol în calea prosperităţii României: cărţile scrise în penitenciare!

Nu mai puţin de trei instituţii importante au lansat simultan declaraţii furioase despre acest subiect ce pare decisiv pentru viitorul ţării! Impresia a fost că şefii respectivi taman ieşiseră val-vârtej de la o instruire în care şi-au luat notiţe despre cum anume să se înceapă cât mai în trombă noul an, pentru a se menţine aplauzele Străzii atotbiruitoare.

Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, a atacat recomandările făcute de unii profesori universitari lucrărilor scrise de diverşi deţinuţi şi a cerut Consiliului Naţional al Rectorilor „acţiuni ferme de apărare a integrităţii şi prestigiului universităţilor româneşti“.

Raluca Prună, ministrul Justiţiei, a atacat direct legea, cerând eliminarea acestei şanse a scrierii de cărţi în puşcării, iar DNA, mai simplu, a anunţat că a deschis dosare penale pentru toţi cei implicaţi – cadre universitare, reprezentanţi de edituri şi membri ai comisiilor din penitenciare.

Despre dl. Curaj – numai de bine, îşi face şi dumnealui curaj cum poate, ca să rămână în cărţile puterii.

Despre DNA – nimic nou. Această instituţie îşi reafirmă încă o dată ambiţia de a dicta tot în ţara asta, conform regulii democratice „de la mine în jos, toată lumea culcat“. Injectată de Băsescu cu gena malefică a unei autosuficienţe de nu se supune nimănui, în niciun fel, DNA nu scapă ocazia de a arăta că se pricepe la toate – evaluări de terenuri, urgenţa în chirurgia cardiacă, iar acum şi la cum se scrie o carte!

Surpriza – un fel de a spune – vine de la dna ministru al Justiţiei, Raluca Prună. De la preluarea mandatului, domnia sa a dat doar două mesaje mai importante. Primul, că nu va cere revenirea la desemnarea şefilor parchetelor de către CSM – deşi aşa ar fi democratic şi chiar tehnocratic. Al doilea, dat marţi, că va cere abrogarea, prin ordonanţă de urgenţă, a posibilităţii de scriere de cărţi în puşcării. Această prevedere rezistă în legislaţie din 1969, deci încă din regimul ceauşist, dar acum, iată, e momentul ca guvernul tehnocrat să-i vină de hac!

Prin relevanţa obscură a unor astfel de opţiuni, dna Prună a făcut proba unei strălucite mediocrităţi. Cu tot CV-ul său, parfumat din greu cu odicolonul Soros, actuala ministră a Justiţiei nu-şi poate depăşi condiţia de funcţionar de maxim rang IV, ajuns într-o postură căreia se vede că nu-i înţelege nici rostul vizionar, nici menirea de a construi la fundamente.

Dna ministru al Justiţiei – dacă ar fi cine se pretinde că este – trebuia să-şi înceapă mandatul cu două subiecte majore ale justiţiei din România.

Primul este repunerea urgentă a Codurilor penale pe baze constituţionale, având în vedere cele aproape 30 de decizii imperative ale CCR în acest sens. Iar al doilea este, de a răspunde – tehnocratic, obiectiv, bruxellez, că d-aia administrează justiţia! – la solicitarea presantă şi repetată a comunităţii magistraţilor români de a se elucida baza legală a amestecului SRI în Justiţie şi problema ofiţerilor acoperiţi din sistemul judiciar.

Dna Prună n-a fost în stare să-şi înceapă mandatul de la altitudinea unor astfel de teme. Cu tot Bruxelles-ul şi CEU-ul dumneai, a rămas tot la nivelul unei birocrate mediocre. Peste toate, se vede că a şi fost contaminată foarte rapid de aceeaşi voluptate a răului cu care alde Macovei şi Mărieş au ajuns să dea direcţia morală în societatea românească. Halal guvernare!
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

#DISCOVEREU. 551 de tineri cu vârsta de 18 ani din România au fost selectaţi pentru a primi permise de călătorie #DiscoverEU. Participanţii vor avea posibilitatea de a călători între 15 aprilie şi 31 octombrie 2019, pe o perioadă de până la 30 de zile. Peste 14.500 de tineri din toată Europa au fost selectaţi, din cei 80.000 înscrişi. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

SATISFACŢIA LUI SALVINI. Italia a înregistrat de la începutul anului un număr mai mare de migranţi expulzaţi decât al celor sosiţi pe ţărmurile sale, a declarat vicepremierul şi ministrul de Interne, Matteo Salvini, transmite AFP. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

DOSARUL PRIVIND VÂNZAREA DREPTURILOR DE TELEVIZARE A MECIURILOR DE FOTBAL. Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, şi omul de afaceri Ioan Bendei, administratorul firmei RCS/RDS, au fost condamnaţi, astăzi, de Tribunalul Bucureşti la câte 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Decizia nu este definitivă. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI În cultură

LUCRARE DE ARTĂ MURALĂ CE ÎNFĂŢIŞEAZĂ STILIZAT DRUMUL DUNĂRII DE LA IZVOARE LA VĂRSARE. De Ziua Culturii Naţionale, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a recitat în limbile germană şi română, poezia „Revedere” a lui Mihai Eminescu şi a inaugurat, în curtea reprezentanţei diplomatice, o lucrare de artă murală înfăţişând stilizat drumul Dunării - de la izvoare, din Munţii Pădurea Neagră, şi până în Delta Dunării. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

ASISTAT SOCIAL A SUNAT LA 112 SĂ VINĂ POMPIERII SĂ-I DEA ZĂPADA DIN FAŢA CASEI. Un bărbat din comuna vasluiană Rediu a sunat, zilele trecute, la serviciul de urgenţe 112 şi au cerut să vină cineva să le dea zăpada din faţa casei, pentru că nu pot ajunge la magazinul din sat, potrivit vremeanoua.ro. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Ministerul Sănătăţii şi UNICEF au lansat, astăzi, campania de promovare a vaccinării cu ROR... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Mark Davis, director regional BERD pentru România şi Bulgaria

Mark Davis, director regional BERD pentru România şi Bulgaria

Mark Davis a fost numit în funcţia de director regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Refugiul de la Stillhouse Lake - Rachel Caine

Gina Royal este aparent definiţia banalităţii: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită şi doi copii adorabili. Dar când un accident de maşină dezvăluie viaţă secretă de criminal în serie a soţului ei, este nevoită să se reinventeze că Gwen Proctor, mamă luptătoare care ar face orice pentru a-şi apăra copiii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress