Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Mărci poştale dedicate JO de iarnă

09 februarie 2018  15:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Mărci poştale dedicate JO de iarnă

Inspirate de Jocurile Olimpice greceşti din secolele VIII î.Hr. – IV d.Hr. şi cu o istorie de aproape 100 de ani, JocurileOlimpice de iarnă reprezintă cel mai aşteptat eveniment sportiv din iarna acestui an.

Prima ediţie a avut loc în anul 1924 în Chamonix, Franţa, şi a găzduit 5 sporturi practicate la acea vreme: bob, curling, hochei pe gheaţă, patinaj şi schi. Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a JocurilorOlimpice de vară, la Seul, în 1988. Romfilatelia este alături de sportivii români participanţi la cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, PyeongChang 2018 prin introducerea în circulaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicate acestui eveniment sportiv internaţional.

Emisiunea ilustrează patru discipline olimpice. Bobul este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, schiul alpin este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, proba de schi fond este prezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, iar proba săritura cu schiurile este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei.

Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, la Seul, în 1988.

PyeongChang este cel de-al treilea oraş asiatic care găzduieşte acest eveniment sportiv, după Sapporo (Japonia), în 1972 şi Nagano (Japonia), în 1998. Situat în partea nord-estică a Coreei de Sud, într-o regiune muntoasă, localitatea este un faimos centru pentru sporturile de iarnă din această ţară. Oraşul va fi amfitrion pentru 6.500 de sportivi şi oficiali din peste 90 de ţări, care vor lua parte la cele 102 întreceri, din 15 discipline.

Anul acesta, uniformele purtătorilor de medalii şi însoţitorilor sportivilor sunt inspirate de culorile steagului naţional al Coreei de Sud – roşu, alb şi albastru.

Sportivii medaliaţi vor primi, în loc de flori, păpuşa-mascotă Soohorang. Aceasta va purta pălării de aur, argint sau bronz, precum şi o floare de hârtie, cunoscută sub numele de uhsahwa. De asemenea, vor primi şi un obiect din lemn împodobit cu scene de pe muntele din PyeongChang, pe care scrie „PyeongChang 2018”, în alfabetul coreean Hangul.

În cadrul evenimentului sportiv sunt incluse 15 discipline, din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (alpin, fond, liber, combinată nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Patinajul artistic este unul dintre cele mai vechi sporturi la Jocurile Olimpice de iarnă, fiind inclus în program încă de la prima ediţie, din anul 1924 (Chamonix, Franţa).

Până în 1972 s-a concurat la simplu (masculin şi feminin) şi perechi, iar din 1976 s-a introdus proba de dans. Întrecerile masculine de patinaj viteză au debutat şi ele tot în 1924, la Chamonix, iar cele feminine au fost acceptate abia în 1960, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley (SUA). Patinajul viteză pe pistă scurtă a avut prima prezenţă oficială în 1992, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Albertville, Franţa.

Întrecerile olimpice de schi alpin, atât cele masculine, cât şi cele feminine, au fost incluse în programul olimpic în 1936, la Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Cursele de bob 4 persoane au fost introduse în programul olimpic al primei ediţii, la Chamonix, în 1924. Cursele masculine de bob 2 persoane au avut loc, în premieră, la Lake Placid (SUA), în 1932, iar cele feminine, la Salt Lake City (SUA), în 2002.

Biatlonul a fost introdus la Jocurile Olimpice de iarnă din 1948, de la Saint Moritz (Elveţia), ca sport demonstrativ. În varianta actuală, îl regăsim din 1960, la Squaw Valley, iar pe cel feminin din 1992, la Albertville.

Primele ediţii ale Jocurilor Olimpice la care curling-ul a fost inclus pe lista sporturilor au fost cele din 1924, de la Chamonix şi din 1932, de la Lake Placid. După acestea, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat printre disciplinele olimpice. A apărut, din nou, ca disciplină demonstrativă, în 1988, la Calgary (Canada) şi a fost repus în drepturi, ca disciplină olimpică, în 1998, la Nagano.

Hocheiul pe gheaţă debutează de la prima ediţie, în 1924, cel feminin fiind acceptat abia în 1998, la Nagano.

Sania intră în competiţie la Innsbruck (Austria), în 1964, atât la feminin, cât şi la masculin, iar din 1976 se desfăşoară pe aceeaşi pistă ca şi bobul.

România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de iarnă la ediţia din 1928, de la Saint Moritz. Țara noastră nu a avut reprezentanţi la ediţia inaugurală de la Chamonix, din 1924, şi la competiţia din 1960,  de la Squaw Valley.

În 1968, la Grenoble (Franţa), România a obţinut medalia de bronz, cu bobul masculin 2 persoane, cu echipa formată din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, ţara noastră va participa la probele de schi alpin şi fond, sărituri cu schiurile, biatlon, bob, sanie şi skeleton.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2

21 februarie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

VINEREA MARE SE STĂ ACASĂ. Senatorii au aprobat, astăzi, proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, iniţiat de deputatul UDMR Szabo Odon, care prevede că Vinerea Mare - ultima zi de vineri înaintea Paştelui - să fie sărbătoare legală şi nelucrătoare. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI Prin Lume

RAPORT ÎNGRIJORĂTOR ÎN BUNDESTAG. Deficienţele privind personalul şi echipamentele armatei Germaniei afectează grav disponibilitatea de luptă, potrivit unui raport prezentat ieri în Bundestag, Parlamentul unicameral al Germaniei, relatează site-ul BBC News. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2018

AZI Stat de drept

JUDECĂTOAREA TERCEANU, VICTOR ŞI IOAN BECALI CONDAMNAŢI LA ÎNCHISOARE, BORCEA ACHITAT. Judecătoarea Geanina Terceanu a fost condamnată definitiv la 7 ani de închisoare pentru luare de mită în Dosarul Transferurilor. Victor Becali a fost condamnat la 5 ani şi 8 luni, iar Ioan Becali a rămas cu sentinţă de 7 ani şi 4 luni. Cristi Borcea şi doi avocaţi au fost achitaţi. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI În cultură

DIRIJOR LUBNAN BAALBAKI. Orchestra de Cameră Radio aduce în această seară, de la ora 19.00, în prim-plan viola, avându-l ca invitat la Sala Radio pe violistul de origine română Daniel Vagner. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI Prin ţară

TOATE LINIILE BLOCATE, FIRELE DE CONTACT RUPTE. Circulaţia trenurilor a fost blocată, astăzi, în Ploieşti, după ce o pasarelă de patru tone şi o lungime de 15/ 3 m a căzut peste calea ferată la intrare în gara Ploieşti Vest şi a rupt firele de contact care asigurau alimentarea cu energie electrică a locomotivelor. Nicio persoană nu a fost rănită, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

A căzut cu maşina în Dâmboviţa

A căzut cu maşina în Dâmboviţa

Un autoturism a căzut astăzi în râul Dâmboviţa, între Vitan Bârzeşti şi Şos. Mihai Bravu (sensul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Procentul din profit alocat dividendelor ar trebui stabilit pentru fiecare companie de stat în parte

Procentul din profit alocat dividendelor ar trebui stabilit pentru fiecare companie de stat în parte

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, este de părere că fiecare companie de stat ar... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Elena Udrea a fost exmatriculată de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Submarinul galben

Submarinul galben

Dintre multele „perle” lansate cu prilejul audierii candidaţilor la funcţiile de miniştri în cel... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Casa păpuşilor - M.J. Arlidge

Ce legătură poate fi între o fată care se trezeşte răpită din propria casă şi sechestrată într-o pivniţă mizeră şi un cadavru descoperit absolut întâmplător pe o plajă pustie?

[ Vezi toate ]

Magazin

Bon Jovi lansează un brand propriu de vinuri rosé

Bon Jovi lansează un brand propriu de vinuri rosé

Rockerul american Jon Bon Jovi şi unul dintre fiii lui, Jesse Bongiovi, s-au asociat cu... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress