Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Mărci poştale dedicate JO de iarnă

09 februarie 2018  15:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Mărci poştale dedicate JO de iarnă

Inspirate de Jocurile Olimpice greceşti din secolele VIII î.Hr. – IV d.Hr. şi cu o istorie de aproape 100 de ani, JocurileOlimpice de iarnă reprezintă cel mai aşteptat eveniment sportiv din iarna acestui an.

Prima ediţie a avut loc în anul 1924 în Chamonix, Franţa, şi a găzduit 5 sporturi practicate la acea vreme: bob, curling, hochei pe gheaţă, patinaj şi schi. Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a JocurilorOlimpice de vară, la Seul, în 1988. Romfilatelia este alături de sportivii români participanţi la cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, PyeongChang 2018 prin introducerea în circulaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicate acestui eveniment sportiv internaţional.

Emisiunea ilustrează patru discipline olimpice. Bobul este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, schiul alpin este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, proba de schi fond este prezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, iar proba săritura cu schiurile este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei.

Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, la Seul, în 1988.

PyeongChang este cel de-al treilea oraş asiatic care găzduieşte acest eveniment sportiv, după Sapporo (Japonia), în 1972 şi Nagano (Japonia), în 1998. Situat în partea nord-estică a Coreei de Sud, într-o regiune muntoasă, localitatea este un faimos centru pentru sporturile de iarnă din această ţară. Oraşul va fi amfitrion pentru 6.500 de sportivi şi oficiali din peste 90 de ţări, care vor lua parte la cele 102 întreceri, din 15 discipline.

Anul acesta, uniformele purtătorilor de medalii şi însoţitorilor sportivilor sunt inspirate de culorile steagului naţional al Coreei de Sud – roşu, alb şi albastru.

Sportivii medaliaţi vor primi, în loc de flori, păpuşa-mascotă Soohorang. Aceasta va purta pălării de aur, argint sau bronz, precum şi o floare de hârtie, cunoscută sub numele de uhsahwa. De asemenea, vor primi şi un obiect din lemn împodobit cu scene de pe muntele din PyeongChang, pe care scrie „PyeongChang 2018”, în alfabetul coreean Hangul.

În cadrul evenimentului sportiv sunt incluse 15 discipline, din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (alpin, fond, liber, combinată nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Patinajul artistic este unul dintre cele mai vechi sporturi la Jocurile Olimpice de iarnă, fiind inclus în program încă de la prima ediţie, din anul 1924 (Chamonix, Franţa).

Până în 1972 s-a concurat la simplu (masculin şi feminin) şi perechi, iar din 1976 s-a introdus proba de dans. Întrecerile masculine de patinaj viteză au debutat şi ele tot în 1924, la Chamonix, iar cele feminine au fost acceptate abia în 1960, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley (SUA). Patinajul viteză pe pistă scurtă a avut prima prezenţă oficială în 1992, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Albertville, Franţa.

Întrecerile olimpice de schi alpin, atât cele masculine, cât şi cele feminine, au fost incluse în programul olimpic în 1936, la Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Cursele de bob 4 persoane au fost introduse în programul olimpic al primei ediţii, la Chamonix, în 1924. Cursele masculine de bob 2 persoane au avut loc, în premieră, la Lake Placid (SUA), în 1932, iar cele feminine, la Salt Lake City (SUA), în 2002.

Biatlonul a fost introdus la Jocurile Olimpice de iarnă din 1948, de la Saint Moritz (Elveţia), ca sport demonstrativ. În varianta actuală, îl regăsim din 1960, la Squaw Valley, iar pe cel feminin din 1992, la Albertville.

Primele ediţii ale Jocurilor Olimpice la care curling-ul a fost inclus pe lista sporturilor au fost cele din 1924, de la Chamonix şi din 1932, de la Lake Placid. După acestea, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat printre disciplinele olimpice. A apărut, din nou, ca disciplină demonstrativă, în 1988, la Calgary (Canada) şi a fost repus în drepturi, ca disciplină olimpică, în 1998, la Nagano.

Hocheiul pe gheaţă debutează de la prima ediţie, în 1924, cel feminin fiind acceptat abia în 1998, la Nagano.

Sania intră în competiţie la Innsbruck (Austria), în 1964, atât la feminin, cât şi la masculin, iar din 1976 se desfăşoară pe aceeaşi pistă ca şi bobul.

România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de iarnă la ediţia din 1928, de la Saint Moritz. Țara noastră nu a avut reprezentanţi la ediţia inaugurală de la Chamonix, din 1924, şi la competiţia din 1960,  de la Squaw Valley.

În 1968, la Grenoble (Franţa), România a obţinut medalia de bronz, cu bobul masculin 2 persoane, cu echipa formată din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, ţara noastră va participa la probele de schi alpin şi fond, sărituri cu schiurile, biatlon, bob, sanie şi skeleton.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • sport
  • actualitate
  • intro2
ALERTĂ METEO. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o informare de instabilitate atmosferică valabilă la nivelul întregii ţări din după-amiaza zilei de marţi până vineri seara. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Prin Lume

PENTRU A PĂSTRA PROFILUL TRADIŢIONAL AL ORAŞULUI. Guvernul ungar a discutat interzicerea zgârie-norilor la Budapesta, pentru a păstra profilul tradiţional al capitalei, a declarat şeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, transmite MTI. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Stat de drept

APEL AL CSM PRIVIND ANCHETAREA VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. În contextul protestelor violente din 10 august, CSM precizează că susţine magistraţii implicaţi în anchetă, astfel încât aceasta să se deruleze imparţial şi face un apel public către toate instituţiile publice de a se manifesta echidistant, pentru a fi evitate presiunile interne sau externe. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI În cultură

23 DE FILME DIN 12 ŢĂRI. A cincea ediţie a Festivalului de Film Arkadia ShortFest, care se desfăşoară între 15 şi 18 august, în apropierea plajei Corbu (Constanţa), aduce, în cele două secţiuni ale evenimentului, 23 de filme din 12 ţări - Spania, Portugalia, Filipine, Franţa, Belgia, Estonia, Slovacia, Iran, Ungaria, Brazilia şi Marea Britanie. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Prin ţară

SE SCHIMBĂ SENSUL DE CIRCULAŢIE PE UNA DINTRE BENZI. Având in vedere că, în această perioadă, care cuprinte atât ziua de Sfânta Maria, cât și zilele de sfârșit ale săptămânii, în zona Agenției de Încasare Fetești, se pot înregistra ambuteiaje din cauza numărului mare de vehicule, CNAIR SA împreuna cu reprezentanții Poliției Rutiere, au luat măsuri în vederea fluidizării traficului. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Adormirea Maicii Domnului – tradiţii şi obiceiuri

Adormirea Maicii Domnului – tradiţii şi obiceiuri

Una dintre cele mai mari sărbători creştine din an, Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Biofarm a reuşit un profit net de peste 22 milioane de lei

Biofarm a reuşit un profit net de peste 22 milioane de lei

Biofarm a încheiat primul semestru din 2018 cu un profit net de 22,2 milioane lei, mai mare cu... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Tricoaie în loc de tricouri

Tricoaie în loc de tricouri

Cosmin Butuza, secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, a folosit,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Cum era să declanşeze Fifor al treilea război mondial

Cum era să declanşeze Fifor al treilea război mondial

„Fiţi tari!” (slăbănogilor) – i-a îndemnat Iohannis pe liberali, convins că în forma la care i-a... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Mici lucruri mărețe - Jodi Picoult

Ruth Jefferson este o asistentă medicală de culoare, cu peste douăzeci de ani de experienţă. La intrarea într-o tură vrea să facă o verificare de rutină a stării unui nou-născut, însă imediat este anunţată că i s-a dat în grijă alt pacient.

[ Vezi toate ]

Magazin

Gunoi adus de valuri pe plajele din Mexic

Gunoi adus de valuri pe plajele din Mexic

O cantitate uriaşă de deşeuri, în special plastic, a ajuns pe plaja staţiunii Cabo San Lucas din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne ferim de înţepăturile tigrului de platan

Cum ne ferim de înţepăturile tigrului de platan

Înţepăturile tigrului de platan, o insectă care s-a dezvoltat din cauza căldurii şi a plantării... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress