Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Mărci poştale dedicate JO de iarnă

09 februarie 2018  15:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Mărci poştale dedicate JO de iarnă

Inspirate de Jocurile Olimpice greceşti din secolele VIII î.Hr. – IV d.Hr. şi cu o istorie de aproape 100 de ani, JocurileOlimpice de iarnă reprezintă cel mai aşteptat eveniment sportiv din iarna acestui an.

Prima ediţie a avut loc în anul 1924 în Chamonix, Franţa, şi a găzduit 5 sporturi practicate la acea vreme: bob, curling, hochei pe gheaţă, patinaj şi schi. Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a JocurilorOlimpice de vară, la Seul, în 1988. Romfilatelia este alături de sportivii români participanţi la cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, PyeongChang 2018 prin introducerea în circulaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicate acestui eveniment sportiv internaţional.

Emisiunea ilustrează patru discipline olimpice. Bobul este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, schiul alpin este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, proba de schi fond este prezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, iar proba săritura cu schiurile este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei.

Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, la Seul, în 1988.

PyeongChang este cel de-al treilea oraş asiatic care găzduieşte acest eveniment sportiv, după Sapporo (Japonia), în 1972 şi Nagano (Japonia), în 1998. Situat în partea nord-estică a Coreei de Sud, într-o regiune muntoasă, localitatea este un faimos centru pentru sporturile de iarnă din această ţară. Oraşul va fi amfitrion pentru 6.500 de sportivi şi oficiali din peste 90 de ţări, care vor lua parte la cele 102 întreceri, din 15 discipline.

Anul acesta, uniformele purtătorilor de medalii şi însoţitorilor sportivilor sunt inspirate de culorile steagului naţional al Coreei de Sud – roşu, alb şi albastru.

Sportivii medaliaţi vor primi, în loc de flori, păpuşa-mascotă Soohorang. Aceasta va purta pălării de aur, argint sau bronz, precum şi o floare de hârtie, cunoscută sub numele de uhsahwa. De asemenea, vor primi şi un obiect din lemn împodobit cu scene de pe muntele din PyeongChang, pe care scrie „PyeongChang 2018”, în alfabetul coreean Hangul.

În cadrul evenimentului sportiv sunt incluse 15 discipline, din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (alpin, fond, liber, combinată nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Patinajul artistic este unul dintre cele mai vechi sporturi la Jocurile Olimpice de iarnă, fiind inclus în program încă de la prima ediţie, din anul 1924 (Chamonix, Franţa).

Până în 1972 s-a concurat la simplu (masculin şi feminin) şi perechi, iar din 1976 s-a introdus proba de dans. Întrecerile masculine de patinaj viteză au debutat şi ele tot în 1924, la Chamonix, iar cele feminine au fost acceptate abia în 1960, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley (SUA). Patinajul viteză pe pistă scurtă a avut prima prezenţă oficială în 1992, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Albertville, Franţa.

Întrecerile olimpice de schi alpin, atât cele masculine, cât şi cele feminine, au fost incluse în programul olimpic în 1936, la Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Cursele de bob 4 persoane au fost introduse în programul olimpic al primei ediţii, la Chamonix, în 1924. Cursele masculine de bob 2 persoane au avut loc, în premieră, la Lake Placid (SUA), în 1932, iar cele feminine, la Salt Lake City (SUA), în 2002.

Biatlonul a fost introdus la Jocurile Olimpice de iarnă din 1948, de la Saint Moritz (Elveţia), ca sport demonstrativ. În varianta actuală, îl regăsim din 1960, la Squaw Valley, iar pe cel feminin din 1992, la Albertville.

Primele ediţii ale Jocurilor Olimpice la care curling-ul a fost inclus pe lista sporturilor au fost cele din 1924, de la Chamonix şi din 1932, de la Lake Placid. După acestea, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat printre disciplinele olimpice. A apărut, din nou, ca disciplină demonstrativă, în 1988, la Calgary (Canada) şi a fost repus în drepturi, ca disciplină olimpică, în 1998, la Nagano.

Hocheiul pe gheaţă debutează de la prima ediţie, în 1924, cel feminin fiind acceptat abia în 1998, la Nagano.

Sania intră în competiţie la Innsbruck (Austria), în 1964, atât la feminin, cât şi la masculin, iar din 1976 se desfăşoară pe aceeaşi pistă ca şi bobul.

România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de iarnă la ediţia din 1928, de la Saint Moritz. Țara noastră nu a avut reprezentanţi la ediţia inaugurală de la Chamonix, din 1924, şi la competiţia din 1960,  de la Squaw Valley.

În 1968, la Grenoble (Franţa), România a obţinut medalia de bronz, cu bobul masculin 2 persoane, cu echipa formată din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, ţara noastră va participa la probele de schi alpin şi fond, sărituri cu schiurile, biatlon, bob, sanie şi skeleton.

  • om azi
  • prin lume
  • in economie
  • intro2
REZERVIŞTI VOLUNTARI. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a prelungit perioada de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari pentru anul 2018. Astfel, termenul limită pentru depunerea dosarelor va fi pe 22 iunie, nu 8 iunie, cum era până acum. [ Citeste mai departe ]

21 mai 2018

AZI Prin Lume

QUIM TORRA VREA PATRU MINIŞTRI CARE SUNT FIE ÎN AREST FIE ÎN BELGIA. Guvernul spaniol a recunoscut, astăzi, puterile liderului catalan nou-ales Quim Torra, dar nu a ratificat guvernul ales de acesta, conform unor documente oficiale, ceea ce înseamnă că Madridul va continua să îşi impună conducerea directă asupra acestei regiuni din nord-estul ţării, relatează Reuters şi AFP. [ Citeste mai departe ]

21 mai 2018

AZI Stat de drept

„UN DENUNŢ CA SĂ-ŞI UŞUREZE SITUAŢIA”. Secţia pentru judecători a Consilului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, astăzi, suspendarea din funcţia de judecător a Elena Burlan-Puşcaş, de la Tribunalul Bucureşti, acuzată de luare de mită şi aflată în arest la domiciliu. [ Citeste mai departe ]

21 mai 2018

AZI În cultură

Le poartă cu el Marcian Petrescu. Pe piept şi pe burtă, în... cartuşieră. Şi le foloseşte cu vârf şi-ndesat. Cu vrednicie şi semeţie. Optsprezece sunt, năzdravane foc. Şi iese din ele ce nici nu gândim. Mânuindu-le astfel încât ne-a topit. Şi ne-a cucerit. În bibliotecă întâmplându-se asta binevenit. La Piteşti, joia trecută, fain şi nimerit... [ Citeste mai departe ]

21 mai 2018

AZI Prin ţară

ŞOFERIŢA FĂCEA DRIFTURI. Două tinere de 24, respectiv 26 de ani, au murit, duminică seară, după ce au plonjat cu maşina în lacul Ghioroc, din judeţul Arad, de la 25 de metri înălţime. Doi băieţi, aflaţi în acelaşi autoturism, au reuşit să iasă la timp şi au înotat către mal. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Ortodocşii îi serbează astăzi pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, datorită cărora... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Plus 12% pentru piaţa serviciilor medicale private

Plus 12% pentru piaţa serviciilor medicale private

Piaţa serviciilor medicale private este unul dintre cele mai dinamice sectoare din România, după... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Eroare de protocol

Eroare de protocol

Prim-ministrul Croaţiei, Andrej Plenkovic, a fost primit cu onoruri militare, astăzi, de către... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Înaltă trădare să fie, dar s-o știm și noi...

Înaltă trădare să fie, dar s-o știm și noi...

În sfârşit, Ludovic Orban, insignifiantul - de până acum - lider liberal are parte de ora sa... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Pălăria preşedintelui - Antoine Laurain

În romanul său inteligent şi plin de umor, Antoine Laurain îi oferă rolul principal unei pălării.

[ Vezi toate ]

Magazin

Islandezii boicotează Eurovisionul

Islandezii boicotează Eurovisionul

De luni şi până ieri, peste 20.000 de islandezi au semnat o petiţie, pentru retragerea ţării lor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Iranul a deschis prima fabrică de produse din celule stem din Asia de Vest

Iranul a deschis prima fabrică de produse din celule stem din Asia de Vest

Iranul a inaugurat prima fabrică de medicamente bazate pe celule stem din Asia de Vest.... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress