Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Mărci poştale dedicate JO de iarnă

09 februarie 2018  15:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Mărci poştale dedicate JO de iarnă

Inspirate de Jocurile Olimpice greceşti din secolele VIII î.Hr. – IV d.Hr. şi cu o istorie de aproape 100 de ani, JocurileOlimpice de iarnă reprezintă cel mai aşteptat eveniment sportiv din iarna acestui an.

Prima ediţie a avut loc în anul 1924 în Chamonix, Franţa, şi a găzduit 5 sporturi practicate la acea vreme: bob, curling, hochei pe gheaţă, patinaj şi schi. Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a JocurilorOlimpice de vară, la Seul, în 1988. Romfilatelia este alături de sportivii români participanţi la cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, PyeongChang 2018 prin introducerea în circulaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicate acestui eveniment sportiv internaţional.

Emisiunea ilustrează patru discipline olimpice. Bobul este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, schiul alpin este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, proba de schi fond este prezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, iar proba săritura cu schiurile este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei.

Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, la Seul, în 1988.

PyeongChang este cel de-al treilea oraş asiatic care găzduieşte acest eveniment sportiv, după Sapporo (Japonia), în 1972 şi Nagano (Japonia), în 1998. Situat în partea nord-estică a Coreei de Sud, într-o regiune muntoasă, localitatea este un faimos centru pentru sporturile de iarnă din această ţară. Oraşul va fi amfitrion pentru 6.500 de sportivi şi oficiali din peste 90 de ţări, care vor lua parte la cele 102 întreceri, din 15 discipline.

Anul acesta, uniformele purtătorilor de medalii şi însoţitorilor sportivilor sunt inspirate de culorile steagului naţional al Coreei de Sud – roşu, alb şi albastru.

Sportivii medaliaţi vor primi, în loc de flori, păpuşa-mascotă Soohorang. Aceasta va purta pălării de aur, argint sau bronz, precum şi o floare de hârtie, cunoscută sub numele de uhsahwa. De asemenea, vor primi şi un obiect din lemn împodobit cu scene de pe muntele din PyeongChang, pe care scrie „PyeongChang 2018”, în alfabetul coreean Hangul.

În cadrul evenimentului sportiv sunt incluse 15 discipline, din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (alpin, fond, liber, combinată nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Patinajul artistic este unul dintre cele mai vechi sporturi la Jocurile Olimpice de iarnă, fiind inclus în program încă de la prima ediţie, din anul 1924 (Chamonix, Franţa).

Până în 1972 s-a concurat la simplu (masculin şi feminin) şi perechi, iar din 1976 s-a introdus proba de dans. Întrecerile masculine de patinaj viteză au debutat şi ele tot în 1924, la Chamonix, iar cele feminine au fost acceptate abia în 1960, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley (SUA). Patinajul viteză pe pistă scurtă a avut prima prezenţă oficială în 1992, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Albertville, Franţa.

Întrecerile olimpice de schi alpin, atât cele masculine, cât şi cele feminine, au fost incluse în programul olimpic în 1936, la Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Cursele de bob 4 persoane au fost introduse în programul olimpic al primei ediţii, la Chamonix, în 1924. Cursele masculine de bob 2 persoane au avut loc, în premieră, la Lake Placid (SUA), în 1932, iar cele feminine, la Salt Lake City (SUA), în 2002.

Biatlonul a fost introdus la Jocurile Olimpice de iarnă din 1948, de la Saint Moritz (Elveţia), ca sport demonstrativ. În varianta actuală, îl regăsim din 1960, la Squaw Valley, iar pe cel feminin din 1992, la Albertville.

Primele ediţii ale Jocurilor Olimpice la care curling-ul a fost inclus pe lista sporturilor au fost cele din 1924, de la Chamonix şi din 1932, de la Lake Placid. După acestea, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat printre disciplinele olimpice. A apărut, din nou, ca disciplină demonstrativă, în 1988, la Calgary (Canada) şi a fost repus în drepturi, ca disciplină olimpică, în 1998, la Nagano.

Hocheiul pe gheaţă debutează de la prima ediţie, în 1924, cel feminin fiind acceptat abia în 1998, la Nagano.

Sania intră în competiţie la Innsbruck (Austria), în 1964, atât la feminin, cât şi la masculin, iar din 1976 se desfăşoară pe aceeaşi pistă ca şi bobul.

România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de iarnă la ediţia din 1928, de la Saint Moritz. Țara noastră nu a avut reprezentanţi la ediţia inaugurală de la Chamonix, din 1924, şi la competiţia din 1960,  de la Squaw Valley.

În 1968, la Grenoble (Franţa), România a obţinut medalia de bronz, cu bobul masculin 2 persoane, cu echipa formată din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, ţara noastră va participa la probele de schi alpin şi fond, sărituri cu schiurile, biatlon, bob, sanie şi skeleton.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

20 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

MĂRŢIŞOARE ŞI BUCATE. Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, în perioada 27 februarie - 3 martie, Târgul Mărţişorului. Invitaţilor la târg li se alătură, ca în fiecare an, câteva şcoli, dar şi fundaţii şi asociaţii care desfăşoară acţiuni cu caracter umanitar pentru copii şi categorii defavorizate. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2019

AZI Prin Lume

DISCURSUL ANUAL AL LUI PUTIN ÎN PARLAMENT, AXAT PE PROBLEME DE DEZVOLTARE INTERNĂ A RUSIEI. Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut, astăzi, discursul anual în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2019

AZI Stat de drept

DOSAR DE TENTATIVĂ DE OMOR. Nicolae Duduianu, zis Pian, lider al grupării interlope Duduianu din Bucureşti, a fost reţinut şi urmează a fi prezentat Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă, după ce, la începutul lunii, a lovit intenţionat un bărbat cu maşina. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2019

AZI În cultură

Inspirat, satisfăcut. Căci l-am revăzut pe Cornel Irimia. Profesor, prieten, om de cultură. Şarmant pensionar încă neostenit. Am rememorat, firesc, întâlnirile noastre anterioare. A fost un manager destoinic la filarmonica urbei. Preţuit, respectat de foşti subordonaţi. Ne-am aflat şi-acum umăr lângă umăr în sala acesteia. [ Citeste mai departe ]

20 februarie 2019

AZI Prin ţară

BĂIATUL A FOST LĂSAT SĂ PLECE ACASĂ DUPĂ CE A PRIMIT ÎNGRIJIRI, IAR FATA VA MAI RĂMÂNE SUB OBSERVAŢIE. Doi elevi de la la Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Arad, au ajuns, astăzi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă pentru îngrijiri medicale, după ce ar fi fumat la şcoală ţigări cu substanţe interzise şi ar fi consumat, în acelaşi timp, o băutură energizantă. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Patru din zece români se simt hărţuiţi sexual la serviciu

Patru din zece români se simt hărţuiţi sexual la serviciu

Potrivit unui sondaj BestJobs, 44% dintre români s-au simţit hărţuiţi sexual la locul de muncă... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

În 2019, statul va plăti Pilonului II 8,65 miliarde de lei

În 2019, statul va plăti Pilonului II 8,65 miliarde de lei

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Un vultur în zăpadă - Michael Morpurgo

Iarna lui 1940. Un tren atacat de trupele germane. Pe întuneric, la adăpostul unui tunel de cale ferată, un străin începe să le spună o poveste lui Barney şi mamei sale, că să treacă timpul mai repede.

[ Vezi toate ]

Magazin

Vremea caldă închide Festivalul Sculpturilor de Gheaţă din Harbin

Vremea caldă închide Festivalul Sculpturilor de Gheaţă din Harbin

Sculpturile în gheaţă şi zăpadă, realizate de aproape 10.000 de artişti pentru Festivalul din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Nucile reduc riscul de boli de inimă la diabetici

Nucile reduc riscul de boli de inimă la diabetici

Mai multe porţii de nuci consumate într-o săptămână pot reduce riscul de afecţiuni... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress