Piaţa Ştirilor De Azi AZI

Mărci poştale dedicate JO de iarnă

09 februarie 2018  15:00| Piaţa Ştirilor De Azi | Echipa de serviciu
Mărci poştale dedicate JO de iarnă

Inspirate de Jocurile Olimpice greceşti din secolele VIII î.Hr. – IV d.Hr. şi cu o istorie de aproape 100 de ani, JocurileOlimpice de iarnă reprezintă cel mai aşteptat eveniment sportiv din iarna acestui an.

Prima ediţie a avut loc în anul 1924 în Chamonix, Franţa, şi a găzduit 5 sporturi practicate la acea vreme: bob, curling, hochei pe gheaţă, patinaj şi schi. Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a JocurilorOlimpice de vară, la Seul, în 1988. Romfilatelia este alături de sportivii români participanţi la cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, PyeongChang 2018 prin introducerea în circulaţie a unei emisiuni de mărci poştale dedicate acestui eveniment sportiv internaţional.

Emisiunea ilustrează patru discipline olimpice. Bobul este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,50 lei, schiul alpin este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei, proba de schi fond este prezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 8 lei, iar proba săritura cu schiurile este redată pe timbrul cu valoarea nominală de 15 lei.

Jocurile Olimpice de iarnă, organizate de Coreea de Sud pentru prima dată, sunt găzduite în acest an, în perioada 9-25 februarie, de oraşul PyeongChang. În această ţară a mai avut loc şi o ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, la Seul, în 1988.

PyeongChang este cel de-al treilea oraş asiatic care găzduieşte acest eveniment sportiv, după Sapporo (Japonia), în 1972 şi Nagano (Japonia), în 1998. Situat în partea nord-estică a Coreei de Sud, într-o regiune muntoasă, localitatea este un faimos centru pentru sporturile de iarnă din această ţară. Oraşul va fi amfitrion pentru 6.500 de sportivi şi oficiali din peste 90 de ţări, care vor lua parte la cele 102 întreceri, din 15 discipline.

Anul acesta, uniformele purtătorilor de medalii şi însoţitorilor sportivilor sunt inspirate de culorile steagului naţional al Coreei de Sud – roşu, alb şi albastru.

Sportivii medaliaţi vor primi, în loc de flori, păpuşa-mascotă Soohorang. Aceasta va purta pălării de aur, argint sau bronz, precum şi o floare de hârtie, cunoscută sub numele de uhsahwa. De asemenea, vor primi şi un obiect din lemn împodobit cu scene de pe muntele din PyeongChang, pe care scrie „PyeongChang 2018”, în alfabetul coreean Hangul.

În cadrul evenimentului sportiv sunt incluse 15 discipline, din 7 sporturi: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (alpin, fond, liber, combinată nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.

Patinajul artistic este unul dintre cele mai vechi sporturi la Jocurile Olimpice de iarnă, fiind inclus în program încă de la prima ediţie, din anul 1924 (Chamonix, Franţa).

Până în 1972 s-a concurat la simplu (masculin şi feminin) şi perechi, iar din 1976 s-a introdus proba de dans. Întrecerile masculine de patinaj viteză au debutat şi ele tot în 1924, la Chamonix, iar cele feminine au fost acceptate abia în 1960, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Squaw Valley (SUA). Patinajul viteză pe pistă scurtă a avut prima prezenţă oficială în 1992, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Albertville, Franţa.

Întrecerile olimpice de schi alpin, atât cele masculine, cât şi cele feminine, au fost incluse în programul olimpic în 1936, la Garmisch-Partenkirchen (Germania).

Cursele de bob 4 persoane au fost introduse în programul olimpic al primei ediţii, la Chamonix, în 1924. Cursele masculine de bob 2 persoane au avut loc, în premieră, la Lake Placid (SUA), în 1932, iar cele feminine, la Salt Lake City (SUA), în 2002.

Biatlonul a fost introdus la Jocurile Olimpice de iarnă din 1948, de la Saint Moritz (Elveţia), ca sport demonstrativ. În varianta actuală, îl regăsim din 1960, la Squaw Valley, iar pe cel feminin din 1992, la Albertville.

Primele ediţii ale Jocurilor Olimpice la care curling-ul a fost inclus pe lista sporturilor au fost cele din 1924, de la Chamonix şi din 1932, de la Lake Placid. După acestea, timp de 50 ani, sportul nu s-a mai aflat printre disciplinele olimpice. A apărut, din nou, ca disciplină demonstrativă, în 1988, la Calgary (Canada) şi a fost repus în drepturi, ca disciplină olimpică, în 1998, la Nagano.

Hocheiul pe gheaţă debutează de la prima ediţie, în 1924, cel feminin fiind acceptat abia în 1998, la Nagano.

Sania intră în competiţie la Innsbruck (Austria), în 1964, atât la feminin, cât şi la masculin, iar din 1976 se desfăşoară pe aceeaşi pistă ca şi bobul.

România a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice de iarnă la ediţia din 1928, de la Saint Moritz. Țara noastră nu a avut reprezentanţi la ediţia inaugurală de la Chamonix, din 1924, şi la competiţia din 1960,  de la Squaw Valley.

În 1968, la Grenoble (Franţa), România a obţinut medalia de bronz, cu bobul masculin 2 persoane, cu echipa formată din Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, ţara noastră va participa la probele de schi alpin şi fond, sărituri cu schiurile, biatlon, bob, sanie şi skeleton.

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro istoric

22 octombrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

DIN 25 OCTOMBRIE. Primăria Municipiului Bucureşti a anunţat că, din 25 octombrie 2018, ora 18.00, bucureştenii se pot înregistra în aplicaţia PEVAUTO, prin accesarea site-ului www.pmb.ro, secţiunea „Eco-voucher în schimbul unui autovehicul uzat”. [ Citeste mai departe ]

22 octombrie 2018

AZI Prin Lume

ANULEAZĂ EXPORTURILE DE ARME. Germania nu va autoriza în situaţia actuală exporturile de arme către Arabia Saudită, ţinând cont de incertitudinea care se menţine în jurul morţii jurnalistului Jamal Khashoggi, a avertizat cancelarul german, Angela Merkel, relatează AFP. [ Citeste mai departe ]

23 octombrie 2018

AZI Stat de drept

PENTRU FUNCŢIA DE PROCUROR-ŞEF ADJUNCT. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Florena Strechi, a propus ca Adina Florea să fie promovată în funcţia de procuror-şef adjunct al acestei structuri, potrivit Parchetului General. În prezent, Florea deţine un post de procuror pe funcţie de execuţie. Propunerea a fost transmisă Consiliului Superior al Magistraturii, care urmează să decidă în această situaţie. [ Citeste mai departe ]

23 octombrie 2018

AZI În cultură

Gros, mustos şi savuros. Adus de doi cincantenari, joia trecută. Costel Pătrăşcan şi Daniel Iancu sunt ei. Primu`, caricaturist. Celalalt, interpret parodist. Umblă-mpreună şi marfa-şi prezintă-ntr-un show. Audio, video. Costel ne dă imagini, Daniel, melodii. Comicul, punctul forte comun. Textele cântate fiind ilustrate la fix prin caricaturi. Satira curge bogat, haz stârneşte de îndat`, lumea râde-mbelşugat... [ Citeste mai departe ]

23 octombrie 2018

AZI Prin ţară

PLIMBAT DIN MAŞINA ÎN MERS. O filmare cu un bebeluş aflat în cărucior, împins cu mâna de un şofer din Gorj, care conduce o maşină cu volan pe dreapta, au fost postate pe Facebook. Filmarea a fost ştearsă, însă poliţia şi DGASPC au deschis anchete în acest caz. Şoferul a fost găsit şi amendat de poliţiştii Serviciului Rutier din Gorj cu 725 de lei. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Prima medalie la Jocurile Invictus de la Sydney

Prima medalie la Jocurile Invictus de la Sydney

Militarii români au obţinut prima medalie pentru România, la Jocurile Invictus de la Sydney, la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Băncile zonei euro prevad majorarea cererii pentru împrumuturi ipotecare, de consum şi pentru companii

Băncile zonei euro prevad majorarea cererii pentru împrumuturi ipotecare, de consum şi pentru companii

Datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE) arată că băncile din zona euro se... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

L-au „masacrat” şi pe Topîrceanu

L-au „masacrat” şi pe Topîrceanu

„Balada unui greier mic”, a lui George Topîrceanu, din manualul de clasa a II-a, nu mai seamănă... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Flotările ministrului Daea

Flotările ministrului Daea

După ce i-a fugărit pe colaboratorii care l-au însoţit şi pe jurnalişti însetaţi de noutăţi (de... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Povestea familiei Heike - Eiji Yoshikawa

La şaptesprezece ani, războinicul Kiyomori din clanul Heike e un flăcău uşuratic, sărac şi flămând. La aproape cincizeci de ani a devenit deja căpetenia clanului, tatăl împărătesei şi faima întregului Kyoto.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cel mai lung zbor din lume: Singapore-New York, în 17 ore şi 25 de min

Cel mai lung zbor din lume: Singapore-New York, în 17 ore şi 25 de min

Cel mai lung zbor din lume, de la Singapore la New York, a ajuns la destinaţie, după 16.700 de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress