Pilula De Sănătate AZI

Cum să avem un păr frumos şi sănătos

03 februarie 2017  16:00| Pilula De Sănătate | Sport & Divertisment
Cum să avem un păr frumos şi sănătos

Simple probleme cosmetice sau nu, părul gras şi mătreaţa sunt experienţe prin care trecem cei mai mulţi dintre noi şi care ne pot cauza frustrări destul de mari.

Un păr gras însoţit de mătreaţă ne strică imaginea şi ne face să arătăm neglijent. Rezolvarea acestor neplăceri nu este simplă şi implică efort susţinut, perseverenţă în aplicarea produselor potrivite şi o strânsă legătură cu medicul dermatolog. Orice persoană care are părul gras ştie că trebuie să-l spele foarte des, zilnic, dacă este nevoie. Cauza unui păr gras este producţia excesivă de sebum. „Sebumul este o substanţă uleioasă produsă de glandele sebacee care se găsesc sub piele, ataşate unui fir de păr. Este un amestec complex de diferite lipide, adică grăsimi. În mod normal, sebumul are un rol pozitiv, protector în faţa agresiunilor externe, face pielea şi părul rezistente la apă. În plus, transportă către suprafaţă celulele moarte din interiorul glandelor sebacee, împreună cu toate reziduurile metabolice ale acestora“, explică dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermato-venerolog.

Prezenţa sebumului devine neplăcută atunci când, sub influenţa hormonilor, a excesului de cosmetice, a poluării sau a ocluziei sub căciuli în timpul iernii, creşte cantitativ şi îngraşă pielea şi părul mai des decât am dori. În plus, compoziţia şi pH-ul se modifică şi devin favorabile înmulţirii unor fungi – Pityrosporum ovale sau Malassezia – care determină apoi mătreaţa.

Igiena adecvată joacă un rol important în protejarea scalpului de îngăşare excesivă. „Părul trebuie spălat atât de des cât se cere pentru ca să arate îngrijit. Important este ca, dacă ne spălăm mai des de 2 ori pe săptămână, să utilizăm şampoane delicate pentru utilizări frecvente“, recomandă dr. Diana Plăcintescu. O măsură care trebuie luată neapărat este evitarea excesului de produse cosmetice care sufocă scalpul. Deci, fără fixative, produse uleioase pentru hrănirea firului de păr, dar care ajung şi la rădăcină şi alte asemenea. Putem folosi aşa-numitele şampoane uscate, pe bază de pudră de talc, substanţă care absoarbe excesul de sebum.

Pentru cei mai norocoşi, şampoanele din comerţ destinate părului gras sau cele antimătreaţă pot fi soluţii prin care scapă de probleme. Orice şampon reprezintă un detergent. În acest detergent se pun parfum, substanţe care îl împiedică să se strice – aşa-numitele prezervative – precum şi alte substanţe.

Cei care preferă tratamentele naturiste pot alege şampoane cu aloe vera, ceai verde sau lemongrass. Pentru cei mai puţin norocoşi, care au dermatită seboreică sau mătreaţă din abundenţă indicate sunt şampoanele care se găsesc mai ales în farmacii şi care conţin anumite principii active. Unele sunt cu gudroane, altele sunt cu dezinfectante – piritinolul de zinc, de exemplu – altele conţin antimicotic, sulf sau bisulfuri de seleniu, foarte eficiente pentru combaterea mătreţii şi a dermatitei seboreice. Şampoanele cu gudron sunt cele mai puternice. Ele merg pe inhibarea producţiei de cheratină. Sunt cele mai puternice, dar şi cele mai dure din toate punctele de vedere. Nu rişti să-ţi cadă părul, dar rişti să te usture şi să devină prea agresive pentru tine.

Însă, un lucru trebuie să ne fie clar. Nu există reţete universale care să ne scape de mătreaţă. Tot ceea ce putem face este să luăm fiecare şampon şi, prin eliminare, să vedem ce funcţionează la noi şi ce nu.

În cazul în care avem probleme ca mătreaţa sau alergii este bine să folosim balsamul numai pe vârfuri, pe tijă, nu pe pielea capului.

Vopsirea părului trebuie făcută cu substanţe blânde. Ca şi spălarea părului, şi vopsirea acestuia trebuie făcută ori de câte ori este nevoie. Este important, însă, ce fel de vopsea folosim. În farmacii există vopsele permanente, care nu conţin PPD – para-phenylenediamine – sau derivaţi din acestea, principala cauză a alergiilor la coloranţii de păr. Acestea nu conţin amoniac, resorcinol sau alte ingrediente dăunătoare. În schimb, sunt îmbogăţite cu uleiuri şi extracte organice. Acoperă firele albe de păr, iar vopseaua acoperă uniform părul şi este foarte rezistentă. Importantă este şi folosirea unui balsam după vopsire, îmbogăţit cu uleiuri şi extracte organice.

De asemenea, dietele restrictive dăunează podoabei capilare. Alimentaţia influenţează şi ea sănătatea scalpului şi a părului. Dieta echilibrată ar trebui să fie suficientă ca să avem un păr frumos, însă cea restrictivă ne dă mari bătăi de cap, pentru că înfometează, practic, şi firul de păr. Elementele nutritive esenţiale pentru păr sunt fierul, calciul, zincul, seleniul şi aminoacizii. Dintre vitamine, sunt importante vitaminele de grup B, acidul pantotenic, biotina, dar, mai nou, şi vitamina D se pare că joacă un rol important pentru controlul fenomenelor imunologice.

La rândul lor, medicamentele prescrise pentru tratamentul unor boli mai mult sau mai puţin grave pot duce la căderea părului. Retinoizii folosiţi în tratamentul acneei, pot afecta podoaba capilară. La fel antibioticele, antifungicele, antidepresivele, anticoagulantele, medicamentele care reduc nivelul de colesterol. La acestea, se adaugă medicamentele pentru epilepsie, beta-blocantele, medicamentele hormonale – contraceptivele, steroizii anabolici –, antiinflamatoarele, medicamentele pentru tiroidă, cele pentru ulcer – ranitidina, famotidina-, pastilele de slăbit, chimioterapia. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

TEMPERATURI ÎNTRE 7 ŞI 14 GRADE. În următoarele zile vremea se va menţine frumoasă, cu temperaturi maxime de până la 15 grade, însă spre finalul săptămânii se va răci semnificativ, iar temperaturile minime vor ajunge la -5 grade, potrivit meteorologilor. [ Citeste mai departe ]

19 februarie 2019

AZI Prin Lume

SE CAUTĂ O SOLUŢIE PAŞNICĂ PENTRU ORGANIZAREA DE NOI ALEGERI PREZIDENŢIALE. Mecanismul Montevideo, propus de Uruguay, Mexic şi Comunitatea Caraibelor (CARICOM) pentru soluţionarea crizei din Venezuela, pregăteşte trimiterea la Caracas a trei personalităţi internaţionale, în scopul identificării unei soluţii paşnice, a declarat luni preşedintele uruguayan Tabaré Vázquez, potrivit EFE. [ Citeste mai departe ]

19 februarie 2019

AZI Stat de drept

SECŢIA PENTRU MAGISTRAŢI A CERUT DE TREI ORI PRELUAREA DOSARULUI TEL DRUM ŞI DNA A REFUZAT. Secţia de anchetare a magistraţilor a cerut în trei rânduri preluarea dosarului Tel Drum, toate solicitările fiind respinse de către reprezentaţii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Potrivit DNA, ultima cerere, din ianuarie 2019, Secţia invoca drept motiv faptul că sunt şi magistraţi vizaţi în dosar. [ Citeste mai departe ]

19 februarie 2019

AZI În cultură

În Mărţişorul apropiat. Socotit, pentru a şasea oară consecutiv, „luna de teatru” a oraşului argeşean. Ştiut pretutindeni pentru automobilele produse aici. Şase spectacole vor avea loc în acest interval temporal-cultural. [ Citeste mai departe ]

19 februarie 2019

AZI Prin ţară

FEMEIA BĂNUITĂ DE OMOR AR PUTEA IEŞI DIN ÎNCHISOARE. După aproape doi ani de expertize efectuate în cazul celor trei bebeluşi găsiţi morţi în podul unul bloc din comuna Bistriţa-Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, experţii de la Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti nu au putut stabili dacă aceştia s-au născut morţi sau au decedat după naştere. Explicaţia legiştilor este că cele trei cadavre erau într-o stare avansată de descompunere. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Două miliarde de lei pentru programul Prima casă 2019

Două miliarde de lei pentru programul Prima casă 2019

Executivul a aprobat, în şedinţa de guvern de astăzi, plafonul total de garantare pentru anul... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Un artist al lumii trecătoare  - Kazuo Ishiguro

Aflat la vârsta senectuţii, pictorul şi profesorul de artă Masuji Ono porneşte într-o odisee de recuperare a biografiei personale, silit de schimbările radicale dintr-o Japonie abia ieşită din ruinele celui de-al Doilea Război Mondial, care încearcă să-şi exorcizeze trecutul militarist şi să-şi construiască un altfel de viitor.

[ Vezi toate ]

Magazin

Vremea caldă închide Festivalul Sculpturilor de Gheaţă din Harbin

Vremea caldă închide Festivalul Sculpturilor de Gheaţă din Harbin

Sculpturile în gheaţă şi zăpadă, realizate de aproape 10.000 de artişti pentru Frestivalul din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress