Pilula De Sănătate AZI

Leacuri anticolesterol

28 februarie 2017  17:00| Pilula De Sănătate | Sport & Divertisment
Leacuri anticolesterol

Colesterolul este o substanţă organică grasă, insolubilă în apă, fiind o componentă esenţială a materiei vii. Provine, în proporţie de circa 20% din alimentaţie, din produsele de origine animală, restul fiind sintetizat la nivelul ficatului.

Această substanţă este extrem de importantă pentru organism: intră în alcătuirea membranelor celulare şi este precursorul hormonilor sexuali (progesteron, estrogen, testosteron), al sărurilor biliare şi al vitaminei D3. Nefiind solubil în sânge, colesterolul este transportat în corp graţie lipoproteinelor. Acesta sunt de două tipuri: LDL (lipoproteine cu densitate joasă), asociate cu aşa-numitul colesterol rău, şi HDL (lipoproteinele cu densitate crescută), echivalentul colesterolului bun. Lipoproteinele LDL transportă colesterolul în exces şi îl depun pe pereţii arterelor – ceea ce duce, pe termen lung, la ateroscleroză, blocarea circulaţiei sanguine, risc sporit de maladii cardiovasculare şi diabet. În schimb, lipoproteinele HDL parcurg traseul în sens invers: culeg colesterolul depus pe pereţii vaselor de sânge şi îl elimină din organism.

Anghinarea (foto).Un leac eficient este anghinarea, deoarece contribuie la eliminarea grăsimilor din ficat şi împiedică depunerea colesterolului pe pereţii vaselor de sânge. Se poate administra fie sub formă de tinctură, infuzie sau sub formă de capsule, pe care le putem cumpăra de la magazinele cu produse naturiste. Tinctura se ia de trei-patru ori pe zi, câte o linguriţă dizolvată într-un pahar cu apă, timp de o lună. Infuzia se obţine dintr-o linguriţă de plantă mărunţită, la o cană de apă clocotită. Se lasă  la infuzat 10 minute. Se beau câte 2 căni pe zi, timp de 3 săptămâni.

Leurda. Denumită şi ceapa vrăjitoarelor sau usturoiul de pădure, leurda este un leac excelent contra colesterolului rău. Acest lucru se datorează unei substanţe care se găseşte în leurdă, adenozina, care poate dilata arterele coronare. Se administrează sub formă de infuzie. Peste o lingură cu frunze uscate, tocate, se toarnă 250 ml de apă fierbinte şi se lasă la infuzat 15-20 de minute. Strecurăm şi bemconţinutul în trei reprize, dimineaţa, la prânz şi seara, timp de 3 săptămâni.

 Pătlagina. Bogată în flavonoizi şi mucilagii, pătlagina este recomandată pentru scăderea colesterolului rău din sânge. Se bea câte o cană de infuzie, de 2 ori pe zi, în cure de 21 de zile. Obţinem ceaiul dintr-o lingură de plantă mărunţită, peste care turnăm 200 ml  de apă clocotită. Se infuzează un sfert de oră.

Usturoiul. Studiile arată că usturoiul scade colesterolul rău, prevenind astfel accidentele vasculare cerebrale şi bolile de inimă, asociate cu un nivel crescut al colesterolului rău. Conţine antioxidanţi, magneziu, vitamina B6, C şi B1. Un studiu australian a arătat că suplimentele cu usturoi reduc nivelul de colesterol cu până la 8 %, în cazul persoanelor care se confruntă cu un colesterol mărit. Ca să îşi păstreze proprietăţie vindecătoare, usturoiul trebuie consumat în stare crudă, 2-3 căţei pe zi. Putem lua şi suplimente alimentare cu usturoi, într-o cură de 1-2 luni.

Ceaiul verde. Dacă avem colesterolul mărit ne este de ajutor şi ceaiul verde. Un studiu efectuat de oamenii de ştiinţă din Statele Unite a arătat că infuzia de ceai verde reduce nivelul lipoproteinelor cu densitate mică (colesterol rău). Ceaiul are în compoziţie polifenoli, substanţe care au capacitatea de a împiedica absorbţia grăsimilor în sânge şi, în acelaşi timp, de a elimina excesul de colesterol din organism. Ceaiul se bea cel puţin 3 săptămâni, câte 2 căni pe zi. Este indicat să bem ultima cană cu cel puţin 2 ore înainte de culcare, deoarece conţine cofeină.

Păpădia. Bogată în acizi fenolici, flavonoizi şi săruri de potasiu, păpădia contribuie la eliminarea colesterolului rău din organism. Preparăm o infuzie din 250 ml de apă la o linguriţă de plantă uscată. Se lasă la infuzat 10 minute. Bem câte o cană de 2 ori pe zi, timp de o lună.

De asemenea, pentru a ţine colesterolul în frâu, este indicat să consumăm în mod regulat alimente bogate în fibre solubile, precum mere, banane, morcovi, prune, broccoli, vinete, pentru că ajută la absorbţia colesterolului în exces.

Tot  pentru a reduce nivelul de clesterol rău putem bea suc proaspăt de kiwi şi portocale. Este o sursă importantă de vitamina C, care contribuie la normalizarea valorilor de colesterol.
Persoanele care au colesterolul mărit trebuie să evite carnea grasă, brânzeturile grase, afumăturile şi produsele de patiserie. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

21 ianuarie 2019

AZI În cultură

PRIMUL TEATRU DIN ROMÂNIA CARE A OBŢINUT UN TITLU ÎN CARTEA RECORDURILOR. Recordul mondial stabilit la finalul anului 2018 de Teatrul Excelsior cu cea mai mare gradenă rotativă din lume, construită special pentru spectacolul „Vlaicu Vodă”, va fi oficializat, astăzi, la Sala „Ion Lucian” a instituţiei de cultură, în cadrul unui eveniment special, informează un comunicat al organizatorilor. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Tenis cu moldoveni - Tony Hawks

Un pariu excentric îl leagă pe Tony Hawks, un bărbat care iubeşte provocările neobişnuite, de Republica Moldova, micul stat din Europa de Est.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress