Prin Lume AZI

Bani aruncaţi în Ocean

09 aprilie 2016  14:00| Prin Lume | Externe
Bani aruncaţi în Ocean

Statele Unite au cheltuit 86 de milioane de dolari pe un avion pentru spionaj care ar fi urmat să zboare în Afganistan, dar nu a fost niciodată folosit, se arată într-un raport guvernamental.

Avionul a fost cumpărat, în urmă cu şapte ani, de Administraţia Antidrog (DEA) din SUA şi era menit să ajute la lupta împotriva traficului de stupefiante din Afganistan, cel mai mare producător de opiu şi heroină din lume.

Aeronava în sine a costat o zecime din suma totală, restul banilor fiind investiţi în echipamente de spionaj şi alte sisteme, relateză BBC.

De când a fost cumpărat, avionul zace într-un depozit din statul american Delaware, se precizează într-un raport al Inspectoratului General al Departamentului din Stat din SUA. În document se arată că este foarte puţin probabil ca aeronava să zboare vreodată în Afganistan, deoarece programul pentru care a fost achiziţionată s-a terminat în 2015.

Avionul ATR 42-500 ar fi trebuit să fie folosit în programul antidrog desfăşurat de DEA şi Pentagon în Afganistan, însă costurile proiectului au crescut neaşteptat de mult.

Aproape 70 de milioane de dolari de la Departamentul Apărării au fost cheltuite pentru achiziţia avionului şi construirea unui hangar în Kabul, de patru ori mai mult decât estimările iniţiale.

În raport se subliniază că oficialii din aviaţie şi din DEA „nu au luat în considerare, când au cumpărat ATR-ul 500, timpul şi costurile pentru crearea unei reţele de piloţi, mecanici şi instructori şi pentru piesele de schimb necesare pentru operarea avionului“.

Un oficial DEA le-a spus anchetatorilor că avionul, care încă nu este operaţional, va zbura în America Latină şi Caraibe, însă raportul notează că „nu acesta a fost scopul finanţării“.

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

19 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

PLOI ŞI NINSORI. Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru Bulgaria şi Spania, din cauza vremii nefavorabile. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

40.000 DE MIGRANŢI AFRICANI INTRAŢI ILEGAL. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat, astăzi, că ţara sa nu va semna Pactul ONU privind migraţia, document care ar urma să fie aprobat la Summitul ONU de la Marrakech din 11-12 decembrie, înainte de a fi adoptat ca rezoluţie oficială de Adunarea Generală a ONU, în ianuarie 2019, transmit AFP şi EFE. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

LIPSA DE CLARITATE A NORMELOR ADOPTATE DE PARLAMENTARI. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a depus o sesizare la CCR pe Legea pentru desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii din justiţie. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI În cultură

La Muzeul Naţional George Enescu, în Aula Palatului Cantacuzino, Recitalul Extraordinar Liedul Românesc la Centenarul Marii Uniri a însemnat o încununare a manifestărilor închinate acestui gen muzical de mare rafinament iniţiate în 2003 şi a Cursurilor de Măiestrie din acest an. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

BVB, 23 de ani de la prima tranzacție

BVB, 23 de ani de la prima tranzacție

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a fost redeschisă în 1995, iar, pe 20 noiembrie, au fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Fluturele de hârtie - Diane Wei Liang

După şapte ani de muncă forţată, prizonierul 3424, considerat reeducat, este eliberat din lagăr. Dar tânărul Lin, unul dintre studenţii condamnaţi în urma masacrului din piaţă Tiananmen, este un om „schimbat“ în mai multe feluri. Bântuit de amintirile anilor de detenţie şi ale evenimentelor care l-au adus acolo, se îndreaptă spre Beijing pentru a înfrunta demonii trecutului o dată pentru totdeauna.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress