Prin Lume AZI

Bulgarii fac 4 autostrăzi şi un tunel cu chinezii

09 iulie 2018  17:00| Prin Lume | Externe
Bulgarii fac 4 autostrăzi şi un tunel cu chinezii

Bulgaria a semnat un acord-cadru cu guvernul Chinei pentru a construi o serie de proiecte de infrastructură de transport, potrivit Digi24.

Acordul a fost semnat la cel de-al şaptelea summit „16 + 1” între o delegaţie chineză condusă de premierul Li Keqiang şi ţările din Europa Centrală şi de Est, care a avut loc vineri şi sâmbătă la Sofia, potrivit globalconstructionreview.com.

Proiectele includ o autostradă între Veliko Târnovo şi Bulgaria de nord, până la oraşul Russe la graniţa cu România. O altă autostradă va lega oraşul dunărean Vidin, în nord-vestul ţării, cu Botevgrad, în centru. Tunelul rutier va circula de-a lungul pasului Shipka între Gabrovo şi Kazanlak, în centrul ţării. Lucrările de proiectare au început în 2009 însă au suferit întârzieri în implementare. În plus chinezii s-au arătat interesaţi de construirea unui pod la Ruse-Giurgiu precum şi de centrala nucleară de la Belene.

China Communications Corporation (CCCC), China Road and Bridge Corporation, CITIC, Mizrahi Real Estate Group, China Engineering Engineering Corporation, Quantum Global Solutions şi PowerChina International sunt firmele care au semnat memorandumul. Primele două au ofertat şi în România fără succes însă.

Summit-ul a convenit, de asemenea, o înţelegere între CCCC şi China Railway International pentru a moderniza secţiunea Novi Sad-Subotica a liniei de cale ferată care leagă Belgradul de Budapesta.

Serbia se bucură de o relaţie specială cu China şi se aşteaptă să primească investiţii de 5,5 miliarde de euro în cadrul proiectului chinez Beijing Belt and Road în Europa.

China a contribuit la finanţarea a 8,2 miliarde de proiecte de construcţii în Europa Centrală şi de Est în ultimii 10 ani, dintre care aproape 90% au fost realizate în Serbia şi Ungaria.

Summit-ul a inclus 11 membri ai UE şi a ridicat preocupări la Bruxelles cu privire la influenţa crescândă a Chinei asupra Europei de sud, de est şi centrale. Temerea este că înţelegerile semnate vor permite Chinei să ocolească tarifele de import şi măsurile antidumping ale Uniunii.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Daniel1, umorist de succes şi observator acid al realităţii contemporane, povesteşte despre sfârşitul societăţii în care trăieşte, o societate a simulacrului, victima propriei frivolităţi şi a delirului tehnologic în care se complace.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress