Prin Lume AZI

Hollande ar desfiinţa „Jungla Calais“

28 septembrie 2016  17:15| Prin Lume | Externe
Hollande ar desfiinţa „Jungla Calais“

Votul pro-Brexit nu anulează obligaţiile Marii Britanii faţă de partenerii implicaţi în rezolvarea crizei refugiaţilor, a anunţat preşedintele francez François Hollande, după o vizită efectuată la Calais, oraşul care adăposteşte tabăra de migranţi cunoscută sub numele de „Jungla“.

„Regatul Unit nu este eliberat de obligaţiile sale în urma deciziei suverane luate, ba chiar dimpotrivă. Fac apel la autorităţile britanice să îşi respecte acum şi pe viitor angajamentele luate de a susţine Franţa în rezolvarea problemei migranţilor“, a comentat şeful statului francez, citat de Bloomberg.

Poziţia lui Hollande este justificată de transformarea problemei imigranţilor blocaţi în Calais într-o armă politică pe care contracandidatul său, Nicholas Sarkozy, intenţionează să o folosească în campania prezidenţială de anul viitor.

Aproape 10.000 de migranţi sunt adăpostiţi în „Junglă“, majoritatea sperând într-o minimă şansă de a sparge barierele care îi ţin departe de ţărmul Marii Britanii.

„Jungla“ este întreţinută în baza unui acord bilateral semnat între Paris şi Londra, prin care francezii se angajează să ţină departe de insula britanică refugiaţii veniţi din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu.

Ce-i drept, Londra a asigurat o parte din fondurile necesare pentru blocarea accesului migranţilor din tabără către portul Calais şi Eurotunel, un nou proiect de ridicare a unui gard de beton pe o lungime de câţiva kilometri fiind propus spre finanţare în toamna acestui an.

Cu toate acestea, „Jungla“ a ajuns un subiect de dispută politică, fostul preşedinte francez Nicholas Sarkozy afirmând: „Numai ideea unei «jungle» pe teritoriul francez este un adevărat scandal“.

Sarkozy a avansat şi ideea desfiinţării pactului Touquet încheiat între cele două ţări, migranţii strânşi în Calais urmând să fie expediaţi peste Canalul Mânecii, în grija autorităţilor britanice.

Pentru a contracara replica adversarului politic, Hollande a propus desfiinţarea taberei şi repartizarea refugiaţilor în mai multe tabere deschise pe teritoriul Franţei, dar le atrage atenţia britanicilor că o astfel de măsură necesită fonduri suplimentare.

„Vom înainta cereri de acest fel către Regatul Unit. Guvernul britanic s-a angajat să susţină anumite măsuri, în special în privinţa minorilor. Aceste angajamente vor trebui respectate, ba chiar suplimentate, pe măsură ce trecem la închiderea taberei“, a precizat Hollande.

Aflaţi în plin proces de tatonare a terenului pentru stabilirea viitoarei relaţii a Marii Britanii cu UE, oficialii de la Londra par constrânşi să ia în seamă cererea formulată de francezi, mai ales că unul dintre punctele promovate în campania pro-Brexit face referire la restrângerea accesului migranţilor în Regatul Unit.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress