Prin Lume AZI

Hollande ar desfiinţa „Jungla Calais“

28 septembrie 2016  17:15| Prin Lume | Externe
Hollande ar desfiinţa „Jungla Calais“

Votul pro-Brexit nu anulează obligaţiile Marii Britanii faţă de partenerii implicaţi în rezolvarea crizei refugiaţilor, a anunţat preşedintele francez François Hollande, după o vizită efectuată la Calais, oraşul care adăposteşte tabăra de migranţi cunoscută sub numele de „Jungla“.

„Regatul Unit nu este eliberat de obligaţiile sale în urma deciziei suverane luate, ba chiar dimpotrivă. Fac apel la autorităţile britanice să îşi respecte acum şi pe viitor angajamentele luate de a susţine Franţa în rezolvarea problemei migranţilor“, a comentat şeful statului francez, citat de Bloomberg.

Poziţia lui Hollande este justificată de transformarea problemei imigranţilor blocaţi în Calais într-o armă politică pe care contracandidatul său, Nicholas Sarkozy, intenţionează să o folosească în campania prezidenţială de anul viitor.

Aproape 10.000 de migranţi sunt adăpostiţi în „Junglă“, majoritatea sperând într-o minimă şansă de a sparge barierele care îi ţin departe de ţărmul Marii Britanii.

„Jungla“ este întreţinută în baza unui acord bilateral semnat între Paris şi Londra, prin care francezii se angajează să ţină departe de insula britanică refugiaţii veniţi din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu.

Ce-i drept, Londra a asigurat o parte din fondurile necesare pentru blocarea accesului migranţilor din tabără către portul Calais şi Eurotunel, un nou proiect de ridicare a unui gard de beton pe o lungime de câţiva kilometri fiind propus spre finanţare în toamna acestui an.

Cu toate acestea, „Jungla“ a ajuns un subiect de dispută politică, fostul preşedinte francez Nicholas Sarkozy afirmând: „Numai ideea unei «jungle» pe teritoriul francez este un adevărat scandal“.

Sarkozy a avansat şi ideea desfiinţării pactului Touquet încheiat între cele două ţări, migranţii strânşi în Calais urmând să fie expediaţi peste Canalul Mânecii, în grija autorităţilor britanice.

Pentru a contracara replica adversarului politic, Hollande a propus desfiinţarea taberei şi repartizarea refugiaţilor în mai multe tabere deschise pe teritoriul Franţei, dar le atrage atenţia britanicilor că o astfel de măsură necesită fonduri suplimentare.

„Vom înainta cereri de acest fel către Regatul Unit. Guvernul britanic s-a angajat să susţină anumite măsuri, în special în privinţa minorilor. Aceste angajamente vor trebui respectate, ba chiar suplimentate, pe măsură ce trecem la închiderea taberei“, a precizat Hollande.

Aflaţi în plin proces de tatonare a terenului pentru stabilirea viitoarei relaţii a Marii Britanii cu UE, oficialii de la Londra par constrânşi să ia în seamă cererea formulată de francezi, mai ales că unul dintre punctele promovate în campania pro-Brexit face referire la restrângerea accesului migranţilor în Regatul Unit.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

12 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TAXA DE PARCARE ESTE DE 1 LEU PE ORĂ. Astăzi au fost puse în funcţiune Depoul şi Terminalul Multimodal Străuleşti, după o investiţie de peste 360 de milioane de lei, informează Mediafax. [ Citeste mai departe ]

12 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

ANCHETĂ PENALĂ. Viaductul rutier Morandi, prăbuşit parţial pe data de 14 august la Genova, în nord-vestul Italiei, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 43 de persoane, va fi demolat începând din 15 decembrie, potrivit DPA. [ Citeste mai departe ]

12 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

PENSIE PREA SPECIALĂ. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, astăzi, Curţii Constituţionale, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului. Legea a fost transmisă de Parlament spre promulgare pe 24 octombrie. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI În cultură

„ROMÂNIA CENTENAR”. Cea de-a 25-a ediţie a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de Învăţătură, va avea loc între 14 şi 18 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo. Tema centrală a ediţiei este „România Centenar”, şi va fi ilustrată prin intermediul unui stand reprezentativ, care va găzdui o colecţie de circa 600 de volume dedicate acestui moment istoric şi circa 50 de evenimente (lansări şi prezentări de carte, dezbateri, proiecţii de film, lecturi publice). Deschiderea oficială a ediţiei va avea loc miercuri, 14 noiembrie, la ora 12.00. [ Citeste mai departe ]

12 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

DEPOZIT DE MATERIALE TEXTILE. Pompierii prahoveni intervin, astăzi, pentru stingerea unui alt incendiu cu degajări mari de fum care a izbucnit de această dată la un depozit de materiale textile aflat în zona de nord a Ploieştiului. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

BNR a adus 5,31 miliarde de lei pe piaţa interbancară

BNR a adus 5,31 miliarde de lei pe piaţa interbancară

Banca Naţională a României a adus, luni, în piaţa bancară, 5,315 miliarde de lei, printr-o... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Fecioara şi căpcăunul - Michel Tournier

Cum a putut Ioana d'Arc, o fiinţă atât de lucidă şi sensibilă, să îl accepte ca tovarăş pe Gilles de Rais, care trebuie să fi fost un copil vicios, un adolescent pervers, un tânăr plin de cruzime, a cărui monstruozitate continuă să revolte şi să fascineze?

[ Vezi toate ]

Magazin

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

Un muzeu controversat, dedicat celebrului traficant de droguri columbian Pablo Escobar, s-a... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress