Prin Lume AZI

Hollande ar desfiinţa „Jungla Calais“

28 septembrie 2016  17:15| Prin Lume | Externe
Hollande ar desfiinţa „Jungla Calais“

Votul pro-Brexit nu anulează obligaţiile Marii Britanii faţă de partenerii implicaţi în rezolvarea crizei refugiaţilor, a anunţat preşedintele francez François Hollande, după o vizită efectuată la Calais, oraşul care adăposteşte tabăra de migranţi cunoscută sub numele de „Jungla“.

„Regatul Unit nu este eliberat de obligaţiile sale în urma deciziei suverane luate, ba chiar dimpotrivă. Fac apel la autorităţile britanice să îşi respecte acum şi pe viitor angajamentele luate de a susţine Franţa în rezolvarea problemei migranţilor“, a comentat şeful statului francez, citat de Bloomberg.

Poziţia lui Hollande este justificată de transformarea problemei imigranţilor blocaţi în Calais într-o armă politică pe care contracandidatul său, Nicholas Sarkozy, intenţionează să o folosească în campania prezidenţială de anul viitor.

Aproape 10.000 de migranţi sunt adăpostiţi în „Junglă“, majoritatea sperând într-o minimă şansă de a sparge barierele care îi ţin departe de ţărmul Marii Britanii.

„Jungla“ este întreţinută în baza unui acord bilateral semnat între Paris şi Londra, prin care francezii se angajează să ţină departe de insula britanică refugiaţii veniţi din Africa de Nord sau Orientul Mijlociu.

Ce-i drept, Londra a asigurat o parte din fondurile necesare pentru blocarea accesului migranţilor din tabără către portul Calais şi Eurotunel, un nou proiect de ridicare a unui gard de beton pe o lungime de câţiva kilometri fiind propus spre finanţare în toamna acestui an.

Cu toate acestea, „Jungla“ a ajuns un subiect de dispută politică, fostul preşedinte francez Nicholas Sarkozy afirmând: „Numai ideea unei «jungle» pe teritoriul francez este un adevărat scandal“.

Sarkozy a avansat şi ideea desfiinţării pactului Touquet încheiat între cele două ţări, migranţii strânşi în Calais urmând să fie expediaţi peste Canalul Mânecii, în grija autorităţilor britanice.

Pentru a contracara replica adversarului politic, Hollande a propus desfiinţarea taberei şi repartizarea refugiaţilor în mai multe tabere deschise pe teritoriul Franţei, dar le atrage atenţia britanicilor că o astfel de măsură necesită fonduri suplimentare.

„Vom înainta cereri de acest fel către Regatul Unit. Guvernul britanic s-a angajat să susţină anumite măsuri, în special în privinţa minorilor. Aceste angajamente vor trebui respectate, ba chiar suplimentate, pe măsură ce trecem la închiderea taberei“, a precizat Hollande.

Aflaţi în plin proces de tatonare a terenului pentru stabilirea viitoarei relaţii a Marii Britanii cu UE, oficialii de la Londra par constrânşi să ia în seamă cererea formulată de francezi, mai ales că unul dintre punctele promovate în campania pro-Brexit face referire la restrângerea accesului migranţilor în Regatul Unit.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

CONCERT ŞI SPECTACOL MULTIMEDIA. Fântânile din Piaţa Unirii se redeschid joi, cu un spectacol multimedia şi un concert al Orchestrei Simfonice Bucureşti, anunţă Primăria Generală. Accesul este gratuit. În perimetrul Pieţei Unirii şi a Parcului Unirii vor fi restricţii de circulaţie în intervalul orar 18.00 – 23.00. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Prin Lume

TABĂRĂ SUPRAPOPULATĂ. 2.000 de solicitanţi de azil vor fi transferaţi de pe insula Lesbos în partea continentală a Greciei până la sfârşitul lunii septembrie, a anunţat, astăzi, guvernul elen, citat de Reuters. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Stat de drept

„A FOST AGRESAT ŞI S-A APĂRAT CUM A PUTUT”. Daniel Gabriel Husein, poreclit „Dasaev”, principalul suspect în cazul atacului asupra celor doi baschetbalişti americani de la ACS Cuza Sport, la o terasă din centrul Brăilei, a primit, astăzi, mandat de arestare pentru 29 de zile. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI În cultură

DOI VIOLONIŞTI ITALIENI PE LOCURILE II ŞI III. Preşedintele juriului secţiunii Vioară a Concursului Internaţional „George Enescu”, Pierre Amoyal, a premiat doar locurile doi şi trei, premiul I neacordându-se la această ediţie. [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2018

AZI Prin ţară

STARE GRAVĂ. Un copil se află în stare gravă după ce a căzut, astăzi, de la etajul al doilea al unei şcoli din municipiul Constanţa. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Avram Iancu, înot de la Sulina la Istanbul

Avram Iancu, înot de la Sulina la Istanbul

Avram Iancu, bărbatul care a traversat înot Canalul Mânecii acum doi ani, şi-a propus un nou... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

UniCredit nu fuzionează cu Société Générale

UniCredit nu fuzionează cu Société Générale

Jean-Pierre Mustier, directorul general al băncii italiene UniCredit, a dezminţit speculaţiile... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Cioplitorul în piatră - Camilla Lackberg

Comunitatea din Fjällbacka se confruntă cu o tragedie: o fetiţă a fost găsită înecată în mare, prinsă în năvodul unui pescar. Deşi la început pare un accident, medicii legişti descoperă că plămânii fetiţei nu conţin apa sărată.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou de lux pentru preşedintele Turciei

Cadou de lux pentru preşedintele Turciei

Emirul Qatarului, şeicul Sheikh Tamim bin Hamad Al-Thani, i-a oferit în dar preşedintelui... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress