Prin Lume AZI

Italia cere soluţii europene pentru migranţii de pe Diciotti

22 august 2018  16:15| Prin Lume | Externe
Italia cere soluţii europene pentru migranţii de pe Diciotti

Roma speră că va putea fi găsită o soluţie pentru cei 177 de migranţi blocaţi de o săptămână la bordul navei Diciotti a pazei de coastă italiene, în timp ce personalităţi din Italia denunţă „o luare de ostatici”, informează agenţia de presă AFP.

Ministrul italian al Transporturilor, de care ţine paza de coastă italiană, şi-a exprimat speranţa într-o soluţie rapidă pentru aceşti migranţi, salvaţi din mare săptămâna trecută, de nava italiană Diciotti. „Cred că o soluţie va fi găsită azi-mâine”, a declarat marţi seara Daniol Toninelli la postul Euronews.

Italia refuză să-i primească pe cei 177 de migranţi şi a îndemnat ţările europene să-i primească, în conformitate cu politica sa ce vizează să aducă la zero numărul sosirilor de migranţi pe coastele sale.

„Aşteptăm ca Europa, cea a europeniştilor, cum este Macron, Merkel sau alţi lideri, să facă o mişcare. Au existat discuţii, însă niciun rezultat concret cu alte ţări europene şi prin urmare nu avem încredere în ele”, a mai spus Toninelli la Euronews.

Matteo Salvini a ameninţat în nenumărate rânduri că îi va trimite în Libia pe migranţii salvaţi de Diciotti dacă nu va fi găsită nicio soluţie împreună cu UE.

Până la deblocarea situaţiei, nava Diciotti a rămas în largul insulei italiene Lampedusa. Primarul acesteia, Toto Martello, i-a cerut preşedintelui Sergio Mattarella să intervină şi să permită andocarea vasului în Italia.

Printre cei 177 de migranţi se află 34 de copii şi şase femei, potrivit unor documente interne ale pazei de coastă, postate sâmbătă pe Twitter de jurnalista Alessandra Ziniti de la cotidianul La Repubblica.

Noaptea de marţi spre miercuri a fost dificilă pentru aceştia, din cauza ploii şi vremii proaste din Catania, au relatat jurnalişti de la faţa locului.

„Aceşti migranţi au nevoie urgentă să primească ajutor şi au dreptul la azil”, a susţinut marţi purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Carlotta Sami, pe contul său de Twitter, amintind că dreptul de azil este „un drept fundamental, nu o crimă”.

„Guvernul reţine ostatici 177 de fiinţe umane”, a declarat marţi seara scriitorul şi jurnalistul antimafia Roberto Saviano. Ţintă frecventă a criticilor din partea ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, autorul cunoscutului roman Gomorra consideră că blocarea acestor migranţi în portul din Catania, în Sicilia, este „un caz grav de sechestrare de persoane”.

Comisia Europeană a transmis că discuţiile sunt încă în desfăşurare pentru rezolvarea blocajului privind migranţii de la bordul navei Diciotti, sugerând că niciun stat membru al UE nu s-a oferit să preia dintre persoanele aflate pe vas, potrivit DPA.

Tot astăzi, Bruxellesul a anunţat că a oferit Italiei 9 milioane de euro pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale în centrele de primire pentru mai mult de 42.000 de solicitanţi de azil. Astfel, ajutorul de urgenţă pentru migraţie acordat Italiei a ajuns la peste 200 de milioane de euro.

În timp ce disputa legată de soarta celor 177 de migranţi de pe Diciotti  continuă, forţele armate malteze au anunţat astăzi că au recuperat două corpuri şi 100 de supravieţuitori de pe o ambarcaţiune cu migranţi aflată în dificultate, relatează DPA.

O barcă aflată la 68 de mile marine (126 kilometri) sud de Malta „lua apă şi era în pericol iminent de scufundare. 100 de persoane erau bord. Ambarcaţiunea transporta de asemenea 2 corpuri neînsufleţite. Persoanele aflate la bord au fost salvate”, au declarat forţele armate malteze.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

19 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRIORITATE AU PROIECTELE CU FONDURI EUROPENE. Suma de 3,8 milioane de lei a fost prevăzută în bugetul municipalităţii ieşene pentru vizita Papei Francisc, a anunţat joi primarul Mihai Chirica. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin Lume

VECINII TREBUIE SĂ STEA DE VORBĂ. Preşedinta estoniană Kersti Kaljulaid s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Moscova, cu ocazia uneia dintre rarele vizite ale unui conducător din ţările baltice în Rusia, ţară care întreţine cu Estonia, la fel ca şi cu vecinele sale - Letonia şi Lituania - relaţii dificile. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Stat de drept

POPULAŢIA A FOST INDUSĂ ÎN EROARE. Procurorii militari care au întocmit rechizitoriul în dosarul „Revoluţiei” susţin că, din 22 decembrie 1989, la nivelul întregii ţări, a fost declanşată o amplă şi complexă acţiune de inducere în eroare - dezinformare şi diversiune - care a dus la instaurarea unei psihoze a terorismului, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI În cultură

DORITORII POT ADMIRA LUCRĂRILE PÂNĂ PE 17 MAI. Expoziţia „România/Franţa - Itinerarii culturale”, care cuprinde o serie de manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze, a fost vernisată, azi, la Biblioteca Academiei Române. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin ţară

A FOST SUPLIMENTAT NUMĂRUL DE ARTERE. Traficul la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II s-a triplat, în ultimele 24 de ore, în urma numărului mare de muncitori români stabiliţi în alte ţări care revin în România pentru a petrece sărbătorile. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Ediţia a patra a cursei de alergare Bucharest International 10K, creată la iniţiativa campioanei... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România se va împrumuta în 2019 pentru anii care urmează

România se va împrumuta în 2019 pentru anii care urmează

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, din a doua parte a acestui an,... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Împotriva uitării

Împotriva uitării

O expoziţie ce cuprinde 78 de portrete de mari dimensiuni ale unor supravieţuitori ai... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Trend descendent al activităţii gripale

Trend descendent al activităţii gripale

Gripa nu mai are caracter epidemic, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress