Prin Lume AZI

Italia cere soluţii europene pentru migranţii de pe Diciotti

22 august 2018  16:15| Prin Lume | Externe
Italia cere soluţii europene pentru migranţii de pe Diciotti

Roma speră că va putea fi găsită o soluţie pentru cei 177 de migranţi blocaţi de o săptămână la bordul navei Diciotti a pazei de coastă italiene, în timp ce personalităţi din Italia denunţă „o luare de ostatici”, informează agenţia de presă AFP.

Ministrul italian al Transporturilor, de care ţine paza de coastă italiană, şi-a exprimat speranţa într-o soluţie rapidă pentru aceşti migranţi, salvaţi din mare săptămâna trecută, de nava italiană Diciotti. „Cred că o soluţie va fi găsită azi-mâine”, a declarat marţi seara Daniol Toninelli la postul Euronews.

Italia refuză să-i primească pe cei 177 de migranţi şi a îndemnat ţările europene să-i primească, în conformitate cu politica sa ce vizează să aducă la zero numărul sosirilor de migranţi pe coastele sale.

„Aşteptăm ca Europa, cea a europeniştilor, cum este Macron, Merkel sau alţi lideri, să facă o mişcare. Au existat discuţii, însă niciun rezultat concret cu alte ţări europene şi prin urmare nu avem încredere în ele”, a mai spus Toninelli la Euronews.

Matteo Salvini a ameninţat în nenumărate rânduri că îi va trimite în Libia pe migranţii salvaţi de Diciotti dacă nu va fi găsită nicio soluţie împreună cu UE.

Până la deblocarea situaţiei, nava Diciotti a rămas în largul insulei italiene Lampedusa. Primarul acesteia, Toto Martello, i-a cerut preşedintelui Sergio Mattarella să intervină şi să permită andocarea vasului în Italia.

Printre cei 177 de migranţi se află 34 de copii şi şase femei, potrivit unor documente interne ale pazei de coastă, postate sâmbătă pe Twitter de jurnalista Alessandra Ziniti de la cotidianul La Repubblica.

Noaptea de marţi spre miercuri a fost dificilă pentru aceştia, din cauza ploii şi vremii proaste din Catania, au relatat jurnalişti de la faţa locului.

„Aceşti migranţi au nevoie urgentă să primească ajutor şi au dreptul la azil”, a susţinut marţi purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Carlotta Sami, pe contul său de Twitter, amintind că dreptul de azil este „un drept fundamental, nu o crimă”.

„Guvernul reţine ostatici 177 de fiinţe umane”, a declarat marţi seara scriitorul şi jurnalistul antimafia Roberto Saviano. Ţintă frecventă a criticilor din partea ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, autorul cunoscutului roman Gomorra consideră că blocarea acestor migranţi în portul din Catania, în Sicilia, este „un caz grav de sechestrare de persoane”.

Comisia Europeană a transmis că discuţiile sunt încă în desfăşurare pentru rezolvarea blocajului privind migranţii de la bordul navei Diciotti, sugerând că niciun stat membru al UE nu s-a oferit să preia dintre persoanele aflate pe vas, potrivit DPA.

Tot astăzi, Bruxellesul a anunţat că a oferit Italiei 9 milioane de euro pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale în centrele de primire pentru mai mult de 42.000 de solicitanţi de azil. Astfel, ajutorul de urgenţă pentru migraţie acordat Italiei a ajuns la peste 200 de milioane de euro.

În timp ce disputa legată de soarta celor 177 de migranţi de pe Diciotti  continuă, forţele armate malteze au anunţat astăzi că au recuperat două corpuri şi 100 de supravieţuitori de pe o ambarcaţiune cu migranţi aflată în dificultate, relatează DPA.

O barcă aflată la 68 de mile marine (126 kilometri) sud de Malta „lua apă şi era în pericol iminent de scufundare. 100 de persoane erau bord. Ambarcaţiunea transporta de asemenea 2 corpuri neînsufleţite. Persoanele aflate la bord au fost salvate”, au declarat forţele armate malteze.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

#DISCOVEREU. 551 de tineri cu vârsta de 18 ani din România au fost selectaţi pentru a primi permise de călătorie #DiscoverEU. Participanţii vor avea posibilitatea de a călători între 15 aprilie şi 31 octombrie 2019, pe o perioadă de până la 30 de zile. Peste 14.500 de tineri din toată Europa au fost selectaţi, din cei 80.000 înscrişi. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

SATISFACŢIA LUI SALVINI. Italia a înregistrat de la începutul anului un număr mai mare de migranţi expulzaţi decât al celor sosiţi pe ţărmurile sale, a declarat vicepremierul şi ministrul de Interne, Matteo Salvini, transmite AFP. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

DOSARUL PRIVIND VÂNZAREA DREPTURILOR DE TELEVIZARE A MECIURILOR DE FOTBAL. Dumitru Dragomir, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, şi omul de afaceri Ioan Bendei, administratorul firmei RCS/RDS, au fost condamnaţi, astăzi, de Tribunalul Bucureşti la câte 4 ani de închisoare cu executare în dosarul privind vânzarea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal. Decizia nu este definitivă. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI În cultură

LUCRARE DE ARTĂ MURALĂ CE ÎNFĂŢIŞEAZĂ STILIZAT DRUMUL DUNĂRII DE LA IZVOARE LA VĂRSARE. De Ziua Culturii Naţionale, ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a recitat în limbile germană şi română, poezia „Revedere” a lui Mihai Eminescu şi a inaugurat, în curtea reprezentanţei diplomatice, o lucrare de artă murală înfăţişând stilizat drumul Dunării - de la izvoare, din Munţii Pădurea Neagră, şi până în Delta Dunării. [ Citeste mai departe ]

15 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

ASISTAT SOCIAL A SUNAT LA 112 SĂ VINĂ POMPIERII SĂ-I DEA ZĂPADA DIN FAŢA CASEI. Un bărbat din comuna vasluiană Rediu a sunat, zilele trecute, la serviciul de urgenţe 112 şi au cerut să vină cineva să le dea zăpada din faţa casei, pentru că nu pot ajunge la magazinul din sat, potrivit vremeanoua.ro. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Campanie de promovare a vaccinării cu ROR

Ministerul Sănătăţii şi UNICEF au lansat, astăzi, campania de promovare a vaccinării cu ROR... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Mark Davis, director regional BERD pentru România şi Bulgaria

Mark Davis, director regional BERD pentru România şi Bulgaria

Mark Davis a fost numit în funcţia de director regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Refugiul de la Stillhouse Lake - Rachel Caine

Gina Royal este aparent definiţia banalităţii: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită şi doi copii adorabili. Dar când un accident de maşină dezvăluie viaţă secretă de criminal în serie a soţului ei, este nevoită să se reinventeze că Gwen Proctor, mamă luptătoare care ar face orice pentru a-şi apăra copiii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress