Prin Lume AZI

Italia cere soluţii europene pentru migranţii de pe Diciotti

22 august 2018  16:15| Prin Lume | Externe
Italia cere soluţii europene pentru migranţii de pe Diciotti

Roma speră că va putea fi găsită o soluţie pentru cei 177 de migranţi blocaţi de o săptămână la bordul navei Diciotti a pazei de coastă italiene, în timp ce personalităţi din Italia denunţă „o luare de ostatici”, informează agenţia de presă AFP.

Ministrul italian al Transporturilor, de care ţine paza de coastă italiană, şi-a exprimat speranţa într-o soluţie rapidă pentru aceşti migranţi, salvaţi din mare săptămâna trecută, de nava italiană Diciotti. „Cred că o soluţie va fi găsită azi-mâine”, a declarat marţi seara Daniol Toninelli la postul Euronews.

Italia refuză să-i primească pe cei 177 de migranţi şi a îndemnat ţările europene să-i primească, în conformitate cu politica sa ce vizează să aducă la zero numărul sosirilor de migranţi pe coastele sale.

„Aşteptăm ca Europa, cea a europeniştilor, cum este Macron, Merkel sau alţi lideri, să facă o mişcare. Au existat discuţii, însă niciun rezultat concret cu alte ţări europene şi prin urmare nu avem încredere în ele”, a mai spus Toninelli la Euronews.

Matteo Salvini a ameninţat în nenumărate rânduri că îi va trimite în Libia pe migranţii salvaţi de Diciotti dacă nu va fi găsită nicio soluţie împreună cu UE.

Până la deblocarea situaţiei, nava Diciotti a rămas în largul insulei italiene Lampedusa. Primarul acesteia, Toto Martello, i-a cerut preşedintelui Sergio Mattarella să intervină şi să permită andocarea vasului în Italia.

Printre cei 177 de migranţi se află 34 de copii şi şase femei, potrivit unor documente interne ale pazei de coastă, postate sâmbătă pe Twitter de jurnalista Alessandra Ziniti de la cotidianul La Repubblica.

Noaptea de marţi spre miercuri a fost dificilă pentru aceştia, din cauza ploii şi vremii proaste din Catania, au relatat jurnalişti de la faţa locului.

„Aceşti migranţi au nevoie urgentă să primească ajutor şi au dreptul la azil”, a susţinut marţi purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), Carlotta Sami, pe contul său de Twitter, amintind că dreptul de azil este „un drept fundamental, nu o crimă”.

„Guvernul reţine ostatici 177 de fiinţe umane”, a declarat marţi seara scriitorul şi jurnalistul antimafia Roberto Saviano. Ţintă frecventă a criticilor din partea ministrului italian de Interne, Matteo Salvini, autorul cunoscutului roman Gomorra consideră că blocarea acestor migranţi în portul din Catania, în Sicilia, este „un caz grav de sechestrare de persoane”.

Comisia Europeană a transmis că discuţiile sunt încă în desfăşurare pentru rezolvarea blocajului privind migranţii de la bordul navei Diciotti, sugerând că niciun stat membru al UE nu s-a oferit să preia dintre persoanele aflate pe vas, potrivit DPA.

Tot astăzi, Bruxellesul a anunţat că a oferit Italiei 9 milioane de euro pentru îmbunătăţirea asistenţei medicale în centrele de primire pentru mai mult de 42.000 de solicitanţi de azil. Astfel, ajutorul de urgenţă pentru migraţie acordat Italiei a ajuns la peste 200 de milioane de euro.

În timp ce disputa legată de soarta celor 177 de migranţi de pe Diciotti  continuă, forţele armate malteze au anunţat astăzi că au recuperat două corpuri şi 100 de supravieţuitori de pe o ambarcaţiune cu migranţi aflată în dificultate, relatează DPA.

O barcă aflată la 68 de mile marine (126 kilometri) sud de Malta „lua apă şi era în pericol iminent de scufundare. 100 de persoane erau bord. Ambarcaţiunea transporta de asemenea 2 corpuri neînsufleţite. Persoanele aflate la bord au fost salvate”, au declarat forţele armate malteze.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

13 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

„DONEAZĂ SÂNGE! FII EROU!” ÎNTRE 19-23 NOIEMBRIE. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, prin Societatea Studenţilor în Medicină, redeschide, pe 19 noiembrie, porţile campaniei, bianuale, „Donează sânge! Fii Erou!”. Campania se va desfăşura în perioada 19 - 23 noiembrie în Holul de Onoare al Facultăţii de Medicină şi la Centrul de Transfuzie Sanguină. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

AU CEDAT CABLURILE. Fregata KNM Helge Ingstad a Marinei norvegiene, care a intrat, săptămâna trecută, în coliziune cu petrolierul maltez Sola TS în largul coastei de vest a ţării s-a scufundat astăzi aproape complet, arată fotografii luate de Administraţia Coastei Norvegiei, informează Reuters. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

„DOSAR POLITIC”. Avocaţii din dosarul Belina au cerut instanţei de la Tribunalul Bucureşti trimiterea unor adrese către DNA şi SRI pentru a afla dacă probele din cauză au fost obţinute în baza protocoalelor cu SRI, ei fiind de părere că dosarul e unul politic, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI În cultură

La „Davila”, în Piteşti. Vreo douăsprezece spectacole pentru cei mari. Cam tot atâtea pentru copii, fie la sediu, fie-n alte localităţi binevenit. Întreg efortul ăsta, sub siglă cunoscută pe plai argeşean: Festivalul Internaţional de Teatru de Studio şi de Forme Noi. Anul acesta, la a douăzeci şi doua ediţie. Mai substanţială numeric şi c-un plus valoric, incontestabil. [ Citeste mai departe ]

13 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ARS DE VIU PE UN VAGON DE MARFĂ. Un tânăr a murit carbonizat, astăzi, după ce s-a urcat pe vagonul unui tren de marfă pentru a-şi face un selfie şi a fost electrocutat. Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Activele Băncii centrale a Japoniei sunt mai mari decât PIB al ţării

Banca Japoniei a devenit prima bancă centrală dintr-o ţară membră a grupului statelor puternic... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Kirâze - Solmaz Kamuran

„Kirâze” este saga unei familii sefarde, nevoită să părăsească pămantul strămoşesc de pe malurile râului Tajo, din Spania şi să caute libertatea în celălat capăt al Europei, la Istanbul.


[ Vezi toate ]

Magazin

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

Un muzeu controversat, dedicat celebrului traficant de droguri columbian Pablo Escobar, s-a... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress