Prin Lume AZI

Prea multe concesii pentru un post de cancelar

08 februarie 2018  15:45| Prin Lume | Externe
Prea multe concesii pentru un post de cancelar

Acordul de guvernare cu social-democraţii stârneşte nemulţumiri în rândul conservatorilor germani, care acuza prea multe concesii pentru un al patrulea mandat al cancelarului Angela Merkel, scrie AFP.

Preşedintele consiliului economic al CDU, Wolfgang Steiger, vorbeşte, în ziarul regional Neue Osnabrucker Zeitung, despre „un rezultat lamentabil al negocierilor”. Şeful guvernului din Schleswig Holstein (nord), Daniel Gunther este mai diplomat şi evocă „un rezultat care nu poate satisface Uniunea”. „Compoziţia guvernului este o eroare politică”, a acuzat, astăzi, şi deputatul CDU Christian von Stetten, la televiziunea ARD.

„Având în vedere reacţiile din rândul conservatorilor, este foarte bine că CDU nu a condiţionat formarea guvernului de un vot al membrilor de partid”, ironizează Suddeutsche Zeitung.   

   „Merkel a oferit guvernul SPD”, rezumă cotidianul Bild. Cel mai important lucru pentru cea care a petrecut deja 12 ani la putere: să rămână cancelar, cu orice preţ, acuza cel mai citit ziar din Germania.

  SPD a obţinut şase ministere, printre care Finanţele şi Afacerile Externe precum şi mai multe concesii, în materie de sănătate şi muncă.

Conservatorii bavarezi (CSU), care doreau o limită anuală pentru primirea de refugiaţi, au primit-o, pe lângă trei minstere. Şeful lor Horst Seehofer va conduce un „super-minister” al Internelor şi Patriei, înlocuind un apropiat al cancelarului, Thomas de Maiziere, care părăseşte guvernul.

CDU va trebui să se mulţumească cu Economia şi Apărarea în rândul portofoliilor importante.

Pierderea ministerului Finanţelor stârneşte cele mai multe nemulţumiri. Precedentul ministru, apostolul austerităţii şi foarte respectatul Wolfgang Schauble, este în prezent preşedintele camerei deputaţilor, şi a ştiut să apere interesele germane în Europa, cred conservatorii.

   În prezent, pericolul este să vedem „politică europeană a SPD instalată la ministerul Finanţelor”, avertizează Steiger, referindu-se la riscurile de derapaj financiar şi mai multe investiţii în Europa, într-o ţara atât de mândră de excedentul sau bugetar.

 „CDU a cedat aproape peste tot în repartiţia ministerelor”, rezumă politologul Uwe Jun, citat în Bild.

„Ce rămâne din CDU? Merkel”, ironizează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

   Ieri, CDU şi SPD au anunţat un acord de coaliţie care ar oferi în sfârşit un guvern la peste patru luni după alegerile marcate de un pas înapoi al partidelor tradiţionale şi de un avans istoric al extremei drepte.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress