Prin Lume AZI

Recesiune prelungită

17 mai 2013  00:00| Prin Lume | Externe
Recesiune prelungită

Economia din zona euro s-a contractat în primele trei luni ale anului pentru al şaselea trimestru consecutiv, marcând cea mai lungă recesiune din 1995.

Scăderea economică înregistrată de majoritatea ţărilor din regiune, de la Franţa până la Finlanda, s-a tradus printr-o contracţie de 0,2% pentru primele trei luni ale anului faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor anunţate de biroul european de statistică, Eurostat.

Economiştii chestionaţi de agenţie estimau o contracţie de 0,1%.

Comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, produsul intern brut a scăzut cu 1% în regiune.

Rezultatele economice atestă impactul devastator al crizei datoriilor suverane şi al celei bancare, în contextul cărora numărul şomerilor a urcat la nivelul record de 19 milioane.

Recesiunea a depăşit acum cele cinci trimestre consecutive de scădere ce au urmat crizei financiare globale, iar probabilitatea unei redresări rapide este tot mai redusă.

Promisiunea Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiunile guvernelor aflate în dificultate a salvat zona euro de la dezintegrare, dar criza care a început în Grecia în 2009 s-a extins în întreaga regiune, afectând grav naţiuni bogate precum Franţa.

De asemenea, în Uniunea Europeană, economia s-a contractat cu 0,1% în primul trimestru al anului comparativ cu trimestrul anterior şi cu 0,7% faţă de primul trimestru din 2012.

În Spania şi Italia, economia a scăzut cu câte 0,5%. Germania a avut o creştere sub aşteptări, de 0,1%. Produsul intern brut al Franţei a scăzut cu 0,2%, intrând în recesiune, după ce în ultimul trimestru al anului trecut economia s-a contractat tot cu 0,2%.

Economia franceză este afectată de rata record a şomajului, de deteriorarea mediului de afaceri şi a încrederii consumatorilor. În Germania, rezultatul modest a fost atribuit vremii nefavorabile, care a afectat sectorul construcţiilor si, indirect, alte domenii.

Ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, declara, săptămâna trecută, la Bruxelles, că poporul francez „refuză“ recesiunea, în timp ce Germania şi-a avertizat vecinii să nu renunţe la reforme şi politicile de austeritate, pentru a menţine deficitele bugetare în limitele stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Şomajul se află în Franţa la nivelul record de 10,6%, în timp ce Germania are cea mai mica rată a şomajului din ultimii 30 de ani.

Veştile bune sunt puţine. Portugalia a reuşit să încetinească ritmul de contracţie la 0,3% de la 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut. De asemenea, în Marea Britanie s-a consemnat o creştere de 0,3%. Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, declara, recent, că inflaţia se reduce mai rapid, iar creşterea va fi puţin mai puternică. „Este pentru prima oară când am putut să spun acest lucru de la începutul crizei financiare“, a afirmat guvernatorul, citat de CNN.

În prezent, majoritatea liderilor europeni încearcă să renunţe la politica de reduceri bugetare, răspunsul dominant la criza datoriilor, în timp ce BCE a redus costurile de împrumut la nivelul mimim record de 0,5% în această lună.

Ar putea fi însă prea puţin pentru a rupe cercul vicios în care guvernele reduc investiţiile, companiile fac concedieri, europenii cumpără mai puţin, iar tinerii au slabe speranţe că îşi vor găsi un loc de muncă.

Franţa nu doreşte să adopte mai multe măsuri de austeritate decât este necesar pentru a nu sufoca economia, a declarat, marţea trecută, ministrul economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici, reafirmând în acelaşi timp un angajament bugetar serios al Parisului. Comisia Europeană a anunţat, vineri, că are în vedere acordarea a doi ani suplimentari Franţei, până în 2015, pentru a-i permite să îşi readucă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. De asemenea, executivul de la Bruxelles a solicitat Franţei să facă reforme structurale „îndrăzneţe“ pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

21 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TRAFIC RESTRICŢIONAT. Traficul rutier este restricţionat în aceste zile în centrul Capitalei pentru desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin Lume

PESTE 60 DE OAMENI SUNT ÎNCĂ DAŢI DISPĂRUŢI. Cel puţin 29 de oameni au murit şi alţi cel puţin 60 sunt încă daţi dispăruţi în urma unei alunecări de teren masive care a avut loc ieri în satul Tinaan, din provincia Cebu în centrul Filipine, au anunţat, astăzi, oficiali locali, citaţi de DPA. Nouă persoane au fost salvate în urma alunecării de teren. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. Procurorii de la Parchetul General au anunţat, oficial, învinuirea şefilor Jandarmeriei Române şi a secretarului de stat Mihai Chirică, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august. Procurorii spun că ordinul de intervenţie nu a fost legal, precizând că cel care a coordonat intervenţia a intervenit pentru falsificarea orei la care s-a semnat actul. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI În cultură

PERETE PENTRU IMPRESII. Strada Sforii din Braşov a fost redeschisă, astăzi, cu o nouă înfăţişare după o lună şi jumătate de reamenajări. Ca noutate absolută, pe unul dintre pereţi vizitatorii îşi pot scrie impresiile. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin ţară

PATRU PERSOANE RĂNITE. Un microbuz în care se aflau 8 persoane s-a răsturnat, vineri dimineaţă, pe DN6, în zona localităţii Bujoreni din judeţul Teleorman. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Şase poveşti cu draci - Igor Bergler

Nemulţumiţi de mediocritatea creatorului lor, şase draci evadează din tot atâtea tablouri.

[ Vezi toate ]

Magazin

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress