Prin Lume AZI

Recesiune prelungită

17 mai 2013  00:00| Prin Lume | Externe
Recesiune prelungită

Economia din zona euro s-a contractat în primele trei luni ale anului pentru al şaselea trimestru consecutiv, marcând cea mai lungă recesiune din 1995.

Scăderea economică înregistrată de majoritatea ţărilor din regiune, de la Franţa până la Finlanda, s-a tradus printr-o contracţie de 0,2% pentru primele trei luni ale anului faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor anunţate de biroul european de statistică, Eurostat.

Economiştii chestionaţi de agenţie estimau o contracţie de 0,1%.

Comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, produsul intern brut a scăzut cu 1% în regiune.

Rezultatele economice atestă impactul devastator al crizei datoriilor suverane şi al celei bancare, în contextul cărora numărul şomerilor a urcat la nivelul record de 19 milioane.

Recesiunea a depăşit acum cele cinci trimestre consecutive de scădere ce au urmat crizei financiare globale, iar probabilitatea unei redresări rapide este tot mai redusă.

Promisiunea Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiunile guvernelor aflate în dificultate a salvat zona euro de la dezintegrare, dar criza care a început în Grecia în 2009 s-a extins în întreaga regiune, afectând grav naţiuni bogate precum Franţa.

De asemenea, în Uniunea Europeană, economia s-a contractat cu 0,1% în primul trimestru al anului comparativ cu trimestrul anterior şi cu 0,7% faţă de primul trimestru din 2012.

În Spania şi Italia, economia a scăzut cu câte 0,5%. Germania a avut o creştere sub aşteptări, de 0,1%. Produsul intern brut al Franţei a scăzut cu 0,2%, intrând în recesiune, după ce în ultimul trimestru al anului trecut economia s-a contractat tot cu 0,2%.

Economia franceză este afectată de rata record a şomajului, de deteriorarea mediului de afaceri şi a încrederii consumatorilor. În Germania, rezultatul modest a fost atribuit vremii nefavorabile, care a afectat sectorul construcţiilor si, indirect, alte domenii.

Ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, declara, săptămâna trecută, la Bruxelles, că poporul francez „refuză“ recesiunea, în timp ce Germania şi-a avertizat vecinii să nu renunţe la reforme şi politicile de austeritate, pentru a menţine deficitele bugetare în limitele stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Şomajul se află în Franţa la nivelul record de 10,6%, în timp ce Germania are cea mai mica rată a şomajului din ultimii 30 de ani.

Veştile bune sunt puţine. Portugalia a reuşit să încetinească ritmul de contracţie la 0,3% de la 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut. De asemenea, în Marea Britanie s-a consemnat o creştere de 0,3%. Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, declara, recent, că inflaţia se reduce mai rapid, iar creşterea va fi puţin mai puternică. „Este pentru prima oară când am putut să spun acest lucru de la începutul crizei financiare“, a afirmat guvernatorul, citat de CNN.

În prezent, majoritatea liderilor europeni încearcă să renunţe la politica de reduceri bugetare, răspunsul dominant la criza datoriilor, în timp ce BCE a redus costurile de împrumut la nivelul mimim record de 0,5% în această lună.

Ar putea fi însă prea puţin pentru a rupe cercul vicios în care guvernele reduc investiţiile, companiile fac concedieri, europenii cumpără mai puţin, iar tinerii au slabe speranţe că îşi vor găsi un loc de muncă.

Franţa nu doreşte să adopte mai multe măsuri de austeritate decât este necesar pentru a nu sufoca economia, a declarat, marţea trecută, ministrul economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici, reafirmând în acelaşi timp un angajament bugetar serios al Parisului. Comisia Europeană a anunţat, vineri, că are în vedere acordarea a doi ani suplimentari Franţei, până în 2015, pentru a-i permite să îşi readucă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. De asemenea, executivul de la Bruxelles a solicitat Franţei să facă reforme structurale „îndrăzneţe“ pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

15 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TURCIA, INVITAT SPECIAL. Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Culturilor Asiatice - Asia Fest, ce are loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3) are ca invitat special Turcia şi aduce publicului bucureştean 3 zile de spectacole cu muzică şi dansuri specifice, bucătărie tradiţională asiatică, ateliere, expoziţii şi multe surprize. Intrarea este 10 lei, iar copiii sub 5 ani au acces gratuit. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

MOARTEA JURNALISTULUI JAMAL KHASHOGGI. Turcia consideră „insuficiente” explicaţiile furnizate astăzi de parchetul saudit privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, insistând asupra caracterului premeditat al operaţiunii, relatează AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

AL DOILEA TERMEN. Astăzi are loc un nou termen în dosarul Colectiv. Pentru a se asigura că martorii vin la audieri, oamenii legii au emis mandate de aducere pentru 13 persoane. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI În cultură

Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Român şi Institutul Francez organizează cea de-a X-a ediţie a Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti. Proiecţiile sunt subtitrate în limba română. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ALARMĂ FALSĂ. De frica pestei porcine, sătenii din Odaia Manolache, judeţul Galaţi, şi-au tăiat toţi porcii într-o noapte, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

60% dintre români declară că au credite, iar 37% susţin că au cheltuieli lunare obligatorii... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress