Prin Lume AZI

Recesiune prelungită

17 mai 2013  00:00| Prin Lume | Externe
Recesiune prelungită

Economia din zona euro s-a contractat în primele trei luni ale anului pentru al şaselea trimestru consecutiv, marcând cea mai lungă recesiune din 1995.

Scăderea economică înregistrată de majoritatea ţărilor din regiune, de la Franţa până la Finlanda, s-a tradus printr-o contracţie de 0,2% pentru primele trei luni ale anului faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor anunţate de biroul european de statistică, Eurostat.

Economiştii chestionaţi de agenţie estimau o contracţie de 0,1%.

Comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, produsul intern brut a scăzut cu 1% în regiune.

Rezultatele economice atestă impactul devastator al crizei datoriilor suverane şi al celei bancare, în contextul cărora numărul şomerilor a urcat la nivelul record de 19 milioane.

Recesiunea a depăşit acum cele cinci trimestre consecutive de scădere ce au urmat crizei financiare globale, iar probabilitatea unei redresări rapide este tot mai redusă.

Promisiunea Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiunile guvernelor aflate în dificultate a salvat zona euro de la dezintegrare, dar criza care a început în Grecia în 2009 s-a extins în întreaga regiune, afectând grav naţiuni bogate precum Franţa.

De asemenea, în Uniunea Europeană, economia s-a contractat cu 0,1% în primul trimestru al anului comparativ cu trimestrul anterior şi cu 0,7% faţă de primul trimestru din 2012.

În Spania şi Italia, economia a scăzut cu câte 0,5%. Germania a avut o creştere sub aşteptări, de 0,1%. Produsul intern brut al Franţei a scăzut cu 0,2%, intrând în recesiune, după ce în ultimul trimestru al anului trecut economia s-a contractat tot cu 0,2%.

Economia franceză este afectată de rata record a şomajului, de deteriorarea mediului de afaceri şi a încrederii consumatorilor. În Germania, rezultatul modest a fost atribuit vremii nefavorabile, care a afectat sectorul construcţiilor si, indirect, alte domenii.

Ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, declara, săptămâna trecută, la Bruxelles, că poporul francez „refuză“ recesiunea, în timp ce Germania şi-a avertizat vecinii să nu renunţe la reforme şi politicile de austeritate, pentru a menţine deficitele bugetare în limitele stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Şomajul se află în Franţa la nivelul record de 10,6%, în timp ce Germania are cea mai mica rată a şomajului din ultimii 30 de ani.

Veştile bune sunt puţine. Portugalia a reuşit să încetinească ritmul de contracţie la 0,3% de la 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut. De asemenea, în Marea Britanie s-a consemnat o creştere de 0,3%. Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, declara, recent, că inflaţia se reduce mai rapid, iar creşterea va fi puţin mai puternică. „Este pentru prima oară când am putut să spun acest lucru de la începutul crizei financiare“, a afirmat guvernatorul, citat de CNN.

În prezent, majoritatea liderilor europeni încearcă să renunţe la politica de reduceri bugetare, răspunsul dominant la criza datoriilor, în timp ce BCE a redus costurile de împrumut la nivelul mimim record de 0,5% în această lună.

Ar putea fi însă prea puţin pentru a rupe cercul vicios în care guvernele reduc investiţiile, companiile fac concedieri, europenii cumpără mai puţin, iar tinerii au slabe speranţe că îşi vor găsi un loc de muncă.

Franţa nu doreşte să adopte mai multe măsuri de austeritate decât este necesar pentru a nu sufoca economia, a declarat, marţea trecută, ministrul economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici, reafirmând în acelaşi timp un angajament bugetar serios al Parisului. Comisia Europeană a anunţat, vineri, că are în vedere acordarea a doi ani suplimentari Franţei, până în 2015, pentru a-i permite să îşi readucă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. De asemenea, executivul de la Bruxelles a solicitat Franţei să facă reforme structurale „îndrăzneţe“ pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

19 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRIORITATE AU PROIECTELE CU FONDURI EUROPENE. Suma de 3,8 milioane de lei a fost prevăzută în bugetul municipalităţii ieşene pentru vizita Papei Francisc, a anunţat joi primarul Mihai Chirica. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin Lume

VECINII TREBUIE SĂ STEA DE VORBĂ. Preşedinta estoniană Kersti Kaljulaid s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Moscova, cu ocazia uneia dintre rarele vizite ale unui conducător din ţările baltice în Rusia, ţară care întreţine cu Estonia, la fel ca şi cu vecinele sale - Letonia şi Lituania - relaţii dificile. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Stat de drept

POPULAŢIA A FOST INDUSĂ ÎN EROARE. Procurorii militari care au întocmit rechizitoriul în dosarul „Revoluţiei” susţin că, din 22 decembrie 1989, la nivelul întregii ţări, a fost declanşată o amplă şi complexă acţiune de inducere în eroare - dezinformare şi diversiune - care a dus la instaurarea unei psihoze a terorismului, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI În cultură

DORITORII POT ADMIRA LUCRĂRILE PÂNĂ PE 17 MAI. Expoziţia „România/Franţa - Itinerarii culturale”, care cuprinde o serie de manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze, a fost vernisată, azi, la Biblioteca Academiei Române. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin ţară

A FOST SUPLIMENTAT NUMĂRUL DE ARTERE. Traficul la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II s-a triplat, în ultimele 24 de ore, în urma numărului mare de muncitori români stabiliţi în alte ţări care revin în România pentru a petrece sărbătorile. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Ediţia a patra a cursei de alergare Bucharest International 10K, creată la iniţiativa campioanei... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România se va împrumuta în 2019 pentru anii care urmează

România se va împrumuta în 2019 pentru anii care urmează

Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, din a doua parte a acestui an,... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Împotriva uitării

Împotriva uitării

O expoziţie ce cuprinde 78 de portrete de mari dimensiuni ale unor supravieţuitori ai... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Trend descendent al activităţii gripale

Trend descendent al activităţii gripale

Gripa nu mai are caracter epidemic, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress