Prin Lume AZI

Recesiune prelungită

17 mai 2013  00:00| Prin Lume | Externe
Recesiune prelungită

Economia din zona euro s-a contractat în primele trei luni ale anului pentru al şaselea trimestru consecutiv, marcând cea mai lungă recesiune din 1995.

Scăderea economică înregistrată de majoritatea ţărilor din regiune, de la Franţa până la Finlanda, s-a tradus printr-o contracţie de 0,2% pentru primele trei luni ale anului faţă de trimestrul anterior, potrivit datelor anunţate de biroul european de statistică, Eurostat.

Economiştii chestionaţi de agenţie estimau o contracţie de 0,1%.

Comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, produsul intern brut a scăzut cu 1% în regiune.

Rezultatele economice atestă impactul devastator al crizei datoriilor suverane şi al celei bancare, în contextul cărora numărul şomerilor a urcat la nivelul record de 19 milioane.

Recesiunea a depăşit acum cele cinci trimestre consecutive de scădere ce au urmat crizei financiare globale, iar probabilitatea unei redresări rapide este tot mai redusă.

Promisiunea Băncii Centrale Europene de a cumpăra obligaţiunile guvernelor aflate în dificultate a salvat zona euro de la dezintegrare, dar criza care a început în Grecia în 2009 s-a extins în întreaga regiune, afectând grav naţiuni bogate precum Franţa.

De asemenea, în Uniunea Europeană, economia s-a contractat cu 0,1% în primul trimestru al anului comparativ cu trimestrul anterior şi cu 0,7% faţă de primul trimestru din 2012.

În Spania şi Italia, economia a scăzut cu câte 0,5%. Germania a avut o creştere sub aşteptări, de 0,1%. Produsul intern brut al Franţei a scăzut cu 0,2%, intrând în recesiune, după ce în ultimul trimestru al anului trecut economia s-a contractat tot cu 0,2%.

Economia franceză este afectată de rata record a şomajului, de deteriorarea mediului de afaceri şi a încrederii consumatorilor. În Germania, rezultatul modest a fost atribuit vremii nefavorabile, care a afectat sectorul construcţiilor si, indirect, alte domenii.

Ministrul francez de Finanţe, Pierre Moscovici, declara, săptămâna trecută, la Bruxelles, că poporul francez „refuză“ recesiunea, în timp ce Germania şi-a avertizat vecinii să nu renunţe la reforme şi politicile de austeritate, pentru a menţine deficitele bugetare în limitele stabilite la nivelul Uniunii Europene.

Şomajul se află în Franţa la nivelul record de 10,6%, în timp ce Germania are cea mai mica rată a şomajului din ultimii 30 de ani.

Veştile bune sunt puţine. Portugalia a reuşit să încetinească ritmul de contracţie la 0,3% de la 1,8% în ultimul trimestru al anului trecut. De asemenea, în Marea Britanie s-a consemnat o creştere de 0,3%. Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, declara, recent, că inflaţia se reduce mai rapid, iar creşterea va fi puţin mai puternică. „Este pentru prima oară când am putut să spun acest lucru de la începutul crizei financiare“, a afirmat guvernatorul, citat de CNN.

În prezent, majoritatea liderilor europeni încearcă să renunţe la politica de reduceri bugetare, răspunsul dominant la criza datoriilor, în timp ce BCE a redus costurile de împrumut la nivelul mimim record de 0,5% în această lună.

Ar putea fi însă prea puţin pentru a rupe cercul vicios în care guvernele reduc investiţiile, companiile fac concedieri, europenii cumpără mai puţin, iar tinerii au slabe speranţe că îşi vor găsi un loc de muncă.

Franţa nu doreşte să adopte mai multe măsuri de austeritate decât este necesar pentru a nu sufoca economia, a declarat, marţea trecută, ministrul economiei şi finanţelor, Pierre Moscovici, reafirmând în acelaşi timp un angajament bugetar serios al Parisului. Comisia Europeană a anunţat, vineri, că are în vedere acordarea a doi ani suplimentari Franţei, până în 2015, pentru a-i permite să îşi readucă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB. De asemenea, executivul de la Bruxelles a solicitat Franţei să facă reforme structurale „îndrăzneţe“ pentru a-şi îmbunătăţi competitivitatea.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

16 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PALATUL NAŢIONAL AL COPIILOR ŞI PARCUL IOR. Persoanele din judeţul Ilfov care doresc să susţină proba practică pentru obţinerea permisului de conducere vor avea la dispoziţie, din 18 februarie, două noi puncte de examinare în Bucureşti, în Sectoarele 3 şi 4, potrivit şefului Biroului de Informare Publică al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Rodica Popescu. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

UE AR PUTEA DECIDE EXTINDEREA TERMENULUI DAR NU VA RENEGOCIA ACORDUL. Premierul britanic Theresa May a dat asigurări, astăzi, că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie şi că blocul comunitar va lua în considerare extinderea perioadei de negociere aferente articolului 50 numai dacă există un plan alternativ de ieşire credibil, transmite Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

COPILUL ESTE ÎN CONTINUARE ÎN STARE GRAVĂ. Magistraţii suceveni au înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile pentru tânărul de 26 de ani care a lovit pe o trecere de pietoni din Suceava o jandarmeriţă şi pe fiica acesteia, potrivit RomaniaTv. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI În cultură

100% HAYDN. Violonistul Alexandru Tomescu va concerta, astăzi, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% HAYDN. Concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PĂRINŢII AU REFUZAT VACCINAREA. Trei fraţi din Rădăuţi, cu vârste sub 5 ani, au fost internaţi în spital cu rujeolă, după patru luni fără niciun caz în judeţul Suceava, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Copii nu sunt vaccinaţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Al nouălea deces provocat de gripă

Al nouălea deces provocat de gripă

Încă o persoană a murit din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungând astfel la nouă, a... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Companiile din energie trebuie să trimită ANRE cifra de afaceri pentru calcularea contribuţiei de 2%

Companiile din energie trebuie să trimită ANRE cifra de afaceri pentru calcularea contribuţiei de 2%

Companiile din sectorul energetic trebuie să transmită Autorităţii Naţionale de Reglementare în... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Jaf cu elicopterul - Jonas Bonnier

Un om de afaceri, un dependent de adrenalină, un proaspăt tată şi un vizionar. Fiecare are propriul motiv pentru a se alătura echipei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress