Prin Lume AZI

Scandal la Washington

06 septembrie 2018  15:30| Prin Lume | Externe
Scandal la Washington

Cotidianul The New York Times a publicat miercuri o scrisoare anonimă trimisă de un oficial de rang înalt al Administraţiei Donald Trump, în care acesta vorbeşte despre „rezistenţa tăcută” din interiorul Administraţiei şi despre modul imprevizibil de conducere al preşedintelui american, potrivit Mediafax.

Prin intermediul scrisorii, oficialul a transmis că există „eroi” în echipa lui Donald Trump care „lucrează cu sârguinţă din interior pentru a combate părţi din agenda sa şi înclinaţiile sale rele”.

Scrisoarea a fost publicată la o zi după apariţia unei noi cărţi scrise de jurnalistul de investigaţie Bob Woodward despre Casa Albă, în care se vorbeşte despre eforturile depuse de oficiali pentru a bloca deciziile lui Donald Trump când acesta este pe cale să acţioneze periculos.

Imaginea de ansamblu oferită de scrisoare relevă faptul că Donald Trump nu deţine controlul complet asupra Casei Albe, ci este înconjurat de ajutoare care îl consideră atât de volatil şi temperamental încât îl urmăresc îndeaproape pentru a nu lua decizii pripite.

Oficialul a preferat să rămână anonim, din motive de securitate, dar identitatea lui este cunoscută de jurnaliştii New York Times.

Acesta a descris modul de conducere al preşedintelui Trump drept „impetuos, trivial şi ineficient” şi a declarat că există „adulţi în încăpere” care încearcă să prevină dezastre.

„Scrisoarea este scrisă în mod puternic, clar, de către o persoană care a dorit să exteriorieze ceea ce simte, este o poziţie care merită difuzată”, a declarat James Dao, editor New York Times.

 „Fac parte din rezistenţa din interiorul Administraţiei Trump

Lucrez pentru preşedinte, dar la fel ca mulţi colegi care îmi împărtăşesc viziunea, am jurat să contracarez părţi din agenda sa şi înclinaţiile sale rele.

Preşedintele Trump se află în faţa unui test al preşedinţiei, diferit faţă de orice test cu care s-a confruntat un lider american modern.

Nu este vorba doar despre ameninţarea consiliului special. Sau despre faptul că ţara este divizată sub conducerea lui Donald Trump. Sau chiar despre faptul că partidul său ar putea să piardă alegerile în faţa unei opoziţii determinate să profite de pe urma scăderii popularităţii sale.

Dilema - pe care el nu o înţelege în mod complet - este că mulţi oficiali seniori din Administraţia sa lucrează cu sârguinţă din interior pentru a combate părţi din agenda sa şi înclinaţiile sale rele.

Eu ar trebui să ştiu. Sunt unul dintre ei.

Ca să fim clari, ceea ce avem noi nu este o rezistenţă comună. Noi ne dorim ca Administraţia să aibă succes şi credem că mare parte din politicile sale au făcut Statele Unite mai sigure şi prospere.

Dar considerăm că îndatorirea noastră principală este faţă de ţară, iar preşedintele continuă să acţioneze într-o manieră care este în detrimentul bunăstării republicii noastre.

Acesta este motivul pentru care mulţi oficiali ai lui Trump au jurat să facă tot posibilul pentru a proteja instituţiile democratice cât timp Trump îşi manifestă impulsurile greşite, până va părăsi Biroul.

Rădăcina problemei este imoralitatea preşedintelui. Orice persoană care lucrează cu el ştie că discernământul său nu este neapărat bun pentru procesul de luare a deciziilor.

Deşi a fost ales ca republican, preşedintele arată foarte puţină afinitate pentru idealurile conservative: minţi deschise, pieţe deschise şi oameni liberi. În cel mai bun caz, a invocat aceste idealuri. În cel mai rău caz, le-a atacat din prima.

În adiţie la părerea sa conform căreia presa este «inamicul poporului», impulsurile preşedintelui Trump sunt în general anti-comerţ şi anti-democratice.

Nu mă înţelegeţi greşit. Sunt şi părţi bune ale Administraţiei care nu sunt la fel de mediatizate: reforma fiscală istorică, o armată mai bine consolidată şi multe altele.

Dar aceste realizări au venit în ciuda -nu datorită- modului de conducere al preşedintelui, care este impetuos, trivial şi ineficient.

Începând de la Casa Albă şi până la departamente specializate şi agenţii, oficialii seniori vor admite în mod privat neîncrederea în comentariile şi acţiunile liderului lor. Majoritatea lucrează pentru a ascunde operaţiunile de dorinţele preşedintelui.

Întâlnirile cu el deviază de la subiect, preşedintele ţine discursuri repetitive, iar impulsivitatea sa are ca rezultat decizii nechibzuite care trebuie împiedicate.

«Nu poţi să îţi dai seama dacă urmează să se răzgândească de la un minut la altul», mi-a spus recent un alt oficial, exasperat în urma unei întâlniri în Biroul Oval în cadrul căreia preşedintele s-a răzgândit în privinţa unei decizii majore pe care o luase doar cu o săptămână în urmă.

Comportamentul imprevizibil ar fi o problemă îngrijorătoare dacă nu ar exista eroi nevăzuţi în interiorul Casei Albe. O parte dintre ajutoarele sale au fost catalogate drept rău-făcători în presă. Dar în privat, aceştia au prevenit decizii proaste. Evident, nu au avut mereu succes.

Probabil acest lucru oferă puţin comfort în această eră haotică, dar americanii ar trebui să ştie că sunt şi adulţi în cameră. Suntem perfect conştienţi de ce se întâmplă. Şi facem tot posibilul să luăm decizii bune, chiar şi când Donald Trump nu o face.

Rezultatul este o preşedinţie pe două direcţii.

Să luăm de exemplu politicile externe: În public şi în privat, preşedintele Trump îşi arată aprecierea pentru autocraţi şi dictatori, precum preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, arătând puţină apreciere pentru legăturile cu aliaţii noştri, care gândesc bine.

Unele persoane au observat că restul Administraţiei operează în altă direcţie, o direcţie în care ţări precum Rusia sunt acuzate pentru ingerinţe şi sunt pedepsite în consecinţă, iar aliaţii internaţionali sunt consideraţi prieteni, nu ridiculizaţi drept rivali.

În cazul Rusiei, de exemplu, preşedintele a fost reţinut în expulzarea spionilor preşedintelui Putin drept pedeapsă pentru otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie. S-a plâns săptămâni întregi în legătură cu faptul că oficialii l-au împins la viitoare confruntări cu Moscova şi şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că Statele Unite continuă să impună sancţiuni Rusiei. Dar echipa sa pentru securitatea naţională a ştiut mai bine ce face- aceste acţiuni trebuiau luate, pentru a cere socoteală Moscovei.

Aceasta nu este munca unui aşa-zis stat manipulator. Este munca unui stat stabil.

Având în vedere instabilitatea văută de multe persoane, au existat zvonuri în cabinet că va fi invicat Al 25-lea Amendament, care ar fi început un proces complex de înlăturare a preşedintelui. Dar nimeni nu a vrut să creeze o criză constituţională. Aşa că vom face tot ce putem să ţinem Administraţia pe direcţia cea bună până când -într-un fel sau altul- va ajunge la final.

Îngrijorarea majoră nu este ce a făcut Trump instituţiei prezidenţiale, ci ce l-am lăsat noi ca naţiune să ne facă. Ne-am scufundat adânc cu el şi l-am lăsat să ne ia civilitatea discursului.

Senatorul John McCain a dat tot ce a putut în scrisoarea sa de la revedere. Toţi americanii ar trebui să bage de seamă cuvintele lui şi să se elibereze de capcana tribalismului, cu scopul final de a ne uni sub dragostea pentru naţiune şi pentru valorile noastre.

Nu îl mai avem pe senatorul McCain. Dar vom avea mereu exemplul său - o stea călăuzitoare pentru a restabili onoarea vieţii publice şi a dialogului naţional. Lui Trump îi este frică de astfel de oameni onorabili, dar noi ar trebui să îi venerăm.

Există o rezistenţă tăcută în Administraţie, alcătuită din oameni care pun ţara pe primul loc. Dar diferenţa reală va fi făcută de cetăţenii care zi de zi se împotrivesc politicilor şi încearcă să întoarcă lucrurile în favoarea unui singur lucru: al americanilor.”

Preşedintele american Donald Trump a reacţionat nervos în cadrul unui eveniment public şi printr-un mesaj postat pe Twitter la informaţiile cuprinse în scrisoarea anonimă, numind editorialul „lipsit de curaj” şi publicaţia „frauduloasă”.

 „Acest aşa-numit oficial de rang înalt chiar există, sau este vorba doar de eşuatul New York Times cu o sursă frauduloasă? Dacă această persoană lipsită de curaj chiar există, publicaţia NY Times trebuie, din motive de securitate naţională, să o predea Guvernului”, a transmis Donald Trump printr-un mesaj pe Twitter.

Iniţial, preşedintele american a postat un mesaj simplu, „TRĂDARE?”.

„Ei nu îl plac pe Donald Trump şi mie nu îmi place de ei deoarece sunt oameni lipsiţi de sinceritate”, a declarat preşedintele în cadrul unui eveniment public.

„Avem pe cineva în cadrul a ceea ce eu numesc eşuatul New York Times care vorbeşte despre cum face parte din rezistenţa din cadrul Administraţiei Trump- cu aşa ceva avem de-a face”, a adăugat Trump.

Consilierii prezidenţiali ai lui Donald Trump i-au spus că această persoană face parte din „cei care scurg informaţii” în presă în fiecare zi. Consilierii consideră că persoana care a scris scrisoarea este cineva care lucrează în Administraţie, dar nu în Casa Albă propriu-zis.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a emis un comunicat în care critică scrisoarea anonimă şi autorul acesteia.

„Individul care se află în spatele scrisorii a ales să trădeze, în loc să susţină preşedintele ales al Statelor Unite. Acesta nu pune ţara pe primul loc, ci pe el însuşi, îşi pune ego-ul înainte de dorinţa americanilor. Acest laş ar trebui să facă lucrul corect şi să demisioneze”, a declarat Sanders.

Conform purtătorului de cuvânt, publicaţia a acţionat iresponsabil.

„Suntem dezamăgiţi, dar nu surprinşi de alegerea ziarului de a publica editorialul patetic şi nechibzuit. Publicaţia a atins o nouă limită de jos, şi ar trebui să îşi ceară scuze”, a adăugat aceasta.

Purtătorul de cuvânt al publicaţiei New York Times a răspuns criticilor aduse.

„Suntem incredibil de mândri că am publicat acest articol, care adaugă o valoare semnificativă înţelegerii publicului asupra a ceea ce se întâmplă în Administraţia Trump, venit de la o persoană care prin poziţia sa cunoaşte ce se întâmplă”, a declarat Eileen Murphy.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress