Prin Lume AZI

Scandal la Washington

06 septembrie 2018  15:30| Prin Lume | Externe
Scandal la Washington

Cotidianul The New York Times a publicat miercuri o scrisoare anonimă trimisă de un oficial de rang înalt al Administraţiei Donald Trump, în care acesta vorbeşte despre „rezistenţa tăcută” din interiorul Administraţiei şi despre modul imprevizibil de conducere al preşedintelui american, potrivit Mediafax.

Prin intermediul scrisorii, oficialul a transmis că există „eroi” în echipa lui Donald Trump care „lucrează cu sârguinţă din interior pentru a combate părţi din agenda sa şi înclinaţiile sale rele”.

Scrisoarea a fost publicată la o zi după apariţia unei noi cărţi scrise de jurnalistul de investigaţie Bob Woodward despre Casa Albă, în care se vorbeşte despre eforturile depuse de oficiali pentru a bloca deciziile lui Donald Trump când acesta este pe cale să acţioneze periculos.

Imaginea de ansamblu oferită de scrisoare relevă faptul că Donald Trump nu deţine controlul complet asupra Casei Albe, ci este înconjurat de ajutoare care îl consideră atât de volatil şi temperamental încât îl urmăresc îndeaproape pentru a nu lua decizii pripite.

Oficialul a preferat să rămână anonim, din motive de securitate, dar identitatea lui este cunoscută de jurnaliştii New York Times.

Acesta a descris modul de conducere al preşedintelui Trump drept „impetuos, trivial şi ineficient” şi a declarat că există „adulţi în încăpere” care încearcă să prevină dezastre.

„Scrisoarea este scrisă în mod puternic, clar, de către o persoană care a dorit să exteriorieze ceea ce simte, este o poziţie care merită difuzată”, a declarat James Dao, editor New York Times.

 „Fac parte din rezistenţa din interiorul Administraţiei Trump

Lucrez pentru preşedinte, dar la fel ca mulţi colegi care îmi împărtăşesc viziunea, am jurat să contracarez părţi din agenda sa şi înclinaţiile sale rele.

Preşedintele Trump se află în faţa unui test al preşedinţiei, diferit faţă de orice test cu care s-a confruntat un lider american modern.

Nu este vorba doar despre ameninţarea consiliului special. Sau despre faptul că ţara este divizată sub conducerea lui Donald Trump. Sau chiar despre faptul că partidul său ar putea să piardă alegerile în faţa unei opoziţii determinate să profite de pe urma scăderii popularităţii sale.

Dilema - pe care el nu o înţelege în mod complet - este că mulţi oficiali seniori din Administraţia sa lucrează cu sârguinţă din interior pentru a combate părţi din agenda sa şi înclinaţiile sale rele.

Eu ar trebui să ştiu. Sunt unul dintre ei.

Ca să fim clari, ceea ce avem noi nu este o rezistenţă comună. Noi ne dorim ca Administraţia să aibă succes şi credem că mare parte din politicile sale au făcut Statele Unite mai sigure şi prospere.

Dar considerăm că îndatorirea noastră principală este faţă de ţară, iar preşedintele continuă să acţioneze într-o manieră care este în detrimentul bunăstării republicii noastre.

Acesta este motivul pentru care mulţi oficiali ai lui Trump au jurat să facă tot posibilul pentru a proteja instituţiile democratice cât timp Trump îşi manifestă impulsurile greşite, până va părăsi Biroul.

Rădăcina problemei este imoralitatea preşedintelui. Orice persoană care lucrează cu el ştie că discernământul său nu este neapărat bun pentru procesul de luare a deciziilor.

Deşi a fost ales ca republican, preşedintele arată foarte puţină afinitate pentru idealurile conservative: minţi deschise, pieţe deschise şi oameni liberi. În cel mai bun caz, a invocat aceste idealuri. În cel mai rău caz, le-a atacat din prima.

În adiţie la părerea sa conform căreia presa este «inamicul poporului», impulsurile preşedintelui Trump sunt în general anti-comerţ şi anti-democratice.

Nu mă înţelegeţi greşit. Sunt şi părţi bune ale Administraţiei care nu sunt la fel de mediatizate: reforma fiscală istorică, o armată mai bine consolidată şi multe altele.

Dar aceste realizări au venit în ciuda -nu datorită- modului de conducere al preşedintelui, care este impetuos, trivial şi ineficient.

Începând de la Casa Albă şi până la departamente specializate şi agenţii, oficialii seniori vor admite în mod privat neîncrederea în comentariile şi acţiunile liderului lor. Majoritatea lucrează pentru a ascunde operaţiunile de dorinţele preşedintelui.

Întâlnirile cu el deviază de la subiect, preşedintele ţine discursuri repetitive, iar impulsivitatea sa are ca rezultat decizii nechibzuite care trebuie împiedicate.

«Nu poţi să îţi dai seama dacă urmează să se răzgândească de la un minut la altul», mi-a spus recent un alt oficial, exasperat în urma unei întâlniri în Biroul Oval în cadrul căreia preşedintele s-a răzgândit în privinţa unei decizii majore pe care o luase doar cu o săptămână în urmă.

Comportamentul imprevizibil ar fi o problemă îngrijorătoare dacă nu ar exista eroi nevăzuţi în interiorul Casei Albe. O parte dintre ajutoarele sale au fost catalogate drept rău-făcători în presă. Dar în privat, aceştia au prevenit decizii proaste. Evident, nu au avut mereu succes.

Probabil acest lucru oferă puţin comfort în această eră haotică, dar americanii ar trebui să ştie că sunt şi adulţi în cameră. Suntem perfect conştienţi de ce se întâmplă. Şi facem tot posibilul să luăm decizii bune, chiar şi când Donald Trump nu o face.

Rezultatul este o preşedinţie pe două direcţii.

Să luăm de exemplu politicile externe: În public şi în privat, preşedintele Trump îşi arată aprecierea pentru autocraţi şi dictatori, precum preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, arătând puţină apreciere pentru legăturile cu aliaţii noştri, care gândesc bine.

Unele persoane au observat că restul Administraţiei operează în altă direcţie, o direcţie în care ţări precum Rusia sunt acuzate pentru ingerinţe şi sunt pedepsite în consecinţă, iar aliaţii internaţionali sunt consideraţi prieteni, nu ridiculizaţi drept rivali.

În cazul Rusiei, de exemplu, preşedintele a fost reţinut în expulzarea spionilor preşedintelui Putin drept pedeapsă pentru otrăvirea fostului spion rus în Marea Britanie. S-a plâns săptămâni întregi în legătură cu faptul că oficialii l-au împins la viitoare confruntări cu Moscova şi şi-a exprimat frustrarea faţă de faptul că Statele Unite continuă să impună sancţiuni Rusiei. Dar echipa sa pentru securitatea naţională a ştiut mai bine ce face- aceste acţiuni trebuiau luate, pentru a cere socoteală Moscovei.

Aceasta nu este munca unui aşa-zis stat manipulator. Este munca unui stat stabil.

Având în vedere instabilitatea văută de multe persoane, au existat zvonuri în cabinet că va fi invicat Al 25-lea Amendament, care ar fi început un proces complex de înlăturare a preşedintelui. Dar nimeni nu a vrut să creeze o criză constituţională. Aşa că vom face tot ce putem să ţinem Administraţia pe direcţia cea bună până când -într-un fel sau altul- va ajunge la final.

Îngrijorarea majoră nu este ce a făcut Trump instituţiei prezidenţiale, ci ce l-am lăsat noi ca naţiune să ne facă. Ne-am scufundat adânc cu el şi l-am lăsat să ne ia civilitatea discursului.

Senatorul John McCain a dat tot ce a putut în scrisoarea sa de la revedere. Toţi americanii ar trebui să bage de seamă cuvintele lui şi să se elibereze de capcana tribalismului, cu scopul final de a ne uni sub dragostea pentru naţiune şi pentru valorile noastre.

Nu îl mai avem pe senatorul McCain. Dar vom avea mereu exemplul său - o stea călăuzitoare pentru a restabili onoarea vieţii publice şi a dialogului naţional. Lui Trump îi este frică de astfel de oameni onorabili, dar noi ar trebui să îi venerăm.

Există o rezistenţă tăcută în Administraţie, alcătuită din oameni care pun ţara pe primul loc. Dar diferenţa reală va fi făcută de cetăţenii care zi de zi se împotrivesc politicilor şi încearcă să întoarcă lucrurile în favoarea unui singur lucru: al americanilor.”

Preşedintele american Donald Trump a reacţionat nervos în cadrul unui eveniment public şi printr-un mesaj postat pe Twitter la informaţiile cuprinse în scrisoarea anonimă, numind editorialul „lipsit de curaj” şi publicaţia „frauduloasă”.

 „Acest aşa-numit oficial de rang înalt chiar există, sau este vorba doar de eşuatul New York Times cu o sursă frauduloasă? Dacă această persoană lipsită de curaj chiar există, publicaţia NY Times trebuie, din motive de securitate naţională, să o predea Guvernului”, a transmis Donald Trump printr-un mesaj pe Twitter.

Iniţial, preşedintele american a postat un mesaj simplu, „TRĂDARE?”.

„Ei nu îl plac pe Donald Trump şi mie nu îmi place de ei deoarece sunt oameni lipsiţi de sinceritate”, a declarat preşedintele în cadrul unui eveniment public.

„Avem pe cineva în cadrul a ceea ce eu numesc eşuatul New York Times care vorbeşte despre cum face parte din rezistenţa din cadrul Administraţiei Trump- cu aşa ceva avem de-a face”, a adăugat Trump.

Consilierii prezidenţiali ai lui Donald Trump i-au spus că această persoană face parte din „cei care scurg informaţii” în presă în fiecare zi. Consilierii consideră că persoana care a scris scrisoarea este cineva care lucrează în Administraţie, dar nu în Casa Albă propriu-zis.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a emis un comunicat în care critică scrisoarea anonimă şi autorul acesteia.

„Individul care se află în spatele scrisorii a ales să trădeze, în loc să susţină preşedintele ales al Statelor Unite. Acesta nu pune ţara pe primul loc, ci pe el însuşi, îşi pune ego-ul înainte de dorinţa americanilor. Acest laş ar trebui să facă lucrul corect şi să demisioneze”, a declarat Sanders.

Conform purtătorului de cuvânt, publicaţia a acţionat iresponsabil.

„Suntem dezamăgiţi, dar nu surprinşi de alegerea ziarului de a publica editorialul patetic şi nechibzuit. Publicaţia a atins o nouă limită de jos, şi ar trebui să îşi ceară scuze”, a adăugat aceasta.

Purtătorul de cuvânt al publicaţiei New York Times a răspuns criticilor aduse.

„Suntem incredibil de mândri că am publicat acest articol, care adaugă o valoare semnificativă înţelegerii publicului asupra a ceea ce se întâmplă în Administraţia Trump, venit de la o persoană care prin poziţia sa cunoaşte ce se întâmplă”, a declarat Eileen Murphy.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

14 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

APAR PRECIPITAŢIILE, DAR SLABE CANTITATIV. De joi până duminică vremea se răceşte, iar în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi Moldova vor fi temperaturi cu aproximativ 8 grade sub cele normale. În majoritatea regiunilor se vor înregistra precipitaţii, dar nesemnificative din punct de vedere a cantităţii, arată meteorologii. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

„PÂNĂ ÎN PREZENT AU FOST EXTRĂDAŢI 104 MEMBRI AI FETO”. Turcia a trimis unui număr de 83 de ţări cereri de extrădare a peste 450 de presupuşi membri ai Organizaţiei Teroriste Fetullah (FETO), despre care Ankara afirmă că s-a aflat în spatele tentativei de puci din 2016, a declarat, astăzi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

FLORIN IORDACHE NU A PUTUT FI PREZENT. CCR a amânat pentru 28 noiembrie dezbaterea pe sesizarea Camerei Deputaţilor cu privire la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public, care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI În cultură

...şi nu numai se-nvârte Nicu Oprea în cartea sa de-acu`. Fie ei poeţi, prozatori ş-alte soiuri conexe. Adunând în volum texte d-ale sale despre atâtea condeie participante la cultura autohtonă. Vartic, Papahagi, Prelipceanu, Chifu, Cordun, Vulturescu, Pantea, Dorian, Drăghici ori Doman, de exemplu. Alăturând şi „Şcoala de la Târgovişte” în lucrare, cu rost: Simionescu, Petrescu, Olăreanu, George şi Ţopa. [ Citeste mai departe ]

14 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

GĂSITE ŞI NEPREDATE. Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Dolj au confiscat de la un bărbat de 59 de ani, din localitatea Desa, judeţul Dolj, 149 de obiecte arheologice care ar face parte din patrimoniul cultural naţional. Bărbatul a mai fost sancţionat şi cu o amendă de 2.000 de lei. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Depozitarul Central plăteşte banii aduşi de titlurile Fidelis Centenar

Depozitarul Central plăteşte banii aduşi de titlurile Fidelis Centenar

Depozitarul Central distribuie, începând cu 6 decembrie 2018, sumele de bani aferente plăţilor... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Pericol la End House - Agatha Christie

Vacanţa relaxată petrecută de Hercule Poirot pe coasta din Cornwell ia o turnură neaşteptată când o cunoaşte pe tânără şi atrăgătoarea Nick Buckley, căci Poirot are impresia că cineva încearcă să o ucidă pe Nick şi se hotărăşte să-i ofere protecţie.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress