Prin Lume AZI

Senatorul american John McCain, înmormântat cu onoruri militare

03 septembrie 2018  12:30| Prin Lume | Externe
Senatorul american John McCain, înmormântat cu onoruri militare

Senatorul John Mccain, decedat săptămâna trecută, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer cerebral, a fost înmormântat, ieri, la Cimitirul Academiei Navale din Annapolis, în apropiere de capitala federală americană, în cadrul unei ceremonii private la care au participat doar prieteni şi membri ai familiei.

Trupul neînsufleţit al senatorului John McCain a fost adus şi expus la Capitoliul din Washington, fostul candidat la preşedinţie primind, astfel, un omagiu solemn şi rar. Această onoare - aducerea sub cupola Capitoliului - este rezevată marilor personaje ale Istoriei Statelor Unite, precum John F. Kennedy sau Rosa Parks.

Sicriul a fost aşezat pe un catafalc din lemn sculptat pentru preşedintele Lincoln. Estrada istorică a fost acoperită cu o stofă neagră, iar un steag, în plan îndepărtat, a adus un omagiu prizonierilor şi dispăruţilor în război. Peste 15.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului.

Marele absent la această ceremonie a fost preşedintele Donald Trump, care a dat mereu dovadă de un dispreţ - de altfel reciproc - faţă de fostul pilot de vânătoare, prozonier de război în Vietnam, care a fost unul dintre puţinii care l-au criticat în mod direct şi dur în tabăra sa comentează AFP. Omul de afaceri a luat în derâdere statutul de erou de război al lui John McCain, forjat în cinci ani de captivitate şi tortură, în timpul Războiului din Vietnam. „Mie îmi plac oamenii care n-au fost capturaţi”, a tunat în 2015 Donald Trump, care nu a efectuat serviciul militar.

„Prost informat”, „impulsiv”, Donald Trump trezeşte „tarele”, a declarat John McCain.

Până la ultimul mesaj - postum -, citit luni de către purtătorul său de cuvânt, cel care a fost supranumit „ultimul leu din Senat” l-a sfidat pe preşedinte, printr-o critică abia voalată, avertizând Statele Unite cu privire la riscul discordiei.

După decesul lui McCain, Trump a transmis condoleanţe abia luni, printr-un mesaj succint pe Twitter, iar drapelul de la Casa Albă a fost arborat în bernă mai puţin de două zile. În mod uzual, în cazul liderilor marcanţi drapelul rămâne arborat în bernă până în ziua înmormântării.

Plină de gravitate, ceremonia a cunoscut de asemenea momente de emoţie, datorate prezenţei Robertei McCain - mama senatorului decedat, în vârstă de 106 ani.

„John McCain ne-a dominat epoca nu doar prin ceea ce a înfăptuit, ci şi prin ceea ce era şi pentru ceea ce s-a bătut întreaga sa viaţă”, a declarat liderul republicanilor în Congres, Paul Ryan.

„Timp de 35 de ani, John (McCain) a acţionat între aceste ziduri şi sub această cupolă (a Capitoliului). El s-a bătut pentru ideile sale”, a declarat la rândul său vicepreşedintele Mike Pence, adăugând că alesul din Arizona va fi regretat în Senat.

Pence a reprezentat - împreună cu şeful Pentagonului Jim Mattis şi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton - Guvernul Trump. În adunare s-au aflat senatori, aleşi din camera Reprezentanţilor şi guvernatori - democraţi şi republicani -, dar şi diplomaţi.

Joi, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden a ţinut un discurs emoţionant în memoria celui pe care-l considera „un frate”. El a vorbit în faţa sicriului acoperit cu steagul american, la Phoenix, capitala statului Arizona, pe care-l reprezenta în Senat.

Sâmbătă, fostul preşedinte republican George W. Bush şi fostul preşedinte democrat Barack Obama au susţinut discursuri la Catedrala din Washington. Amândoi au pus capăt ambiţiilor prezidenţiale ale lui John McCain - în primarele republicane din 2000, iar apoi în alegerile din 2008.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

15 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TURCIA, INVITAT SPECIAL. Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Culturilor Asiatice - Asia Fest, ce are loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3) are ca invitat special Turcia şi aduce publicului bucureştean 3 zile de spectacole cu muzică şi dansuri specifice, bucătărie tradiţională asiatică, ateliere, expoziţii şi multe surprize. Intrarea este 10 lei, iar copiii sub 5 ani au acces gratuit. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

MOARTEA JURNALISTULUI JAMAL KHASHOGGI. Turcia consideră „insuficiente” explicaţiile furnizate astăzi de parchetul saudit privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, insistând asupra caracterului premeditat al operaţiunii, relatează AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

AL DOILEA TERMEN. Astăzi are loc un nou termen în dosarul Colectiv. Pentru a se asigura că martorii vin la audieri, oamenii legii au emis mandate de aducere pentru 13 persoane. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI În cultură

Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Român şi Institutul Francez organizează cea de-a X-a ediţie a Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti. Proiecţiile sunt subtitrate în limba română. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ALARMĂ FALSĂ. De frica pestei porcine, sătenii din Odaia Manolache, judeţul Galaţi, şi-au tăiat toţi porcii într-o noapte, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

60% dintre români declară că au credite, iar 37% susţin că au cheltuieli lunare obligatorii... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Pericol la End House - Agatha Christie

Vacanţa relaxată petrecută de Hercule Poirot pe coasta din Cornwell ia o turnură neaşteptată când o cunoaşte pe tânără şi atrăgătoarea Nick Buckley, căci Poirot are impresia că cineva încearcă să o ucidă pe Nick şi se hotărăşte să-i ofere protecţie.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress