Prin Lume AZI

Senatorul american John McCain, înmormântat cu onoruri militare

03 septembrie 2018  12:30| Prin Lume | Externe
Senatorul american John McCain, înmormântat cu onoruri militare

Senatorul John Mccain, decedat săptămâna trecută, la vârsta de 81 de ani, din cauza unui cancer cerebral, a fost înmormântat, ieri, la Cimitirul Academiei Navale din Annapolis, în apropiere de capitala federală americană, în cadrul unei ceremonii private la care au participat doar prieteni şi membri ai familiei.

Trupul neînsufleţit al senatorului John McCain a fost adus şi expus la Capitoliul din Washington, fostul candidat la preşedinţie primind, astfel, un omagiu solemn şi rar. Această onoare - aducerea sub cupola Capitoliului - este rezevată marilor personaje ale Istoriei Statelor Unite, precum John F. Kennedy sau Rosa Parks.

Sicriul a fost aşezat pe un catafalc din lemn sculptat pentru preşedintele Lincoln. Estrada istorică a fost acoperită cu o stofă neagră, iar un steag, în plan îndepărtat, a adus un omagiu prizonierilor şi dispăruţilor în război. Peste 15.000 de persoane au trecut prin faţa sicriului.

Marele absent la această ceremonie a fost preşedintele Donald Trump, care a dat mereu dovadă de un dispreţ - de altfel reciproc - faţă de fostul pilot de vânătoare, prozonier de război în Vietnam, care a fost unul dintre puţinii care l-au criticat în mod direct şi dur în tabăra sa comentează AFP. Omul de afaceri a luat în derâdere statutul de erou de război al lui John McCain, forjat în cinci ani de captivitate şi tortură, în timpul Războiului din Vietnam. „Mie îmi plac oamenii care n-au fost capturaţi”, a tunat în 2015 Donald Trump, care nu a efectuat serviciul militar.

„Prost informat”, „impulsiv”, Donald Trump trezeşte „tarele”, a declarat John McCain.

Până la ultimul mesaj - postum -, citit luni de către purtătorul său de cuvânt, cel care a fost supranumit „ultimul leu din Senat” l-a sfidat pe preşedinte, printr-o critică abia voalată, avertizând Statele Unite cu privire la riscul discordiei.

După decesul lui McCain, Trump a transmis condoleanţe abia luni, printr-un mesaj succint pe Twitter, iar drapelul de la Casa Albă a fost arborat în bernă mai puţin de două zile. În mod uzual, în cazul liderilor marcanţi drapelul rămâne arborat în bernă până în ziua înmormântării.

Plină de gravitate, ceremonia a cunoscut de asemenea momente de emoţie, datorate prezenţei Robertei McCain - mama senatorului decedat, în vârstă de 106 ani.

„John McCain ne-a dominat epoca nu doar prin ceea ce a înfăptuit, ci şi prin ceea ce era şi pentru ceea ce s-a bătut întreaga sa viaţă”, a declarat liderul republicanilor în Congres, Paul Ryan.

„Timp de 35 de ani, John (McCain) a acţionat între aceste ziduri şi sub această cupolă (a Capitoliului). El s-a bătut pentru ideile sale”, a declarat la rândul său vicepreşedintele Mike Pence, adăugând că alesul din Arizona va fi regretat în Senat.

Pence a reprezentat - împreună cu şeful Pentagonului Jim Mattis şi consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe John Bolton - Guvernul Trump. În adunare s-au aflat senatori, aleşi din camera Reprezentanţilor şi guvernatori - democraţi şi republicani -, dar şi diplomaţi.

Joi, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden a ţinut un discurs emoţionant în memoria celui pe care-l considera „un frate”. El a vorbit în faţa sicriului acoperit cu steagul american, la Phoenix, capitala statului Arizona, pe care-l reprezenta în Senat.

Sâmbătă, fostul preşedinte republican George W. Bush şi fostul preşedinte democrat Barack Obama au susţinut discursuri la Catedrala din Washington. Amândoi au pus capăt ambiţiilor prezidenţiale ale lui John McCain - în primarele republicane din 2000, iar apoi în alegerile din 2008.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

21 ianuarie 2019

AZI În cultură

PRIMUL TEATRU DIN ROMÂNIA CARE A OBŢINUT UN TITLU ÎN CARTEA RECORDURILOR. Recordul mondial stabilit la finalul anului 2018 de Teatrul Excelsior cu cea mai mare gradenă rotativă din lume, construită special pentru spectacolul „Vlaicu Vodă”, va fi oficializat, astăzi, la Sala „Ion Lucian” a instituţiei de cultură, în cadrul unui eveniment special, informează un comunicat al organizatorilor. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Tenis cu moldoveni - Tony Hawks

Un pariu excentric îl leagă pe Tony Hawks, un bărbat care iubeşte provocările neobişnuite, de Republica Moldova, micul stat din Europa de Est.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress