Prin Lume AZI

UE îl sancţionează pe Orban: activează Articolul 7 contra Ungariei

12 septembrie 2018  15:00| Prin Lume | Externe
UE îl sancţionează pe Orban: activează Articolul 7 contra Ungariei

Parlamentul European a aprobat, astăzi, declanşarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii. Rezoluţia a fost votată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri, potrivit digi24.ro.

Este aşa-numita „opţiune nucleară”, iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot. Ungaria este a doua ţară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia. 

Este pentru prima oară când declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru derapajele în privinţa statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare două treimi din voturi.

În apărarea sa, Viktor Orban spune că derapajele de care îl acuză europarlamentarii sunt „inexacte şi înşelătoare”.

În 2010, Viktor Orban a fost propulsat la putere de o gravă eroare a socialiştilor aflaţi până atunci la guvernare: aceştia au minţit voit în legătură cu situaţia economiei, de teamă să nu piardă alegerile, iar discuţiile lor din spatele uşilor închise s-au scurs către presă şi le-au fost fatale.

Abia ajuns la putere, Orban a declanşat o vastă reformă constituţională în care a introdus valorile „creştinismului” şi ale „familiei tradiţionale”.

Reformele lui Orban au sporit însă influenţa guvernului asupra justiţiei şi au consolidat puterea partidului Fidesz în toate instituţiile, inclusiv în cele care ar trebui să fie de contrapondere. O autoritate special creată poate sancţiona presa pentru difuzarea „nenuanţată” a informaţiilor. Pe măsură ce au trecut anii, majoritatea instituţiilor mass-media au intrat în sfera de influenţă a guvernului.  Recent, un site apropiat Guvernului a publicat o listă cu jurnalişti „suspecţi”.

Curtea Constituţională şi-a văzut puterile limitate.

Viktor Orban a impus şi un model de scrutin uninominal cu un tur, avantajându-şi astfel partidul în detrimentul opoziţiei, care cu greu îşi mai poate impune candidaţii unici în faţa Fidesz. Combinate cu un recul al pluralităţii presei, cu o retorică ostilă şi intimidantă şi cu campanii guvernamentale considerate „excesive”, aceste măsuri duc la un „climat defavorabil” echităţii a vot, se spune într-un raport al Parlamentului European.

Cu 49,3 la sută din voturi la alegerile legislative din aprilie 2018, Orban şi-a asigurat o majoritate confortabilă de două treimi, ceea ce îi permite să-şi continue „reformele” instituţionale.

Nereguli grave şi conflicte de interese sunt şi în atribuirea contractelor publice, bugetele sunt umflate artificial iar apropiaţi ai puterii sunt avantajaţi. Sunt acuzaţii numeroase şi în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor publice. În Ungaria, 4,4 la sută din PIB provine din fonduri structurale europene, iar corupţia e considerată endemică.

Sunt presiuni şi diverse restricţii impuse şi învăţământului superior şi în primul rând Universităţii Central-Europeană, fondată de finanţistul american George Soros, care, deşi e de origine maghiară, a devenit oaia neagră a lui Orban.

ONG-urile au fost calificate drept „agenţi străini”, au fost instituite taxe speciale, obligaţia de a se supune unei înregistrări speciale. ONG-urile de apărare a drepturilor omului, mai ales ale imigranţilor, au intrat în colimatorul puterii, care preconizează pedepse cu închisoarea pentru cei care acordă orice fel de asistenţă solicitanţilor de azil. Majoritatea ONG-urilor vizate sunt finanţate de Soros.

Plasarea automată în detenţie a solicitanţilor de azil, posibilitatea de a fi închişi pe perioade lungi şi nedefinite, expulzările grăbite şi fără discernământ, violenţa - tratamentul rezervat de Ungaria imigranţilor este considerat contrar dreptului european. La fel şi refuzul de către Budapesta de a accepta cotele fixate de UE de imigranţi pe care trebuie să-i primească.

Nici tratamentul rezervat minorităţii rome nu a scăpat nebăgat în seamă.

Persoanele fără adăpost nu au voie să doarmă pe stradă, sunt „vânate” şi nu au voie să apară în numeroase locuri publice. Războiul pe care Ungaria l-a declanşat împotriva persoanelor defavorizate este considerat, de asemenea, „incompatabili cu legislaţia internaţională referitoare la drepturile omului”.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
LA EVENIMENT PARTICIPĂ 1.300 DE MILITARI. Un paraşutist american de 29 de ani a suferit un traumatism cranio-cerebral în urma unei acţiuni de noapte de pe aerodromul de la Boboc, în cadrul unui exerciţiu multinaţional, acesta fiind transferat cu un elicopter la Spitalul Militar Bucureşti. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Prin Lume

EXPERTIZELE PSIHIATRICE AU STABILIT CĂ ESTE APT MINTAL. Extremistul australianul Brenton Tarrant, inculpat pentru uciderea a 51 de persoane, în martie, în două moschei din Christchurch (Noua Zeelandă), a pledat nevinovat, a anunţat avocatul său. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Stat de drept

ANTERIOR, CURTEA A DECIS CĂ LEGEA E NECONSTITUŢIONALĂ. CCR va dezbate pe 10 iulie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra Legii pentru modificarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prin care este interzisă amplasarea aparatelor radar în locuri de unde nu sunt vizibile. [ Citeste mai departe ]

13 iunie 2019

AZI În cultură

MELOMANII ÎŞI POT SELECTA SPECTACOLELE PREFERATE. Festivalul Internaţional „George Enescu” a dat publicităţii seria video „Poveştile Festivalului”, un tur ghidat prin programul ediţiei din 2019, realizat de Tiberiu Soare, dirijorul Orchestrei Operei Naţionale. [ Citeste mai departe ]

14 iunie 2019

AZI Prin ţară

MUNIŢIA A FOST GĂSITĂ SUB GRINZILE DE LEMN. Muncitorii care execută lucrări de reparaţii la clădirea dispensarului din localitatea arădeană Agrişul Mare au descoperit 24 cartuşe de infanterie din al doilea război mondial, care au fost preluate de către pirotehniştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad pentru a fi distruse. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pregătiţi pentru Rusalii

Pregătiţi pentru Rusalii

23.000 de poliţişti, pompieri, jandarmi şi poliţişti de frontieră vor fi mobilizaţi zilnic, la... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Turiştii străini au cheltuit 1,293 miliarde de lei în România

Turiştii străini au cheltuit 1,293 miliarde de lei în România

În primul trimestru al acestui an, 443.700 de turişti nerezidenţi au sosit în România, iar... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Iliescu, între Mitterrand și procurorii lui Lazăr

Cu exact 25 de ani în urmă, Ion Iliescu făcea o vizită oficială de trei zile în Franța, la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Edith Gonzalez a încetat din viaţă

Edith Gonzalez a încetat din viaţă

Actriţa mexicană Edith Gonzales, cunoscută pentru roluri în telenovele realizate după anii 1990,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Discuţii pe marginea unei legi a vaccinării

Ministrul Sorina Pintea a precizat că încă sunt discuţii privind o lege a vaccinării însă, pentru... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress