Prin Lume AZI

UE îl sancţionează pe Orban: activează Articolul 7 contra Ungariei

12 septembrie 2018  15:00| Prin Lume | Externe
UE îl sancţionează pe Orban: activează Articolul 7 contra Ungariei

Parlamentul European a aprobat, astăzi, declanşarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii. Rezoluţia a fost votată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri, potrivit digi24.ro.

Este aşa-numita „opţiune nucleară”, iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot. Ungaria este a doua ţară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia. 

Este pentru prima oară când declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru derapajele în privinţa statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare două treimi din voturi.

În apărarea sa, Viktor Orban spune că derapajele de care îl acuză europarlamentarii sunt „inexacte şi înşelătoare”.

În 2010, Viktor Orban a fost propulsat la putere de o gravă eroare a socialiştilor aflaţi până atunci la guvernare: aceştia au minţit voit în legătură cu situaţia economiei, de teamă să nu piardă alegerile, iar discuţiile lor din spatele uşilor închise s-au scurs către presă şi le-au fost fatale.

Abia ajuns la putere, Orban a declanşat o vastă reformă constituţională în care a introdus valorile „creştinismului” şi ale „familiei tradiţionale”.

Reformele lui Orban au sporit însă influenţa guvernului asupra justiţiei şi au consolidat puterea partidului Fidesz în toate instituţiile, inclusiv în cele care ar trebui să fie de contrapondere. O autoritate special creată poate sancţiona presa pentru difuzarea „nenuanţată” a informaţiilor. Pe măsură ce au trecut anii, majoritatea instituţiilor mass-media au intrat în sfera de influenţă a guvernului.  Recent, un site apropiat Guvernului a publicat o listă cu jurnalişti „suspecţi”.

Curtea Constituţională şi-a văzut puterile limitate.

Viktor Orban a impus şi un model de scrutin uninominal cu un tur, avantajându-şi astfel partidul în detrimentul opoziţiei, care cu greu îşi mai poate impune candidaţii unici în faţa Fidesz. Combinate cu un recul al pluralităţii presei, cu o retorică ostilă şi intimidantă şi cu campanii guvernamentale considerate „excesive”, aceste măsuri duc la un „climat defavorabil” echităţii a vot, se spune într-un raport al Parlamentului European.

Cu 49,3 la sută din voturi la alegerile legislative din aprilie 2018, Orban şi-a asigurat o majoritate confortabilă de două treimi, ceea ce îi permite să-şi continue „reformele” instituţionale.

Nereguli grave şi conflicte de interese sunt şi în atribuirea contractelor publice, bugetele sunt umflate artificial iar apropiaţi ai puterii sunt avantajaţi. Sunt acuzaţii numeroase şi în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor publice. În Ungaria, 4,4 la sută din PIB provine din fonduri structurale europene, iar corupţia e considerată endemică.

Sunt presiuni şi diverse restricţii impuse şi învăţământului superior şi în primul rând Universităţii Central-Europeană, fondată de finanţistul american George Soros, care, deşi e de origine maghiară, a devenit oaia neagră a lui Orban.

ONG-urile au fost calificate drept „agenţi străini”, au fost instituite taxe speciale, obligaţia de a se supune unei înregistrări speciale. ONG-urile de apărare a drepturilor omului, mai ales ale imigranţilor, au intrat în colimatorul puterii, care preconizează pedepse cu închisoarea pentru cei care acordă orice fel de asistenţă solicitanţilor de azil. Majoritatea ONG-urilor vizate sunt finanţate de Soros.

Plasarea automată în detenţie a solicitanţilor de azil, posibilitatea de a fi închişi pe perioade lungi şi nedefinite, expulzările grăbite şi fără discernământ, violenţa - tratamentul rezervat de Ungaria imigranţilor este considerat contrar dreptului european. La fel şi refuzul de către Budapesta de a accepta cotele fixate de UE de imigranţi pe care trebuie să-i primească.

Nici tratamentul rezervat minorităţii rome nu a scăpat nebăgat în seamă.

Persoanele fără adăpost nu au voie să doarmă pe stradă, sunt „vânate” şi nu au voie să apară în numeroase locuri publice. Războiul pe care Ungaria l-a declanşat împotriva persoanelor defavorizate este considerat, de asemenea, „incompatabili cu legislaţia internaţională referitoare la drepturile omului”.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress