Prin Lume AZI

UE îl sancţionează pe Orban: activează Articolul 7 contra Ungariei

12 septembrie 2018  15:00| Prin Lume | Externe
UE îl sancţionează pe Orban: activează Articolul 7 contra Ungariei

Parlamentul European a aprobat, astăzi, declanşarea Articolului 7 al Tratatului UE împotriva Ungariei, din cauza încălcării normelor Uniunii. Rezoluţia a fost votată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă şi 48 de abţineri, potrivit digi24.ro.

Este aşa-numita „opţiune nucleară”, iar la finalul procedurii, Budapesta ar putea rămâne fără drept de vot. Ungaria este a doua ţară în cazul căreia se aplică această procedură, după Polonia. 

Este pentru prima oară când declanşarea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru derapajele în privinţa statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare două treimi din voturi.

În apărarea sa, Viktor Orban spune că derapajele de care îl acuză europarlamentarii sunt „inexacte şi înşelătoare”.

În 2010, Viktor Orban a fost propulsat la putere de o gravă eroare a socialiştilor aflaţi până atunci la guvernare: aceştia au minţit voit în legătură cu situaţia economiei, de teamă să nu piardă alegerile, iar discuţiile lor din spatele uşilor închise s-au scurs către presă şi le-au fost fatale.

Abia ajuns la putere, Orban a declanşat o vastă reformă constituţională în care a introdus valorile „creştinismului” şi ale „familiei tradiţionale”.

Reformele lui Orban au sporit însă influenţa guvernului asupra justiţiei şi au consolidat puterea partidului Fidesz în toate instituţiile, inclusiv în cele care ar trebui să fie de contrapondere. O autoritate special creată poate sancţiona presa pentru difuzarea „nenuanţată” a informaţiilor. Pe măsură ce au trecut anii, majoritatea instituţiilor mass-media au intrat în sfera de influenţă a guvernului.  Recent, un site apropiat Guvernului a publicat o listă cu jurnalişti „suspecţi”.

Curtea Constituţională şi-a văzut puterile limitate.

Viktor Orban a impus şi un model de scrutin uninominal cu un tur, avantajându-şi astfel partidul în detrimentul opoziţiei, care cu greu îşi mai poate impune candidaţii unici în faţa Fidesz. Combinate cu un recul al pluralităţii presei, cu o retorică ostilă şi intimidantă şi cu campanii guvernamentale considerate „excesive”, aceste măsuri duc la un „climat defavorabil” echităţii a vot, se spune într-un raport al Parlamentului European.

Cu 49,3 la sută din voturi la alegerile legislative din aprilie 2018, Orban şi-a asigurat o majoritate confortabilă de două treimi, ceea ce îi permite să-şi continue „reformele” instituţionale.

Nereguli grave şi conflicte de interese sunt şi în atribuirea contractelor publice, bugetele sunt umflate artificial iar apropiaţi ai puterii sunt avantajaţi. Sunt acuzaţii numeroase şi în ceea ce priveşte gestionarea fondurilor publice. În Ungaria, 4,4 la sută din PIB provine din fonduri structurale europene, iar corupţia e considerată endemică.

Sunt presiuni şi diverse restricţii impuse şi învăţământului superior şi în primul rând Universităţii Central-Europeană, fondată de finanţistul american George Soros, care, deşi e de origine maghiară, a devenit oaia neagră a lui Orban.

ONG-urile au fost calificate drept „agenţi străini”, au fost instituite taxe speciale, obligaţia de a se supune unei înregistrări speciale. ONG-urile de apărare a drepturilor omului, mai ales ale imigranţilor, au intrat în colimatorul puterii, care preconizează pedepse cu închisoarea pentru cei care acordă orice fel de asistenţă solicitanţilor de azil. Majoritatea ONG-urilor vizate sunt finanţate de Soros.

Plasarea automată în detenţie a solicitanţilor de azil, posibilitatea de a fi închişi pe perioade lungi şi nedefinite, expulzările grăbite şi fără discernământ, violenţa - tratamentul rezervat de Ungaria imigranţilor este considerat contrar dreptului european. La fel şi refuzul de către Budapesta de a accepta cotele fixate de UE de imigranţi pe care trebuie să-i primească.

Nici tratamentul rezervat minorităţii rome nu a scăpat nebăgat în seamă.

Persoanele fără adăpost nu au voie să doarmă pe stradă, sunt „vânate” şi nu au voie să apară în numeroase locuri publice. Războiul pe care Ungaria l-a declanşat împotriva persoanelor defavorizate este considerat, de asemenea, „incompatabili cu legislaţia internaţională referitoare la drepturile omului”.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

16 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

SÂMBĂTĂ ŞI DUMINICĂ, ÎNTRE ORELE 12.00-18.00. Comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România şi Republica Moldova vor participa, sâmbătă şi duminică, între orele 12.00-18.00, în Parcul Crângaşi la Festivalul Marii Uniri, potrivit Primăriei Sectorului 6. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE ÎL SUSŢINE ŞI ÎN EVENTUALITATEA UNEI MOŢIUNI DE CENZURĂ. Premierul ceh Andrej Babis a subliniat, astăzi, că nu va demisiona niciodată, în condiţiile în care mii de cehi au ieşit în stradă, la Praga, pentru a-l contesta, pe fondul acuzaţiilor de răpire şi fraudă ce i-au fost aduse relatează Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

MAJORITATEA, CU SUSPENDARE. 12 indivizi au fost condamnaţi, astăzi, în primă instanţă, pentru comiterea infracţiunilor de ultraj şi tulburarea ordinii publice la mitingul anti-ordonanţa 13, din februarie anul trecut care a scos în stradă peste 150.000 de oameni, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI În cultură

UN SECOL DE UNITATE ROMÂNEASCĂ ŞI 140 DE ANI DE RELAŢII DIPLOMATICE ÎNTRE ROMÂNIA ŞI TURCIA. Violonistul Alexandru Tomescu este invitatul special al Orchestrei Prezidenţiale Ankara, sub bagheta dirijorului Bujor Hoinic, într-un concert extraordinar susţinut astăzi, de la ora 20.00, în sala de concerte a Orchestrei Simfonice Prezidenţiale Ankara. [ Citeste mai departe ]

16 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

INVESTIŢIE DE SUTE DE MII DE EURO ÎN CULTURI DE CANNABIS ŞI RIG-URI DE MINAT CRIPTOMONEDE. Trei bărbaţi au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de procurorii DIICOT iar alţi patru au fost puşi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile în urma unor percheziţii în judeţul Dâmboviţa pentru destructurarea unei grupări care, în ultimii trei ani, ar fi produs şi distribuit în Capitală şi în judeţele limitrofe peste două tone de produse cannabice. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Black Friday pentru contribuabili: obligaţiile fiscale achitate până la 15 decembrie se reduc cu 10% sau 5%

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că persoanele fizice care au depus Declaraţia Unică până... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress