Prin Ţară AZI

Bacău, de sâmbătă fără apă potabilă

18 iulie 2018  15:45| Prin Ţară | Social
Bacău, de sâmbătă fără apă potabilă

Întreg municipiul Bacău este de patru zile fără apă potabilă după ce o avarie a afectat, sâmbăta trecută, conducta principală de aducţiune de la Valea Uzului, iar o nouă avarie produsă marţi a determinat prelungirea cu încă trei zile a sistării serviciului, potrivit Agerpres.

Nemulţumirea oamenilor din Bacău a dat în clocot. Ca să atragă atenţia celor responsabili că situaţia nu mai poate continua, câteva sute de locuitori au traversat încontinuu o trecere de pietoni. N-au reuşit decât să obţină promisiunea că nu vor mai trebui să rabde mai mult de câteva zile.

Acum, oamenii au apă potabilă doar două ore dimineaţa şi două seara, însă este posibil ca în zonele înalte din oraş (Republicii, Mioriţa, Energiei, Centru) apa să nu ajungă la etajele superioare.

Serviciul de furnizare al apei trebuia reluat marţi, dar potrivit reprezentanţilor Primăriei Bacău, o nouă avarie produsă în apropierea celei de sâmbătă va prelungi cu încă trei zile reluarea furnizării serviciului.

Potrivit conducerii Companiei Regionale de Apă Bacău, „avaria a fost cauzată de execuţia defectuoasă a conductei noi de aducţiune de la Valea Uzului şi se estimează că alimentarea cu apă potabilă va fi reluată peste 72 de ore”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Bacău, postat marţi pe site-ul instituţiei.

Marţi de la ora 14.00 au fost convocat în şedinţele Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Bacău şi Consiliului Local Bacău în vederea aprobării alocării sumei de 200.000 lei pentru achiziţionarea de apă potabilă, ce va fi distribuită cetăţenilor municipiului Bacău în 11 locaţii din oraş. De asemenea, s-a aprobat şi distribuirea de apă nepotabilă în 40 de puncte din oraş.

Preşedintele filialei PNL Bacău, Ionel Palăr, a cerut demisia de onoare a primarului social-democrat, Cosmin Necula, pentru că nu ar fi gestionat corespunzător situaţia. La rândul său, primarul Cosmin Necula a cerut demisia directorului tehnic al Companiei Regionale de Apă Bacău, pe care îl consideră vinovat de modul defectuos de execuţie a lucrării în urma căreia a apărut o nouă avarie.

Totodată, primarul Necula a precizat că pe 20 iulie va fi stabilit un câştigător în licitaţia pentru construirea Rezervei de apă a Municipiului Bacău „un proiect în valoare de peste 5 milioane euro, pentru care avem finanţarea asigurată de la Guvern şi care, odată pus în funcţiune, ne va scuti de problema alimentării cu apă, în situaţii critice cum este şi cea prin care trecem de sâmbăta trecută”, a declarat primarul Cosmin Necula pe pagina sa de socializare.

Edilul a mai adăugat că va sesiza „organele în drept ale statului” cu privire la modul în care au fost executate lucrările cu fonduri europene de la aducţiunea cu apă a municipiului Bacău, între anii 2008 - 2011.

Băcăuanii ar urma să aibă apă la robinete începând de vineri sau sâmbătă.

Compania de Apă anunţă printr-un comunicat emis în această dimineaţă că remedierea celei de-a doua avarii la aducţiunea care alimentează municipiul Bacău este programată pentru finalizare în ziua de 18 iulie, la ora 14.00, potrivit realitateadebacau.net.

Reumplerea porţiunii de conduct golită marţi, în lungime de 15 km şi diametru de un metru, dintre Valea Uzului şi Moineşti, şi, implicit, revenirea apei la robinete, durează 48 de ore.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress