Prin Ţară AZI

Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie a fost stins

13 septembrie 2017  17:30| Prin Ţară | Social
Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie a fost stins

Incendiul izbucnit ieri la fabrica de uleiuri esenţiale din municipiul Orăştie a fost lichidat, astăzi, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara. În cursul nopţii de marţi spre miercuri, peste 50 de pompieri militari din judeţul Hunedoara şi echipaje sosite în sprijin din judeţele Alba, Gorj, Sibiu şi Timiş, au acţionat pentru limitarea incendiului la hala de producţie care este construită pe cinci niveluri, şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Cinci persoane au fost rănite. Un bărbat de 27 de ani a suferit arsuri de gradul patru şi a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Orăştie, el urmând să fie transferat la secţia de arşi a unui spital din Timişoara. Alte patru persoane, care s-au intoxicat cu fum, au fost tratate de medici la locul intervenţiei.

Hala cuprinsă de flăcări se află situată la marginea municipiului Orăştie, la o distanţă de circa 700 de metri de primele locuinţe ale oamenilor. Aproximativ 300 de persoane care locuiesc în cinci blocuri aflate la periferia oraşului au fost evacuate marţi seara dar s-au întors la casele lor în această dimineaţă, după ce pericolul a trecut.

Astăzi, în oraş se simţea un miros slab de ulei ars, potrivit primarul municipiului, Ovidiu Bălan. Acesta a menţionat că, din informaţiile pe care le deţine, rezultatele probelor de aer prelevate de către inspectorii Agenţiei de Protecţia Mediului nu sunt de natură să îngrijoreze populaţia.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a amplasat în zona incendiului de la Orăştie un echipament fix în vederea monitorizării calităţii aerului. Operaţiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână.

Autorităţile recomandă, în continuare, populaţiei din Orăştie să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului şi să închidă uşile şi ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului în locuinţe.

În perioada următoare se va face o evaluare a impactului pe care incendiul l-a avut asupra factorilor de mediu, urmând a se lua măsuri în consecinţă.

Pe de altă parte, autorităţile locale monitorizează foarte strict staţia de epurare a oraşului, situată la câteva sute de metri de locul incendiului. Staţia a rămas fără energie electrică şi astăzi funcţiona cu ajutorul unor generatoare de curent. În plus, se urmăreşte ca staţia să preia cât mai puţine ape uzate de pe platforma fabricii de uleiuri esenţiale, deoarece poluanţii rezultaţi în urma arderilor ar putea distruge treapta de epurare biologică şi bacteriile care sunt folosite acolo.

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda, a declarat, că, în urma deversării în pârâul Orăştie, aflat în apropierea fabricii, a substanţelor depozitate, apa a fost infestată cu produşi chimici iar fauna a fost distrusă pe o porţiune de patru kilometri.

„Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu a declarat că fauna pe aproximativ trei - patru kilometri, unde s-a propagat această undă de poluare, a fost distrusă”, a declarat Doda.

Potrivit acesteia, fabrica de prelucrare a vopselelor din Orăştie fusese amendată, de la începutul anului, de către ISU Hunedoara cu 30.000 de lei, pentru nerespectarea planului de protecţie intern, şi cu 40.000 de lei, respectiv 20.000 de lei de către Garda de Mediu, pentru neraportarea cantităţilor de materiale inflamabile.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu, a declarat că s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, nerespectarea măsurilor privind securitatea şi siguranţa în muncă şi neluarea măsurilor privind siguranţa şi sănătatea în muncă.

O comisie de cercetare a cauzelor incendiului s-a deplasat astăzi la Orăştie pentru a strânge probe pentru determinarea condiţiilor care au generat această ardere.

Primarul municipiului Orăştie a precizat că societatea la care s-a produs incendiul producea uleiuri esenţiale pentru industria farmaceutică şi cosmetică, fiind apreciată ca o firmă importantă de pe raza localităţii. Patronatul companiei este românesc, iar numărul angajaţilor depăşea 120 de persoane. „Cea mai tristă imagine a acestei zile am avut-o în cursul dimineţii, când i-am văzut pe angajaţii societăţii aşteptând la poarta fabricii”, a spus primarul Ovidiu Bălan. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • politica
  • actualitate
  • intro2
AVERSE TORENŢIALE, VIJELII, DESCĂRCĂRI ELECTRICE ŞI IZOLAT GRINDINĂ. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare cod galben de ploi şi furtuni, valabilă în 31 de judeţe, pe durata zilei de vineri, precum şi o informare meteo privind perioade scurte de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în restul teritoriului. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Prin Lume

„PÂNĂ ACUM, NICIO ŢARĂ” TERŢĂ NU ŞI-A MANIFESTAT INTENŢIA DE A PARTICIPA. Uniunea Europeană are în vedere înfiinţarea în state terţe a unor „platforme regionale de debarcare” a migranţilor salvaţi pe mare, a declarat comisarul european pentru migraţii, Dimitris Avramopoulos, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, transmite AFP. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL ANGAJĂRILOR FICTIVE DE LA DGASPC TELEORMAN. Judecătorii au încheiat deliberările în primă instanţă în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea este acuzat de instigare la abuz în serviciu. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI În cultură

11 ZILE DE MUZICĂ LIVE. Timp de 11 zile, în perioada 21 iunie-1 iulie, Cluj este gazda Festivalului Jazz in the Park. Deschiderea oficială va avea loc la Opera Maghiară din Cluj cu concertul Juan de Marcos Afro Cuban All Stars. [ Citeste mai departe ]

21 iunie 2018

AZI Prin ţară

LA DOUĂ ZILE DUPĂ UN ALT JAF. Un bărbat îmbrăcat în haine de culoare închisă şi care purta ochelari, a ameninţat-o, astăzi, cu arma, pe o casieră a unei bănci din Cluj-Napoca şi i-a cerut bani. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Străzi inundate şi maşini blocate în apă, după ploaia din Capitală

Străzi inundate şi maşini blocate în apă, după ploaia din Capitală

Ploaia din cursul acestei dimineţi a provocat inundaţii pe străzile mai multor sectoare ale... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Placebo pentru inflaţie

Placebo pentru inflaţie

Băncile centrale care vor să îşi atingă ţinta de inflaţie ar trebui să ia în considerare simplul... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Incident de protocol la inaugurarea Consulatului Estoniei de la Constanţa. Steagul Republicii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Simona n-a câştigat. A confirmat!

Simona n-a câştigat. A confirmat!

Până astăzi refrenul cârcotaşilor a fost: o fi ea numărul unu mondial, dar n-a câştigat nici un... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Uciderea Comandorului. O idee îşi face apariţia. Volumul I - Haruki Murakami

Un roman despre singurătate, război şi artă, o carte uimitoare a unuia dintre cei mai mari scriitori contemporani, dar şi un omagiu adus Marelui Gatsby...

[ Vezi toate ]

Magazin

Comoară muzicală scoasă la licitaţie la Paris

Comoară muzicală scoasă la licitaţie la Paris

Două manuscrise de Mozart - primul conţinând prima versiune a unei cunoscute arii din opera... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress