Prin Ţară AZI

Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie a fost stins

13 septembrie 2017  17:30| Prin Ţară | Social
Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie a fost stins

Incendiul izbucnit ieri la fabrica de uleiuri esenţiale din municipiul Orăştie a fost lichidat, astăzi, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara. În cursul nopţii de marţi spre miercuri, peste 50 de pompieri militari din judeţul Hunedoara şi echipaje sosite în sprijin din judeţele Alba, Gorj, Sibiu şi Timiş, au acţionat pentru limitarea incendiului la hala de producţie care este construită pe cinci niveluri, şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Cinci persoane au fost rănite. Un bărbat de 27 de ani a suferit arsuri de gradul patru şi a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Orăştie, el urmând să fie transferat la secţia de arşi a unui spital din Timişoara. Alte patru persoane, care s-au intoxicat cu fum, au fost tratate de medici la locul intervenţiei.

Hala cuprinsă de flăcări se află situată la marginea municipiului Orăştie, la o distanţă de circa 700 de metri de primele locuinţe ale oamenilor. Aproximativ 300 de persoane care locuiesc în cinci blocuri aflate la periferia oraşului au fost evacuate marţi seara dar s-au întors la casele lor în această dimineaţă, după ce pericolul a trecut.

Astăzi, în oraş se simţea un miros slab de ulei ars, potrivit primarul municipiului, Ovidiu Bălan. Acesta a menţionat că, din informaţiile pe care le deţine, rezultatele probelor de aer prelevate de către inspectorii Agenţiei de Protecţia Mediului nu sunt de natură să îngrijoreze populaţia.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a amplasat în zona incendiului de la Orăştie un echipament fix în vederea monitorizării calităţii aerului. Operaţiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână.

Autorităţile recomandă, în continuare, populaţiei din Orăştie să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului şi să închidă uşile şi ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului în locuinţe.

În perioada următoare se va face o evaluare a impactului pe care incendiul l-a avut asupra factorilor de mediu, urmând a se lua măsuri în consecinţă.

Pe de altă parte, autorităţile locale monitorizează foarte strict staţia de epurare a oraşului, situată la câteva sute de metri de locul incendiului. Staţia a rămas fără energie electrică şi astăzi funcţiona cu ajutorul unor generatoare de curent. În plus, se urmăreşte ca staţia să preia cât mai puţine ape uzate de pe platforma fabricii de uleiuri esenţiale, deoarece poluanţii rezultaţi în urma arderilor ar putea distruge treapta de epurare biologică şi bacteriile care sunt folosite acolo.

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda, a declarat, că, în urma deversării în pârâul Orăştie, aflat în apropierea fabricii, a substanţelor depozitate, apa a fost infestată cu produşi chimici iar fauna a fost distrusă pe o porţiune de patru kilometri.

„Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu a declarat că fauna pe aproximativ trei - patru kilometri, unde s-a propagat această undă de poluare, a fost distrusă”, a declarat Doda.

Potrivit acesteia, fabrica de prelucrare a vopselelor din Orăştie fusese amendată, de la începutul anului, de către ISU Hunedoara cu 30.000 de lei, pentru nerespectarea planului de protecţie intern, şi cu 40.000 de lei, respectiv 20.000 de lei de către Garda de Mediu, pentru neraportarea cantităţilor de materiale inflamabile.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu, a declarat că s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, nerespectarea măsurilor privind securitatea şi siguranţa în muncă şi neluarea măsurilor privind siguranţa şi sănătatea în muncă.

O comisie de cercetare a cauzelor incendiului s-a deplasat astăzi la Orăştie pentru a strânge probe pentru determinarea condiţiilor care au generat această ardere.

Primarul municipiului Orăştie a precizat că societatea la care s-a produs incendiul producea uleiuri esenţiale pentru industria farmaceutică şi cosmetică, fiind apreciată ca o firmă importantă de pe raza localităţii. Patronatul companiei este românesc, iar numărul angajaţilor depăşea 120 de persoane. „Cea mai tristă imagine a acestei zile am avut-o în cursul dimineţii, când i-am văzut pe angajaţii societăţii aşteptând la poarta fabricii”, a spus primarul Ovidiu Bălan. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • bani
  • sport
  • actualitate
  • intro2

22 noiembrie 2017

AZI Piaţa ştirilor de azi

ZIUA RECUNOŞTINŢEI. Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti va fi închisă joi când este sărbătorită Ziua Recunoştinţei, informează un comunicat al misiunii diplomatice. [ Citeste mai departe ]

22 noiembrie 2017

AZI Prin Lume

VREA SOLUŢIA CORECTĂ. Serbia nu va recunoaşte Kosovo de dragul aderării la Uniunea Europeană, chiar dacă aderarea ca membru cu drepturi depline reprezintă o prioritate absolută a politicii externe a Belgradului a declarat, astăzi, ministrul de Externe sârb Ivica Dacic, aflat la Buenos Aires pentru a participa la inaugurarea unei pieţe cu numele Republica Serbia, informează agenţia de presă MIA. [ Citeste mai departe ]

22 noiembrie 2017

AZI Stat de drept

CONTESTAŢIA DNA, RESPINSĂ. Tribunalul Cluj a decis, astăzi, eliberarea condiţionată a fostului ministru al Tineretului şi Sportului Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. [ Citeste mai departe ]

22 noiembrie 2017

AZI În cultură

TREI SONATE. După un memorabil concert susţinut recent cu Orchestra Naţională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio astăzi, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea. [ Citeste mai departe ]

22 noiembrie 2017

AZI Prin ţară

1500 DE MILITARI, 120 DE MIJLOACE TEHNICE. Municipiul Alba Iulia va găzdui de 1 Decembrie o paradă militară, o întâlnire pe acest subiect având loc astăzi la Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” cu toţi factorii implicaţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

Aproape 50.000 de stejari au fost plantaţi, sâmbătă, în memoria eroilor căzuţi căzuţi în luptele... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Managerii se tem de creşterea costurilor curente

Managerii se tem de creşterea costurilor curente

Conform Barometrului Industriei din România, realizat de IRSOP şi SNSPA, managerii semnalează... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

A crezut că i-a dat banii pentru că „se plăceau reciproc”

A crezut că i-a dat banii pentru că „se plăceau reciproc”

Fosta judecătoare Geanina Terceanu a declarat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că fostul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Autodenunţ

Autodenunţ

Mult iubită şi stimată Codruţa Kovesi, [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Steaua polară - Martin Cruz Smith

Cândva anchetator de prestigiu la Moscova, Arkadi Renko reuşeşte să scape din clinica psihiatrică în care este închis pentru „instabilitate politică” şi ajunge pe Steaua Polară, o uriaşa navă sovietică de prelucrare a peştelui, care traversează apele îngheţate ale Mării Bering.

[ Vezi toate ]

Magazin

Conform tradiţiei, Trump a graţiat doi curcani

Conform tradiţiei, Trump a graţiat doi curcani

Preşedintele SUA, Donald Trump, a respectat marţi tradiţia şi a graţiat doi curcani înainte de a... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola au fost testate cu rezultate promiţătoare,... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress