Prin Ţară AZI

Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie a fost stins

13 septembrie 2017  17:30| Prin Ţară | Social
Incendiul de la fabrica de uleiuri esenţiale din Orăştie a fost stins

Incendiul izbucnit ieri la fabrica de uleiuri esenţiale din municipiul Orăştie a fost lichidat, astăzi, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Hunedoara. În cursul nopţii de marţi spre miercuri, peste 50 de pompieri militari din judeţul Hunedoara şi echipaje sosite în sprijin din judeţele Alba, Gorj, Sibiu şi Timiş, au acţionat pentru limitarea incendiului la hala de producţie care este construită pe cinci niveluri, şi se întinde pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi.

Cinci persoane au fost rănite. Un bărbat de 27 de ani a suferit arsuri de gradul patru şi a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgenţelor din Orăştie, el urmând să fie transferat la secţia de arşi a unui spital din Timişoara. Alte patru persoane, care s-au intoxicat cu fum, au fost tratate de medici la locul intervenţiei.

Hala cuprinsă de flăcări se află situată la marginea municipiului Orăştie, la o distanţă de circa 700 de metri de primele locuinţe ale oamenilor. Aproximativ 300 de persoane care locuiesc în cinci blocuri aflate la periferia oraşului au fost evacuate marţi seara dar s-au întors la casele lor în această dimineaţă, după ce pericolul a trecut.

Astăzi, în oraş se simţea un miros slab de ulei ars, potrivit primarul municipiului, Ovidiu Bălan. Acesta a menţionat că, din informaţiile pe care le deţine, rezultatele probelor de aer prelevate de către inspectorii Agenţiei de Protecţia Mediului nu sunt de natură să îngrijoreze populaţia.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara a amplasat în zona incendiului de la Orăştie un echipament fix în vederea monitorizării calităţii aerului. Operaţiunea se va realiza din oră în oră, monitorizarea urmând să continue timp de o săptămână.

Autorităţile recomandă, în continuare, populaţiei din Orăştie să evite deplasarea în zona de manifestare a incendiului şi să închidă uşile şi ferestrele pentru evitarea pătrunderii fumului în locuinţe.

În perioada următoare se va face o evaluare a impactului pe care incendiul l-a avut asupra factorilor de mediu, urmând a se lua măsuri în consecinţă.

Pe de altă parte, autorităţile locale monitorizează foarte strict staţia de epurare a oraşului, situată la câteva sute de metri de locul incendiului. Staţia a rămas fără energie electrică şi astăzi funcţiona cu ajutorul unor generatoare de curent. În plus, se urmăreşte ca staţia să preia cât mai puţine ape uzate de pe platforma fabricii de uleiuri esenţiale, deoarece poluanţii rezultaţi în urma arderilor ar putea distruge treapta de epurare biologică şi bacteriile care sunt folosite acolo.

Purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda, a declarat, că, în urma deversării în pârâul Orăştie, aflat în apropierea fabricii, a substanţelor depozitate, apa a fost infestată cu produşi chimici iar fauna a fost distrusă pe o porţiune de patru kilometri.

„Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu a declarat că fauna pe aproximativ trei - patru kilometri, unde s-a propagat această undă de poluare, a fost distrusă”, a declarat Doda.

Potrivit acesteia, fabrica de prelucrare a vopselelor din Orăştie fusese amendată, de la începutul anului, de către ISU Hunedoara cu 30.000 de lei, pentru nerespectarea planului de protecţie intern, şi cu 40.000 de lei, respectiv 20.000 de lei de către Garda de Mediu, pentru neraportarea cantităţilor de materiale inflamabile.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu, a declarat că s-a întocmit dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, nerespectarea măsurilor privind securitatea şi siguranţa în muncă şi neluarea măsurilor privind siguranţa şi sănătatea în muncă.

O comisie de cercetare a cauzelor incendiului s-a deplasat astăzi la Orăştie pentru a strânge probe pentru determinarea condiţiilor care au generat această ardere.

Primarul municipiului Orăştie a precizat că societatea la care s-a produs incendiul producea uleiuri esenţiale pentru industria farmaceutică şi cosmetică, fiind apreciată ca o firmă importantă de pe raza localităţii. Patronatul companiei este românesc, iar numărul angajaţilor depăşea 120 de persoane. „Cea mai tristă imagine a acestei zile am avut-o în cursul dimineţii, când i-am văzut pe angajaţii societăţii aşteptând la poarta fabricii”, a spus primarul Ovidiu Bălan. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2

21 februarie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

-18 GRADE LUNI DIMINEAŢĂ. Ultimul weekend al acestei luni va fi unul dintre cele mai friguroase din întregul sezon. Temperaturile vor scădea puternic începând de sâmbătă noaptea, ajungând până la -18 grade Celsius luni dimineaţă. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI Prin Lume

AUTOCAR CĂZUT ÎN PRĂPASTIE. Cel puţin 35 de persoane au murit după ce un autocar a căzut, astăzi, într-o prăpastie, în sudul statului Peru, informează publicaţia El Comercio. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI Stat de drept

DENUNŢURI ÎMPOTRIVA UNOR SUBORDONAŢI. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă al DNA. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI În cultură

PREMIUL I LA CONCURSUL DE COMEDIE ROMÂNEASCĂ. Spectacolul „Diseară la 7” de Aurelian Bărbieru, în regia lui Chris Simion Mercurian, va fi prezentat la Teatrul de Comedie, în premieră oficială, astăzi, la Sala Studio. Din distribuţie fac parte Ilona Brezoianu şi Alexandru Conovaru. [ Citeste mai departe ]

21 februarie 2018

AZI Prin ţară

CARANTINĂ DIN CAUZA VIROZELOR. Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe a luat decizia de a suspenda integral programul de vizitare a pacienţilor, pe fondul valului de gripă şi viroze. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Patru decese în două zile din cauza gripei

Patru decese în două zile din cauza gripei

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la 45, a informat astăzi Centrul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Exporturile de ceasuri elveţiene au reînceput să meargă ca unse

Exporturile de ceasuri elveţiene au reînceput să meargă ca unse

Manufacturile elveţiene de ceasuri au început 2018 cu cel mai puternic ritm de creştere al... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Elena Udrea a fost exmatriculată de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Submarinul galben

Submarinul galben

Dintre multele „perle” lansate cu prilejul audierii candidaţilor la funcţiile de miniştri în cel... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Casa păpuşilor - M.J. Arlidge

Ce legătură poate fi între o fată care se trezeşte răpită din propria casă şi sechestrată într-o pivniţă mizeră şi un cadavru descoperit absolut întâmplător pe o plajă pustie?

[ Vezi toate ]

Magazin

Bon Jovi lansează un brand propriu de vinuri rosé

Bon Jovi lansează un brand propriu de vinuri rosé

Rockerul american Jon Bon Jovi şi unul dintre fiii lui, Jesse Bongiovi, s-au asociat cu... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress