Prin Ţară AZI

La Brăila, localnicii au aruncat cadavre de porci pe câmp, iar la Galaţi în Dunăre

07 august 2018  16:30| Prin Ţară | Social
La Brăila, localnicii au aruncat cadavre de porci pe câmp, iar la Galaţi în Dunăre

Reprezentanţii instituţiilor implicate în lupta cu pesta porcină din judeţele Galaţi şi Brăila se confruntă, mai nou, cu numeroase cadavre de porci aruncate pe câmp sau pe cursurile de apă şi încearcă să afle cine a aruncat porcii morţi şi dacă leşurile au virusul letal, potrivit Mediafax.

În ultimele zile, pe Facebook au apărut numeroase filmări realizate de cetăţeni care prezintă cadavre abandonate în diverse locuri.

În comuna Berţeştii de Jos, de exemplu, unde a fost confirmat unul dintre primele focare de pestă porcină africană din judeţul Brăila, mai multe leşuri au fost descoperite pe câmp, pe o rază de câţiva kilometri. Deranjaţi de mirosul insuportabil, doi cetăţeni din comuna brăileană au mers pe câmp şi au filmat leşurile. În timp ce filmează, persoanele se declară indignate de lipsa de reacţie a autorităţilor, dar şi de modul în care acţionează localnicii.

Tot pe Facebook a ajuns o filmare cu un porc mort care pluteşte pe Dunăre.

Filmările cu porcii morţi care plutesc pe Dunăre au fost analizate şi de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. Aceştia spun că aruncarea cadavrelor reprezintă un pericol deoarece astfel se poate răspândi pesta porcină africană.

 „Acum 10 zile s-a sunat la 112 tot aşa, că un porc plutea pe Dunăre. S-a intervenit cu şalupele de la Poliţia de Frontieră. Am scos acel porc, l-am dus la laborator, nu a avut pestă porcină africană. Dar tot aşa, poate să fie un porc care să aibă şi să împrăştie acest virus”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Autorităţile îi sfătuiesc pe cei care descoperă cadavre de animale să sune imediat la numărul unic de urgenţă 112.

„În momentul în care nimeni nu sună la 112 să dea informaţia şi face un filmuleţ pe care îl pune pe internet, este mai greu să identificăm locul şi momentul”, a spus prefectul judeţului Brăila, George Paladi.

Imaginile cu animale moarte plutind pe Dunăre i-au îngrijorat pe gălăţeni, în condiţiile în care cea mai mare parte a oraşului Galaţi, aflat în aval de Brăila, se alimentează cu apă din fluviu.

Pentru a-i linişti pe cetăţeni, autorităţile gălăţene au anunţat public că apa de consum nu este afectată. Reprezentanţii societăţii edilitare care alimentează cu apă oraşul Galaţi spun că animalele moarte care plutesc pe Dunăre nu reprezintă un pericol pentru gălăţeni deoarece apa este luată din fluviu printr-o pompă aflată la mare adâncime, iar pe parcurs sunt numeroase verificări şi filtre.

Reprezentanţii DSVSA Galaţi au trimis echipe care recuperează din apă cadavrele de animale şi apoi le incinerează.

De la începutul săptămânii, trei cadavre au fost descoperite pe Dunăre, în dreptul oraşului Galaţi, dar autorităţile nu au putut stabili dacă moartea a fost cauzată de pesta porcină africană deoarece leşurile erau în descompunere.

„Cele trei cadavre din specia porcină care au fost identificate ieri pe o zonă a fluviului Dunării erau în stare avansată de descompunere şi fără elemente de identificare. Motiv pentru care măsura deplină pentru siguranţa totală a fost dirijarea spre incinerare, nu se stă la discuţii. În momentul în care sunt în atare avansată de descompunere, măsura corectă este trimiterea în fază rapidă spre incinerare. Pentru că ele erau fără elemente de identificare, nu se ştie cui aparţin. Boala nu se trasmite la om, cel afectat este porcul.... Impactul economic este major. Boala neavând tratament, neexistând vaccin, mijloc de imunizare, virusul este extrem de agresiv, se extinde cu mare repeziciune”, a declarat directorul DSVSA Galaţi, Carmen Stroia.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 16 focare de pestă porcină africană şi au fost eutanasiaţi peste 7.000 de porci. În Galaţi, virusul a apărut într-o singură comună din nordul judeţului, iar autorităţile au eutanasiat peste 200 de animale.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

16 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PALATUL NAŢIONAL AL COPIILOR ŞI PARCUL IOR. Persoanele din judeţul Ilfov care doresc să susţină proba practică pentru obţinerea permisului de conducere vor avea la dispoziţie, din 18 februarie, două noi puncte de examinare în Bucureşti, în Sectoarele 3 şi 4, potrivit şefului Biroului de Informare Publică al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), Rodica Popescu. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

UE AR PUTEA DECIDE EXTINDEREA TERMENULUI DAR NU VA RENEGOCIA ACORDUL. Premierul britanic Theresa May a dat asigurări, astăzi, că ţara sa va părăsi Uniunea Europeană la 29 martie şi că blocul comunitar va lua în considerare extinderea perioadei de negociere aferente articolului 50 numai dacă există un plan alternativ de ieşire credibil, transmite Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

COPILUL ESTE ÎN CONTINUARE ÎN STARE GRAVĂ. Magistraţii suceveni au înlocuit măsura arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile pentru tânărul de 26 de ani care a lovit pe o trecere de pietoni din Suceava o jandarmeriţă şi pe fiica acesteia, potrivit RomaniaTv. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI În cultură

100% HAYDN. Violonistul Alexandru Tomescu va concerta, astăzi, de la ora 19.00, pe scena Sălii Radio, într-un concert 100% HAYDN. Concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio se va derula sub bagheta unui invitat special: Ladislau Horvath. [ Citeste mai departe ]

16 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PĂRINŢII AU REFUZAT VACCINAREA. Trei fraţi din Rădăuţi, cu vârste sub 5 ani, au fost internaţi în spital cu rujeolă, după patru luni fără niciun caz în judeţul Suceava, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Suceava. Copii nu sunt vaccinaţi. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Al nouălea deces provocat de gripă

Al nouălea deces provocat de gripă

Încă o persoană a murit din cauza virusului gripal, numărul deceselor ajungând astfel la nouă, a... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Companiile din energie trebuie să trimită ANRE cifra de afaceri pentru calcularea contribuţiei de 2%

Companiile din energie trebuie să trimită ANRE cifra de afaceri pentru calcularea contribuţiei de 2%

Companiile din sectorul energetic trebuie să transmită Autorităţii Naţionale de Reglementare în... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Refugiul de la Stillhouse Lake - Rachel Caine

Gina Royal este aparent definiţia banalităţii: o gospodină timidă din Midwest, cu o căsnicie fericită şi doi copii adorabili. Dar când un accident de maşină dezvăluie viaţă secretă de criminal în serie a soţului ei, este nevoită să se reinventeze că Gwen Proctor, mamă luptătoare care ar face orice pentru a-şi apăra copiii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Tintin împlineşte 90 de ani. Aniversare cu acuzaţii de rasism

Aniversarea a 90 de ani de la apariţia personajului de benzi desenate Tintin este marcată de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress