Prin Ţară AZI

Manifestări de Ziua Unirii Principatelor

24 ianuarie 2018  13:15| Prin Ţară | Social
Manifestări de Ziua Unirii Principatelor

Ministerul Apărării Naţionale, prefecturile şi primăriile din ţară au organizat, astăzi, ceremonii militare şi religioase, sesiuni de comunicări ştiinţifice, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române.

În Capitală au avut loc depuneri de coroane şi jerbe de flori la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române, la monumentele lui Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu şi al generalului Ioan Emanoil Florescu, aflate în curtea Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”. De asemenea la Muzeul Militar a fost organizată o manifestare istorico-militară cu participarea unor asociaţii de reconstituire care au recreat - prin uniforme, prezentări de armament şi demonstraţii de instrucţie de front - epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Programul evenimentelor organizate la Iaşi a debutat pe 23 ianuarie, cu simpozionul „Armata Română, între Mica şi Marea Unire”, la Palatul Culturii. La Muzeul Unirii a fost organizată „Galeria Unirii”, în cadrul căreia a fost lansat albumul „Familia Regală la Iaşi” şi vernisată expoziţia „Unirile românilor de la Alexandru Ioan Cuza la Ferdinand I”. Ceremonia militară şi religioasă s-a desfăşurat, începând cu ora 11.00, la Monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, din Piaţa Unirii, urmată de un spectacol folcloric. Municipalitatea a împărţit ieşenilor peste 5.000 plăcinte tradiţionale moldoveneşti, ceai şi vin fiert. Muzeul Unirii şi Palatul Culturii din Iaşi, precum şi Palatul Alexandru Ioan Cuza din Ruginoasa vor putea fi vizitate gratuit între orele 10.00 şi 17.00.

La Focşani, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă, un moment artistic susţinut de reprezentanţii Teatrului municipal şi de cei ai Ansamblului „Ţara Vrancea” şi defilarea Gărzii de Onoare formată din militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Efective al ale Marinei Militare au asigurat garda de onoare la manifestările dedicate celebrării Zilei Unirii Principatelor Române, organizată de autorităţile locale la: Mangalia, Brăila, Tulcea, Babadag.

O evocare a rolului şi locului înfăptuirii Unirii Principatelor Române, în istoria patriei, a fost organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, în Aula Adrian Rădulescu, cu participarea elevilor şi profesorilor de la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ.

La Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa, a avut loc festivitatea de premiere pentru autorii celor mai bune lucrări jurizate în cadrul Concursului de creaţie „Dobrogea, înainte şi după 1878”, la secţiunile de fotografie, desen şi eseu. Concursul s-a desfăşurat pe durata semestrului I al anului şcolar în curs şi este inclus în proiectul educaţional „România în sărbătoare”, organizat de către Departamentul Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Asociaţia Naţională „Cultul Eroilor Regina Maria” - filiala Constanţa şi Asociaţia „Casa Mării Negre”.

Potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, programul manifestărilor va începe la ora 17.00 cu un spectacol susţinut de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, la ora 18.00 va avea loc intrarea cu torţe în Piaţa Prefecturii din centrul municipiului, între 18.00-18.10 vicepreşedintele Consiliului Judeţean, istoricul Gheorghe Nichifor, va susţine o lecţie de istorie, iar până la ora 19.00 se va desfăşura spectacolul literar-muzical-coregrafic „Centenar 2018. Poveste despre Mica Unire”. La ora 19.00 va avea loc Hora Unirii.

Instituţia Prefectului judeţului Mureş şi Garnizoana Târgu Mureş, au organizat evenimente în curtea Inspectoratului de Poliţie Judeţean, singurul loc din judeţ unde există un bust al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Primăria Târgu Mureş a organizat, la Teatrul Naţional, un spectacol susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea şi Sergiu Cipariu, alături de care participă actorii Dan Rădulescu şi Liviu Pancu, precum şi ansamblul folcloric „Spice Mureşene”. Spectacolul se va încheia cu Hora Unirii în Piaţa Teatrului, la ora 18.30. De la ora 19,30, maestrul Gheorghe Zamfir şi Corul Accoustic şi Orchestra Metropolitană Bucureşti, susţin un „Concert Extraordinar în anul Centenarului Marii Uniri, 1918-2018”, la Palatul Culturii din Târgu Mureş. Între invitaţii speciali se regăseşte Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României din perioada 1996-2000.

La Arad, Instituţia Prefectului a organizat o serie de manifestări pe Platoul din faţa Palatului Administrativ. Finalul manifestărilor din prima parte a zilei va fi marcat prin defilarea Gărzii de Onoare Comune, compusă din detaşamentele de militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne, acestea din urmă aparţinând Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” Arad. De la ora 19.00, Primăria Municipiului Arad, în colaborare cu Filarmonica de Stat Arad, organizează, în sala Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, un concert extraordinar. În partea a doua a concertului omagial, orchestra „Rapsozii Zărandului” va prezenta un program alcătuit din piese autentice de muzică populară românească, interpretate de soliştii arădeni Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Radu Vand, Viorica Mănăstire şi Alexandru Pop. Accesul publicului la spectacol va fi gratuit, pe bază de invitaţii, în limita locurilor disponibile.

Festivităţile din Oradea au început la ora 12.00, prin întâmpinarea de către o Gardă de Onoare a oficialităţilor locale, prezentarea Onorului, Salutul drapelului de luptă şi intonarea Imnului Naţional al României, un Te Deum şi alocuţiuni privind însemnătatea Unirii sub Alexandru Ioan Cuza. După recitalul ansamblului coral General Traian Moşoiu din Oradea, va avea loc festivitatea depunerii de coroane, jerbe şi buchete de flori la statuia ecvestră a primului unificator, Mihai Viteazul, festivitatea fiind programată să se încheie printr-o Horă a Unirii.

Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” va susţine, astăzi, de la ora 14.00, în Piaţa Revoluţiei, un spectacol de muzică populară, cu participarea interpreţilor Daniela Condurache, Elena Mândrescu, Laura Ştefănescu sau Petronela Rusu. Instituţia prefectului şi Garnizoana Botoşani vor organiza un ceremonial militar şi religios la monumentul închinat lui Alexandru Ioan Cuza din faţa sediului Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, împreună cu Consiliul Judeţean, Primăria Municipiului şi Garnizoana Bistriţa, au organizat un ceremonial militar şi religios la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii, din municipiul Bistriţa. La Biblioteca Judeţeană au avut loc prelegeri despre ecoul Unirii Principatelor în ţinuturile Bistriţei şi Năsăudului în documente de arhivă şi despre scriitori români care au pregătit Mica Unire de la 1859 în cercuri occidentale, un recital de poezie şi prezentarea cărţii „Basarabia în actul Marii Uniri de la 1918”, de Ion Ţurcanu şi Mihai Papuc. Totodată, la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud are loc vernisajul expoziţiei foto-documentare „Gară pe drumul Marii Uniri”, care se doreşte a fi un omagiu adus combatanţilor din Primul Război Mondial, personalităţilor implicate în tratativele diplomatice care au dus la desăvârşirea Marii Uniri, dar şi eroilor feroviari, subliniind astfel importanţa căilor ferate în realizarea României moderne. Centrul Judeţean de Cultură Bistriţa-Năsăud organizează, de la ora 18.00, un spectacol omagial „Uniţi sub tricolor”, susţinut de Ansamblul „Dor românesc”, dirijor Horaţiu Cigu, iar printre artiştii invitaţi se numără interpreţii de muzică populară Nicolae Cioancă, Oana Matei-Coruţi şi Ioachim Spân, folkistul Florin Săsărman, cvintetul „Jam” al Liceului de Muzică din Bistriţa, clubul de dans sportiv „Floris”.

Manifestările din Sfântu Gheorghe au avut loc la grupul statuar Mihai Viteazul din centrul municipiului, în program fiind prevăzute, printre altele, depuneri de coroane de flori, defilarea gărzii de onoare şi Hora Unirii.

Programul manifestărilor organizate de prefectura Dâmboviţa, pe platoul din faţa sediului instituţiei, a început cu intonarea imnului de stat, alocuţiuni ale autorităţilor şi defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgovişte în centrul municipiului. La finalul manifestărilor, a avut loc Hora Unirii. În comuna Aninoasa au fost depuse coroane de flori la monumente din Săteni, Aninoasa, Viforâta, Mănăstirea Dealu. La Centrul Cultural Aninoasa s-a desfăşurat un concurs de cultură generală despre momentul istoric din anul 1859 pentru elevii şcolilor din comună. Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Universitatea Valahia din Târgovişte, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chişinău, în parteneriat cu Centrul de Cercetare a Istoriei şi Patrimoniului Cultural „Grigore Gafencu” au organizat dezbaterea „Unirea Principatelor de la 1859: între importanţă istorică şi cunoaştere”.

La Galaţi, manifestările au început la Biserica Vovidenia, cu un Te Deum pentru Domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi mama sa. Gălăţenii au avut parte de un scurt moment artistic, susţinut de Ansamblul „Doina Covurluiului” al Centrului Cultural Dunărea de Jos. Manifestările se vor încheia la Muzeul de Istorie cu vernisajul expoziţiei „Personalităţile Unirii Principatelor de la 1859”, de la ora 14.00. De asemenea, la Universitatea „Dunărea de Jos” va avea loc, de la ora 19.00, o paradă a costumelor populare româneşti, în cadrul căreia o sută de fete vor prezenta piese autentice cu o vechime cuprinsă între 70 şi 140 de ani din colecţia etnografică „Flori de ie”, din toate zonele geografice ale României.

Mai multe manifestări dedicate Unirii Principatelor Române au loc în aceste zile în Harghita şi se vor încheia seara, când, la Topliţa şi Miercurea Ciuc, toţi cei care doresc sunt invitaţi să se prindă într-o Horă a Unirii. Primul eveniment din judeţ dedicat Micii Uniri, a fost o şezătoare, care a avut loc sâmbătă, la Gheorgheni, în sala festivă a Liceului Teoretic „Sf. Nicolae” şi s-a intitulat „Mica Unire - cinste şi preţuire aduse simbolurilor naţionale”. Mai mulţi tineri, dar şi copii însoţiţi de părinţi, mulţi îmbrăcaţi în port popular, alături de membre ale grupului „Şezătoare la Miercurea-Ciuc” au realizat diverse obiecte cu însemnele naţionale, care au fost oferite celor prezenţi. Manifestarea a fost organizată, în premieră, de Asociaţia „Iuvenes et sense” din Gheorgheni, cu sprijinul Instituţiei Prefectului Harghita şi al Liceului Teoretic „Sf. Nicolae”, şi cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe Române a Covasnei şi Harghitei.

În cursul zilei de marţi, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea Ciuc, mai mulţi elevi de la şcolile româneşti au transcris cu pana sau cu tocul şi peniţa fragmente din documente legate de Unirea Principatelor Române. Evenimentul a mai cuprins şi deschiderea unei expoziţii foto-documentare, intitulată „De la Mica la Marea Unire” şi prezentări legate de acest subiect.

Astăzi, în Sala Amfiteatru a Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc vor susţine prezentări legate de Unirea Principarelor Române, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, Andrei Moldovan, reprezentanţi ai Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale şi elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”. La final, se va juca Hora Unirii, în acordurile muzicii militare a Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, pe platoul din faţa Palatului Administrativ.

La Deva, după o slujbă de binecuvântare a participanţilor, a fost susţinută o evocare istorică a Unirii Principatelor. Cei prezenţi s-au prins în Hora Unirii, iar în final a avut loc un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul „Românaşul”, al Liceului de Artă din Deva, Grupul folcloric „Florile Dorului” şi Ansamblul „Făeragul” din comuna Certeju de Sus.

În municipiul Hunedoara, în Parcul Tineretului a avut loc un spectacol de dans şi muzică populară, susţinut de Ansamblul de cântece şi dansuri „Haţegana”.

La Baia Mare, manifestarea dedicată Unirii Principatelor Române şi Centenarului Marii Uniri, a început cu intonarea Imnului Naţional al României şi alocuţiunile despre semnificaţia Unirii Principatelor Române, iar apoi a avut loc un moment artistic, susţinut de Andrei Păunescu cu cenaclul „Totuşi iubirea”, Corala „Armonia”, Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, Taraful şi Grupul Folk „Nuanţe” de la Şcoala Populară de Artă, Fanfara Municipală Baia Mare, Gavrilă şi Alex Martari, Corul Bărbătesc din Vălenii Şomcutei şi Corul „Sf. Ioan Damaschin” al Studenţilor Teologi din Baia Mare.

Ziua Unirii Principatelor a fost marcată, la Slatina, printr-o ceremonie desfăşurată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Manifestarea a cuprins şi un spectacol susţinut de Ansamblul „Doina Oltului”.

La  Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, a avut loc, astăzi, vernisajul expoziţiei temporare „Arhitecţi ai unităţii naţionale ilustraţi de un contemporan - Mişu Popp”. Lucrările etalate reprezintă portrete ale unor personalităţi precum Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu, Vasile Alecsandri, Constantin A. Rosetti, care fac parte din patrimoniul muzeal al Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova.

Asociaţia „6 Dorobanţi” a susţinut, la muzeu, un spectacol militar, membrii asociaţiei fiind echipaţi în uniforme din epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ei vor face prezentări de arme şi uniforme, precum şi demonstraţii cu respectarea întocmai a regulamentelor militare de epocă.
 Mica Unire şi făptuitorul ei, principele Alexandru Ioan Cuza, sunt omagiaţi miercuri, la Timişoara, printr-o serie de manifestări şi depuneri de coroane. Acestea au avut loc la bustul Principelui Unirii şi la efigia de la Casa Cuza, unde acesta a fost găzduit timp de o noapte, în drumul său spre exil.

Mica Unire a fost marcată de autorităţile tulcene în Piaţa Tricolorului din municipiu, iar evenimentul a fost urmat de un spectacol folcloric găzduit de Sala Sporturilor, susţinut de grupul coral „Cantus Libera”, ansamblul „Baladele Deltei”, grupul „Ethnos” din Chişinău, Republica Moldova, şi de artiştii Mariana Ionescu Căpitănescu, Călin Brăteanu, Maria Stoianov şi Marius Ciprian Pop.

Mica Unire a fost evocată şi la Vaslui, la fel ca în toată ţara, prin manifestări culturale, ştiinţifice, expoziţionale, urmate de un spectacolul folcloric în Piaţa Centrului Civic. În perioada 22 - 26 ianuarie, Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui găzduieşte expoziţia „Unirea Pricipatelor Române în colecţia Bibliotecii Judeţene N.M. Spătarul”. Muzeul Judeţean „Şefan cel Mare” a marcat evenimentul printr-un simpozion intitulat „Unirea Principatelor Române - de la idee la faptă”.

O ceremonie dedicată Unirii Principatelor a avut loc şi pe platoul din faţa sediului Instituţiei Prefectului Vâlcea. Ceremonia a început cu intonarea Imului Naţional, moment urmat de evocarea semnificaţiei evenimentului, iar actori ai Teatrului Municipal „Ariel” din Râmnicu Vâlcea au interpretat o scenetă dedicată Unirii Principatelor. Evenimentul a fost încheiat cu un spectacol al orchestrei Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Vâlcea.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Pixelul albastru vs intelectualul fonf

Cel mai savuros spectacol de caractere este atunci când corb la corb încep să-și scoată ochii.... [ Citeste mai departe ]

09 decembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

UNA DIN DOUĂ SOLUŢII, CARE, DE FAPT, SUNT TREI. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că nu va demisiona, însă nu este „lipit de scaun” şi dacă vrea cineva să îl demită, o poate face. [ Citeste mai departe ]

09 decembrie 2019

AZI Prin Lume

NEGOCIAZĂ CU BEIJING, DAR ÎI ŞI PUNE FRÂNĂ. Preşedintele SUA, Donald Trump, a criticat Banca Mondială, reproşând instituţiei financiare internaţionale că împrumută bani Chinei. [ Citeste mai departe ]

09 decembrie 2019

AZI Stat de drept

N-A MAI AJUNS LA PARLAMENT. Deputatul de Arad Florin Tripa (PSD), a declarat, la ieşirea de la audieri din sediul DNA Timişoara, că are calitatea de suspect de trafic de influenţă în legătură cu angajarea unei persoane la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara. [ Citeste mai departe ]

09 decembrie 2019

AZI În cultură

Muzeul Băncii Naționale a României a găzduit, vineri, vernisajul expoziției temporare Nicolae Bălcescu - 200 de ani de la naștere, organizată în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României și Arhivele Naționale ale României. [ Citeste mai departe ]

09 decembrie 2019

AZI Prin ţară

AU PREDAT ÎN WEEK-END 4 APARTAMENTE. Un grup de 13 angajaţi ai unei companii din Oradea au ajutatr la finalizarea unor locuinţe pentru familii aflate în dificultate, atât pentru a marca Ziua Internaţională a Voluntariatului, 5 decembrie, cât şi sărbătoarea de Moş Nicolae. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Temperaturi mai mici faţă de anii precedenţi

Temperaturi mai mici faţă de anii precedenţi

Luna decembrie se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteo, respectiv ninsoare,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Un procent în plus la câştigul salarial mediu nominal brut

Un procent în plus la câştigul salarial mediu nominal brut

Câştigul salarial mediu nominal brut a crescut, în octombrie faţă de septembrie 2019, cu 1%, la... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Post-băsismul: Deceniul iohannist consolidat

Un veritabil paradox politic este acela că după ce a câștigat alegerile parlamentare cu cel mai... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Îşi vrea animalul de companie în Cartea Recordurilor

Îşi vrea animalul de companie în Cartea Recordurilor

O căţea din Marea Britanie a adus pe lume 21 de pui, iar proprietara sa susţine că evenimentul ar... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

50 de operaţii pe zi

50 de operaţii pe zi

Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti va fi redeschis săptămâna... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress