Ziua Constanţei, instituită acum 17 ani de praznicul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este marcată, azi, printr-o paradă cu caracter civil şi militar cu participarea a peste 2.000 de manifestanţi.
La manifestări vor lua parte elevi, studenţi, sportivi, militari români şi camarazi din state membre NATO, jandarmi călare şi păpuşi uriaşe ce vor defila pe traseul bulevardul Tomis, de la Palatul Sporturilor până la Monumentul Lupa Capitolina, apoi pe strada Traian, până în Piaţa Ovidiu. Manifestările au debutat la ora 12.00, cu un Tedeum săvârşit de Arhiepiscopul Teodosie la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, din municipiul reşedinţă de judeţ.
La ora 17.00 începe „Parada Constanţei”, o defilare cu peste 2.000 de participanţi printre care se vor regăsi: sportivi, olimpici, militari, jandarmi călare, studenţi, elevi, cadre didactice, artişti, înalte feţe bisericeşti, reprezentanţi ai etniilor dobrogene şi oficialităţi ce vor saluta cu respect oraşul pe traseul Palatul Sporturilor, bulevardul Tomis, Piaţa Ovidiu, unde, la ora 18,00, va avea loc salutul oficialităţilor, se arată într-un comunicat al Primăriei Constanţa.
După ora 18.30, constăţenilor vor avea parte de un spectacol în aer liber susţinut de Ansamblul Iholu, al Comunităţii Armâne din Romania, Filiala Constanţa, Ansamblul Elpis şi Ansamblul Elpis Junior, Ansamblul Can Renkler, Colegiul Naţional „Regina Maria”, Ioana Lucia şi Mara Andreea Berechet, iar după ora 20,00, pe aceeaşi scenă din Piaţa Ovidiu, Teatrul „Semn” va prezenta spectacolul-manifest „Ciuleandra”. După ora 21.00, în agora Constanţei este programat un concert extraordinar 3 Sud Est, iar seara se va încheia cu un foc de artificii lansate de pe Plaja Modern.Elevii se revoltă
Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) critică decizia luată de administraţia locală de a obliga elevii, pentru al doilea an consecutiv, să participe la parada publică, apreciind că acest tip de eveniment „este o reminiscenţă a perioadei dinainte de 1989 şi aminteşte, cu tristeţe, că mentalitatea conducătorilor oraşului nu s-a schimbat foarte mult”.
„Din informaţiile obţinute pe surse, IŞJ Constanţa a trimis o circulară către unităţile de învăţământ din judeţ prin care s-a solicitat trimiterea elevilor la această manifestare şi deşi există şcoli care au oferit opţiunea elevilor de a participa, fără nicio imperativitate, am fost sesizaţi că în instituţii precum Liceul Tehnic 'Pontica' sau Colegiul Naţional 'Mircea cel Bătrân', elevii ar fi fost anunţaţi că vor participa la paradă, fără a putea alege acest lucru”, se arată în comunicatul AEC.
„Considerăm aceste întâmplări ca fiind oglindirea situaţiei de anul trecut, atunci când ordine de la centru au scos sute de elevi şi studenţi în stradă, pentru a defila în această paradă ce poate fi uşor asemănată cu cele pe care le observăm, de regulă, în ţări precum Coreea de Nord, ţări comuniste unde liberul arbitru este un mit, iar atunci când este vorba despre salutarea sau aprecierea liderilor toţi cetăţenii trebuie să se conformeze. Dar, are nevoie oraşul nostru de festivisme sau de o mai mare atenţie asupra felului în care e gestionat? Solicităm ferm primarului Constanţei, Decebal Făgădău, să dovedească interes real faţă de oraş, investind în educaţia de la nivel local, deoarece acesta e singurul mod prin care cetăţenii pot ajunge să iubească oraşul, aşa cum edilul îndeamnă. De asemenea, somăm Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa să se dezică de astfel de evenimente şi să nu promoveze atitudini demne de regimurile totalitare”, se subliniază în comunicatul de presă al AEC.
05 decembrie 2019
06 decembrie 2019
06 decembrie 2019
06 decembrie 2019
06 decembrie 2019
Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.
[ Vezi toate ]