Sport AZI

Pascu a fost desemnată scrimera anului în România

07 decembrie 2017  16:45| Sport | Sport & Divertisment
Pascu a fost desemnată scrimera anului în România

Bianca Pascu, de la CS Dinamo, a fost desemnată cea mai bună sportivă a anului 2017 de către Federaţia Română de Scrimă, cu prilejul „Galei Eroilor cu Mască”, pentru medalia de bronz cucerită la Campionatele Europene de seniori de la Tbilisi în proba individuală de sabie.

Dinamovista s-a impus în clasamentul celor mai buni scrimeri din 2017, înaintea Amaliei Tătăran (CS Dinamo), medaliată cu argint în proba individuală de spadă la Europenele de tineret de la Minsk, şi a lui Iulian Teodosiu (CS Dinamo), medaliat cu bronz în în proba individuală de sabie la aceeaşi competiţie.

Bianca Pascu, de la CS Dinamo, le-a mulţumit celor care i-au fost aproape şi au impulsionat-o să obţină în sfârşit performanţele dorite: „Îi mulţumesc Laurei Badea, care înainte de a fi preşedinte al federaţiei m-a susţinut ca om, îi mulţumesc lui Florin Zalomir, antrenorul meu, care m-a făcut să fiu sportivul de anul acesta, lotului naţional de băieţi alături de care mă antrenez şi întregului staff. Eu sunt mai altruistă de fel şi sper ca anul viitor să predau ştafeta băieţilor de la sabie. Mă antrenez cu ei de 5 ani, dar schimbarea antrenorului a fost ca o rampă pentru mine, ca să zic aşa. Sunt locul 9 în clasamentul mondial după ultimul concurs, dar drumul e lung până la Olimpiadă şi contează ultimul an (2019 - n.r.), când trebuie să scot rezultate cât mai bune”.

Amalia Tătăran (CS Dinamo), locul 2 în clasamentul FR de Scrimă, pentru medalia de argint la spadă individual la CE de tineret de la Minsk, şi locul 4 alături de echipa feminină de spadă senioare pentru locul 3 la CE de la Tbilisi, a avut un an încărcat în care a reuşit să termine şi facultatea: „Pentru mine a fost un an plin de bucurii. Am reuşit să iau două medalii, una la individual şi una cu echipa. Am reuşit să dau şi licenţa şi să termin UNEFS. Nu pot face diferenţă între cele două medalii, pentru amândouă am depus foarte multă muncă şi nu pot renunţa la una pentru cealaltă. Este o onoare să fiu locul 2 în clasamentul federaţiei, pentru că de aceea facem sport, ca să fim din ce în ce mai buni şi să ne autodepăşim. Anul viitor îmi doresc să rămân sănătoasă şi să mă pot antrena în pace şi sper ca munca să ne fie răsplătită. Îmi doresc o medalie la campionatul mondial sau european”. Tătăran nu a reuşit să prindă echipa de spadă la JO 2012 şi JO 2016, dar pentru Tokyo speră să aibă mai multă şansă: „Nu sunt dezamăgită de acest lucru, că nu am fost la Londra sau la Rio, pentru că fetele aveau mai multă experienţă ca echipă, ceea ce au şi demonstrat că meritau să ajungă acolo, câştigând aurul la Rio. Pentru orice sportiv ţelul suprem este să ajungă la Olimpiadă, dar eu zic că scrima nu s-a terminat pentru mine şi sper să mai am de spus în sportul ăsta un cuvânt. Până la Tokyo este un drum lung şi totuşi scurt, pentru că e foarte multă muncă şi e nevoie de foarte multă încredere. Echipa e încă în formare, a venit doar Ana din vechea echipă şi îmi doresc să ajung la Tokyo. Nu mă deranjează dacă vor reveni şi alte fete, deoarece cu cât e mai multă concurenţă cu atât se sudează mai bine echipa, iar obiectivul nostru este să luăm medalie. Acum trebuie să acceptăm că una e mai bună decât cealaltă şi să nu ne punem beţe în roate”.

Laura Badea Cârlescu, preşedintele FR de Scrimă, a apreciat că 2017 a fost un an bun pentru scrima românească, chiar dacă au lipsit medaliile de la CM: „Am crezut întotdeauna în Bianca, pentru că a avut o evoluţie foarte bună încă de la sfârşitul anului trecut. M-am bucurat din tot sufletul de rezultatele obţinute de Bianca anul acesta şi eu sunt convinsă că le va repeta şi anul viitor. Aş spune că a fost un an reuşit, chiar dacă nu am obţinut o medalie la campionatele mondiale, doar un loc 6 cu echipa masculină de sabie, dar suntem încrezători. Este primul an din ciclul olimpic, iar calificările încep din abia din finalul anului 2018 şi eu am încredere în ei că vor forma echipe puternice, mai ales că acum avem posibilitatea la toate armele să luăm medalii. Revenirea Anei Maria Brânză le-a motivat şi mai mult pe fete, le-a dat mai multă încredere, se vede şi în componenţa echipei, altă atmosferă, altă poftă de antrenament şi am încredere că fetele vor fi mai omogene şi vor forma o echipă redutabilă. Îni doresc ceea ce Ana îşi doreşte şi ea în 2018. Să aibă plăcerea de a lupta şi să obţină cât mai multe medalii la campionatele europene şi mondiale şi, de ce nu, la cupele mondiale”.

În continuarea clasamentului celor mai buni sportivi, locul 4 a revenit echipei feminine de spadă a României (Raluca Sbîrcia, Adela Danciu, Greta Vereş şi Amalia Tătăran), medaliată cu bronz la CE de seniori de la Tbilisi; locul 5 - echipei feminine de floretă (Anca Săveanu, Raluca Drăghici, Rebeca Cândescu, Andreea Gheorghe), medaliată cu argint la CE de cadeţi de la Plovdiv; iar locul 6 a fost împărţit de echipa de sabie (Matei Aniculaesei, Răzvan Stănescu, Andrei Paştin, Rareş Ailinca), medaliată cu bronz la CE de cadeţi de la Plovdiv, şi de echipa de spadă (Adam Macska, Mihai Bigea, Alexandru Oroian, Balasz Szilagyi), medaliată cu bronz la CE de cadeţi de la Plovdiv.

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, a opinat că deşi a fost un an greu pentru scrimă, rezultatele vor apărea din nou: „2017 a fost un an dificil, cu foarte multe schimbări, şi la federaţie şi în echipa de spadă fete şi în echipa de sabie masculin, dar ce nu te doboară te face mai puternic. Eu cred că a fost un an pentru a strânge relaţiile în cadrul echipei şi a evalua viitorul la adevăratul potenţial care există acum în scrima românească. Lucrurile trebuie făcute încet, cu răbdare, fiecare pas contează, trebuie să munceşti şi doar aşa rezultatele vor veni”.

Spadasina Ana Maria Brânză şi antrenorul Dan Podeanu au fost recompensaţi cu premiul pentru revenirea anului. Ana Maria Brânză, distinsă cu premiul pentru revenirea anului alături de antrenorul Dan Podeanu, speră să reediteze cu noua echipă succesele din trecut. „Mă bucur că m-am întors. De multe ori sunt întrebată care este cea mai mare realizare a anului, iar pentru mine 2017 înseamnă revenirea pe planşă. Am suferit 8 luni că nu am putut să mă antrenez, dar acum sunt aici, am ocazia să lucrez într-o echipă minunată. Ne trebuie curaj, încredere, dar sunt convins că putem ajunge din nou acolo sus. Mă bucur cel mai tare că domnul Podeanu a acceptat această provocare, acest pariu pe care l-am pus noi cu noi. Ne-am scuturat de toată presiunea pe care am dus-o cu noi până la Rio, de acum vrem să vedem, mai putem ajunge o dată acolo? Să nu uităm, echipa este foarte importantă. Fetele au demonstrat că pot să performeze şi fără experienţa mea. Sper că acest plus de experienţă să ajute echipa. Dacă era uşor, probabil la final nu te-ai mai bucura atât de tare”, a declarat Ana Maria Brânză, campioană olimpică la Rio cu echipa de spadă.

Lista celor mai buni antrenori la seniori este dominată de Florin Zalomir şi Cosmin Hănceanu (lotul naţional de sabie seniori), urmaţi de George Epurescu şi Alina Ciuculescu (lotul naţional de spadă senioare), Florin Gheorghe şi Petre Ducu (lotul naţional de floretă cadeţi), Marius Gălăţanu, Adrian Cârlescu Badea şi Rareş Dumitrescu, echipa masculină de sabie cadeţi, Nagy Lehel şi Radu Podeanu, echipa masculină de spadă cadeţi. La categoria cei mai buni antrenori de cadeţi şi juniori au fost premiaţi Florin Gheorghe (floretă masculin cadeţi şi juniori), Adrian Cârlescu Badea (sabie masculin cadeţi şi juniori), Petre Ducu (floretă feminin cadeţi şi juniori), Nagy Lehel (spadă masculin cadeţi şi juniori), Alexandru Sirişeanu (sabie feminin juniori), Cătălina Anghel (sabie feminin cadeţi), Cornel Milan (spadă feminin juniori) şi Marcela Mincu (spadă feminin cadeţi). 

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

15 decembrie 2017

AZI Piaţa ştirilor de azi

LA MUNTE NINGE. Meteorologii au emis un cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, valabil de vineri, ora 18.00, până sâmbătă, ora 14.00, fiind anunţate precipitaţii în vest, nord-vest şi centrul ţării. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Prin Lume

CRIZA POLITICĂ DIN GERMANIA. Liderul Partidului Social-Democrat german (SPD), Martin Schulz, a recomandat, astăzi, începerea discuţiilor exploratorii cu blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială) al cancelarului Angela Merkel cu privire la formarea unei coaliţii guvernamentale la Berlin, transmite Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Stat de drept

MARTOR ÎNTR-UN DOSAR DE LUARE ŞI DARE DE MITĂ. Fostul finanţator al echipei de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar despre care spune că este „nou”. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI În cultură

DUMINICĂ, ORA 11, INTRARE LIBERĂ. Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio aduc magia colindelor la Sala Radio, într-un concert de Crăciun pentru copii, programat duminică, 17 decembrie, de la ora 11.00, cu intrare liberă. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Prin ţară

MARI ŞI GRELE. Peste o sută de parazăpezi montate de sucursala Buzău a Societăţii Drumuri Naţionale pe marginea DN 2, la limita cu judeţul Ialomiţa, în zona Urziceni, au fost furate de persoane deocamdată necunoscute, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Accident în Bucureşti: o maşină a poliţiei a ajuns peste un taxi

Accident în Bucureşti: o maşină a poliţiei a ajuns peste un taxi

Un autotursim al Poliţiei Capitalei a fost implicat, astăzi, într-un accident rutier pe strada... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Străinii au făcut cu 17,7% mai multe investiţii directe

Străinii au făcut cu 17,7% mai multe investiţii directe

Investiţiile străine directe au crescut cu 17,69%, în primele zece luni din 2017, comparativ cu... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Dragoste cu năbădăi

Dragoste cu năbădăi

O avocată din Baroul Iaşi a cerut judecătorilor emiterea unui ordin de protecţie împotriva unui... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Regele a murit, trăiască Regina!

Regele a murit, trăiască Regina!

Regele a murit, trăiască Regina! - pot spune românii, precum francezii în vremurile în care nu-şi... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Rebeliunea - Robyn Young

Regele Scoţiei a murit. Nobilii se luptă pentru putere, fără să ştie că Edward al Angliei are planurile lui. Inspirat de o străveche profeţie, visează de ani întregi la o cucerire nemiloasă, care va schimba soarta englezilor pentru totdeauna.

[ Vezi toate ]

Magazin

127 de miliarde de tone de ploi

127 de miliarde de tone de ploi

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a calculat câtă apă a curs din cer asupra... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola au fost testate cu rezultate promiţătoare,... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress