Sport AZI

Şefii olimpismului rus îşi permit să vorbească despre imoralitatea altora

06 februarie 2018  17:15| Sport | Sport & Divertisment
Şefii olimpismului rus îşi permit să vorbească despre imoralitatea altora

Comisia sportivilor din cadrul Comitetului olimpic rus (ROC) s-a declarat „extrem de dezamăgită” de decizia Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de a refuza să-i invite la Jocurile de iarnă din 2018 pe cei 15 ruşi exoneraţi de suspendările pe viaţă pentru dopaj şi care solicitaseră să li se permită să concureze la PyeongChang.

„Membrii comisiei sportivilor din cadrul ROC au primit această decizie cu o dezamăgire extremă”, a indicat organizaţia într-un comunicat. „Este surprinzător că CIO a luat această decizie pe baza aşa zilelor informaţii suplimentare, dubioase şi anonime, venite din mărturia unui singur escroc şi nu pe baza unei decizii a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS) şi a multiplelor teste antidoping efectuate de sportivii ruşi în decurs de mai mulţi ani”, acuză forul olimpic rus. Conform ROC, „drepturile sportivilor ruşi curaţi sunt încălcate fără o acuzaţie clară şi fondată”. „Refuzul masiv al sportivilor ruşi curaţi încalcă principiul egalităţii pune la îndoială eficacitatea justiţiei”, continuă comunicatul.

Visul sportivilor care doresc să participe la Jocurile Olimpice şi care şi-au câştigat în mod echitabil acest drept este pe cale de a fi distrus şi daune ireparabile sunt pe cale să fie aduse idealurilor şi valorilor de bază ale olimpismului”, conchide ROC. Prim-ministrul rus a denunţat, în cursul zilei de luni decizia „ruşinoasă”, „injustă şi nelegitimă”, „imorală şi motivată politic” luată de CIO. Joia trecută, TAS a anulat total sancţiunile şi suspendările pe viaţă dictate împotriva a 28 de sportivi sau membri ai staff-ului Rusiei, dictate de CIO pentru presupusa implicare a acestora în sistemul de dopaj instituţionalizat din ţara lor.

O comisie de disciplină a CIO a suspendat pe viaţă, în total, 43 de sportivi ruşi, dintre care 42 au făcut apel la TAS, iar 28 dintre aceştia au obţinut anularea totală a sancţiunilor lor, în timp ce alţi 11 au scăpat la rândul lor de suspendările pe viaţă, însă le-a fost menţinută interdicţia de participare la Jocurile de la PyeongChang.

Sâmbăta trecută, CIO a anunţat că dintre cei 28 de sportivi sau tehnicieni exoneraţi, 15 (13 sportivi în activitate şi 2 antrenori) au şanse să ia parte la JO 2018, după ce cazurile lor vor fi analizate de către o comisie a forului olimpic mondial, care a decis în final, în cursul zilei de luni, să le refuze acestora invitaţiile la marele eveniment polisportiv din Coreea de Sud.

În total, 169 de sportivi ruşi au fost invitaţi să participe la Jocurile Olimpice 2018 (9-25 februarie), sub drapel neutru, dar în final vor fi doar 168, a indicat CIO, deoarece o patinatoare de viteză a declinat invitaţia, în semn de solidaritate cu colegele sale neinvitate la competiţia din Coreea de Sud.

Alţi 32 de sportivi ruşi, neinvitaţi ca urmare a suspiciunilor de dopaj, între care şi starul short-track-ului Viktor Ahn, biatlonistul Anton Şipulin, fondistul Serghei Ustiugov sau patinatoarea Ksenia Stolbova, au făcut marţi apel în faţa TAS şi speră în continuare să primească invitaţii la timp, înaintea startului JO 2018, care vor debuta vineri.

Aceste apeluri vor fi examinate de către o comisie ad-hoc a Tribunalului de Arbitaj pentru Sport, instalată la PyeongChang, „iar deciziile vor fi comunicate probabil miercuri seara”, a declarat pentru AFP secretarul general al TAS, Matthieu Reeb.
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Suita franceză - Irene Nemirovsky

În iunie 1940, naziştii au ocupat Franţa, distrugând şi reordonând din temelii mecanismele vieţii cotidiene. Când li se smulg din mâini frâiele propriei existenţe, când sunt împinşi spre un exod neaşteptat, când nimic nu-i mai poate ajuta să controleze împrejurările în care se găsesc, oamenii îşi dezvăluie adevărata natură, laşităţile ascunse, lăcomia sau generozitatea, altruismul, solidaritatea sau forţa sufletească pe care nici măcar nu şi le bănuiau.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress