Stat De Drept AZI

Ce spune CSM în motivarea avizului negativ în cazul cererii de revocare a lui Kovesi

16 martie 2018  17:00| Stat De Drept | Politică
Ce spune CSM în motivarea avizului negativ în cazul cererii de revocare a lui Kovesi

Raportul cu motivarea avizului negativ dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cererii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost finalizat şi a fost „transmis decidenţilor”, a anunţat astăzi CSM. Avizul Consiliului are doar rol consultativ, decizia finală pe cererea de revocare aparţinând preşedintelui Klaus Iohannis.

Hotărârea CSM are 51 de pagini. În document, Secţia pentru procurori a CSM a reluat atât argumentele prezentate de ministrul Tudorel Toader, cât şi răspunsurile date, în cadrul audierii din 27 februarie, de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Toate cele 20 de motive invocate de ministrul Justiţiei sunt prezentate şi însoţite de poziţia CSM. Secţia de procurori arată fie de ce motivele sunt nefondate, fie că ele exced competenţelor de verificare pe care le au procurorii din CSM.

În motivarea deciziei, CSM arată că în cuprinsul cererii de revocare, ministrul nu a a făcut referire la niciuna dintre atribuţiile legale pe care le-ar fi încălcat Kovesi ca să justifice revocarea din funcţie, ci doar trimiteri cu caracter general „fără o individualizare concretă: a resurselor nelegal folosite, a deficienţelor comportamentale, a atribuţiilor legale neîndeplinite sau a aptitudinilor manageriale inexistente sau îndeplinite defectuos”.

Cu privire la acuzaţia că Laura Codruţa Kovesi ar fi generat conflicte juridice de natură constituţională, Secţia pentru procurori a CSM susţine că nu sunt suficiente motive pentru a justifica revocarea din funcţie a lui Kovesi. Procurorii spun că nu i se poate reproşa procurorului-şef al DNA că nu a prevăzut prin acţiunile sale că ar urma să intre într-un conflict juridic de natură constituţională cu alte puteri ale statului.

„Una dintre atribuţiile procurorului şef direcţie, (...) o constituie conducerea şi coordonarea întregii activităţi a DNA, cu luarea măsurilor pentru buna organizare şi funcţionare a acesteia. Secţia apreciază însă că interpretarea anumitor dispoziţii penale şi procesual penale, într-o manieră diferită de interpretarea ulterioară a Curţii Constituţionale a aceloraşi dispoziţii, nu poate echivala cu o încălcare a atribuţiei menţionate”, argumentează procurorii din CSM.

În ceea ce priveşte argumentele lui Tudorel Toader referitoare la criticarea unor decizii ale Curţii Constituţionale sau la criticarea unor iniţiative de modificare a legii - modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală - Secţia pentru procurori a constatat că aceste motive de revocare sunt neîntemeiate şi că nu i se poate reproşa Laurei Codruţa Kovesi că a încercat să submineze autoritatea CCR sau a Parlamentului.

Referitor la acuzaţia că Laura Codruţa Kovesi ar fi condus DNA cu încălcarea limitelor de competenţă, în contextul deciziei CCR prin care se arată că DNA nu are competenţă de a începe urmărea penală în privinţa oportunităţii emiterii actelor administrative individuale, Secţia pentru procurori precizează: „Secţia apreciază că reţinerea în considerentele acestei decizii a faptului că nu există niciun mecanism de control al oportunităţii emiterii unui act administrativ individual, nu jusitifică susţinerea ministrului Justiţiei privind exercitarea conducerii, de către procurorul şef al DNA, cu încălcarea limitelor de competenţă ale acesteia, în condiţiile în care prin aceeaşi decizie se admite existenţa unei competenţe a organelor de cercetare penală în verificarea împrejurărilor, circumstanţelor emiterii unei hotărâri de Guvern”.

Ministrul Justiţiei a invocat, în cererea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, lipsa unor veritabile aptitudini manageriale, invocând un raport al Inspecţiei Judiciare, însă concluzia Secţiei pentru procurori, după analizarea aceluiaşi raport, a fost că activitatea managerială a conducerii DNA a fost una eficientă.

Cât despre imputarea Laurei Codruţa Kovesi a sporirii cheltuielilor DNA, în condiţiile în care alocările bugetare sunt la nivelul DNA cu aproximativ 75% mai mari decât media la nivelul Ministerului Public sau DIICOT, procurorii arată: „Spre deosebire de alte unităţi de parchet, competenţa DNA este una specială, diferită de cea a altor structuri din cadrul Ministerului Public. Din bugetul Direcţiei sunt suportate şi cheltuielile cu alte categorii de personal decât procurorii, astfel că modul în care ministrul Justiţiei a efectuat comparaţiile, prin raportare la alte instituţii, nu are corespondent faptic, nepornindu-se de la aceleaşi premise”.

Referitor la acuzaţia de obstrucţionare de către procurorul şef al DNA a activităţii inspectorilor judiciari, cu ocazia controlului efectuat în instituţie, Secţia pentru procurori a CSM a avut în vedere rezoluţia de clasare în care se arată că fapta respectivă poate fi săvârşită "doar cu forma de vinovăţie a intenţiei", care nu rezultă din probele administrate.

În ceea ce priveşte acuzaţia de implicare a Laurei Codruţa Kovesi în anchetele altor procurori, Secţia pentru procurori arată că Inspecţia Judiciară a respins deja o sesizare în acest sens.

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

19 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

PLOI ŞI NINSORI. Ministerul român de Externe a emis avertizări de călătorie pentru Bulgaria şi Spania, din cauza vremii nefavorabile. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

40.000 DE MIGRANŢI AFRICANI INTRAŢI ILEGAL. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat, astăzi, că ţara sa nu va semna Pactul ONU privind migraţia, document care ar urma să fie aprobat la Summitul ONU de la Marrakech din 11-12 decembrie, înainte de a fi adoptat ca rezoluţie oficială de Adunarea Generală a ONU, în ianuarie 2019, transmit AFP şi EFE. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

LIPSA DE CLARITATE A NORMELOR ADOPTATE DE PARLAMENTARI. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a depus o sesizare la CCR pe Legea pentru desecretizarea protocoalelor încheiate de SRI cu instituţii din justiţie. [ Citeste mai departe ]

20 noiembrie 2018

AZI În cultură

La Muzeul Naţional George Enescu, în Aula Palatului Cantacuzino, Recitalul Extraordinar Liedul Românesc la Centenarul Marii Uniri a însemnat o încununare a manifestărilor închinate acestui gen muzical de mare rafinament iniţiate în 2003 şi a Cursurilor de Măiestrie din acest an. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

BVB, 23 de ani de la prima tranzacție

BVB, 23 de ani de la prima tranzacție

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a fost redeschisă în 1995, iar, pe 20 noiembrie, au fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Fluturele de hârtie - Diane Wei Liang

După şapte ani de muncă forţată, prizonierul 3424, considerat reeducat, este eliberat din lagăr. Dar tânărul Lin, unul dintre studenţii condamnaţi în urma masacrului din piaţă Tiananmen, este un om „schimbat“ în mai multe feluri. Bântuit de amintirile anilor de detenţie şi ale evenimentelor care l-au adus acolo, se îndreaptă spre Beijing pentru a înfrunta demonii trecutului o dată pentru totdeauna.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress