Stat De Drept AZI

Decalogul primului ministru Viorica Dăncilă

01 august 2019  12:45| Stat De Drept | Politică
Decalogul primului ministru Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat cele zece măsuri luate în ultimele zile în urma cazului de la Caracal, subliniind că România trebuie să depăşească această criză şi să repare, înlocuiască şi să refacă lucrurile pentru a funcţiona „aşa cum trebuia acum 5 zile” şi nu a făcut-o.

„1. A fost demisă conducerea a instituţiilor implicate în proces şi au avut loc demiteri pe întreg lanţul de acţiune şi decizie. Şeful STS şi ministrul Afacerilor Interne au demisionat de asemenea.

2. Am cerut încă din primele ore ca ministrul de Interne să meargă la faţa locului şi să coordoneze personal ancheta, s-au mobilizat toate resursele necesare pentru o muncă de analiză temeinică.

3. Am cerut MAI un raport minut cu minut al întâmplărilor pentru aflarea adevărului, discutarea cazului în CSAT şi luarea măsurilor urgente.

4. Am cerut o şedinţă de CSAT cât mai repede posibil. Analiza raportului MAI şi a luării deciziilor în ceea ce priveşte STS în acest caz a fost încă de la început obligatorie.

5. Am decis încă de sâmbătă înfiinţarea unui grup de lucru interinstituţional condus de domnul Raed Arafat cu competenţe de analiză şi elaborare a unui plan de măsuri urgente pentru eficientizarea timpilor de răspuns în situaţii critice la nivelul întregului aparat de stat. Au existat deja întâlniri ale grupului de lucru în urma cărora s-a elaborat un plan de direcţii care urmează a fi discutate pentru implementare.

6. Am hotărât să solicit convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară ca executivul să le implementeze prin OUG.

7. Am trimis corpul de control al prim ministrului într-o anchetă specială în ceea ce priveşte activitatea poliţiştilor 112 şi în maxim o săptămână voi avea un raport. Când vorbim de o eroare umană care a viciat procesul de salvare a copilului este obligatori ca organele de justiţie să acţioneze. Cei vinovaţi trebuie să suporte implicaţiile legale. Toţi funcţionarii statului care au ca atribuţie de serviciu siguranţa cetăţeanului salvarea oamenilor, trebuie să înţeleagă că în cazul ca cel al Luizei şi al Alexandrei, dacă nu faci totul să le salvezi porţi o parte din vina morţilor şi vei fi judecat pentru aceasta.

8. L-am propus pe Mihai Fifor pentru preluarea interimatului la Ministerul de Interne. L-am mandatat să pornească o serie de controale în toate inspectoratele de poliţie judeţene din ţară. Am cerut declanşarea unei operaţiuni de reinstaurarea ordinii publice creştere efectivelor, reintroducerea postului de sectorist, mai mulţi agenţi de poliţie în spaţiile de poliţie în permanenţă.

9. Am solicitat de asemenea un raport al tuturor cazurilor de răpire existente în ţară în acest moment la poliţie. Acord o maximă atenţie acestui subiect şi voi dispune alocarea tuturor resurselor necesare într-un cumul de eforturi pentru soluţionarea imediată a acestor cazuri.

10. Am cerut crearea registrului persoanelor cu agresiuni sexuale la activ şi am dispus monitorizarea lor în permanenţă. Ne axăm pe prevenţia recidivelor şi de aceea ne vom contra pe monitorizarea continuă a acestor cazuri unde a existat un precedent”, a prezentat Dăncilă.

Premierul a mai spus că nu poate fi dat timpul înapoi, dar ţara trebuie să depăşească această criză, subliniind că este firesc ca imaginea crimelor de la Caracal să doară, pentru că arată şi incapacitatea celor care ar fi trebuit să acţioneze. „Se împlinesc deja 5 zile de când vestea cutremurătoare al întâmplărilor din Caracal ne-a lovit. Este un caz şocant, o tragedie care ne-a zguduit pe toţi. Cu toţii suntem înainte de orice oameni, cu toţii avem familii, rude de care ne îngrijim şi pe care vrem să le ştim bine. (...) România trebuie să depăşească foarte repede această criză, a instituţiilor răspunzătoare de siguranţa cetăţeanului, să reparăm ce e de reparat, să înlocuim ce e de înlocuit, să refacem cât mai repede să funcţioneze aşa cum ar fi trebuit să funcţioneze acum 5 zile şi din păcate nu au făcut-o”, a declarat Dăncilă.

În context, premierul a declarat că declară război împotriva criminalităţii în contextul presupusei crime de la Caracal. Ea spune că deoarece este mamă se va implica personal în reformă. „Fără milă, fără menajamente, fără compromisuri şi fără amânări declar război împotiva criminalităţii”. „Revolta oamenilor din aceste zile este jusrtificată, însă românii nu trebuie să se teamă. Ţara noastră nu aparţine criminalilor, violatorilor, pedofililor sau traficanţilor de persoane. Sunt femeie, mamă, am crescut un copil, ştiu ce înseamnă grija. Ştiu câtă nevoie avem să ne ştim copiii şi familia în siguranţă. De aceea mă voi implica personal în această reformă”, a declarat, miercuri seară, la Guvern, prim-ministrul Viorica Dăncilă..
  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

S-a stabilit scorul la prezidențiale

S-a stabilit scorul la prezidențiale

Pe vremea mea, oamenii se duceau la Oracolul din Delphi să-l consulte despre diverse afaceri... [ Citeste mai departe ]

18 septembrie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

„PARTENERIAT” ÎNTRE SECTORUL 1 ŞI ORAŞUL AMERICAN. Consiliul General a adoptat un proiect de hotărâre privind schimbarea denumirii Parcului Băneasa. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2019

AZI Prin Lume

GESTIONARE „MAI EFICIENTĂ” A REPATRIERII. Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi premierul italian, Giuseppe Conte, s-au declarat de acord pentru un „mecanism automat” de repartizare a migranţilor, la care toate ţările membre ale UE trebuie să participe „într-un fel sau altul”, sub pedeapsa unor „sancţiuni financiare”. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2019

AZI Stat de drept

VAL DE ÎNLOCUIRI DUPĂ DISPARIŢIA ALEXANDREI MĂCEŞANU. Şeful Poliţiei Caracal, Costel Ghimiş, se va pensiona de la 1 octombrie, la mai puţin de două luni de când ocupă, prin împuternicire, această funcţie. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2019

AZI În cultură

NU A FOST VREODATĂ PE LISTA DE TRANSPLANT. Trupul lui Alexandru Darie va fi depus mâine, la ora 20.00, la Teatrul Bulandra, Sala Liviu Ciulei, unde va rămâne până duminică, la ora 12.00, anunţă Teatrul Bulandra. [ Citeste mai departe ]

19 septembrie 2019

AZI Prin ţară

ÎN RECAŞ ŞI BUZIAŞ S-A APELAT LA COMBINE. Recoltele agricole de toamnă din judeţul Timiş au atins în acest an producţii de excepţie, la porumb înregistrându-se aproape 10 tone la hectar, iar la culturile viticole, în jur de 9 tone la hectar, în timp ce la floarea soarelui se estimează producţii de 3,5 tone la hectar. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Zilele Bucureştiului”, în Piaţa Constituţiei

„Zilele Bucureştiului”, în Piaţa Constituţiei

Traficul rutier va fi restricţionat, la sfârşitul acestei săptămâni, în Capitală, de mâine, ora... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România şi Ungaria, primele la inflaţie

România şi Ungaria, primele la inflaţie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 1%, în august, stabilă comparativ cu luna... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rotirea cadrelor

Rotirea cadrelor

Cu fiecare lucru grav care se întâmplă în societate, la fiecare analiză aprofundata reies... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Primul turneu după un deceniu

Primul turneu după un deceniu

Cântăreaţa canadiană Celine Dion a revenit în provincia ei natală, Quebec, după 16 ani petrecuţi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Aparat radiologic de ultimă generaţie la Mureş

Aparat radiologic de ultimă generaţie la Mureş

Clinica de Ortopedie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, prima din ţară la numărul de... [ Citeste mai departe ]
jos-jos
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress