Ştiinţă & Tehnică AZI

Cassini îşi termină treaba

15 septembrie 2017  15:15| Ştiinţă & Tehnică | Sport & Divertisment
Cassini îşi termină treaba

Sonda americană Cassini este aproape de sfârşitul călătoriei sale, cu intrarea în atmosfera lui Saturn, programată azi, unde se va vaporiza, finalizând o misiune ştiinţifică excepţională care a bulversat planetologia.

Nava de 2,5 tone, lansată în 1997 şi care a început să exploreze marea planetă gazoasă şi 19 dintre lunile sale în 2004, ar urma să piardă contactul cu Terra la două minute după începerea imersiunii sale, la o viteză de 113.000 km/h. Zece dintre instrumentele sale vor funcţiona până în ultimul moment, inclusiv spectrometrul pentru analizarea atmosferei.

Sonda va transmite date în timpul coborârii sale, ceea ce este fără precedent pentru Saturn, potrivit oamenilor de ştiinţă. Aceste informaţii ar trebui să ajute la înţelegerea formării şi evoluţiei planetei gazoase.

Alte instrumente au realizat joi observaţii ale aurorelor boreale şi ale vârtejurilor de vânt de la polii lui Saturn.

Cassini îşi va începe coborârea la 07:14 GMT şi va intra puţin mai târziu în atmosfera lui Saturn, la o altitudine de aproximativ 1.915 km. Semnalul acestei manevre va fi primit de Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California, responsabil de această misiune, la ora 08:37 GMT, adică 83 minute mai târziu, timpul necesar undelor radio pentru a ajunge la centrul de control.

Cu antenele sale orientate către Pământ, Cassini va intra în atmosfera saturniană la 10:31 GMT, fapt ceva fi confirmat la 11:54 GMT. Un minut mai târziu, când se va afla la 1.510 kilometri deasupra stratului noros, comunicaţiile se vor opri şi curând Cassini se va dezintegra. Acest ultim semnal ar trebui să fie captat la 11:55 GMT.

Deasupra stratului de nori, atmosfera este foarte fină, "echivalentul locului unde se află Staţia Spaţială Internaţională (ISS)'', la 400 de kilometri de Pământ, a explicat miercuri presei Earl Maize, managerul proiectului Cassini. Dar, având în vedere viteza, va fi suficientă frecarea chiar şi numai cu câteva molecule atmosferice pentru a dezintegra nava, şi acest lucra se va întâmpla în mai puţin de două minute, a prezis el, cu o mică strângere de inimă.

"Sfârşitul lui Cassini va fi un moment miraculos ... cel al unei misiuni incredibile", de treisprezece ani, a spus el anterior.

"Descoperirile făcute se numără printre cele mai uimitoare în ştiinţa planetară", a declarat în aceeaşi zi Linda Spilker, principalul cercetător al misiunii.

Cu aproape 300 de orbite în jurul lui Saturn, sonda a descoperit în special mări de metan lichid pe Titan, cel mai mare satelit al său natural, şi un vast ocean de apă sărată sub suprafaţa de gheaţă a Enceladus, un mic satelit saturnian.

De asemenea, datele colectate de spectrometrul lui Cassini în timpul traversării unui nor de abur la polul sud al Enceladus au evidenţiat prezenţa hidrogenului. Acest hidrogen este semnătura unei activităţi hidrotermale favorabile vieţii, au concluzionat oamenii de ştiinţă când au anunţat această descoperire importantă în luna aprilie.

"Această lume oceanică a lui Enceladus ne-a schimbat într-adevăr abordarea în căutarea vieţii în altă parte a sistemului nostru solar şi dincolo de el", a subliniat Spilker.

Cassini a iniţiat în aprilie o serie de douăzeci şi două de orbite, ceea ce va duce la distrugerea sa vineri. Nava s-a apropiat apoi de Titan pentru a profita de împingerea gravitaţională a acelei luni şi a coborî sub inelele lui Saturn pentru a zbura pe deasupra stratului noros al planetei. Cassini a explorat astfel pentru prima dată acest spaţiu gol de 2.700 de kilometri.

"Grăbind intrarea sondei Cassini în atmosfera lui Saturn se evită orice risc ca nava să se prăbuşească pe unul dintre sateliţi unde ar putea exista viaţă, cum ar fi Enceladus, protejându-i de orice contaminare'', a explicat Earl Maize.

NASA a făcut acelaşi lucru cu naveta Galileo în 2003, pe care a lansat-o în atmosfera lui Jupiter pentru a cruţa luna acestei planete Europa, dotată şi ea cu un vast ocean de apă sărată sub un strat gros de gheaţă unde ar putea exista viaţă.

Proiectul Cassini este o colaborare între NASA, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială Italiană, ultimele două construind mica sonda Huygens transportată de Cassini până în decembrie 2004, pentru a explora satelitul Titan.

Misiunea Cassini-Huygens a costat 3,9 miliarde de dolari, dintre care cel puţin 2,5 miliarde dolari asigurate de Statele Unite, în timp ce ESA şi agenţia italiană au finanţat restul. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

12 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TAXA DE PARCARE ESTE DE 1 LEU PE ORĂ. Astăzi au fost puse în funcţiune Depoul şi Terminalul Multimodal Străuleşti, după o investiţie de peste 360 de milioane de lei, informează Mediafax. [ Citeste mai departe ]

12 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

ANCHETĂ PENALĂ. Viaductul rutier Morandi, prăbuşit parţial pe data de 14 august la Genova, în nord-vestul Italiei, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 43 de persoane, va fi demolat începând din 15 decembrie, potrivit DPA. [ Citeste mai departe ]

12 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

PENSIE PREA SPECIALĂ. Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, astăzi, Curţii Constituţionale, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului. Legea a fost transmisă de Parlament spre promulgare pe 24 octombrie. [ Citeste mai departe ]

12 noiembrie 2018

AZI În cultură

EXPOZIŢIE DE PARTITURI. Astăzi, de la ora 17.30, în sala Atrium a Bibliotecii Naţionale a României, Analia Selis, şi ceilalţi membri ai grupului ArgEnTango - violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Mariano Castro, bandoneonistul Omar Massa şi violonistul Rafael Butaru -, propun publicului o întâlnire cu tangoul. [ Citeste mai departe ]

12 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

DEPOZIT DE MATERIALE TEXTILE. Pompierii prahoveni intervin, astăzi, pentru stingerea unui alt incendiu cu degajări mari de fum care a izbucnit de această dată la un depozit de materiale textile aflat în zona de nord a Ploieştiului. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

BNR a adus 5,31 miliarde de lei pe piaţa interbancară

BNR a adus 5,31 miliarde de lei pe piaţa interbancară

Banca Naţională a României a adus, luni, în piaţa bancară, 5,315 miliarde de lei, printr-o... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Trecere de pietoni personală

Trecere de pietoni personală

O stradă proaspăt asfaltată dintr-un cartier din oraşul Suceava a fost „decorată” şi cu 9 treceri... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Kruso - Lutz Seiler

În anul 1989, tânărul Ed, student la literatură, încearcă să fugă de incredibila tragedie a morţii iubitei sale într-un accident. Ed îşi părăseşte vechea viaţă din Germania de Est şi decide să ajungă pe insula Hiddensee din Marea Baltică. Ed călătoreşte din oraş în oraş, căutând de lucru ca sezonier, dar şi un adăpost temporar. În cele din urmă ajunge la Klausner, cel mai popular restaurant de pe insulă, şi devine spălător de vase.

[ Vezi toate ]

Magazin

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

S-a redeschis muzeul dedicat lui Pablo Escobar

Un muzeu controversat, dedicat celebrului traficant de droguri columbian Pablo Escobar, s-a... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress