Sonda orbitală şi modulul de asolizare din misiunea lunară Chandrayaan-2 s-au separat cu succes, a anunţat agenţia spaţială indiană (ISRO), cu patru zile înainte de o tentativă de aselenizare programată în cadrul acestui program.
Această misiune spaţială fără echipaj uman, lansată pe 22 iulie, are ca obiectiv principal plasarea în noaptea de 6 spre 7 septembrie a unui modul de asolizare şi a unui robot mobil în proximitatea polului sudic al Lunii, la o distanţă de 384.000 de kilometri faţă de Terra. Dacă misiunea va avea succes, India va deveni a patra ţară din lume care plasează un vehicul spaţial pe suprafaţa Lunii, după fosta U.R.S.S., Statele Unite şi China. O sondă israeliană a ratat tentativa sa de aselenizare în aprilie şi s-a prăbuşit pe suprafaţa Lunii. Întrucât lansatorul indian nu este suficient de puternic pentru a ajunge direct pe Lună, misiunea este propulsată utilizând forţa gravitaţională.
Chandrayaan-2 a orbitat Terra timp de mai multe săptămâni ridicându-şi progresiv orbita, pentru a ajunge apoi pe orbita lunară. Robotul indian, denumit Pragyaan, trebuie să îşi îndeplinească misiunea pe durata unei zile lunare, echivalentul a 14 zile terestre. El va studia rocile şi scoarţa de la suprafaţa Lunii. ISRO intenţionează să trimită până în 2022 un echipaj de trei astronauţi în spaţiu, în cadrul primei misiuni spaţiale cu echipaj uman. Cercetătorii indieni lucrează şi la dezvoltarea unei staţii spaţiale proprii, a cărei lansare este prevăzută în deceniul următor.05 decembrie 2019
06 decembrie 2019
06 decembrie 2019
06 decembrie 2019
06 decembrie 2019
Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.
[ Vezi toate ]