Stil De Viaţă AZI

Preferinţele culinare ale foştilor preşedinţi

22 decembrie 2017  15:45| Stil De Viaţă | Social
Preferinţele culinare ale foştilor preşedinţi

Eseistul Andrei Pleşu a dezvăluit preferinţele culinare ale foştilor preşedinţi ai României Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, precizând că, aflându-se în preajma acestora, ştie ce mirosuri erau la Cotroceni pe durata mandatelor lor, potrivit Agerpres.

„Eu am fost în preajma celor trei preşedinţi pe care i-am avut până acum. (...) Ştiu ce mirosuri erau la Cotroceni sub fiecare. Pe vremea lui Iliescu mirosea a tocătură: chifteluţe, sărmăluţe, zona asta”, a spus Pleşu, la dezbaterea „Istorie şi identitate gastronomică naţională”, organizată de Muzeul National de Istorie a României (MNIR), în colaborare cu Gastroart.ro.

Despre perioada când la Cotroceni s-a aflat Emil Constantinescu, Andrei Pleşu a menţionat că era „trist din punct de vedere alimentar”.

„Pe vremea lui Constantinescu a fost trist din punct de vedere alimentar, fiindcă felul lui preferat, mi s-a părut mie, era friptură la tavă. Adică, ştiţi, chestia aia - nişte carne care pluteşte în ceva maro, într-un sos maro, gros. Iar la şedinţele foarte lungi - care se prelungeau - de CSAT, primeam la un moment dat sendvişuri fiecare, dar el nu lua sendvişuri şi lui i se aducea ce-i plăcea lui şi anume nectar de fructe, de piersici, cu biscuiţi. (...) Domnule preşedinte, nu se poate guverna cu nectar de fructe şi biscuiţi", a spus, spre hazul asistenţei, Andrei Pleşu.

În general, lui Traian Băsescu nu-i plăcea să stea la masă.

„Băsescu nu ştiu ce mânca, pentru că mânca rapid, ca la popotă, ce i se aducea. Nu spun asta din băsism. Spun asta pentru că, pur şi simplu, nu părea să aibă înclinaţii... În general, nu-i plăcea să stea la masă. Când mergeam cu el în drumuri oficiale şi era invitat la masă de omologii lui, după ce termina de mâncat, mă întreba de ce nu plecăm. Pentru că el nu înţelegea. S-a terminat masa, asta a fost. Era o problemă să-l conving să mai stea puţin”, a menţionat Pleşu.

„Iohannis încă nu mi-a ieşit, dar mă străduiesc. (...) Iertaţi-mă, am căzut în anecdotică, aşa fac bătrânii. Au multe de povestit”, a adăugat Andrei Pleşu.

În opinia acestuia, împărtăşită şi de directorul MNIR, Ernest Oberlander-Târnoveanu, „felurile în sine sunt mai curând regionale decât locale, dar reţetele sfârşesc prin a da o definiţie mai specifică”.

„Cam asta e chestia cu Balcanii. Poţi să mănânci mititei în Serbia şi se cheamă ćevapčići, poţi să mănânci sarmale şi în Grecia şi în Turcia şi se ceartă şi între ei care-i mai specific. Mămăliga după ce am descoperit că există polenta nu mai pare un lucru atât de...”, a explicat Pleşu.

El a completat că la capitolul „mâncăruri de sărăcie”, cum se intitula o broşură editată de fostul director al Muzeului Ţăranului Horia Bernea, se poate menţiona, potrivit unei reţete din aceeaşi publicaţie, „ştevia la grătar”.

„Problema e să n-o laşi decât două secunde, că ia foc. O pui pe grătar s-o iei repede şi-o arunci într-o baie de mujdei. Deci ingredientele sunt la îndemână, nu costă foarte mult şi omul sărac, dacă mai are şi o mămăligă alături, e foarte fericit. Şi mai sunt mâncăruri de ăstea făcute din încropeli, care s-ar putea să fie un domeniu de cercetare interesant”, a adăugat Pleşu, potrivit Agerpres.

Pentru el, cea mai bună masă diplomatică la care a luat parte a fost aceea oferită de Yasser Arafat.

„Cea mai bună masă, singurul loc unde am mâncat o masă excepţională diplomatică a fost la domnul Yasser Arafat, la Ramallah. Pentru că acolo am primit o masă extraordinară, un berbec umplut cu tot felul de lucruri, un crap uriaş umplut cu tot felul de lucruri, multe boluri cu seminţe, cu verdeţuri, cu salate, cu nu ştiu ce. Un dezmăţ. Singura problemă a fost că la toată această minunăţie s-a băut Pepsi. Pentru că aşa-i acolo. Şi, la sfârşit, o baclava cu brânză pe care curgea brânza moale, scoasă din cuptor... Şi eu eram enervat, pentru că eram o delegaţie, în care ceilalţi membri ai delegaţiei române - nu vreau să-i pomenesc - mâncau cu atâta vehemenţă, încât nu făcea nimeni conversaţie. Or, la o masă de asta trebuie să stai şi de vorbă, că asta e rostul. Eu tot vorbeam ca să acopăr vidul ăsta de conversaţie şi vedeam cum pleacă mâncărurile de sub nasul meu şi am rămas frustrat după această călătorie”, a încheiat eseistul.

Evenimentul face parte din campania pentru promovarea gastronomiei şi vinurilor româneşti iniţiată de gastroart.ro, vinul.ro, Rare Food Services şi ARSMA.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2

16 februarie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

LOTERIA BONURILOR. Extragerea bonurilor fiscale câştigătoare emise între 1 şi 31 ianuarie 2018 este programată duminică, 18 februarie 2018. Fondul de premiere este de 1 milion de lei, sumă din care vor fi acordate cel mult 100 de premii. [ Citeste mai departe ]

16 februarie 2018

AZI Prin Lume

ACUZAŢI CĂ AU TRANSMIS „MESAJE SUBLIMINALE” ÎN AJUNUL PUCIULUI. Un tribunal din Turcia a condamnat, astăzi, la închisoare pe viaţă, trei ziarişti renumiţi acuzaţi de legături cu tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, au relatat media turce preluate de AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

16 februarie 2018

AZI Stat de drept

PONTA LA DNA. Fostul premier Victor Ponta a declarat, astăzi, la ieşirea din sediul DNA, că a fost întrebat de procurori dacă se simte ameninţat de afirmaţiile preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, la adresa lui, potrivit Agerpres. [ Citeste mai departe ]

16 februarie 2018

AZI În cultură

PREMIERĂ. O nouă premieră cu opera „Don Carlo” de Giuseppe Verdi este programată duminică,18 februarie, începând cu ora 18.30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. O a doua reprezentaţie va avea loc joi, 22 februarie, de la aceeaşi oră. [ Citeste mai departe ]

16 februarie 2018

AZI Prin ţară

UNICAT ÎN ROMÂNIA. Staţii de autobuz ca în Dubai vor fi amplasate în Comuna Brazi, judeţul Prahova, una dintre cele mai bogate din ţară. Pentru acest proiect, autorităţile au alocat deja 100.000 de euro, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Al 32-lea deces din cauza gripei: un bărbat de 28 de ani care locuia în condiţii precare

Al 32-lea deces din cauza gripei: un bărbat de 28 de ani care locuia în condiţii precare

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei de la începutul anului şi până vineri a ajuns... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Americanii blochează vânzarea Chicago Stock Exchange către chinezi

Americanii blochează vânzarea Chicago Stock Exchange către chinezi

Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de supraveghere a pieţelor financiare din... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Elena Udrea a fost exmatriculată de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Submarinul galben

Submarinul galben

Dintre multele „perle” lansate cu prilejul audierii candidaţilor la funcţiile de miniştri în cel... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Străin în căsnicie - Emir Kusturica

Având drept fundal Bosnia-Herţegovina anilor ’70, înainte de destrămarea Iugoslaviei, spaţiu în care domneşte influenţa partidului, poveştirile lui Emir Kusturica descriu viaţă a trei tineri, Dragan, Aleksa şi Kosta.

[ Vezi toate ]

Magazin

Daniel Craig se desparte de Aston Martin-ul său pentru o cauză nobilă

Daniel Craig se desparte de Aston Martin-ul său pentru o cauză nobilă

Actorul Daniel Craig, care a jucat rolul agentului 007 în patru filme, a scos la licitaţie în... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress