Timp Liber AZI

A început “Sărbătoarea gastronomiei”

22 septembrie 2017  10:45| Timp Liber | Sport & Divertisment
A început “Sărbătoarea gastronomiei”

"Fete de la Gastronomie" (Sărbătoarea gastronomiei) a început, ieri, la Bucureşti, momentul fiind marcat de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, care a afirmat că gastronomia este "un limbaj", "o artă", dar şi "un vector puternic de apropiere" între oameni.

"Gastronomia este un vector puternic de apropiere între noi şi, în cadrul misiunii mele, voi pune accentul pe această temă, pentru că gastronomia nu este doar arta de a ne hrăni într-un mod rafinat. Gastronomia reprezintă totodată un limbaj, un patrimoniu şi un instrument util în promovarea politică. (...) Pentru mine, gastronomia înseamnă mult mai multe lucruri decât a mânca bine. (...) Gastronomia reprezintă şi o artă, este o adevărată plăcere estetică", a declarat Michele Ramis, la evenimentul organizat la Reşedinţa Franţei, pentru a marca deschiderea Sărbătorii gastronomiei. Totodată, ea a spus că atât pentru Franţa, cât şi pentru România gastronomia reprezintă o sursă "de valoare adăugată" şi de dezvoltare economică majoră.

"Reamintesc că în Franţa sectorul gastronomiei reprezintă o cifră de afaceri de peste 230 de miliarde de euro şi 1,3 milioane de locuri de muncă", a arătat ambasadoarea, amintind şi de includerea, în 2010, a gastronomiei franceze în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Ea a precizat că, prin Sărbătoarea gastronomiei, Ambasada Franţei doreşte să contribuie şi la promovarea produselor locale româneşti, făcând referire la magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti, care au primit recunoaştere europeană.

Tema ediţiei de anul acesta a evenimentului este "Au coeur du produit - În inima produsului" şi îşi propune să pună în evidenţă importanţa calităţii produselor folosite în universul gastronomiei şi mai ales diversitatea şi bogăţia produselor franţuzeşti. Pentru a da un sens acestei idei, principalul invitat al evenimentului este Fabrice Giraud, bucătar-şef al restaurantului "La maison blanche" din Paris. Printre restaurantele pentru care a lucrat pe parcursul carierei sale se numără "Chantecler du Negresco" din Nisa, unde şi-a început cariera. Totodată, în 1999, când a început să lucreze la restaurantul "Le Pain et le Vin" din Bruxelles, a primit o stea Michelin.

Aflat pentru prima dată în România, chef Fabrice Giraud a spus că este onorat să îşi aducă o "modestă contribuţie" la Sărbătoarea gastronomiei. El va găti joi - la Barbizon (Pullman), vineri - la Mercure şi duminică - la Novotel şi va participa, vineri, la un master class cu elevii de la Liceul Economic "Viilor", pentru a discuta despre importanţa cursurilor de formare profesională din sectorul hotelier. În cadrul Sărbătorii gastronomiei, Fabrice Giraud va prepara mai multe feluri de mâncare, printre care şi un risotto pe bază de sfeclă. "L-am pregătit special pentru România, este un risotto pe bază de sfeclă şi are o combinaţie de acru şi dulce, care am văzut că aici este destul de căutată", a spus Giraud, precizând că aşteaptă cu nerăbdare să guste şi mâncarea românească.

Participanţii la evenimentul de la Ambasada Franţei, care a marcat deschiderea Sărbătorii gastronomiei, au putut să guste şi diverse preparate realizate de maestrul bucătar Andrei Tamaş. "Ca de obicei, de 'Fete de la Gastronomie', avem un bufet, în care încercăm să urmăm o temă. Tema de anul acesta a fost 'Inima produsului'. (...) Am reuşit să folosesc şi eu în meniul de astăzi (...) un bufet în oglindă. Vom avea nişte preparate sau nişte produse franţuzeşti sau încetăţenite ca fiind franţuzeşti cu nişte preparate şi produse româneşti", a menţionat Andrei Tamaş, dând exemplu tarta Tatin şi plăcinta cu mere de Voineşti, dar şi ratatouille şi un ghiveci călugăresc.

Sărbătoarea gastronomiei este organizată pentru al patrulea an consecutiv de către Ambasada Franţei, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză, Institutul Francez şi Business France, alături de partenerii lor. Manifestarea se va desfăşura până duminică şi va include aproape 40 de evenimente. În 2010, "le repas gastronomique a la française" a fost înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii cu tot ce presupune acesta: produse locale, de bună calitate, selecţie de preparate, din locuri diferite, "mariajul" între bucate şi vinuri, arta de a aranja masa, conversaţia. De atunci, în fiecare an, Franţa celebrează această recunoaştere printr-o sărbătoare a gastronomiei. Sărbătoarea s-a răspândit şi în afara Franţei, în acele locuri unde gastronomia franceză este apreciată, pentru a face plăcere "connaisseur"-ilor, sau acolo unde este mai puţin cunoscută, pentru a promova produsele franţuzeşti. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

19 aprilie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

PRIORITATE AU PROIECTELE CU FONDURI EUROPENE. Suma de 3,8 milioane de lei a fost prevăzută în bugetul municipalităţii ieşene pentru vizita Papei Francisc, a anunţat joi primarul Mihai Chirica. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin Lume

VECINII TREBUIE SĂ STEA DE VORBĂ. Preşedinta estoniană Kersti Kaljulaid s-a întâlnit cu omologul său rus Vladimir Putin la Moscova, cu ocazia uneia dintre rarele vizite ale unui conducător din ţările baltice în Rusia, ţară care întreţine cu Estonia, la fel ca şi cu vecinele sale - Letonia şi Lituania - relaţii dificile. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Stat de drept

POPULAŢIA A FOST INDUSĂ ÎN EROARE. Procurorii militari care au întocmit rechizitoriul în dosarul „Revoluţiei” susţin că, din 22 decembrie 1989, la nivelul întregii ţări, a fost declanşată o amplă şi complexă acţiune de inducere în eroare - dezinformare şi diversiune - care a dus la instaurarea unei psihoze a terorismului, aceasta fiind principala cauză a numeroaselor pierderi de vieţi omeneşti. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI În cultură

DORITORII POT ADMIRA LUCRĂRILE PÂNĂ PE 17 MAI. Expoziţia „România/Franţa - Itinerarii culturale”, care cuprinde o serie de manuscrise, documente de arhivă, pagini de corespondenţă, carte rară, desene şi gravuri, care atestă dinamica şi evoluţia legăturilor istorice şi culturale româno-franceze, a fost vernisată, azi, la Biblioteca Academiei Române. [ Citeste mai departe ]

19 aprilie 2019

AZI Prin ţară

A FOST SUPLIMENTAT NUMĂRUL DE ARTERE. Traficul la intrarea în ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II s-a triplat, în ultimele 24 de ore, în urma numărului mare de muncitori români stabiliţi în alte ţări care revin în România pentru a petrece sărbătorile. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Duminică are loc cursa organizată de Constantina Diţă

Ediţia a patra a cursei de alergare Bucharest International 10K, creată la iniţiativa campioanei... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Măsuri pentru protecţia consumatorilor care folosesc servicii de plată electronice

Măsuri pentru protecţia consumatorilor care folosesc servicii de plată electronice

Guvernul a aprobat un proiect de lege care conţine măsuri pentru protecţia consumatorilor care... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Grapini s-a întâlnit cu oficialii statului Letiţia

Eurodeputatul Maria Grapini a relatat, pe Facebook, despre o întâlnire pe care a avut-o cu câţiva... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Programul „sparanghelul nemțesc” aduce români acasă

Pe șoseaua care duce dinspre Giurgiu spre Comana, între Frasinu și Băneasa, se făcuse joi pe la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

Împotriva uitării

Împotriva uitării

O expoziţie ce cuprinde 78 de portrete de mari dimensiuni ale unor supravieţuitori ai... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Trend descendent al activităţii gripale

Trend descendent al activităţii gripale

Gripa nu mai are caracter epidemic, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress