Timp Liber AZI

A început “Sărbătoarea gastronomiei”

22 septembrie 2017  10:45| Timp Liber | Sport & Divertisment
A început “Sărbătoarea gastronomiei”

"Fete de la Gastronomie" (Sărbătoarea gastronomiei) a început, ieri, la Bucureşti, momentul fiind marcat de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, care a afirmat că gastronomia este "un limbaj", "o artă", dar şi "un vector puternic de apropiere" între oameni.

"Gastronomia este un vector puternic de apropiere între noi şi, în cadrul misiunii mele, voi pune accentul pe această temă, pentru că gastronomia nu este doar arta de a ne hrăni într-un mod rafinat. Gastronomia reprezintă totodată un limbaj, un patrimoniu şi un instrument util în promovarea politică. (...) Pentru mine, gastronomia înseamnă mult mai multe lucruri decât a mânca bine. (...) Gastronomia reprezintă şi o artă, este o adevărată plăcere estetică", a declarat Michele Ramis, la evenimentul organizat la Reşedinţa Franţei, pentru a marca deschiderea Sărbătorii gastronomiei. Totodată, ea a spus că atât pentru Franţa, cât şi pentru România gastronomia reprezintă o sursă "de valoare adăugată" şi de dezvoltare economică majoră.

"Reamintesc că în Franţa sectorul gastronomiei reprezintă o cifră de afaceri de peste 230 de miliarde de euro şi 1,3 milioane de locuri de muncă", a arătat ambasadoarea, amintind şi de includerea, în 2010, a gastronomiei franceze în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Ea a precizat că, prin Sărbătoarea gastronomiei, Ambasada Franţei doreşte să contribuie şi la promovarea produselor locale româneşti, făcând referire la magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti, care au primit recunoaştere europeană.

Tema ediţiei de anul acesta a evenimentului este "Au coeur du produit - În inima produsului" şi îşi propune să pună în evidenţă importanţa calităţii produselor folosite în universul gastronomiei şi mai ales diversitatea şi bogăţia produselor franţuzeşti. Pentru a da un sens acestei idei, principalul invitat al evenimentului este Fabrice Giraud, bucătar-şef al restaurantului "La maison blanche" din Paris. Printre restaurantele pentru care a lucrat pe parcursul carierei sale se numără "Chantecler du Negresco" din Nisa, unde şi-a început cariera. Totodată, în 1999, când a început să lucreze la restaurantul "Le Pain et le Vin" din Bruxelles, a primit o stea Michelin.

Aflat pentru prima dată în România, chef Fabrice Giraud a spus că este onorat să îşi aducă o "modestă contribuţie" la Sărbătoarea gastronomiei. El va găti joi - la Barbizon (Pullman), vineri - la Mercure şi duminică - la Novotel şi va participa, vineri, la un master class cu elevii de la Liceul Economic "Viilor", pentru a discuta despre importanţa cursurilor de formare profesională din sectorul hotelier. În cadrul Sărbătorii gastronomiei, Fabrice Giraud va prepara mai multe feluri de mâncare, printre care şi un risotto pe bază de sfeclă. "L-am pregătit special pentru România, este un risotto pe bază de sfeclă şi are o combinaţie de acru şi dulce, care am văzut că aici este destul de căutată", a spus Giraud, precizând că aşteaptă cu nerăbdare să guste şi mâncarea românească.

Participanţii la evenimentul de la Ambasada Franţei, care a marcat deschiderea Sărbătorii gastronomiei, au putut să guste şi diverse preparate realizate de maestrul bucătar Andrei Tamaş. "Ca de obicei, de 'Fete de la Gastronomie', avem un bufet, în care încercăm să urmăm o temă. Tema de anul acesta a fost 'Inima produsului'. (...) Am reuşit să folosesc şi eu în meniul de astăzi (...) un bufet în oglindă. Vom avea nişte preparate sau nişte produse franţuzeşti sau încetăţenite ca fiind franţuzeşti cu nişte preparate şi produse româneşti", a menţionat Andrei Tamaş, dând exemplu tarta Tatin şi plăcinta cu mere de Voineşti, dar şi ratatouille şi un ghiveci călugăresc.

Sărbătoarea gastronomiei este organizată pentru al patrulea an consecutiv de către Ambasada Franţei, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză, Institutul Francez şi Business France, alături de partenerii lor. Manifestarea se va desfăşura până duminică şi va include aproape 40 de evenimente. În 2010, "le repas gastronomique a la française" a fost înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii cu tot ce presupune acesta: produse locale, de bună calitate, selecţie de preparate, din locuri diferite, "mariajul" între bucate şi vinuri, arta de a aranja masa, conversaţia. De atunci, în fiecare an, Franţa celebrează această recunoaştere printr-o sărbătoare a gastronomiei. Sărbătoarea s-a răspândit şi în afara Franţei, în acele locuri unde gastronomia franceză este apreciată, pentru a face plăcere "connaisseur"-ilor, sau acolo unde este mai puţin cunoscută, pentru a promova produsele franţuzeşti. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

18 ianuarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

ACCESUL TURIŞTILOR INTERZIS PENTRU EVITAREA ACCIDENTELOR. Salvamont a închis, astăzi, traseele turistice din zona superioară a Munţilor Făgăraş din cauza căderilor de zăpadă şi a vântului puternic. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin Lume

LEGE. Bundestagul (camera inferioară a parlamentului german) a adoptat, astăzi, o lege prin care solicitanţii de azil din Algeria, Georgia, Maroc şi Tunisia vor întâmpina mai multe dificultăţi în a-şi revendica dreptul de a rămâne în Germania, informează DPA. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Stat de drept

TRANSPUNEREA UNEI DIRECTIVE A PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI A CONSILIULUI DIN IULIE 2017. Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un proiect de lege de modificare a legii anticorupţie, pentru transpunerea unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului din iulie 2017 privind combaterea fraudelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI În cultură

CIRCUL CA ARTĂ ŞI ACTIVITATE RECREATIVĂ. Organizat în cadrul Programului de Educaţie Participativă, finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, atelierul de circ „Alandala” va fi coordonat de profesorii Ramona Cişmaru şi Nicolas Peyroux. [ Citeste mai departe ]

18 ianuarie 2019

AZI Prin ţară

PRIMARUL CERE ANGAJAŢILOR SĂ ACCESEZE MAI MULTE GRANTURI. Salarii angajaţilor Primăriei Suceava vor creşte cu 9,5%, în urma unei decizii luate astăzi de Consiliul Local. Cel mai mare salariu, de 16.536 lei, este cel al secretarulului oraşului. Primarul oraşului, Ion Lungu, vrea însă ca angajaţii să acceseze mai multe granturi pentru a acoperi majorările. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

„Trai decent” cu 2600 de lei pe lună pentru o familie de 4 persoane

Experţii în economie au criticat calculul făcut de autorităţi, care susţin că în România o... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Prea săraci pentru inovaţiile presupuse de taxa pe lăcomie

Sergiu Oprescu, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB),... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Varianta emoţională a birocraţiei europene

Surse din interiorul Comisiei Europene ne-au declarat că membrii delegaţiei care s-a deplasat la... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufniţa vânează întotdeauna noaptea - Samuel Bjorc

Atunci când o adolescentă dispare dintr-un orfelinat, iar trupul ei este găsit pe un pat de pene, detectivul veteran Holger Munch şi echipa lui primesc acest caz delicat.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cadou pentru Putin

Cadou pentru Putin

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic i-a oferit omologului său rus, Vladimir Putin, un cadou... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Dieta de după Sărbători

Dieta de după Sărbători

Efectele exagerărilor din perioada Sărbătorilor, cu mese multe şi copioase, ore de masă... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress