Timp Liber AZI

A început “Sărbătoarea gastronomiei”

22 septembrie 2017  10:45| Timp Liber | Sport & Divertisment
A început “Sărbătoarea gastronomiei”

"Fete de la Gastronomie" (Sărbătoarea gastronomiei) a început, ieri, la Bucureşti, momentul fiind marcat de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, care a afirmat că gastronomia este "un limbaj", "o artă", dar şi "un vector puternic de apropiere" între oameni.

"Gastronomia este un vector puternic de apropiere între noi şi, în cadrul misiunii mele, voi pune accentul pe această temă, pentru că gastronomia nu este doar arta de a ne hrăni într-un mod rafinat. Gastronomia reprezintă totodată un limbaj, un patrimoniu şi un instrument util în promovarea politică. (...) Pentru mine, gastronomia înseamnă mult mai multe lucruri decât a mânca bine. (...) Gastronomia reprezintă şi o artă, este o adevărată plăcere estetică", a declarat Michele Ramis, la evenimentul organizat la Reşedinţa Franţei, pentru a marca deschiderea Sărbătorii gastronomiei. Totodată, ea a spus că atât pentru Franţa, cât şi pentru România gastronomia reprezintă o sursă "de valoare adăugată" şi de dezvoltare economică majoră.

"Reamintesc că în Franţa sectorul gastronomiei reprezintă o cifră de afaceri de peste 230 de miliarde de euro şi 1,3 milioane de locuri de muncă", a arătat ambasadoarea, amintind şi de includerea, în 2010, a gastronomiei franceze în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Ea a precizat că, prin Sărbătoarea gastronomiei, Ambasada Franţei doreşte să contribuie şi la promovarea produselor locale româneşti, făcând referire la magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti, care au primit recunoaştere europeană.

Tema ediţiei de anul acesta a evenimentului este "Au coeur du produit - În inima produsului" şi îşi propune să pună în evidenţă importanţa calităţii produselor folosite în universul gastronomiei şi mai ales diversitatea şi bogăţia produselor franţuzeşti. Pentru a da un sens acestei idei, principalul invitat al evenimentului este Fabrice Giraud, bucătar-şef al restaurantului "La maison blanche" din Paris. Printre restaurantele pentru care a lucrat pe parcursul carierei sale se numără "Chantecler du Negresco" din Nisa, unde şi-a început cariera. Totodată, în 1999, când a început să lucreze la restaurantul "Le Pain et le Vin" din Bruxelles, a primit o stea Michelin.

Aflat pentru prima dată în România, chef Fabrice Giraud a spus că este onorat să îşi aducă o "modestă contribuţie" la Sărbătoarea gastronomiei. El va găti joi - la Barbizon (Pullman), vineri - la Mercure şi duminică - la Novotel şi va participa, vineri, la un master class cu elevii de la Liceul Economic "Viilor", pentru a discuta despre importanţa cursurilor de formare profesională din sectorul hotelier. În cadrul Sărbătorii gastronomiei, Fabrice Giraud va prepara mai multe feluri de mâncare, printre care şi un risotto pe bază de sfeclă. "L-am pregătit special pentru România, este un risotto pe bază de sfeclă şi are o combinaţie de acru şi dulce, care am văzut că aici este destul de căutată", a spus Giraud, precizând că aşteaptă cu nerăbdare să guste şi mâncarea românească.

Participanţii la evenimentul de la Ambasada Franţei, care a marcat deschiderea Sărbătorii gastronomiei, au putut să guste şi diverse preparate realizate de maestrul bucătar Andrei Tamaş. "Ca de obicei, de 'Fete de la Gastronomie', avem un bufet, în care încercăm să urmăm o temă. Tema de anul acesta a fost 'Inima produsului'. (...) Am reuşit să folosesc şi eu în meniul de astăzi (...) un bufet în oglindă. Vom avea nişte preparate sau nişte produse franţuzeşti sau încetăţenite ca fiind franţuzeşti cu nişte preparate şi produse româneşti", a menţionat Andrei Tamaş, dând exemplu tarta Tatin şi plăcinta cu mere de Voineşti, dar şi ratatouille şi un ghiveci călugăresc.

Sărbătoarea gastronomiei este organizată pentru al patrulea an consecutiv de către Ambasada Franţei, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză, Institutul Francez şi Business France, alături de partenerii lor. Manifestarea se va desfăşura până duminică şi va include aproape 40 de evenimente. În 2010, "le repas gastronomique a la française" a fost înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii cu tot ce presupune acesta: produse locale, de bună calitate, selecţie de preparate, din locuri diferite, "mariajul" între bucate şi vinuri, arta de a aranja masa, conversaţia. De atunci, în fiecare an, Franţa celebrează această recunoaştere printr-o sărbătoare a gastronomiei. Sărbătoarea s-a răspândit şi în afara Franţei, în acele locuri unde gastronomia franceză este apreciată, pentru a face plăcere "connaisseur"-ilor, sau acolo unde este mai puţin cunoscută, pentru a promova produsele franţuzeşti. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2

23 februarie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

PROCESIUNE RELIGIOASĂ. Traficul rutier va fi restricţionat temporar, sâmbătă şi duminică, pe mai multe străzi din Capitală cu ocazia desfăşurării unei manifestări cultural-religioase. [ Citeste mai departe ]

23 februarie 2018

AZI Prin Lume

MEMBRII PARTIDULUI ALEG DACĂ SĂ INTRE LA GUVERNARE CU CONSERVATORII ANGELEI MERKEL. O cincime din membrii înregistraţi ai Partidului Social Democrat german (SPD) au votat deja la referendumul privitor intrarea sau nu într-o nouă coaliţie de guvernare cu conservatorii cancelarului Angela Merkel, potrivit DPA. [ Citeste mai departe ]

23 februarie 2018

AZI Stat de drept

SUPERIMUNITATEA JUDECĂTORILOR CCR. PNL şi USR au sesizat, astăzi, Curtea Constituţională a României (CCR) asupra modificărilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR, care instituie un regim de superimunitate membrilor Curţii Constituţionale. [ Citeste mai departe ]

23 februarie 2018

AZI În cultură

SIMFONIE PE DOUĂ VOCI PRINCIPALE – VIOLONCEL ŞI VIOLĂ. Astăzi, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Naţională prezintă o călătorie simfonică în lumea celebrului hidalgo Don Quijote şi a scutierului său, Sancho Panza, imaginată muzical de Richard Strauss, în poemul simfonic cu acelaşi nume. [ Citeste mai departe ]

23 februarie 2018

AZI Prin ţară

A DAT FOC UNEI BUCĂŢI DE BRÂNZĂ TOPITĂ ÎMBIBATĂ CU SPIRT. Un elev din clasa a 9-a de la un liceu din Galaţi a ajuns la spital cu arsuri pe mâini şi abdomen în urma unui experiment nereuşit. Adolescentul a aprins o bucată de brânză topită îmbibată cu spirt, iar flacăra l-a ars pe aproximativ 25 la sută din corp, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

52 de victime ale gripei

52 de victime ale gripei

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat, astăzi, că alte două persoane, doi... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Peste o treime dintre români vor cheltui între 50 şi 100 de lei pentru cadoul de Dragobete

Peste o treime dintre români vor cheltui între 50 şi 100 de lei pentru cadoul de Dragobete

Şapte din 10 români vor sărbători tradiţionalul Dragobete, iar peste o treime alocă între 5 şi... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Udrea, exmatriculată de la master pentru că nu a călcat pe acolo

Elena Udrea a fost exmatriculată de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Submarinul galben

Submarinul galben

Dintre multele „perle” lansate cu prilejul audierii candidaţilor la funcţiile de miniştri în cel... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

N sau M (Tommy şi Tuppence) - Agatha Christie

În toiul celui de-al Doilea Război Mondial, în timp ce raidurile Forţelor Aeriene încearcă să ţină piept atacurilor Luftwaffe, Anglia se confruntă cu o ameninţare şi mai înspăimântătoare: inamicii din interior – nazişti care pozează în cetăţeni englezi oneşti.

[ Vezi toate ]

Magazin

Scrisoare semnată de toţi membrii trupei Beatles, scoasă la licitaţie

Scrisoare semnată de toţi membrii trupei Beatles, scoasă la licitaţie

O scrisoare semnată de toţi cei patru membri ai trupei The Beatles va fi vândută, sâmbătă, la... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent previne îngrăşarea

Mâncatul în ritm lent, dar şi renunţarea la gustările de după cină şi evitarea meselor târzii ar... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress