Timp Liber AZI

A început “Sărbătoarea gastronomiei”

22 septembrie 2017  10:45| Timp Liber | Sport & Divertisment
A început “Sărbătoarea gastronomiei”

"Fete de la Gastronomie" (Sărbătoarea gastronomiei) a început, ieri, la Bucureşti, momentul fiind marcat de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, care a afirmat că gastronomia este "un limbaj", "o artă", dar şi "un vector puternic de apropiere" între oameni.

"Gastronomia este un vector puternic de apropiere între noi şi, în cadrul misiunii mele, voi pune accentul pe această temă, pentru că gastronomia nu este doar arta de a ne hrăni într-un mod rafinat. Gastronomia reprezintă totodată un limbaj, un patrimoniu şi un instrument util în promovarea politică. (...) Pentru mine, gastronomia înseamnă mult mai multe lucruri decât a mânca bine. (...) Gastronomia reprezintă şi o artă, este o adevărată plăcere estetică", a declarat Michele Ramis, la evenimentul organizat la Reşedinţa Franţei, pentru a marca deschiderea Sărbătorii gastronomiei. Totodată, ea a spus că atât pentru Franţa, cât şi pentru România gastronomia reprezintă o sursă "de valoare adăugată" şi de dezvoltare economică majoră.

"Reamintesc că în Franţa sectorul gastronomiei reprezintă o cifră de afaceri de peste 230 de miliarde de euro şi 1,3 milioane de locuri de muncă", a arătat ambasadoarea, amintind şi de includerea, în 2010, a gastronomiei franceze în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Ea a precizat că, prin Sărbătoarea gastronomiei, Ambasada Franţei doreşte să contribuie şi la promovarea produselor locale româneşti, făcând referire la magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti, care au primit recunoaştere europeană.

Tema ediţiei de anul acesta a evenimentului este "Au coeur du produit - În inima produsului" şi îşi propune să pună în evidenţă importanţa calităţii produselor folosite în universul gastronomiei şi mai ales diversitatea şi bogăţia produselor franţuzeşti. Pentru a da un sens acestei idei, principalul invitat al evenimentului este Fabrice Giraud, bucătar-şef al restaurantului "La maison blanche" din Paris. Printre restaurantele pentru care a lucrat pe parcursul carierei sale se numără "Chantecler du Negresco" din Nisa, unde şi-a început cariera. Totodată, în 1999, când a început să lucreze la restaurantul "Le Pain et le Vin" din Bruxelles, a primit o stea Michelin.

Aflat pentru prima dată în România, chef Fabrice Giraud a spus că este onorat să îşi aducă o "modestă contribuţie" la Sărbătoarea gastronomiei. El va găti joi - la Barbizon (Pullman), vineri - la Mercure şi duminică - la Novotel şi va participa, vineri, la un master class cu elevii de la Liceul Economic "Viilor", pentru a discuta despre importanţa cursurilor de formare profesională din sectorul hotelier. În cadrul Sărbătorii gastronomiei, Fabrice Giraud va prepara mai multe feluri de mâncare, printre care şi un risotto pe bază de sfeclă. "L-am pregătit special pentru România, este un risotto pe bază de sfeclă şi are o combinaţie de acru şi dulce, care am văzut că aici este destul de căutată", a spus Giraud, precizând că aşteaptă cu nerăbdare să guste şi mâncarea românească.

Participanţii la evenimentul de la Ambasada Franţei, care a marcat deschiderea Sărbătorii gastronomiei, au putut să guste şi diverse preparate realizate de maestrul bucătar Andrei Tamaş. "Ca de obicei, de 'Fete de la Gastronomie', avem un bufet, în care încercăm să urmăm o temă. Tema de anul acesta a fost 'Inima produsului'. (...) Am reuşit să folosesc şi eu în meniul de astăzi (...) un bufet în oglindă. Vom avea nişte preparate sau nişte produse franţuzeşti sau încetăţenite ca fiind franţuzeşti cu nişte preparate şi produse româneşti", a menţionat Andrei Tamaş, dând exemplu tarta Tatin şi plăcinta cu mere de Voineşti, dar şi ratatouille şi un ghiveci călugăresc.

Sărbătoarea gastronomiei este organizată pentru al patrulea an consecutiv de către Ambasada Franţei, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză, Institutul Francez şi Business France, alături de partenerii lor. Manifestarea se va desfăşura până duminică şi va include aproape 40 de evenimente. În 2010, "le repas gastronomique a la française" a fost înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii cu tot ce presupune acesta: produse locale, de bună calitate, selecţie de preparate, din locuri diferite, "mariajul" între bucate şi vinuri, arta de a aranja masa, conversaţia. De atunci, în fiecare an, Franţa celebrează această recunoaştere printr-o sărbătoare a gastronomiei. Sărbătoarea s-a răspândit şi în afara Franţei, în acele locuri unde gastronomia franceză este apreciată, pentru a face plăcere "connaisseur"-ilor, sau acolo unde este mai puţin cunoscută, pentru a promova produsele franţuzeşti. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • sport
  • actualitate
  • intro2
ALERTĂ METEO. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, astăzi, o informare de instabilitate atmosferică valabilă la nivelul întregii ţări din după-amiaza zilei de marţi până vineri seara. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Prin Lume

PENTRU A PĂSTRA PROFILUL TRADIŢIONAL AL ORAŞULUI. Guvernul ungar a discutat interzicerea zgârie-norilor la Budapesta, pentru a păstra profilul tradiţional al capitalei, a declarat şeful de cabinet al premierului, Gergely Gulyas, transmite MTI. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Stat de drept

APEL AL CSM PRIVIND ANCHETAREA VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. În contextul protestelor violente din 10 august, CSM precizează că susţine magistraţii implicaţi în anchetă, astfel încât aceasta să se deruleze imparţial şi face un apel public către toate instituţiile publice de a se manifesta echidistant, pentru a fi evitate presiunile interne sau externe. [ Citeste mai departe ]

16 august 2018

AZI În cultură

Festival de august, tradițional. Anul acesta, la ediția a treizeci și cincea. Participanți din Bosnia și Herțegovina. Bulgaria, China, Georgia. Grecia, Moldova, România. Serbia, Spania, Turcia. [ Citeste mai departe ]

15 august 2018

AZI Prin ţară

SE SCHIMBĂ SENSUL DE CIRCULAŢIE PE UNA DINTRE BENZI. Având in vedere că, în această perioadă, care cuprinte atât ziua de Sfânta Maria, cât și zilele de sfârșit ale săptămânii, în zona Agenției de Încasare Fetești, se pot înregistra ambuteiaje din cauza numărului mare de vehicule, CNAIR SA împreuna cu reprezentanții Poliției Rutiere, au luat măsuri în vederea fluidizării traficului. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Adormirea Maicii Domnului – tradiţii şi obiceiuri

Adormirea Maicii Domnului – tradiţii şi obiceiuri

Una dintre cele mai mari sărbători creştine din an, Sfânta Maria, Adormirea Maicii Domnului,... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Transgaz a primit de la CE prefinanţare de 13,8 milioane de euro pentru BRUA

Transgaz a primit de la CE prefinanţare de 13,8 milioane de euro pentru BRUA

Transgaz a semnat contracte şi a dat ordin de începere pentru lucrări de aproximativ 335 de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Tricoaie în loc de tricouri

Tricoaie în loc de tricouri

Cosmin Butuza, secretar de stat în cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, a folosit,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Cum era să declanşeze Fifor al treilea război mondial

Cum era să declanşeze Fifor al treilea război mondial

„Fiţi tari!” (slăbănogilor) – i-a îndemnat Iohannis pe liberali, convins că în forma la care i-a... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Mici lucruri mărețe - Jodi Picoult

Ruth Jefferson este o asistentă medicală de culoare, cu peste douăzeci de ani de experienţă. La intrarea într-o tură vrea să facă o verificare de rutină a stării unui nou-născut, însă imediat este anunţată că i s-a dat în grijă alt pacient.

[ Vezi toate ]

Magazin

Gunoi adus de valuri pe plajele din Mexic

Gunoi adus de valuri pe plajele din Mexic

O cantitate uriaşă de deşeuri, în special plastic, a ajuns pe plaja staţiunii Cabo San Lucas din... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne ferim de înţepăturile tigrului de platan

Cum ne ferim de înţepăturile tigrului de platan

Înţepăturile tigrului de platan, o insectă care s-a dezvoltat din cauza căldurii şi a plantării... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress