Timp Liber AZI

A început “Sărbătoarea gastronomiei”

22 septembrie 2017  10:45| Timp Liber | Sport & Divertisment
A început “Sărbătoarea gastronomiei”

"Fete de la Gastronomie" (Sărbătoarea gastronomiei) a început, ieri, la Bucureşti, momentul fiind marcat de ambasadoarea Franţei în România, Michele Ramis, care a afirmat că gastronomia este "un limbaj", "o artă", dar şi "un vector puternic de apropiere" între oameni.

"Gastronomia este un vector puternic de apropiere între noi şi, în cadrul misiunii mele, voi pune accentul pe această temă, pentru că gastronomia nu este doar arta de a ne hrăni într-un mod rafinat. Gastronomia reprezintă totodată un limbaj, un patrimoniu şi un instrument util în promovarea politică. (...) Pentru mine, gastronomia înseamnă mult mai multe lucruri decât a mânca bine. (...) Gastronomia reprezintă şi o artă, este o adevărată plăcere estetică", a declarat Michele Ramis, la evenimentul organizat la Reşedinţa Franţei, pentru a marca deschiderea Sărbătorii gastronomiei. Totodată, ea a spus că atât pentru Franţa, cât şi pentru România gastronomia reprezintă o sursă "de valoare adăugată" şi de dezvoltare economică majoră.

"Reamintesc că în Franţa sectorul gastronomiei reprezintă o cifră de afaceri de peste 230 de miliarde de euro şi 1,3 milioane de locuri de muncă", a arătat ambasadoarea, amintind şi de includerea, în 2010, a gastronomiei franceze în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii. Ea a precizat că, prin Sărbătoarea gastronomiei, Ambasada Franţei doreşte să contribuie şi la promovarea produselor locale româneşti, făcând referire la magiunul de prune de Topoloveni, salamul de Sibiu, novacul afumat din Ţara Bârsei şi telemeaua de Ibăneşti, care au primit recunoaştere europeană.

Tema ediţiei de anul acesta a evenimentului este "Au coeur du produit - În inima produsului" şi îşi propune să pună în evidenţă importanţa calităţii produselor folosite în universul gastronomiei şi mai ales diversitatea şi bogăţia produselor franţuzeşti. Pentru a da un sens acestei idei, principalul invitat al evenimentului este Fabrice Giraud, bucătar-şef al restaurantului "La maison blanche" din Paris. Printre restaurantele pentru care a lucrat pe parcursul carierei sale se numără "Chantecler du Negresco" din Nisa, unde şi-a început cariera. Totodată, în 1999, când a început să lucreze la restaurantul "Le Pain et le Vin" din Bruxelles, a primit o stea Michelin.

Aflat pentru prima dată în România, chef Fabrice Giraud a spus că este onorat să îşi aducă o "modestă contribuţie" la Sărbătoarea gastronomiei. El va găti joi - la Barbizon (Pullman), vineri - la Mercure şi duminică - la Novotel şi va participa, vineri, la un master class cu elevii de la Liceul Economic "Viilor", pentru a discuta despre importanţa cursurilor de formare profesională din sectorul hotelier. În cadrul Sărbătorii gastronomiei, Fabrice Giraud va prepara mai multe feluri de mâncare, printre care şi un risotto pe bază de sfeclă. "L-am pregătit special pentru România, este un risotto pe bază de sfeclă şi are o combinaţie de acru şi dulce, care am văzut că aici este destul de căutată", a spus Giraud, precizând că aşteaptă cu nerăbdare să guste şi mâncarea românească.

Participanţii la evenimentul de la Ambasada Franţei, care a marcat deschiderea Sărbătorii gastronomiei, au putut să guste şi diverse preparate realizate de maestrul bucătar Andrei Tamaş. "Ca de obicei, de 'Fete de la Gastronomie', avem un bufet, în care încercăm să urmăm o temă. Tema de anul acesta a fost 'Inima produsului'. (...) Am reuşit să folosesc şi eu în meniul de astăzi (...) un bufet în oglindă. Vom avea nişte preparate sau nişte produse franţuzeşti sau încetăţenite ca fiind franţuzeşti cu nişte preparate şi produse româneşti", a menţionat Andrei Tamaş, dând exemplu tarta Tatin şi plăcinta cu mere de Voineşti, dar şi ratatouille şi un ghiveci călugăresc.

Sărbătoarea gastronomiei este organizată pentru al patrulea an consecutiv de către Ambasada Franţei, Camera de Comerţ şi Industrie Franceză, Institutul Francez şi Business France, alături de partenerii lor. Manifestarea se va desfăşura până duminică şi va include aproape 40 de evenimente. În 2010, "le repas gastronomique a la française" a fost înscris în patrimoniul imaterial al umanităţii cu tot ce presupune acesta: produse locale, de bună calitate, selecţie de preparate, din locuri diferite, "mariajul" între bucate şi vinuri, arta de a aranja masa, conversaţia. De atunci, în fiecare an, Franţa celebrează această recunoaştere printr-o sărbătoare a gastronomiei. Sărbătoarea s-a răspândit şi în afara Franţei, în acele locuri unde gastronomia franceză este apreciată, pentru a face plăcere "connaisseur"-ilor, sau acolo unde este mai puţin cunoscută, pentru a promova produsele franţuzeşti. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

17 octombrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

MANIFESTĂRI ÎN COMUNITĂŢILE DE ROMI. Senatul a adoptat, astăzi, cu 83 de voturi „pentru”, un proiect legislative prin care se instituie ziua de 16 iunie drept Ziua limbii romani. La această dată se vor organiza anual manifestări culturale în localităţile în care există comunităţi de romi. Proiectul merge mai departe la Camera Deputaţilor, care este for decizional. [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2018

AZI Prin Lume

MINISTRUL GREC DE EXTERNE ŞI-A DAT DEMISIA. Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, şi-a prezentat, astăzi, demisia, după o dispută cu colegii de guvernare în legătură cu acordul recent privind redenumirea statului Macedonia, potrivit AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2018

AZI Stat de drept

VICTOR CIORBEA ESTE ÎN VACANŢĂ. Parchetul General a sesizat Avocatul Poporului în cazul ordonanţei de urgenţă prin care au fost modificate legile justiţiei, cerând instituţiei să atace actul normativ la Curtea Constituţională (CCR). Este a treia cerere pe această temă adresată astăzi lui Victor Ciorbea. Solicitări similare au făcut USR şi PNL. [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2018

AZI În cultură

DRACULA FILM FESTIVAL. Timp de cinci zile, pasionaţii de filme horror şi fantasy vor putea să vadă cele mai noi şi apreciate filme de gen, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Dracula Film Festival, care are loc între 17 şi 21 octombrie, în Braşov, la Centrul Cultural Reduta, Cinemateca Patria şi Cinema One. [ Citeste mai departe ]

17 octombrie 2018

AZI Prin ţară

VINDEAU NICOTINĂ ÎN STARE PURĂ. Poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au efectuat, astăzi, 14 percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în judeţele Cluj, Alba, Bihor şi Maramureş, la locuinţele unor persoane bănuite de trafic de substanţe şi produse toxice, conform Poliţiei Române. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Campanie MAI împotriva live-urilor la volan

Campanie MAI împotriva live-urilor la volan

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face apel către şoferi să nu mai facă live-uri pe Facebook... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Vânzările Dacia au scăzut, în septembrie, dar au crescut, la nouă luni

Vânzările Dacia au scăzut, în septembrie, dar au crescut, la nouă luni

Conform Asociaţiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), vânzările de autoturisme Dacia... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

L-au „masacrat” şi pe Topîrceanu

L-au „masacrat” şi pe Topîrceanu

„Balada unui greier mic”, a lui George Topîrceanu, din manualul de clasa a II-a, nu mai seamănă... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Flotările ministrului Daea

Flotările ministrului Daea

După ce i-a fugărit pe colaboratorii care l-au însoţit şi pe jurnalişti însetaţi de noutăţi (de... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Grasă şi proastă - Rodica Ojog-Braşoveanu

Viaţa nu e doar în roz. E în toate culorile. Şi dragostea la fel. Nici nu-ţi trece prin cap ce ar face oamenii pentru ea. Cum s-ar schimba. Cum ar minţi...

[ Vezi toate ]

Magazin

Cel mai lung zbor din lume: Singapore-New York, în 17 ore şi 25 de min

Cel mai lung zbor din lume: Singapore-New York, în 17 ore şi 25 de min

Cel mai lung zbor din lume, de la Singapore la New York, a ajuns la destinaţie, după 16.700 de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress