Timp Liber AZI

„Cealaltă parte a speranţei”, umor finlandez pe marile ecrane româneşti

26 mai 2017  14:15| Timp Liber | Sport & Divertisment
„Cealaltă parte a speranţei”, umor finlandez pe marile ecrane româneşti

Cel mai recent film al regizorului finlandez Aki Kaurismäki, „Cealaltă parte a speranţei” („The Other Side of Hope”),  va avea premiera în România, astăzi, de la ora 20.00,  la Studioul „Horia Bernea” - Cinema Muzeul Ţăranului.

Cineastul finlandez este un demn urmaş al lui Chaplin, cu întregul amestec de burlesc, de comedie socială şi de melodramă. Adept al ambianţelor nocturne în interioare kitsch sau desuete, el oferă farmec unui spaţiu adormit prin lumina pe care i-o conferă. Aki Kaurismäki semnează şi scenariul filmului.

Filmul a fost distins, la Berlinale 2017,  cu trofeul Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor. „Cealaltă parte a speranţeieste o comedie foarte actuală, care spune poveştile unui tânăr refugiat sirian şi ale unui finlandez, fost agent de vânzări, azi cârciumar şi jucător de poker. Drumurile lor se intersectează în jungla de asfalt, numită Helsinki. Fiecare vrea să i se îndeplinească partea sa de speranţă. Cele două poveşti se intersectează din întâmplare la minutul 40 al filmului. Prima este cea a lui Khaleb (interpretat de Sherwan Haji, de origine siriană), un tânăr sirian refugiat care a pierdut totul. Aproape din întâmplare, el ajunge la Helsinki ca pasager clandestin pe un vas carbonifer şi caută azil, fără mari speranţe pentru viaţa sa de acum încolo. Îşi spune povestea ca şi cum ar recita o listă de curse. A pierdut tot ce avea şi încearcă să-şi regăsească sora de care a fost despărţit la un control la frontieră. Femeia care îl ascultă este la fel de impasibilă ca el. Este regula care traversează cinema-ul lui  Kaurismäki: trebuie să înghiţi totul, să nu laşi să se vadă nimic. Asta îi explică un prieten, refugiat irakian, lui Khaled. Îl sfătuieşte să încerce să surâdă, pentru că în această ţară cei trişti sunt expulzaţi.

Wikström (Sakari Kuosmanen), celălalt protagonist, este un agent de vânzări în jurul vârstei de 50 de ani, care vinde în special cămăşi de bărbaţi şi cravate. La începutul filmului, el îşi părăseşte soţia alcoolică, renunţă şi la meseria sa şi se trasformă pentru moment într-un împătimit jucător de poker. Cu modesta sumă de bani pe care o câştigă astfel, Wikström cumpără un restaurant neprofitabil, aflat într-o curte interioară la capătul îndepărtat al unei străzi lăturalnice din Helsinki.

Când autorităţile hotărăsc să îl trimită pe Khaled înapoi în ruinele din Aleppo, sirianul decide, asemenea multor altora în situaţia sa, să rămână ilegal în Finlanda şi dispare astfel pe străzile din Helsinki. Aici întâlneşte, pe lângă multe feţe ale rasismului, momente pure de bunătate. Într-un final, Wikström îl găseşte pe sirian dormind în curtea interioară a restaurantului său. Probabil vede ceva din el însuşi în tânărul ponosit, pentru că îl angajează pe Khaled ca debarasator şi spălător de vase. Şi, pentru scurt timp, viaţa îşi arată partea luminoasă. 

„Prin acest film încerc să fac tot ce pot eu mai bine pentru a sfărâma modul european de a vedea refugiaţii fie ca victime pe care le compătimim, fie ca pe imigranţii aroganţi din punct de vedere economic, care ne invadează societatea pur şi simplu pentru a ne fura locul de muncă, soţia, casa ori maşina. În istoria Europei, crearea şi implementarea prejudecăţilor rezultate din stereotipuri a avut un ecou sinistru. Recunosc că «Cealaltă parte a speranţei» este, într-o anumită măsură, un film care îşi propune să influenţeze vederile şi opiniile spectatorilor, încercând în acelaşi timp să le manipuleze emoţiile, pentru a-şi îndeplini scopul. Pentru că aceste eforturi vor eşua firesc, ceea ce rămâne este, sper, o poveste verticală şi uşor melancolică, spusă cu umor, iar pe de altă parte, un film aproape realist despre câteva destine din lumea de astăzi”, spune Aki Kaurismäki.

Cineastul s-a născut în Finlanda şi are 60 de ani. În limba finlandeză, numele său înseamnă „dealul cerbului”. Până să ajungă un nume în industria filmului, el a fost poştaş, a spălat vase pentru un restaurant şi a activat pe post de critic de film. La un moment dat, a înfiinţat (împreună cu fratele său, Mika) o casă de producţie şi distribuţie numită „Villealfa”. Cei doi sunt responsabili pentru o mare parte din producţiile finlandeze încă din anii ‘80.

Sherwan Haji, care îl interpretează pe Khaled este de origine siriană. Actor de filme de televiziune în ţara natală, trăieşte astăzi în Finlanda, unde regizează şi produce filme şi instalaţii video în societatea sa Lion's Line. Are 32 de ani. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

21 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

SUPLIMENT NUTRITIV. Preşcolarii şi elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat şi confesional vor primi miere de albine ca supliment nutritiv. Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.509/2006, în sensul modificării sursei de finanţare, precum şi al stabilirii unor reguli privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din învăţământul primar de stat, privat şi confesional. Banii vor proveni din bugetul Ministerului Agriculturii. [ Citeste mai departe ]

21 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

SUSŢINUT DE SUA. Sud-coreeanul Kim Jong-yang a fost ales miercuri preşedinte al Interpol pentru un mandat de doi ani, învingându-l la vot pe candidatul din Rusia, Aleksandr Prokopciuk, în cadrul celei de-a 87-a Adunări Generale a Interpol, care se desfăşoară în Dubai, a anunţat organizaţia pe Twitter, potrivit AFP. [ Citeste mai departe ]

21 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

PE 26 VA FI AFIŞATĂ LISTA FINALĂ A CANDIDAŢILOR. Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, şi-a depus candidatura pentru postul de şef al Secţiei de anchetare a infracţiunilor din justiţie, potrivit Mediafax. [ Citeste mai departe ]

22 noiembrie 2018

AZI În cultură

ACTEON şi DON JUAN. Pe 22 şi 23 noiembrie 2018, Filarmonica „George Enescu”, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, a programat un nou eveniment, în seria „Concertele Centenarului la Ateneu”. Dirijor este Christian Badea, iar solistul invitat este violonistul ucrainean Valeriy Sokolov, care a câştigat Premiul I la Concursul Internaţional „George Enescu” din Bucureşti, la ediţia din anul 2005. [ Citeste mai departe ]

22 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

TIRURILE VENEAU DIN POLONIA. Aproximativ un milion de pachete de ţigări, pe care trei cetăţeni polonezi au vrut să le introducă ilegal în ţară, au fost descoperite de poliţişti la vama Siret. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pompierul maratonist va arbora steagul României în Antarctica pe 1 Decembrie

Pompierul maratonist va arbora steagul României în Antarctica pe 1 Decembrie

Ultramaratonistul botoşănean Iulian Rotariu va arbora, pe 1 Decembrie, drapelul tricolor în... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Plus 20,1% pentru piaţa auto din România în primele 10 luni din 2018

Plus 20,1% pentru piaţa auto din România în primele 10 luni din 2018

Pe piaţa auto din România, luna octombrie a acestui an a consemnat un volum al livrărilor de... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Bufonul - James Patterson, Andrew Cross

Acţiunea acestui roman îl poartă pe cititor cu o mie de ani în urmă, în vremuri în care lumea era dominată nu de forţă legii, ci de legea forţei. Dar oameni înzestraţi cu inteligenţă, dublată de tenacitate, au existat întotdeauna, ei fiind în măsură să se opună şi chiar să înfrângă prin abilitate forţa brutală.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress