Timp Liber AZI

„Cealaltă parte a speranţei”, umor finlandez pe marile ecrane româneşti

26 mai 2017  14:15| Timp Liber | Sport & Divertisment
„Cealaltă parte a speranţei”, umor finlandez pe marile ecrane româneşti

Cel mai recent film al regizorului finlandez Aki Kaurismäki, „Cealaltă parte a speranţei” („The Other Side of Hope”),  va avea premiera în România, astăzi, de la ora 20.00,  la Studioul „Horia Bernea” - Cinema Muzeul Ţăranului.

Cineastul finlandez este un demn urmaş al lui Chaplin, cu întregul amestec de burlesc, de comedie socială şi de melodramă. Adept al ambianţelor nocturne în interioare kitsch sau desuete, el oferă farmec unui spaţiu adormit prin lumina pe care i-o conferă. Aki Kaurismäki semnează şi scenariul filmului.

Filmul a fost distins, la Berlinale 2017,  cu trofeul Ursului de Argint pentru Cel mai bun regizor. „Cealaltă parte a speranţeieste o comedie foarte actuală, care spune poveştile unui tânăr refugiat sirian şi ale unui finlandez, fost agent de vânzări, azi cârciumar şi jucător de poker. Drumurile lor se intersectează în jungla de asfalt, numită Helsinki. Fiecare vrea să i se îndeplinească partea sa de speranţă. Cele două poveşti se intersectează din întâmplare la minutul 40 al filmului. Prima este cea a lui Khaleb (interpretat de Sherwan Haji, de origine siriană), un tânăr sirian refugiat care a pierdut totul. Aproape din întâmplare, el ajunge la Helsinki ca pasager clandestin pe un vas carbonifer şi caută azil, fără mari speranţe pentru viaţa sa de acum încolo. Îşi spune povestea ca şi cum ar recita o listă de curse. A pierdut tot ce avea şi încearcă să-şi regăsească sora de care a fost despărţit la un control la frontieră. Femeia care îl ascultă este la fel de impasibilă ca el. Este regula care traversează cinema-ul lui  Kaurismäki: trebuie să înghiţi totul, să nu laşi să se vadă nimic. Asta îi explică un prieten, refugiat irakian, lui Khaled. Îl sfătuieşte să încerce să surâdă, pentru că în această ţară cei trişti sunt expulzaţi.

Wikström (Sakari Kuosmanen), celălalt protagonist, este un agent de vânzări în jurul vârstei de 50 de ani, care vinde în special cămăşi de bărbaţi şi cravate. La începutul filmului, el îşi părăseşte soţia alcoolică, renunţă şi la meseria sa şi se trasformă pentru moment într-un împătimit jucător de poker. Cu modesta sumă de bani pe care o câştigă astfel, Wikström cumpără un restaurant neprofitabil, aflat într-o curte interioară la capătul îndepărtat al unei străzi lăturalnice din Helsinki.

Când autorităţile hotărăsc să îl trimită pe Khaled înapoi în ruinele din Aleppo, sirianul decide, asemenea multor altora în situaţia sa, să rămână ilegal în Finlanda şi dispare astfel pe străzile din Helsinki. Aici întâlneşte, pe lângă multe feţe ale rasismului, momente pure de bunătate. Într-un final, Wikström îl găseşte pe sirian dormind în curtea interioară a restaurantului său. Probabil vede ceva din el însuşi în tânărul ponosit, pentru că îl angajează pe Khaled ca debarasator şi spălător de vase. Şi, pentru scurt timp, viaţa îşi arată partea luminoasă. 

„Prin acest film încerc să fac tot ce pot eu mai bine pentru a sfărâma modul european de a vedea refugiaţii fie ca victime pe care le compătimim, fie ca pe imigranţii aroganţi din punct de vedere economic, care ne invadează societatea pur şi simplu pentru a ne fura locul de muncă, soţia, casa ori maşina. În istoria Europei, crearea şi implementarea prejudecăţilor rezultate din stereotipuri a avut un ecou sinistru. Recunosc că «Cealaltă parte a speranţei» este, într-o anumită măsură, un film care îşi propune să influenţeze vederile şi opiniile spectatorilor, încercând în acelaşi timp să le manipuleze emoţiile, pentru a-şi îndeplini scopul. Pentru că aceste eforturi vor eşua firesc, ceea ce rămâne este, sper, o poveste verticală şi uşor melancolică, spusă cu umor, iar pe de altă parte, un film aproape realist despre câteva destine din lumea de astăzi”, spune Aki Kaurismäki.

Cineastul s-a născut în Finlanda şi are 60 de ani. În limba finlandeză, numele său înseamnă „dealul cerbului”. Până să ajungă un nume în industria filmului, el a fost poştaş, a spălat vase pentru un restaurant şi a activat pe post de critic de film. La un moment dat, a înfiinţat (împreună cu fratele său, Mika) o casă de producţie şi distribuţie numită „Villealfa”. Cei doi sunt responsabili pentru o mare parte din producţiile finlandeze încă din anii ‘80.

Sherwan Haji, care îl interpretează pe Khaled este de origine siriană. Actor de filme de televiziune în ţara natală, trăieşte astăzi în Finlanda, unde regizează şi produce filme şi instalaţii video în societatea sa Lion's Line. Are 32 de ani. 

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

15 februarie 2019

AZI Piaţa ştirilor de azi

A FOST ELIMINATĂ ŞI VACANŢA INTERSEMESTRIALĂ DIN FEBRUARIE. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au acceptat propunerea Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC), ca anul şcolar 2019-2020 să înceapă pe 9 septembrie şi să se încheie pe 12 iunie, potrivit premedintelui AEC, Andrei Mihai Tănase. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE NICOLAS MADURO ÎL VEDE DREPT UN PRETEXT PENTRU PREGĂTIREA UNEI INTERVENŢII MILITARE A SUA. Douăzeci şi cinci de ţări au promis să acorde un ajutor în valoare de 100 de milioane de dolari Venezuelei, care se confruntă cu lipsuri severe şi subnutriţie, a anunţat John Bolton, consilierul pentru securitatea naţională al preşedintelui american, Donald Trump, după conferinţa Organizaţiei Statelor Americane (OSA) desfăşurată la Washington, informează France Presse. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Stat de drept

A PLECAT LA BRUXELLES. Procurorul-şef al Secţiei pentru anchetarea magistraţilor, Gheorghe Stan, a respins cererea formulată de Laura Codruţa Kovesi de recuzare a procurorului Adina Florea. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI În cultură

CU PARTICIPAREA REGIZORILOR PAUL NEGOESCU ŞI ADRIAN SILIŞTEANU. Lungmetrajul „Povestea unui pierde-vară” participă la cea de a 34-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Dragoste/Festival International du Film d'Amour (FIFA) Mons, Belgia, care are loc în perioada 15-22 februarie. [ Citeste mai departe ]

15 februarie 2019

AZI Prin ţară

„DIN CAUZA SALARIZĂRII NECORESPUNZĂTOARE ŞI LIPSEI PERSONALULUI”. Medicul pneumolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu acuzat că a refuzat să consulte o pacientă, invocând salarizarea „necorespunzătoare”, a fost sancţionat, astăzi, de conducerea spitalului, cu... reducerea salariului de bază cu 10%, timp de 3 luni. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

10 milioane de euro de la Petrom pentru primul spital specializat de oncologie pediatrică

OMV Petrom sponsorizează cu 10 milioane de euro proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă pentru... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

33.514 de proiecte de afaceri înscrise în Start-up Nation 2018

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA) a finalizat analiza... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Leafa administratorilor zborului zmeelor

Spunea Guvernatorul Isărescu la audierile de la Parlament (sau în marja acestora, când îl făcea... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Posibilitatea unei insule - Michel Houellebecq

Daniel1, umorist de succes şi observator acid al realităţii contemporane, povesteşte despre sfârşitul societăţii în care trăieşte, o societate a simulacrului, victima propriei frivolităţi şi a delirului tehnologic în care se complace.

[ Vezi toate ]

Magazin

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Premiile BAFTA 2019: „Favorita” a plecat cu 7 trofee

Duminică seară, la Londra, a avut loc ediţia cu numărul 72 a galei de decernare a premiilor... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum ne protejăm de gripă

Cum ne protejăm de gripă

Autorităţile au declarat epidemie de gripă. În aceste condiţii, nu doar igiena strictă e... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress