Viaţa De Lângă Noi AZI

335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

20 noiembrie 2017  15:00| Viaţa De Lângă Noi | Social
335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

Aproape 50.000 de stejari au fost plantaţi, sâmbătă, în memoria eroilor căzuţi căzuţi în luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja în Primul Război Mondial, în Parcul Memoriei Naţionale care se va întinde pe o suprafaţă de 75 de hectare, nu departe de mausoleul de la Mărăşeşti, potrivit Agerpres.

Proiectul se va finaliza în decembrie anul viitor când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire şi, până atunci, vor fi sădiţi 335.000 de stejari.

Aproape 7000 de voluntari au răspuns invitaţiei Consiliului Judeţean Vrancea. Printre aceştia s-au numărat şi componenţii echipei naţionale de rugby, 20 dintre membrii echipei Invictus România, formată din soldaţi răniţi în teatrele de operaţiuni, elevi de la mai multe colegii din ţară, dar şi foarte multe persoane particulare.

De asemenea, 460 de militari din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, în frunte cu comandantul Garnizoanei din Focşani, Claudiu Mihail Sava s-au numărat şi ei printre participanţii la această acţiune.

„Suntem mândri că reuşim să împădurim un teren atât de vast, pentru că ştim bine că în ultimii ani am fost martorii unor defrişări de mare amploare şi orice acţiune de natura reconstituirii fondului forestier, din punctul meu de vedere, trebuie onorată, iar noi manifestăm o implicare totală. Vom continua să participăm şi pe parcursul anului viitor la aceste acţiuni de plantare, astfel încât la sărbătorirea centenarului Marii Uniri acest parc să fie definitivat”, a declarat colonelul Claudiu Mihail Sava.

Ioan Cherciu, inspector-şef al Gărzii Forestiere Vrancea, a declarat că stejarul a fost ales pentru această plantare pentru că este o specie care ajunge până la 400-500 de ani.

În mulţime s-au remarcat şi câţiva elevi din comuna Mărgineni, judeţul Neamţ, care au venit la plantat îmbrăcaţi în costume populare, parte din ele moştenite de la bunici, dar şi un grup numeros de elevi din Adjud, care au purtat steaguri tricolore şi au cântat cântece patriotice.

„Am venit cu 315 elevi şi profesori (...) Încercăm să trezim spiritul patriotic, spiritul românesc în toţi copii noştri (...) Strămoşii noştri au luptat, nouă ne revine misiunea de a păstra România actuală şi, de ce nu, să facem România Mare, aşa cum este normal şi trebuie să fie”, a declarat Dumitru Emil, directorul Colegiului Naţional „Emil Bota” din Adjud.

La Mărăşeşti au fost prezenţi şi un grup de tineri din Republica Moldova, care au mărturisit că au plantat stejarii cu gândul la Marea Unire.

„Am venit împreună cu Asociaţia studenţilor şi elevilor basarabeni, cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni, care ne-a asigurat transportul. Am venit pentru că aşa am simţit - că trebuie să fim aici. Un parc al Unirii înseamnă pentru noi, basarabenii, foarte mult. Momentul centenarului trebuie să fie un moment de răscruce pentru neamul românesc, un moment în care să fim mai uniţi, mai apropiaţi unii de ceilalţi”, a declarat Pavel Codreanu.

Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterinei Teodoroiu, cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc la Mărăşeşti în data de 6 august 2017. 

Numele celor care au participat la acţiunea de plantare de sâmbătă se vor regăsi pe o listă ce va fi publicată pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Vrancea şi va fi pusă, de asemenea, într-o „capsulă a timpului”, ce va fi îngropată lângă catargul cu steagul tricolor aflat la intrarea în acest viitor parc memorial.

Consiliul Judeţean Vrancea este coordonatorul campaniei Parcul Memoriei Naţionale – „Stejarii României, 100 de ani de istorie şi demnitate” RoMândria, alături de postul de televiziune Antena 3 - iniţiatorul proiectului demarat în luna august a acestui an, ceilalţi parteneri fiind Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

  • prin lume
  • in cultura
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

15 decembrie 2017

AZI Piaţa ştirilor de azi

LA MUNTE NINGE. Meteorologii au emis un cod galben de ploi şi intensificări ale vântului, valabil de vineri, ora 18.00, până sâmbătă, ora 14.00, fiind anunţate precipitaţii în vest, nord-vest şi centrul ţării. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Prin Lume

NU SE ÎNŢELEG ÎN PRIVINŢA COTELOR DE REFUGIAŢI. Liderii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, reuniţi joi şi vineri pentru summitul Consiliului European, s-au contrazis în privinţa cotelor obligatorii pentru relocarea refugiaţilor, la doi ani după ce au agreat un plan comun de măsuri în acest sens, relatează site-ul agenţiei Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Stat de drept

MARTOR ÎNTR-UN DOSAR DE LUARE ŞI DARE DE MITĂ. Fostul finanţator al echipei de fotbal Universitatea Craiova, Adrian Mititelu, s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a fi audiat în calitate de martor într-un dosar despre care spune că este „nou”. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI În cultură

DUMINICĂ, ORA 11, INTRARE LIBERĂ. Orchestra de Cameră Radio şi Corul de Copii Radio aduc magia colindelor la Sala Radio, într-un concert de Crăciun pentru copii, programat duminică, 17 decembrie, de la ora 11.00, cu intrare liberă. [ Citeste mai departe ]

15 decembrie 2017

AZI Prin ţară

ŞOFERUL NU S-AR FI ASIGURAT. Două persoane au fost grav rănite şi una a murit, în această dimineaţă, după ce maşina în care se aflau a fost lovită, la trecerea la nivel cu calea ferată, de un tren în Gara Roşieşti din judeţul Vaslui. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Accident în Bucureşti: o maşină a poliţiei a ajuns peste un taxi

Accident în Bucureşti: o maşină a poliţiei a ajuns peste un taxi

Un autotursim al Poliţiei Capitalei a fost implicat, astăzi, într-un accident rutier pe strada... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Noi reglementări privind controlul ex-ante

Noi reglementări privind controlul ex-ante

Guvernul a aprobat, ieri, o ordonanţă de urgenţă care reglementează modul de realizare a... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Dragoste cu năbădăi

Dragoste cu năbădăi

O avocată din Baroul Iaşi a cerut judecătorilor emiterea unui ordin de protecţie împotriva unui... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Regele a murit, trăiască Regina!

Regele a murit, trăiască Regina!

Regele a murit, trăiască Regina! - pot spune românii, precum francezii în vremurile în care nu-şi... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Rebeliunea - Robyn Young

Regele Scoţiei a murit. Nobilii se luptă pentru putere, fără să ştie că Edward al Angliei are planurile lui. Inspirat de o străveche profeţie, visează de ani întregi la o cucerire nemiloasă, care va schimba soarta englezilor pentru totdeauna.

[ Vezi toate ]

Magazin

127 de miliarde de tone de ploi

127 de miliarde de tone de ploi

O echipă de oameni de ştiinţă din Statele Unite a calculat câtă apă a curs din cer asupra... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola

Două vaccinuri experimentale împotriva virusului Ebola au fost testate cu rezultate promiţătoare,... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress