Viaţa De Lângă Noi AZI

335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

20 noiembrie 2017  15:00| Viaţa De Lângă Noi | Social
335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

Aproape 50.000 de stejari au fost plantaţi, sâmbătă, în memoria eroilor căzuţi căzuţi în luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja în Primul Război Mondial, în Parcul Memoriei Naţionale care se va întinde pe o suprafaţă de 75 de hectare, nu departe de mausoleul de la Mărăşeşti, potrivit Agerpres.

Proiectul se va finaliza în decembrie anul viitor când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire şi, până atunci, vor fi sădiţi 335.000 de stejari.

Aproape 7000 de voluntari au răspuns invitaţiei Consiliului Judeţean Vrancea. Printre aceştia s-au numărat şi componenţii echipei naţionale de rugby, 20 dintre membrii echipei Invictus România, formată din soldaţi răniţi în teatrele de operaţiuni, elevi de la mai multe colegii din ţară, dar şi foarte multe persoane particulare.

De asemenea, 460 de militari din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, în frunte cu comandantul Garnizoanei din Focşani, Claudiu Mihail Sava s-au numărat şi ei printre participanţii la această acţiune.

„Suntem mândri că reuşim să împădurim un teren atât de vast, pentru că ştim bine că în ultimii ani am fost martorii unor defrişări de mare amploare şi orice acţiune de natura reconstituirii fondului forestier, din punctul meu de vedere, trebuie onorată, iar noi manifestăm o implicare totală. Vom continua să participăm şi pe parcursul anului viitor la aceste acţiuni de plantare, astfel încât la sărbătorirea centenarului Marii Uniri acest parc să fie definitivat”, a declarat colonelul Claudiu Mihail Sava.

Ioan Cherciu, inspector-şef al Gărzii Forestiere Vrancea, a declarat că stejarul a fost ales pentru această plantare pentru că este o specie care ajunge până la 400-500 de ani.

În mulţime s-au remarcat şi câţiva elevi din comuna Mărgineni, judeţul Neamţ, care au venit la plantat îmbrăcaţi în costume populare, parte din ele moştenite de la bunici, dar şi un grup numeros de elevi din Adjud, care au purtat steaguri tricolore şi au cântat cântece patriotice.

„Am venit cu 315 elevi şi profesori (...) Încercăm să trezim spiritul patriotic, spiritul românesc în toţi copii noştri (...) Strămoşii noştri au luptat, nouă ne revine misiunea de a păstra România actuală şi, de ce nu, să facem România Mare, aşa cum este normal şi trebuie să fie”, a declarat Dumitru Emil, directorul Colegiului Naţional „Emil Bota” din Adjud.

La Mărăşeşti au fost prezenţi şi un grup de tineri din Republica Moldova, care au mărturisit că au plantat stejarii cu gândul la Marea Unire.

„Am venit împreună cu Asociaţia studenţilor şi elevilor basarabeni, cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni, care ne-a asigurat transportul. Am venit pentru că aşa am simţit - că trebuie să fim aici. Un parc al Unirii înseamnă pentru noi, basarabenii, foarte mult. Momentul centenarului trebuie să fie un moment de răscruce pentru neamul românesc, un moment în care să fim mai uniţi, mai apropiaţi unii de ceilalţi”, a declarat Pavel Codreanu.

Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterinei Teodoroiu, cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc la Mărăşeşti în data de 6 august 2017. 

Numele celor care au participat la acţiunea de plantare de sâmbătă se vor regăsi pe o listă ce va fi publicată pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Vrancea şi va fi pusă, de asemenea, într-o „capsulă a timpului”, ce va fi îngropată lângă catargul cu steagul tricolor aflat la intrarea în acest viitor parc memorial.

Consiliul Judeţean Vrancea este coordonatorul campaniei Parcul Memoriei Naţionale – „Stejarii României, 100 de ani de istorie şi demnitate” RoMândria, alături de postul de televiziune Antena 3 - iniţiatorul proiectului demarat în luna august a acestui an, ceilalţi parteneri fiind Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2
DIN CAUZA NINSORILOR ŞI INTENSIFICĂRII VÂNTULUI. Vineri, 23 martie, grădiniţele, şcolile şi liceele din Capitală vor fi închise, având în vedere ninsorile şi intensificarea vântului, a informat PMB. [ Citeste mai departe ]

20 martie 2018

AZI Prin Lume

POLONIA AFIRMĂ CĂ NU RETRAGE LEGILE CONTESTATE. Comisia Europeană a amintit Poloniei că mai are timp doar până la sfârşitul zilei de azi pentru a răspunde preocupărilor executivului comunitar privind reforma sistemului judiciar şi statul de drept. Guvernul de la Varşovia a transmis că nu intenţionează să schimbe ceva în această reformă, informează agenţiile AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

20 martie 2018

AZI Stat de drept

POT FI URMĂRIŢI PENAL, ÎNSĂ VOR FI REŢINUŢI MAI GREU. Curtea Constituţională a României a admis, astăzi, parţial, sesizarea PNL şi USR privind imunitatea judecătorilor constituţionali, în sensul că nu vor beneficia de imunitate în ceea ce priveşte urmărirea penală, însă este nevoie de votul a două treimi dintre membrii instituţiei în cazul reţinerii, arestării sau percheziţiei judecătorilor. [ Citeste mai departe ]

20 martie 2018

AZI În cultură

„RELAŢIA PERSONALĂ ŞI PERSONALIZATĂ A OMULUI DIN SECOLELE TRECUTE CU CĂRŢILE SALE”. Expoziţia „Ex libris meis” – „Din cărţile mele”, care cuprinde volume cu însemne de proprietate din Biblioteca Muzeului Municipiului Bucureşti, va fi vernisată astăzi, la Palatul Suţu. [ Citeste mai departe ]

20 martie 2018

AZI Prin ţară

CEI CARE L-AU ÎMPINS AU FOST PRINŞI. Un bărbat care a fost aruncat luni seara în râul Săsar, în Baia Mare, de un bărbat şi o femeie a fost salvat de pompierii din cadrul ISU Maramureş, la aproape 1.000 de metri în aval de locul unde căzuse, fiind angrenat de apa învolburată a râului, potrivit Agerpres. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Fracturi, luxaţii şi entorse din cauza poleiului

Fracturi, luxaţii şi entorse din cauza poleiului

În ultimele 24 de ore, peste 1.400 de persoane au avut nevoie de ajutor, dintre aceste... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Greu la deal cu IMM mici

Greu la deal cu IMM mici

Potrivit vicepreşedintelui CEC Bank, Mirela Iovu, una din trei IMM din România este... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Declarat mort deşi trăieşte, a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului

Declarat mort deşi trăieşte, a pierdut procesul prin care cerea anularea declarării decesului

Un bărbat în vârstă de 63 de ani, din judeţul Vaslui, declarat decedat în anul 2016, deşi este în... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„Cântarea Procuraturii” şi „Imnoglobina”

„Cântarea Procuraturii” şi „Imnoglobina”

Ziua de miercuri, 7 martie, a fost una încărcată de semnificaţii. [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Miturile Egiptului Antic - Rebecca Rubinstein

Volumul cuprinde cele mai frumoase mituri şi poveşti ale Egiptului antic şi ale străvechiului Babilon. Aceste povestiri au sobrietatea clară şi simplă a bătrânelor piramide şi înţelepciunea profundă a gânditorilor de la gurile Nilului care au întemeiat civilizaţiile ce au stat la baza leagănului omenirii.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Cynthia Nixon din „Totul despre sex” candidează la postul de guvernator al statului New York

Actriţa americană Cynthia Nixon, interpreta avocatei Miranda Hobbes din serialul şi filmele... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Cum contracarăm efectele variaţiilor de temperatură

Organismul are de suferit din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, cei mai afectaţi fiind... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress