Viaţa De Lângă Noi AZI

335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

20 noiembrie 2017  15:00| Viaţa De Lângă Noi | Social
335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

Aproape 50.000 de stejari au fost plantaţi, sâmbătă, în memoria eroilor căzuţi căzuţi în luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja în Primul Război Mondial, în Parcul Memoriei Naţionale care se va întinde pe o suprafaţă de 75 de hectare, nu departe de mausoleul de la Mărăşeşti, potrivit Agerpres.

Proiectul se va finaliza în decembrie anul viitor când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire şi, până atunci, vor fi sădiţi 335.000 de stejari.

Aproape 7000 de voluntari au răspuns invitaţiei Consiliului Judeţean Vrancea. Printre aceştia s-au numărat şi componenţii echipei naţionale de rugby, 20 dintre membrii echipei Invictus România, formată din soldaţi răniţi în teatrele de operaţiuni, elevi de la mai multe colegii din ţară, dar şi foarte multe persoane particulare.

De asemenea, 460 de militari din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, în frunte cu comandantul Garnizoanei din Focşani, Claudiu Mihail Sava s-au numărat şi ei printre participanţii la această acţiune.

„Suntem mândri că reuşim să împădurim un teren atât de vast, pentru că ştim bine că în ultimii ani am fost martorii unor defrişări de mare amploare şi orice acţiune de natura reconstituirii fondului forestier, din punctul meu de vedere, trebuie onorată, iar noi manifestăm o implicare totală. Vom continua să participăm şi pe parcursul anului viitor la aceste acţiuni de plantare, astfel încât la sărbătorirea centenarului Marii Uniri acest parc să fie definitivat”, a declarat colonelul Claudiu Mihail Sava.

Ioan Cherciu, inspector-şef al Gărzii Forestiere Vrancea, a declarat că stejarul a fost ales pentru această plantare pentru că este o specie care ajunge până la 400-500 de ani.

În mulţime s-au remarcat şi câţiva elevi din comuna Mărgineni, judeţul Neamţ, care au venit la plantat îmbrăcaţi în costume populare, parte din ele moştenite de la bunici, dar şi un grup numeros de elevi din Adjud, care au purtat steaguri tricolore şi au cântat cântece patriotice.

„Am venit cu 315 elevi şi profesori (...) Încercăm să trezim spiritul patriotic, spiritul românesc în toţi copii noştri (...) Strămoşii noştri au luptat, nouă ne revine misiunea de a păstra România actuală şi, de ce nu, să facem România Mare, aşa cum este normal şi trebuie să fie”, a declarat Dumitru Emil, directorul Colegiului Naţional „Emil Bota” din Adjud.

La Mărăşeşti au fost prezenţi şi un grup de tineri din Republica Moldova, care au mărturisit că au plantat stejarii cu gândul la Marea Unire.

„Am venit împreună cu Asociaţia studenţilor şi elevilor basarabeni, cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni, care ne-a asigurat transportul. Am venit pentru că aşa am simţit - că trebuie să fim aici. Un parc al Unirii înseamnă pentru noi, basarabenii, foarte mult. Momentul centenarului trebuie să fie un moment de răscruce pentru neamul românesc, un moment în care să fim mai uniţi, mai apropiaţi unii de ceilalţi”, a declarat Pavel Codreanu.

Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterinei Teodoroiu, cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc la Mărăşeşti în data de 6 august 2017. 

Numele celor care au participat la acţiunea de plantare de sâmbătă se vor regăsi pe o listă ce va fi publicată pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Vrancea şi va fi pusă, de asemenea, într-o „capsulă a timpului”, ce va fi îngropată lângă catargul cu steagul tricolor aflat la intrarea în acest viitor parc memorial.

Consiliul Judeţean Vrancea este coordonatorul campaniei Parcul Memoriei Naţionale – „Stejarii României, 100 de ani de istorie şi demnitate” RoMândria, alături de postul de televiziune Antena 3 - iniţiatorul proiectului demarat în luna august a acestui an, ceilalţi parteneri fiind Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • actualitate
  • intro2
INFORMATIZARE. Primăria Sectorului 4 a lansat o aplicaţie pentru telefonul mobil prin care pot fi transmise sesizări instituţiei pentru remedierea unor probleme, primarul Daniel Băluţă subliniind că scopul programului este diminuarea numărului petiţiilor şi a drumurilor către ghişee. [ Citeste mai departe ]

16 iulie 2018

AZI Prin Lume

TRUMP I-A SUGERAT THERESEI MAY SĂ DEA ÎN JUDECATĂ UE. Purtătorul de cuvânt al Theresei May a anunţat, astăzi, că nu va exista un al doilea referendum privind ieşirea Marii Britanii din UE. [ Citeste mai departe ]

16 iulie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL „COCAINĂ PENTRU VIP-URI”. Jurnalistul Oreste Teodorescu a fost audiat, astăzi, aproape o oră, la sediul DIICOT Ploieşti, în dosarul drogurilor pentru vedete. [ Citeste mai departe ]

17 iulie 2018

AZI În cultură

„RETROcedări OWR”. Documentare incluse în selecţia celei de a 11-a ediţii a Festivalului Internaţional de Documentare şi Drepturile Omului vor fi prezentate, în iulie şi august, de One World România în cadrul programului „RETROcedări OWR”. [ Citeste mai departe ]

16 iulie 2018

AZI Prin ţară

ARME, TROFEE ŞI CERBI ÎN CAPTIVITATE. Poliţiştii din comuna Belinţ au percheziţionat, astăzi, opt locuinţe din comună, la persoane bănuite de infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor şi braconaj, potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Timiş. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Doi paznici, omorâţi şi înfăşuraţi în folii de plastic

Doi paznici, omorâţi şi înfăşuraţi în folii de plastic

Doi paznici ai unei fabrici de ciment din Sectorul 6 au fost omorâți și apoi înfăşuraţi în folii... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Kuwait-ul cumpără avioane Airbus de 2,8 miliarde de dolari

Kuwait-ul cumpără avioane Airbus de 2,8 miliarde de dolari

Golden Falcon Aviation, furnizor exclusiv de avioane pentru operatorul aerian Wataniya Airways... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Nicio săptămână fără gafe de protocol

Incident de protocol la inaugurarea Consulatului Estoniei de la Constanţa. Steagul Republicii... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

„Cinci ani, o lună şi 24 de zile” - thriller în regia Codruţei

„Cinci ani, o lună şi 24 de zile” - thriller în regia Codruţei

Cinci ani o lună şi 24 de zile a durat mandatul Codruţei Kovesi în fruntea parchetului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Iranul meu - Shirin Ebadi

Shirin Ebadi, laureata Premiului Nobel pentru Pace în 2003, avocata celor oprimaţi, care a ştiut să reziste în faţă persecuţiilor politice din ţara să, este una dintre cele mai fascinante femei din zilele noastre. Cartea ne prezintă copilăria autoarei într-o familie iubitoare, netradiţională, tinereţea în Iranul de dinaintea Revoluţiei din 1979 care l-a alungat pe şah, căsătoria şi maternitatea, apoi lupta cu un regim opresiv.

[ Vezi toate ]

Magazin

Staţii de metrou din Paris redenumite pentru a celebra victoria de la Campionatul Mondial

Staţii de metrou din Paris redenumite pentru a celebra victoria de la Campionatul Mondial

RATP a schimbat pe termen limitat denumirile a şase staţii de metrou din Paris, în cinstea... [ Citeste mai departe ]
Afcn small
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress