Viaţa De Lângă Noi AZI

335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

20 noiembrie 2017  15:00| Viaţa De Lângă Noi | Social
335.000 de stejari, câte unul pentru fiecare erou din Primul Război Mondial

Aproape 50.000 de stejari au fost plantaţi, sâmbătă, în memoria eroilor căzuţi căzuţi în luptele de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja în Primul Război Mondial, în Parcul Memoriei Naţionale care se va întinde pe o suprafaţă de 75 de hectare, nu departe de mausoleul de la Mărăşeşti, potrivit Agerpres.

Proiectul se va finaliza în decembrie anul viitor când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire şi, până atunci, vor fi sădiţi 335.000 de stejari.

Aproape 7000 de voluntari au răspuns invitaţiei Consiliului Judeţean Vrancea. Printre aceştia s-au numărat şi componenţii echipei naţionale de rugby, 20 dintre membrii echipei Invictus România, formată din soldaţi răniţi în teatrele de operaţiuni, elevi de la mai multe colegii din ţară, dar şi foarte multe persoane particulare.

De asemenea, 460 de militari din cadrul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, în frunte cu comandantul Garnizoanei din Focşani, Claudiu Mihail Sava s-au numărat şi ei printre participanţii la această acţiune.

„Suntem mândri că reuşim să împădurim un teren atât de vast, pentru că ştim bine că în ultimii ani am fost martorii unor defrişări de mare amploare şi orice acţiune de natura reconstituirii fondului forestier, din punctul meu de vedere, trebuie onorată, iar noi manifestăm o implicare totală. Vom continua să participăm şi pe parcursul anului viitor la aceste acţiuni de plantare, astfel încât la sărbătorirea centenarului Marii Uniri acest parc să fie definitivat”, a declarat colonelul Claudiu Mihail Sava.

Ioan Cherciu, inspector-şef al Gărzii Forestiere Vrancea, a declarat că stejarul a fost ales pentru această plantare pentru că este o specie care ajunge până la 400-500 de ani.

În mulţime s-au remarcat şi câţiva elevi din comuna Mărgineni, judeţul Neamţ, care au venit la plantat îmbrăcaţi în costume populare, parte din ele moştenite de la bunici, dar şi un grup numeros de elevi din Adjud, care au purtat steaguri tricolore şi au cântat cântece patriotice.

„Am venit cu 315 elevi şi profesori (...) Încercăm să trezim spiritul patriotic, spiritul românesc în toţi copii noştri (...) Strămoşii noştri au luptat, nouă ne revine misiunea de a păstra România actuală şi, de ce nu, să facem România Mare, aşa cum este normal şi trebuie să fie”, a declarat Dumitru Emil, directorul Colegiului Naţional „Emil Bota” din Adjud.

La Mărăşeşti au fost prezenţi şi un grup de tineri din Republica Moldova, care au mărturisit că au plantat stejarii cu gândul la Marea Unire.

„Am venit împreună cu Asociaţia studenţilor şi elevilor basarabeni, cu sprijinul Ministerului Românilor de Pretutindeni, care ne-a asigurat transportul. Am venit pentru că aşa am simţit - că trebuie să fim aici. Un parc al Unirii înseamnă pentru noi, basarabenii, foarte mult. Momentul centenarului trebuie să fie un moment de răscruce pentru neamul românesc, un moment în care să fim mai uniţi, mai apropiaţi unii de ceilalţi”, a declarat Pavel Codreanu.

Primul stejar al viitorului parc a fost plantat în memoria eroinei Ecaterinei Teodoroiu, cu ocazia amplelor manifestări care au avut loc la Mărăşeşti în data de 6 august 2017. 

Numele celor care au participat la acţiunea de plantare de sâmbătă se vor regăsi pe o listă ce va fi publicată pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Vrancea şi va fi pusă, de asemenea, într-o „capsulă a timpului”, ce va fi îngropată lângă catargul cu steagul tricolor aflat la intrarea în acest viitor parc memorial.

Consiliul Judeţean Vrancea este coordonatorul campaniei Parcul Memoriei Naţionale – „Stejarii României, 100 de ani de istorie şi demnitate” RoMândria, alături de postul de televiziune Antena 3 - iniţiatorul proiectului demarat în luna august a acestui an, ceilalţi parteneri fiind Ministerul Apărării Naţionale (MApN), Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

19 octombrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

RESTRICŢII DE TRAFIC. Traficul rutier va fi restricţionat pe bd. Unirii, la sfârşitul acestei săptămâni şi în weekendul viitor, pentru evenimentul „Simfonia apei” - Fântâni Unirii. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2018

AZI Prin Lume

ORBAN VA PUTEA FACE CAMPANIE ÎN ALEGERILE EUROPENE SUB SIGLA PPE. Reuniţi la Bruxelles, liderii Partidului Popular European (PPE) au decis să nu îl sancţioneze în niciun fel pe premierul ungar Viktor Orban, acuzat de derivă autoritară, potrivit cotidianului francez Le Monde. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2018

AZI Stat de drept

DECIZIA NU ESTE DEFINITIVĂ. Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat, astăzi, pe fostul şef ANAF, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul în care a fost cercetat pentru trafic de influenţă. Decizia poate fi contestată. [ Citeste mai departe ]

19 octombrie 2018

AZI În cultură

FESTIVALUL DE OPERĂ, OPERETĂ ŞI BALET. Artiştii Operei Maghiare din Cluj-Napoca vor participa, sâmbătă, de la ora 19.00, în sala Operei Braşov, la „Gala muzicii maghiare”, care se desfăşoară în cadrul celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet. [ Citeste mai departe ]

18 octombrie 2018

AZI Prin ţară

400 DE MONEDE VECHI. Un sătean din satul Groşi, comuna bihoreană Auşeu a descoperit peste 400 de monede medievale de argint în timp ce săpa un şanţ în propria curte. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Campanie MAI împotriva live-urilor la volan

Campanie MAI împotriva live-urilor la volan

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face apel către şoferi să nu mai facă live-uri pe Facebook... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Teamă de cutremur – da, asigurare – ba

Teamă de cutremur – da, asigurare – ba

Patru din cinci români au auzit despre obligativitatea de a-şi asigura locuinţele împotriva... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

L-au „masacrat” şi pe Topîrceanu

L-au „masacrat” şi pe Topîrceanu

„Balada unui greier mic”, a lui George Topîrceanu, din manualul de clasa a II-a, nu mai seamănă... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Flotările ministrului Daea

Flotările ministrului Daea

După ce i-a fugărit pe colaboratorii care l-au însoţit şi pe jurnalişti însetaţi de noutăţi (de... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Play-back (eBook) - Raymond Chandler

La începutul lui 1952, un client necunoscut îl angajează pe Marlowe prin interpuşi să urmărească o splendidă roşcată care călătoreşte sub numele de Eleanor King, dar pe care, în realitate, o cheamă Betty Mayfield.

[ Vezi toate ]

Magazin

Cel mai lung zbor din lume: Singapore-New York, în 17 ore şi 25 de min

Cel mai lung zbor din lume: Singapore-New York, în 17 ore şi 25 de min

Cel mai lung zbor din lume, de la Singapore la New York, a ajuns la destinaţie, după 16.700 de... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress