Viaţa De Lângă Noi AZI

Drapel al României la poarta tuturor veteranilor de război din Alba

18 mai 2018  12:30| Viaţa De Lângă Noi | Social
Drapel al României la poarta tuturor veteranilor de război din Alba

Toţi veteranii de război din judeţul Alba, aproape o sută, vor primi fiecare, în semn de onoare şi respect, câte un drapel al României cu însemnul „Servesc Patria”, pentru a fi arborat la locuinţa lor.

Proiectul „Onoare şi respect veteranilor de război” a fost demarat la iniţiativa Asociaţiei „Pro Cugir” şi a Asociaţiei Veteranilor de Război - Filiala Alba „Regele Ferdinand I”, Consiliului Judeţean şi administraţiilor locale ale judeţului Alba.

Începutul a fost făcut la Alba Iulia chiar de Ziua Eroilor, când o delegaţie constituită din preşedintele CJ Alba, viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Pleşa, administratorul public al judeţului Alba, Dan Popescu, preşedintele filialei Alba a Asociaţiei Veteranilor de Război, colonel (r) Eugen Papeş şi cel al Asociaţiei „Pro Cugir”, Aurel Voicu, directorul general al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, comandantul Garnizoanei Alba Iulia şi al Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, colonel Marcel Domşa, precum şi doi elevi militari, l-a vizitat pe unul dintre cei şapte veterani de război care locuieşte în Alba Iulia.

Acum în vârstă de 96 de ani, slt. (r) Laurean Deac a luptat pe frontul din Rusia, ţară în care a stat apoi în prizonierat nu mai puţin de patru ani.

„Am fost încorporat în 1 aprilie 1943, la 22 de ani. Am făcut un an de instrucţie, iar exact la 1 aprilie 1944 am plecat pe front în Rusia. (...). După armistiţiu, când eram în Moldova, ruşii ne-au înconjurat şi ne-au dus în prizonierat. Ne-au întors înapoi (în Rusia - n.r.), ne-au dus până în Asia Mică, în Erevan. (...) Am fost vreo 600 de oameni. (...) 20 de zile am stat în carantină, după aia ne-au băgat la lucru, în fabrică. Au făcut o fabrică de topit aluminiu şi am lucrat acolo ca zidar”, a povestit veteranul de război.

Fiindcă şeful de şantier i-a preţuit priceperea în zidărie, Laurean Deac a scăpat de fiecare dată când s-a pus în discuţie transferul unor prizonieri în alte lagăre. „Fiindcă îmi făceam norma, în fiecare lună puteam să trimit scrisoare acasă. Eram opt zidari şi inginerul ne da câte un bilet unde scria că am lucrat foarte bine şi ne dădeau atunci câte un polonic de supă mai mult”, a mai spus Laurean Deac.

A scăpat din prizonierat de abia în 1948, după patru ani. „În 20 mai 1948 am ajuns acasă. Am făcut nouă zile pe drum. M-am căsătorit după trei luni", a spus veteranul de război.

După colectivizare, el şi familia sa s-au mutat din satul natal, Ohaba, în Alba Iulia. A muncit în fabrică, dar şi în construcţii, fiind un zidar apreciat. A avut opt copii, din care unii sunt stabiliţi acum în străinătate - Austria, Spania, Statele Unite ale Americii.

Ceilalţi şase veterani de război din Alba Iulia, născuţi între 1919 şi 1925, vor primi şi ei câte un astfel de drapel, care le va fi înmânat de către viceprimarul Gabriel Pleşa.

În judeţul Alba mai trăiesc 95 de veterani de război şi 1.100 de văduve de veterani de război, a menţionat colonel Eugen Papeş. „Sunt oameni care au luptat la Cotul Donului, în stepele Ucrainei până în munţii Tatra. Aceşti oameni s-au sacrificat şi meritau acest ultim dar”, a spus acesta.

Cel mai în vârstă veteran din judeţ are 103 ani, iar cel mai „tânăr”, care a fost copil de trupă, 85 de ani. (După Agerpres)

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric
  • intro2

15 noiembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TURCIA, INVITAT SPECIAL. Cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Culturilor Asiatice - Asia Fest, ce are loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3) are ca invitat special Turcia şi aduce publicului bucureştean 3 zile de spectacole cu muzică şi dansuri specifice, bucătărie tradiţională asiatică, ateliere, expoziţii şi multe surprize. Intrarea este 10 lei, iar copiii sub 5 ani au acces gratuit. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin Lume

MOARTEA JURNALISTULUI JAMAL KHASHOGGI. Turcia consideră „insuficiente” explicaţiile furnizate astăzi de parchetul saudit privind uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite de la Istanbul, insistând asupra caracterului premeditat al operaţiunii, relatează AFP şi Reuters. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Stat de drept

AL DOILEA TERMEN. Astăzi are loc un nou termen în dosarul Colectiv. Pentru a se asigura că martorii vin la audieri, oamenii legii au emis mandate de aducere pentru 13 persoane. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI În cultură

Ambasada Irlandei, Institutul Cultural Român şi Institutul Francez organizează cea de-a X-a ediţie a Zilelor Filmului Irlandez la Bucureşti. Proiecţiile sunt subtitrate în limba română. [ Citeste mai departe ]

15 noiembrie 2018

AZI Prin ţară

ALARMĂ FALSĂ. De frica pestei porcine, sătenii din Odaia Manolache, judeţul Galaţi, şi-au tăiat toţi porcii într-o noapte, potrivit Digi24. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Bucureştiul, campion european la blocaje în trafic

Clasamentului realizat anual de compania olandeză de sisteme de navigaţie TomTom pune Bucureştiul... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

Aproape 40% dintre români au cheltuieli lunare obligatorii identice cu venitul încasat

60% dintre români declară că au credite, iar 37% susţin că au cheltuieli lunare obligatorii... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul Maria Zoană redefineşte geografia Europei de Est

Europarlamentarul PSD Maria Gabriela Zoană, care a ajuns în Parlamentul European pe locul... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Terminatorul Toader: I'm back!

Terminatorul Toader: I'm back!

Dacă, să zicem, Lazăr era judecat pentru niște fapte care ar fi prevăzut pedeapsa cu (Doamne... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Ultimul poliţist - Ben H. Winters

Ce rost mai are să rezolvi crime când oricum toată lumea va muri? Detectivul Hank Palace se confruntă cu această întrebare din momentul în care ciocnirea Pământului cu un asteroid devine iminentă.

[ Vezi toate ]

Magazin

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Licitaţie la Sotheby's: Bijuteriile regale ale familiei Bourbon-Parma

Zece bijuterii care i-au aparţinut Mariei Antoaneta a Franţei, soţia regelui Ludovic al XVI-lea,... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în pâine

Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress