Viaţa De Lângă Noi AZI

Vremea bulversează păsările

21 martie 2018  15:30| Viaţa De Lângă Noi | Social
Vremea bulversează păsările

Momentul în care prima barză din acest an a aterizat într-un cuib din localitatea Cărpiniş, din judeţul Timiş, a putut fi urmărit live pe Internet, după ce, în urmă cu câţiva ani, un timişorean a montat o cameră video chiar lângă cuib. Marţi, barza a părăsit cuibul acoperit de zăpadă şi nu s-a mai întors.

Potrivit evz.ro, tot marţi, un vultur pleşuv a picat de oboseală în curtea unui localnic din comuna Gârliciu, judeţul Constanţa. După ce a văzut că vulturul avea două plăcuţe de identificare, cu indicativul K4N şi două numere de telefon, omul a contactat autorităţile care au luat legătura cu Asociaţia pentru Protecţia Animalelor, Constanţa. Aceştia au sunat la numărul de telefon găsit pe crotal, şi au descoperit că e vorba de o asociaţie din Bulgaria care se ocupă ce resălbăticirea vulturului pleşuv.

Pasărea nu este rănită, căzând, probabil, din cauza oboselii şi a lipsei de hrană. A mâncat tot ce i-a oferit localnicul, peşte, salam, carne.

„Musafirul” va fi preluat de voluntarii de mediu şi transportat la punctul de frontieră româno-bulgar pentru a fi predată responsabililor bulgari ai proiectului.

Valul de frig a adus sute de apeluri şi sesizări de berze albe aflate în pericol. Specialiştii de la Societatea Ornitologică Română spun însă că nu toate berzele au nevoie să fie salvate, iar cel mai clar semn că au nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni.

  „Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor. Dacă aţi văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care aşteaptă îmbunătăţirea vremii pentru a continua migraţia spre locurile de cuibărit”, spun ornitologii.

  Cum puteţi ajuta berzele:

   1. Oferiţi hrană păsărilor care au coborât din cuib (peşte, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezistă mai bine la frig.

2. Dacă este îngheţată, nu se poate mişca – atunci luaţi pasărea şi adăpostiţi-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc.

3. Limitaţi contactul cu barza, este pasăre sălbatică şi lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsaţi pasărea singură, să se calmeze.

4. Oferiţi apă păsării, continuaţi hrănirea.

5. Din momentul în care îşi revine, eliberaţi pasărea. Nu eliberaţi pasărea seara, doar dimineaţa sau la ora prânzului.

6. Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sânge, luaţi legătura cu un medic veterinar. 

 „Din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. S-a ajuns la situaţii când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde şi a le duce în casă. Ce nu ştiu ei - că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migraţiei, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze şi să le pună în pericol”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare al SOR.

  Frigul din ultima săptămână a făcut cele mai multe victime în rândul păsărilor de talie mică. Cel puţin în Bucureşti şi în zona de sud a ţării au existat sute de cazuri de păsări găsite în zăpadă. Şi la ele, măsurile de prim ajutor sunt simple.

„Ca să nu ajungeţi să culegeţi păsări îngheţate din zăpadă, cel mai bine este să preveniţi acest lucru. Oferiţi-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar şi pervazul ferestrei. Hrăniţi păsările cu nuci, seminţe crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu pâine! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă şi nutrienţi, pe lângă energie, să reziste frigului”, a mai spus Ovidiu Bufnilă.

Dacă totuşi aţi găsit o pasăre îngheţată, atunci urmaţi aceste instrucţiuni:

1. Puneţi pasărea într-o cutie de carton, cu şerveţele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.

2. Aflaţi ce specie este – întrebaţi un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook.

3. În funcţie de specie, puteţi procura hrana ideală pentru ea. (Viermuşii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).

4. Puneţi-i apă alături.

5. Când pasărea se revigorează, trebuie eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineaţa sau în jurul prânzului.

6. Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) - apelaţi la un medic veterinar.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro2

Efemeride

Xantipa

Xantipa

Copiii ăștia care mai mergeau să caște gura la ce mai îndruga nepotolitul ăla de Socrate tot trag... [ Citeste mai departe ]
O DEMONSTRAŢIE PUBLICĂ VA AVEA LOC PE 26 IULIE. Una dintre cele mai inovatoare tehnologii japoneze anticutremur a fost instalată, în premieră în România şi în Europa, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Prin Lume

PREŞEDINTELE AMERICAN A FOST IRONIZAT LA MONTREAL. Premierul canadian Justin Trudeau şi preşedintele Consiliului European Donald Tusk au denunţat afirmaţiile făcute de Donald Trump la adresa a 4 parlamentare democrate provenind din rândul minorităţilor, calificându-le drept „inacceptabile”, fără a menţiona explicit numele preşedintelui american. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Stat de drept

CRISTINA TARCEA A CONTESTAT CANDIDATURA. Secţia pentru judecători a CSM a validat-o pe judecătoarea Corina Corbu în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. [ Citeste mai departe ]

18 iulie 2019

AZI În cultură

PESTE 1.300.000 DE EURO STRÂNŞI DE-A LUNGUL TIMPULUI. Concertul Regal Caritabil, unul dintre cele mai longevive şi de succes evenimente de strângere de fonduri din România, îi va aduce pe scena Ateneului Român, pe 25 octombrie, pe soprana Cellia Costea, tenorul Teodor Ilincăi şi Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea. [ Citeste mai departe ]

19 iulie 2019

AZI Prin ţară

DECORUL ÎNSUMEAZĂ PESTE 30 DE CAMIOANE. Abonamentele de acces general pentru Festivalul Untold de la Cluj-Napoca s-au epuizat, ultima şansă pentru cei care doresc să participe sunt abonamentele VIP, vândute în proporţie de peste 90%, şi biletele de o zi, care se vând cu rapiditate. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

31 de olimpici care sunt declaraţi deja admişi

31 de olimpici care sunt declaraţi deja admişi

3.058 de candidaţi s-au înscris la concursul de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie... [ Citeste mai departe ]

Bani & afaceri

România stă prost la deficitul guvernamental, dar bine la gradul de îndatorare

România stă prost la deficitul guvernamental, dar bine la gradul de îndatorare

La nivelul Uniunii Europene, România a avut cel mai mare deficit guvernamental raportat la PIB,... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Safe-ul lui Daea și memorialul instituțional al „rotativei”

Ministerul Agriculturii a prezentat într-o conferință de presă bilanțul președinției Consiliului... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

La hotelul Bertram (Miss Marple) - Agatha Christie

Când Miss Marple vine în vacanţă la Londra, găseşte la hotelul Bertram ceea ce caută: decor tradiţional, servicii impecabile, brioşe pregătite ca pe vremuri şi amintirile copilăriei.

[ Vezi toate ]

Magazin

După 26 de ani

După 26 de ani

O femeie din Statele Unite a declarat că încearcă să rezolve un mister fascinant după ce o carte... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Nu a fost asigurată mentenanţa cardurilor de sănătate

Nu a fost asigurată mentenanţa cardurilor de sănătate

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că speră ca de luni sistemul informatic al... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress