Viaţa De Lângă Noi AZI

Vremea bulversează păsările

21 martie 2018  15:30| Viaţa De Lângă Noi | Social
Vremea bulversează păsările

Momentul în care prima barză din acest an a aterizat într-un cuib din localitatea Cărpiniş, din judeţul Timiş, a putut fi urmărit live pe Internet, după ce, în urmă cu câţiva ani, un timişorean a montat o cameră video chiar lângă cuib. Marţi, barza a părăsit cuibul acoperit de zăpadă şi nu s-a mai întors.

Potrivit evz.ro, tot marţi, un vultur pleşuv a picat de oboseală în curtea unui localnic din comuna Gârliciu, judeţul Constanţa. După ce a văzut că vulturul avea două plăcuţe de identificare, cu indicativul K4N şi două numere de telefon, omul a contactat autorităţile care au luat legătura cu Asociaţia pentru Protecţia Animalelor, Constanţa. Aceştia au sunat la numărul de telefon găsit pe crotal, şi au descoperit că e vorba de o asociaţie din Bulgaria care se ocupă ce resălbăticirea vulturului pleşuv.

Pasărea nu este rănită, căzând, probabil, din cauza oboselii şi a lipsei de hrană. A mâncat tot ce i-a oferit localnicul, peşte, salam, carne.

„Musafirul” va fi preluat de voluntarii de mediu şi transportat la punctul de frontieră româno-bulgar pentru a fi predată responsabililor bulgari ai proiectului.

Valul de frig a adus sute de apeluri şi sesizări de berze albe aflate în pericol. Specialiştii de la Societatea Ornitologică Română spun însă că nu toate berzele au nevoie să fie salvate, iar cel mai clar semn că au nevoie de ajutor este atunci când pasărea se apropie de oameni.

  „Dacă o barză coboară din cuib, pe stradă, este clar că are nevoie de hrană. Dacă nu mai fuge de om, are nevoie de ajutor. Dacă aţi văzut berze pe câmp, departe de oameni, acelea sunt berze care se odihnesc. De aceea evită oamenii. Sunt păsări care aşteaptă îmbunătăţirea vremii pentru a continua migraţia spre locurile de cuibărit”, spun ornitologii.

  Cum puteţi ajuta berzele:

   1. Oferiţi hrană păsărilor care au coborât din cuib (peşte, carne crudă tăiată cuburi). Hrana le dă energie, pot rezistă mai bine la frig.

2. Dacă este îngheţată, nu se poate mişca – atunci luaţi pasărea şi adăpostiţi-o în grajd, într-o anexă a gospodăriei etc.

3. Limitaţi contactul cu barza, este pasăre sălbatică şi lovitura de cioc este foarte puternică, vă poate răni. Lăsaţi pasărea singură, să se calmeze.

4. Oferiţi apă păsării, continuaţi hrănirea.

5. Din momentul în care îşi revine, eliberaţi pasărea. Nu eliberaţi pasărea seara, doar dimineaţa sau la ora prânzului.

6. Dacă pasărea este lovită, are aripa rupta sau sânge, luaţi legătura cu un medic veterinar. 

 „Din păcate, drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. S-a ajuns la situaţii când oamenii le fugăresc pe câmp pentru a le prinde şi a le duce în casă. Ce nu ştiu ei - că acele berze au nevoie doar de odihnă în timpul migraţiei, iar asaltul omului asupra stolului nu face decât să le epuizeze şi să le pună în pericol”, a declarat Ovidiu Bufnilă, responsabil de comunicare al SOR.

  Frigul din ultima săptămână a făcut cele mai multe victime în rândul păsărilor de talie mică. Cel puţin în Bucureşti şi în zona de sud a ţării au existat sute de cazuri de păsări găsite în zăpadă. Şi la ele, măsurile de prim ajutor sunt simple.

„Ca să nu ajungeţi să culegeţi păsări îngheţate din zăpadă, cel mai bine este să preveniţi acest lucru. Oferiţi-le mâncare la o hrănitoare din grădină sau din curtea blocului – poate fi chiar şi pervazul ferestrei. Hrăniţi păsările cu nuci, seminţe crude de floarea soarelui, fructe. Nu cu pâine! Pâinea e un aliment procesat, nu le conferă şi nutrienţi, pe lângă energie, să reziste frigului”, a mai spus Ovidiu Bufnilă.

Dacă totuşi aţi găsit o pasăre îngheţată, atunci urmaţi aceste instrucţiuni:

1. Puneţi pasărea într-o cutie de carton, cu şerveţele de hârtie sub ea, la temperatura camerei.

2. Aflaţi ce specie este – întrebaţi un biolog. Societatea Ornitologică Română răspunde la toate mesajele de pe pagina de Facebook.

3. În funcţie de specie, puteţi procura hrana ideală pentru ea. (Viermuşii pentru pescuit sunt ideali pentru insectivore, merele pentru sturzi, carnea crudă pentru răpitoare).

4. Puneţi-i apă alături.

5. Când pasărea se revigorează, trebuie eliberată. Dar nu pe seară, ci dimineaţa sau în jurul prânzului.

6. Dacă a fost lovită (are sânge pe cioc, aripă ruptă) - apelaţi la un medic veterinar.

  • prin lume
  • stat de drept
  • in economie
  • politica
  • actualitate
  • intro istoric

21 septembrie 2018

AZI Piaţa ştirilor de azi

TRAFIC RESTRICŢIONAT. Traficul rutier este restricţionat în aceste zile în centrul Capitalei pentru desfăşurarea manifestărilor dedicate Zilelor Bucureştiului. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin Lume

PESTE 60 DE OAMENI SUNT ÎNCĂ DAŢI DISPĂRUŢI. Cel puţin 29 de oameni au murit şi alţi cel puţin 60 sunt încă daţi dispăruţi în urma unei alunecări de teren masive care a avut loc ieri în satul Tinaan, din provincia Cebu în centrul Filipine, au anunţat, astăzi, oficiali locali, citaţi de DPA. Nouă persoane au fost salvate în urma alunecării de teren. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Stat de drept

DOSARUL VIOLENŢELOR DIN 10 AUGUST. Procurorii de la Parchetul General au anunţat, oficial, învinuirea şefilor Jandarmeriei Române şi a secretarului de stat Mihai Chirică, în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august. Procurorii spun că ordinul de intervenţie nu a fost legal, precizând că cel care a coordonat intervenţia a intervenit pentru falsificarea orei la care s-a semnat actul. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI În cultură

PERETE PENTRU IMPRESII. Strada Sforii din Braşov a fost redeschisă, astăzi, cu o nouă înfăţişare după o lună şi jumătate de reamenajări. Ca noutate absolută, pe unul dintre pereţi vizitatorii îşi pot scrie impresiile. [ Citeste mai departe ]

21 septembrie 2018

AZI Prin ţară

PATRU PERSOANE RĂNITE. Un microbuz în care se aflau 8 persoane s-a răsturnat, vineri dimineaţă, pe DN6, în zona localităţii Bujoreni din judeţul Teleorman. [ Citeste mai departe ]

Viaţa de lângă noi

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Pacient suspect de febră tifoidă, dus la Victor Babeş

Un bărbatul, care venea din Guineea cu o aeronavă Turkish Airlines preluată din Istanbul, a fost... [ Citeste mai departe ]

Efemeride

Al treilea manual cu probleme

Al treilea manual cu probleme

După greşelile semnalate în presă din manualele de geografie şi biologie pentru clasa a VI-a, un... [ Citeste mai departe ]

Fără copyright

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Rechizitoriul lui Giuliani și „greaua moștenire” democrată a Deep State

Maiorul George încearcă să ne convingă că faţă de mesajul răposatului McCain, scrisoarea lui... [ Citeste mai departe ]

Răsfoiţi! Merită

Şase poveşti cu draci - Igor Bergler

Nemulţumiţi de mediocritatea creatorului lor, şase draci evadează din tot atâtea tablouri.

[ Vezi toate ]

Magazin

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Take That, turneu la 30 de ani de la înfiinţare

Formaţia Take That a anunţat că va susţine un turneu de amploare în Marea Britanie anul viitor şi... [ Citeste mai departe ]

Pilula de sănătate

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Lupta pentru medicamente mai ieftine împotriva tuberculozei

Statele membre ale ONU au convenit, vineri, asupra unui plan global destinat să intensifice lupta... [ Citeste mai departe ]
banca

Parteneri pentru AZI

amos SensoTV ampress